ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ο εγκληματίας Καρίλες και τυπικά ελεύθερος;

ΕΛ ΠΑΣΟ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Αλλο ένα δείγμα της αμερικανικής... δικαιοσύνης και δημοκρατίας: Εντός ολίγου ο γνωστός εγκληματίας Λουίς Ποσάδα Καρίλες ενδέχεται να αφεθεί και τυπικά ελεύθερος, αφού είναι προστατευόμενος της αμερικανικής κυβέρνησης - καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ οφείλει να ανακοινώσει έως την επόμενη βδομάδα, εάν θα ασκήσει έφεση στη γνωμοδότηση δικαστή ότι ο 79χρονος Καρίλες, κουβανικής καταγωγής πολιτογραφημένος κάτοικος Βενεζουέλας και επί σειρά ετών πράκτορας της CIA, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής του Τέξας, όπου εκδικαζόταν η υπόθεση απόδοσης ασύλου του Ποσάδα Καρίλες, Νόρμπερτ Γκάρνεϊ, ανέφερε στην πρωτόδικη απόφασή του ότι ο Καρίλες - ο οποίος κατηγορείται για σειρά επιθέσεων εναντίον της Κούβας, περιλαμβανομένης της τοποθέτησης βόμβας σε ένα αεροσκάφος της «Cubana» το 1976 που είχε κοστίσει τη ζωή 73 ανθρώπων - πρέπει να αφεθεί ελεύθερος διότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέτυχε να βρει, εντός της επιτρεπόμενης από το νόμο προθεσμίας, μια χώρα που θα του έδινε άσυλο εάν προχωρούσε στην απέλασή του.

Τσάβες: να εκδοθεί τώρα!

«Ο Ποσάδα πρέπει να εκδοθεί στη Βενεζουέλα ώστε να δικαστεί για τα εγκλήματά του» δήλωσε μερικές ώρες αργότερα από τη γνωστοποίηση της απόφασης ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, και πρόσθεσε ότι πρόκειται για άλλο ένα δείγμα της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών της αμερικανικής κυβέρνησης: «Αρνείται να εκδώσει ώστε να δικαστεί ένας εγκληματίας ενώ την ίδια στιγμή κρατά στη φυλακή τους Πέντε Κουβανούς Αγωνιστές».

Παράλληλα, ο Τσάβες στην ίδια εκπομπή ερωτώμενος για το ντοκιμαντέρ που λίγο πριν είχε προβληθεί αναφορικά με την 11η Σεπτεμβρίου, όπου ανέφερε ότι το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν κατέρρευσε από την πρόσκρουση των δύο αεροπλάνων αλλά από εκρήξεις, ο Ούγκο Τσάβες είπε χαρακτηριστικά: «Η υπόθεση δεν είναι απίθανη... Κανένα κτίριο δεν πέφτει έτσι. Η υπόθεση που κερδίζει έδαφος είναι ότι οι ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστική δύναμη πραγματοποίησε αυτό το τρομερό τρομοκρατικό χτύπημα εναντίον των πολιτών τους και εναντίον των πολιτών όλου του κόσμου. Γιατί; Για να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ» κατέληξε ο Πρόεδρος Τσάβες.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Συνεχίζονται οι εργασίες

ΑΒΑΝΑ.--

Συνεχίζονται οι εργασίες της 14ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων (NAM) που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην Αβάνα με τη συμμετοχή αντιπροσώπων από τουλάχιστον 104 χώρες.

Η Πολιτική Επιτροπή έχει ήδη ολοκληρώσει τη συζήτηση όλων των άρθρων που σχετίζονται με τα διεθνή προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει το Κίνημα καθώς και ζητήματα που αφορούν περιφερειακά και εθνικά θέματα, και τώρα επικεντρώνεται στη συζήτηση νέων προτάσεων που έχουν κάνει κάποιες χώρες μέλη.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή έχει επίσης ολοκληρώσει τη συζήτηση και την έγκριση των άρθρων για το σχέδιο της τελικής απόφασης που σχετίζεται με τα οικονομικά προβλήματα και την ανάπτυξη, και τώρα συζητά τα άρθρα που σχετίζονται με το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, οι υπουργοί Εξωτερικών συζητούν τρόπους ώστε να συντονίσουν τις απόψεις τους σχετικά με το μέλλον του Κινήματος στις αντίξοες συνθήκες της σημερινής κατάστασης, με τους περισσότερους να ζητούν την αναζωογόνησή του. Αναμένεται επίσης να αναζητηθούν στρατηγικές για την ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΜ στις διεθνείς σχέσεις.

Σημαντική θέση στις συζητήσεις θα έχει η καταπολέμηση της φτώχειας, της τρομοκρατίας, η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών, καθώς και η προώθηση της ανάπτυξης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέο μακελειό και... συμπτώσεις

Το αμερικανικό «γεράκι» είχε χτες συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό

Associated Press

Το αμερικανικό «γεράκι» είχε χτες συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό
ΑΓΚΥΡΑ.- Τέσσερις αξιοσημείωτες «συμπτώσεις» σχετίζονται με τη βομβιστική επίθεση, αργά προχτές το βράδυ, στην κατά πλειοψηφία κουρδική πόλη Ντιάρμπακιρ, που κόστισε τουλάχιστον 11 ζωές, περιλαμβανομένων επτά παιδιών, και τους τραυματισμούς άλλων 14. Ενώ αυτή η πόλη βρίσκεται κυριολεκτικά σε κατάσταση πολιορκίας και το κυνηγητό από τις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζεται.

Σύμπτωση πρώτη: Λίγη ώρα πριν την έκρηξη, στην Τουρκία έφθανε ο νέος «ειδικός απεσταλμένος» της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ΡΚΚ», ο πτέραρχος ε.α. Τζόσεφ Ράλστον, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμπτωση δεύτερη: Η επίθεση, που είχε στόχο ένα λεωφορείο, σημειώθηκε στην 26η επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος του στρατηγού Κενάν Εβρέν (12η Σεπτεμβρίου 1980). Μάλιστα, χτες, μια μέρα μετά την επίθεση, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους στην πόλη Κοΐτσεγκιζ, στα παράλια της Μεσογείου, που φέρονται να σχεδίαζαν τις δολοφονίες 4 απόστρατων στρατηγών, μεταξύ αυτών του Κενάν Εβρέν. Αξιοσημείωτο, στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν λεπτομερειακοί χάρτες με τα σπίτια των στρατηγών, εκρηκτικά και όπλα.

Σύμπτωση τρίτη: Δεν είχε υπάρξει έως χτες βράδυ ανάληψη ευθύνης για την έκρηξη, ωστόσο η τουρκική αστυνομία την επιρρίπτει στο ΡΚΚ ή στα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).

Σύμπτωση τέταρτη: Ο Λευκός Οίκος, μερικές ώρες μετά την προχτεσινή επίθεση, ανακοίνωνε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 2 Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον, με κύρια θέματα στην ατζέντα τις προσπάθειες εξόντωσης του PKK και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Σενάρια περί προβοκάτσιας

Ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός επιχειρούσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το συμβάν δηλώνοντας ότι «η θλίψη μας είναι μεγάλη για τα θύματα της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα για τα παιδιά» και τα συναφή, κουρδικές πηγές έκαναν ανοιχτά λόγο περί προβοκάτσιας με στόχο να αποκλειστεί οποιαδήποτε προσπάθεια αναζήτησης πολιτικής λύσης του Κουρδικού.

Ο Κούρδος δήμαρχος του Ντιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, έκανε λόγο για «προβοκάτσια» με στόχο να σαμποταριστούν οι μεσολαβητικές προσπάθειες Κούρδων πολιτικών (εννοώντας το κόμμα της Δημοκρατικής Κοινωνίας, στο οποίο ανήκει) για τον τερματισμό των εχθροπραξιών Κούρδων - τουρκικού στρατού. Ενώ την ίδια εκτίμηση κάνουν και οργανώσεις Κούρδων στην Ευρώπη.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Απεργία εργαζομένων στις πετρελαϊκές

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Τριήμερη απεργία ξεκίνησαν χτες χιλιάδες Νιγηριανοί εργαζόμενοι σε πολυεθνικές πετρελαϊκές εταιρείες και σε πλατφόρμες εξαγωγής πετρελαίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αδυναμία της κυβέρνησης να εγγυηθεί την ασφάλειά τους αποτρέποντας τις απαγωγές εργαζομένων και τις επιθέσεις ενόπλων οργανώσεων που δρουν στο Δέλτα του Νίγηρα. Η πρώτη συνέπεια της πρώτης μέρας απεργίας - που εκδηλώνεται ένα 24ωρο μετά το θάνατο εργαζομένου στη Chevron στη διάρκεια συγκρούσεων στρατού και ενόπλων - ήταν η διακοπή της μεταφοράς πετρελαίου από δυο μεγάλες πλατφόρμες εξαγωγής πετρελαίου.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για «λύση»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο και την πορεία των αποτυχημένων συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη συζήτησαν χτες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αναμενόταν να παρουσιάσει έκθεση ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν, που εξέφρασε ανησυχία για την απουσία ουσιαστικού αποτελέσματος στις συνομιλίες της Βιέννης που ξαναρχίζουν την Παρασκευή, και ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γιοακίμ Ρίκερ. Στη συνεδρίαση παρέστησαν Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Παράλληλα, η υφυπουργός των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και ο απεσταλμένος της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Στέφαν Λέχνε, συναντήθηκαν στην Πρίστινα με τον «πρόεδρο» του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου. Η Αμερικανίδα μετέφερε σαν βούληση της Ουάσιγκτον την «εξεύρεση λύσης πριν το τέλος του 2006», ενώ ο Ευρωενωσιακός απεσταλμένος ζήτησε «περισσότερα» για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σημείωσε πως οποιαδήποτε φόρμουλα «λύσης» συμφωνηθεί για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, φέροντας ως παράδειγμα την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Τρομοκρατία κατά εργατών

ΧΑΡΑΡΕ.- Στις συλλήψεις περίπου σαράντα συνδικαλιστών ηγετών και απεργών προέβησαν χτες οι αστυνομικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, και σε πόλεις του νότιου και βορειοδυτικού τμήματος της χώρας. Συνδικάτα υποστηριζόμενα από την αντιπολίτευση είχαν προγραμματίσει διαδηλώσεις και απεργία ενάντια στην ακρίβεια και τον πληθωρισμό που τρέχει με 1.000% (ο υψηλότερος στον κόσμο) και την ανεργία που φέρεται να πλήττει το 80% του εργατικού δυναμικού. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, είναι και ο γενικός γραμματέας του αντιπολιτευόμενου «Εργατικού Κογκρέσου Ζιμπάμπουε» Ουέλιγκτον Τσιμπέμπε, που προτού φυλακιστούν ξυλοδάρθηκαν με γκλομπ και τις κάννες πιστολιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ