Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Πιέσεις για «λύση»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο και την πορεία των αποτυχημένων συνομιλιών μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη συζήτησαν χτες τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αναμενόταν να παρουσιάσει έκθεση ο ΓΓ του Οργανισμού Κόφι Ανάν, που εξέφρασε ανησυχία για την απουσία ουσιαστικού αποτελέσματος στις συνομιλίες της Βιέννης που ξαναρχίζουν την Παρασκευή, και ο διοικητής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γιοακίμ Ρίκερ. Στη συνεδρίαση παρέστησαν Σέρβοι και Κοσσοβάροι Αλβανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

Παράλληλα, η υφυπουργός των ΗΠΑ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, και ο απεσταλμένος της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Στέφαν Λέχνε, συναντήθηκαν στην Πρίστινα με τον «πρόεδρο» του Κοσσυφοπεδίου, Φατμίρ Σεϊντίου. Η Αμερικανίδα μετέφερε σαν βούληση της Ουάσιγκτον την «εξεύρεση λύσης πριν το τέλος του 2006», ενώ ο Ευρωενωσιακός απεσταλμένος ζήτησε «περισσότερα» για την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Το ίδιο 24ωρο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν σημείωσε πως οποιαδήποτε φόρμουλα «λύσης» συμφωνηθεί για το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, φέροντας ως παράδειγμα την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ