ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
«ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»
Θετική ανταπόκριση σε εργαζόμενους και νεολαία

Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά
Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά
Επί ποδός από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ βρίσκονται οι δυνάμεις του αγωνιστικού ψηφοδελτίου «Πειραιάς Αναγέννηση», με επικεφαλής την υποψήφια δήμαρχο Πειραιά και βουλευτή του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη, δίνοντας τη μάχη της ψήφου άνθρωπο τον άνθρωπο, για να φτάσει το κάλεσμα της καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής μέχρι και την τελευταία γειτονιά.

Χτες, η Ελπίδα Παντελάκη μαζί με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο «Πειραιάς Αναγέννηση» ηθοποιό Απόστολο Γκλέτσο περιόδευσαν το πρωί στα δημοτικά σχολεία 31ο, 9ο και 11ο του 5ου Διαμερίσματος Πειραιά και στη συνέχεια στα καταστήματα της οδού Σωτήρος, στην καρδιά, δηλαδή, του εμπορικού κέντρου της πόλης και στο Πασαλιμάνι και το βράδυ στο Α΄ Νυχτερινό Γυμνάσιο Πειραιά και στην Ιωνίδειο Σχολή. Το πρωί συνομίλησαν με δασκάλους και γονείς για τη ραγδαία υποβάθμιση που προκαλεί στην Παιδεία η πολιτική της εμπορευματοποίησης αυτού του κοινωνικού αγαθού, που συνδιαμορφώνουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις ευθύνες που φέρουν γι' αυτή την κατάσταση οι «εκλεκτοί» τους στους δήμους και τη νομαρχία, με τη βοήθεια και του ΣΥΝ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα από τα σχολεία, στη διάρκεια του αγιασμού, η Ελ. Παντελάκη κλήθηκε από δασκάλους να μιλήσει και από το μικρόφωνο προς τα παιδιά.

Οι εκπρόσωποι της παράταξης γίνονταν δεκτοί, όπου κι αν περιόδευσαν, αποσπώντας θετικά σχόλια. Στη Σωτήρος, Πειραιώτες έλεγαν: «Τους έχουμε δοκιμάσει και τους δύο. Φτάνει πια», ενώ σε κάθε γωνιά μόλις γινόταν αντιληπτή η παρουσία των υποψηφίων γινόταν από καταστηματάρχες και πελάτες και μια μικρή σύσκεψη. Χαρακτηριστικό για το θετικό κλίμα που επικράτησε στην περιοδεία είναι και το εξής περιστατικό, όταν οι υποψήφιοι μαζί με νεολαίους της ΚΝΕ προσπάθησαν να επισκεφτούν ένα «φαστ φουντ» της «Μακντόναλντ» στο Πασαλιμάνι. Οι σεκιουριτάδες προσπάθησαν να εμποδίσουν την αντιπροσωπεία, όμως αυτό αποτράπηκε από τους νεολαίους που βρίσκονταν μέσα και οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Συνεχίζονται τα έργα παρά τη δικαστική απόφαση

Τη συνέχιση των έργων του προαστιακού σιδηροδρόμου καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς των Σεπολίων
Τη συνέχιση των έργων του προαστιακού σιδηροδρόμου καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς των Σεπολίων
Τον κίνδυνο να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα στην περίπτωση του προαστιακού σιδηροδρόμου, αν η διοίκηση του Δήμου Αθήνας δεν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, σημείωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της «Συμπαράταξης», στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος δήμαρχος έφερε το θέμα με αφορμή πρόσφατη συγκέντρωση του συλλόγου Σεπολίων «Η Αναγέννηση», ο οποίος καταγγέλλει ότι οι εργασίες συνεχίζονται από την εταιρεία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου, παρά την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, για αναστολή των εργασιών. Υπενθύμισε στο σώμα, ότι η «Συμπαράταξη», ο Δήμος και κάτοικοι της περιοχής είχαν προχωρήσει σε προσφυγή στο ΣτΕ για την εκτέλεση του έργου, ζητώντας υπογειοποίηση των γραμμών. Και όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει σχεδόν έξι μήνες από τότε, ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί η απόφαση, αν και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, έχει υπερψηφιστεί η υπογειοποίηση. Κάλεσε, δε, τόσο τη διοίκηση, όσο και το δήμαρχο να ενδιαφερθούν για την υπόθεση, αφού ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά ενέργεια. Μάλιστα, ακόμη και χτες, η διοίκηση δεν τοποθετήθηκε επί του θέματος.

Ο Σπ. Χαλβατζής κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει άμεσα μέτρα για να μην χαθεί ένας ακόμη χώρος στο Δήμο. Πρόκειται για δύο στρέμματα ελεύθερου χώρου, στην πλέον πυκνοδομημένη περιοχή των Κάτω Πατησίων, το χώρο της «Γαζίας» (Σκιάθου και Καραβία), ο οποίος πωλήθηκε από την Εθνική Τράπεζα σε ιδιώτη. Το θέμα χρονίζει επί 12 χρόνια και οι διοικήσεις του Δήμου δεν προχώρησαν στην απαλλοτρίωσή του, παρά το γεγονός ότι διεκδικούνταν από τους κατοίκους. Μετά την παρέμβαση ομόφωνα το συμβούλιο, αποφάσισε την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών στο χώρο. Τέλος, ο υποψήφιος δήμαρχος, ζήτησε από τη διοίκηση να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να κατεδαφιστεί η κεραία κινητής τηλεφωνίας στο Θησείο (Λυκομηδών 18 και Ακταίου), που σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι παράνομη και βρίσκεται μόλις 100 μέτρα από το 72ο Δημοτικό Σχολείο και ένα νηπιαγωγείο.

Συνέντευξη Τύπου

Η Ελπίδα Παντελάκη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραΐσκου 119).

ΝΑΣ - «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΩΡΑ»
Ο λαός να διεκδικήσει τη μόρφωση που δικαιούται

Με προβλήματα υποδομής και λειτουργίας των σχολείων ξεκινά η νέα σχολική χρονιά και στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Κινητοποίηση διαμαρτυρίας έκαναν χτες το πρωί στην κοινότητα Πεύκων γονείς και μαθητές εξαιτίας των προβλημάτων σχολικής στέγης. Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς περιόδευσαν σε σχολεία του νομού και του δήμου της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος νομάρχης Γιάννης Ζιώγας μαζί με τους υποψήφιους νομαρχιακούς συμβούλους της ΝΑΣ, και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης, μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».

Τα προβλήματα σχολικής στέγης (διπλοβάρδια, αμιαντοκατασκευές, ελλείψεις κτιριακών υποδομών, εξοπλισμού), η υποβάθμιση του περιεχομένου της Παιδείας και η εμπορευματοποίηση είναι προβλήματα που οι κάτοικοι του δήμου και του νομού της Θεσσαλονίκης βιώνουν από πρώτο χέρι.

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό της ΝΑΣ και της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» σε εκπαιδευτικούς και γονείς, μέσα από το οποίο καλούνται γονείς και εκπαιδευτικοί να δώσουν λύση στα προβλήματα της εκπαίδευσης, οργανώνοντας την πάλη τους ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, διεκδικώντας την Παιδεία που προσδιορίζεται από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες για τη μόρφωση της νέας γενιάς και για μία ανάπτυξη που θα έχει στο επίκεντρό της τον εργαζόμενο.

  • Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί, σήμερα Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, η παράταξη «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού (Βενιζέλου και Ερμού γωνία).
ΝΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Να αποσυρθεί ο φόρος για τα τσιγάρα

Την απόσυρση της κυβερνητικής τροπολογίας που αυξάνει το φόρο στα τσιγάρα, γιατί πλήττει ακόμη περισσότερο τα φτωχά λαϊκά στρώματα, απαιτεί η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Μεσσηνίας και καλεί το λαό της περιοχής σε πάλη για την ανατροπή της.

Η παράταξη, με αφορμή την τροπολογία (μέχρι στιγμής αυτή έχει εφαρμοστεί μόνο για τα φθηνά τσιγάρα) και το όψιμο ενδιαφέρον πολιτικών και συνδικαλιστικών παραγόντων της περιοχής, που κόπτονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων της καπνοβιομηχανίας «ΚΑΡΕΛΙΑ», η οποία παράγει μεγάλο όγκο «φθηνών τσιγάρων» και πλήττεται - σε πρώτη φάση - από το μέτρο, έναντι των ανταγωνιστών της, επισημαίνει:

«Αυτός ο επαίσχυντος "κοινωνικός εταιρισμός" πρέπει ν' απορριφθεί αποφασιστικά, γιατί υποτάσσει τα λαϊκά συμφέροντα στα εργοδοτικά και δεν έχει τέλος καλό για την πλειοψηφία: Οι "κοινωνικοί διάλογοι" διευκόλυναν την αφαίρεση ζωτικών δικαιωμάτων. Οπου επικρατεί αυτή η λογική, οι εργάτες χάνουν όχι μόνο τα δικαιώματά τους, αλλά και τη δουλιά τους. Η πείρα της Μεσσηνίας με τα εργοστάσια που έκλεισαν, της υπόλοιπης Ελλάδας (και του εξωτερικού) είναι διδακτική».

Καθορίστηκαν οι χώροι για τα εκλογικά περίπτερα

Οι χώροι που θα έχουν οι δημοτικοί και νομαρχιακοί συνδυασμοί τα κεντρικά εκλογικά τους περίπτερα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, καθορίστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις δημοτικές παρατάξεις:

  • Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», με υποψήφιο δήμαρχο τον Σπύρο Χαλβατζή, θα έχει χώρο στην Πλατεία Ομόνοιας («ΝΕΟΝ»).
  • «Αθήνα Πόλη της Ζωής μας», Νικήτας Κακλαμάνης, Πλατεία Συντάγματος.
  • «Η Αθήνα Αλλάζει», Κώστας Σκανδαλίδης, Πλατεία Κλαυθμώνος.
  • «Ανοιχτή Πόλη», Αλέξης Τσίπρας, πεζόδρομος «Γρηγορίου Ε΄» (Προπύλαια).
  • «Αγωνιστική Αριστερή Παρέμβαση στις γειτονιές της Αθήνας», Ομόνοια (Σταδίου)
  • «Οικολογική Αθήνα», Αναστάσιος Κρομμύδας, Πανεπιστημίου - Κοραή.
  • «Φιλελεύθερη Αθήνα», Μανώλης Καλλιγιάννης, Πλατεία Κοτζιά.
  • «Αθήνα Πόλις Ελληνική», Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, πλ. Κολοκοτρώνη.
  • «Αθήνα Πρώτα οι Ελληνες», Οδυσσέας Τηλιγάδας, Σταδίου και Σανταρόζα.

Αναφορικά, δε, με τους νομαρχιακούς συνδυασμούς, οι χώροι κατανέμονται ως εξής:

  • Η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», με υποψήφιο υπερνομάρχη τον Γιώργο Μαυρίκο, θα έχει χώρο επί της Πανεπιστημίου στη Βιβλιοθήκη.
  • «Υπερνομαρχία Πολιτών», Φώφη Γεννηματά, στον πεζόδρομο της Κοραή.
  • «Υπερνομαρχία Δράσης», Αργύρης Ντινόπουλος, Ερμού (έναντι Συντάγματος).
  • «Ενεργοί Πολίτες», Γιάννης Πανούσης, Αιόλου και Σταδίου.
  • «Υπέρ Λαού», Ευάγγελος Παπαδόπουλος, Σίνα και Πανεπιστημίου.
  • «Συμμαχία για την Υπερνομαρχία», Κώστας Σπανόπουλος, Προπύλαια.
  • «Λαϊκή Ενότητα», Θανάσης Τσιριγώτης, Πλατεία Ομόνοιας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ