ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή πρόκληση με συρματόπλεγμα

Γερμανικά πολεμικά πλοία πλησιάζουν στις ακτές του Λιβάνου

Associated Press

Γερμανικά πολεμικά πλοία πλησιάζουν στις ακτές του Λιβάνου
ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- Συρματόπλεχτο φράχτη στη μεθοριακή πόλη του νοτίου Λιβάνου, Κφαρ Κίλα, έστησε χτες ο ισραηλινός στρατός παραβιάζοντας τη λεγόμενη «μπλε γραμμή» στη μεθόριο αμφοτέρων των χωρών. Η εξέλιξη, που προκάλεσε τη διαμαρτυρία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Φαούντ Σινιόρα, ανάγκασε τον εκπρόσωπο της αποστολής του ΟΗΕ, UNIFIL, Αλεξάντερ Ιβάνκο, να ζητήσει από τους Ισραηλινούς την «απομάκρυνση» του φράκτη όχι όμως άμεσα, αλλά ...«το συντομότερο δυνατόν».

Το ίδιο 24ωρο και στον απόηχο των αντιδράσεων που εξακολουθούν να προκαλούνται στο Τελ Αβίβ από τους χειρισμούς της κυβέρνησης Ολμέρτ στον πόλεμο με το Λίβανο, ο Ισραηλινός στρατηγός Ούντι Ανταμ, διοικητής του στρατού στο βόρειο Ισραήλ, υπέβαλε την παραίτησή του. Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αμίρ Πέρετζ παραδέχτηκε «αποτυχίες» στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο Λίβανο, στην εκπαίδευση και ανάπτυξη των εφέδρων στην εμπόλεμη ζώνη, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για τη διενέργεια «επίσημων ερευνών». Στη Βηρυτό, πάντως, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτών επιχειρούν να παραπέμψουν το Ισραήλ σε διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου, ανακοινώνοντας ότι συλλέγουν συνεχώς σχετικά στοιχεία...

Στη Γερμανία, πάντως, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφραζε ικανοποίηση για την έγκριση της κυβέρνησης στην ανάπτυξη γερμανικών ναυτικών δυνάμεων ανοιχτά του Λιβάνου, επισημαίνοντας την «ιστορική διάσταση» της αποστολής που είναι και η πρώτη του Βερολίνου σε έδαφος της Μέσης Ανατολής από το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, Πέτερ Στρουκ, ανακοίνωνε το ίδιο διάστημα πως το «προσωπικό» που θα στείλει η Γερμανία στο Λίβανο θα ανέρχεται σε 2.400 άτομα.

Στη Δαμασκό, πάντως, ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ μετά το πέρας συνάντησής του με τρεις Ισραηλινούς Αραβες βουλευτές φέρεται να δήλωσε πως είναι έτοιμος για ειρήνη με το Τελ Αβίβ, στη βάση, ωστόσο, σχεδίου που είχε καταθέσει το 2002 ο Αραβικός Σύνδεσμος. Επιπλέον, Σύροι και Λιβανέζοι αξιωματούχοι, ανταποκρινόμενοι σε πιέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δήλωσαν πως η Δαμασκός και η Βηρυτός είναι έτοιμες για συνομιλίες που θα οδηγήσουν στη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων.

  • Μετά την αποτροπή της προχτεσινής απόπειρας επίθεσης ενόπλων στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό ανακοινώθηκε πως και οι τέσσερις ένοπλοι που έκαναν την επιχείρηση ήταν από τη Συρία και πως ο τέταρτος εξ αυτών που είχε τραυματιστεί σοβαρά υπέκυψε χτες στα τραύματά του, δίχως να προλάβουν να τον ανακρίνουν οι αρμόδιες συριακές αρχές. Ομολογουμένως, πολύ ...βολική εξέλιξη.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το ΝΑΤΟ σε αδιέξοδο

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εξακολουθεί ο ασύμμετρος πόλεμος στο Αφγανιστάν. Χτες, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε σε τζαμί τα εκρηκτικά που ήταν ζωσμένος, με αποτέλεσμα να βρει το θάνατο μόνο ο ίδιος και να υποστεί σοβαρές ζημιές το τέμενος στην Κανταχάρ. Στο μεταξύ, οι απίθανοι ισχυρισμοί των δυνάμεων κατοχής και των συνεργατών τους συνεχίζονταν: η αστυνομία «σκότωσε 30 Ταλιμπάν» στην Γκάζνι, σύμφωνα με μία ανακοίνωση, «σκότωσε 16 Ταλιμπάν» στη Χελμάντ, σύμφωνα με μια δεύτερη. Στη Φαράχ χτες, 4 αστυνομικοί και 4 μαχητές των Ταλιμπάν έπεσαν νεκροί σε μάχη.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έριδες στους κόλπους του ΝΑΤΟ για την αποτυχία των χωρών μελών του να στείλουν ενισχύσεις 2.500 στρατιώτες - αριθμός που δε φαντάζει και τόσο μεγάλος, αλλά με δεδομένη την άρνηση των χωρών με τις μεγαλύτερες δυνάμεις να εισφέρουν ενισχύσεις, ήταν αδύνατο να καλυφθεί. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, μετά από συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του Ουέν Τζιαμπάο, επανέλαβε σαν από κασέτα τις δηλώσεις του ανώτατου διοικητή των «συμμαχικών» δυνάμεων, Τζόουνς, και του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Σέφερ, περί της ανάγκης «να ανταποκριθούν» οι χώρες μέλη του βορειοατλαντικού συμφώνου στην έκκληση μεγαλύτερης εμπλοκής τους στο Αφγανιστάν: «Είναι σημαντικό», είπε, «το σύνολο του ΝΑΤΟ να θεωρεί (την ευθύνη) δική του». Κι επανέλαβε το σύνηθες προπαγανδιστικό κλισέ: «Από το Αφγανιστάν ήρθε η τρομοκρατία της 11ης Σεπτεμβρίου».

Στις Βρυξέλλες, το ΝΑΤΟ - που σπαράσσεται από τις αντεγκλήσεις για την αποτυχία συγκέντρωσης των δυνάμεων που ζητήθηκαν - ανακοίνωνε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στα τέλη Σεπτέμβρη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εντολή «προσεχώς»

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.- Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επιβεβαίωσε χθες ότι αναθέτει «προσεχώς» εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρωθυπουργό Ισμαΐλ Χανίγια της «Χαμάς» και ότι αυτός θα είναι, εκτός απροόπτου, ο ηγέτης και της νέας κυβέρνησης «εθνικής ενότητας». Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κάλεσε χθες να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Παλαιστινιακής Αρχής μόλις επιτευχθεί συμφωνία για τη συγκρότηση παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα «εκπληροί» τα κριτήρια της διεθνούς κοινότητας.

Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε σαφές πως δε θεωρεί ότι η συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί ανάμεσα στη «Χαμάς» και τη «Φατάχ» «ικανοποιεί» τις απαιτήσεις του Κουαρτέτου (Μόσχα, Ουάσινγκτον, ΣΑ/ΟΗΕ, ΕΕ) η επόμενη κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής να «αναγνωρίζει» το Ισραήλ.

Στο μεταξύ ένας 19χρονος Παλαιστίνιος, μέλος των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσα, σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης, ενώ συναρμολογούσε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στην πόλη Νάμπλους, δήλωσαν αξιωματούχοι των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

ΙΡΑΚ
Εφιαλτικό καθημερινό μακελειό

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Η δωσιλογική «αστυνομία» του Ιράκ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε χτες μόνο στην πρωτεύουσα της χώρας 66 σορούς γαζωμένες από σφαίρες, με εμφανή σημάδια βασανισμών, ενώ δύο αυτοκίνητα - βόμβες κόστισαν τουλάχιστον 28 ζωές και 75 τραυματισμούς, μετέδωσε χτες βράδυ το «Γαλλικό Πρακτορείο». Επίσης χτες, ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι άλλοι δύο άνδρες του έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ.

Στο μεταξύ, ο γνωστός Αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν χαρακτήρισε χτες από την Ιαπωνία τον πόλεμο στο Ιράκ ως έναν «εφιάλτη για τον κόσμο» και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Καταδικάζω τον πόλεμο στο Ιράκ. Πιστεύω πως έχει επιδεινωθεί και έχει γίνει ένας εφιάλτης για τον κόσμο και για τη χώρα μου», είπε ο Στόουν, που πάντως δεν απέφυγε να πει ότι ήταν «θεμιτή» η «επιθυμία για εκδίκηση» (;) των Αμερικανών (συλλήβδην και τσουβαληδόν;) αλλά «εξετράπη» στον πόλεμο στο Ιράκ - δήλωση που δικαιολογεί «άλλους», πραγματικούς και υποθετικούς, πολέμους.

Επίσης χτες, η παντελώς άγνωστη ένοπλη οργάνωση «Ταξιαρχίες των Λιονταριών της Αρετής» απείλησε να σκοτώσει τον Τούρκο Γιλντιρίμ Τεκ που είχε απαγάγει στις 27 Ιούλη, εάν η Αγκυρα δεν υποχρεώσει τουρκική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο Ιράκ ως υπεργολάβος των αμερικανικών δυνάμεων, να κλείσει μέσα σε 72 ώρες.

ΙΡΑΝ
Μαστίγιο και καρότο

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ως ένα ακόμη μέτρο άσκησης πίεσης προς τη διεθνή κοινότητα, την παραμονή της σημερινής επαναληπτικής συνάντησης μεταξύ του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα και του ανώτερου Ιρανού διπλωμάτη Αλί Λαριτζανί, για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Ουάσιγκτον κάλεσε με απειλητικό τρόπο το Ιράν «να κάνει την καλή επιλογή».

Να κάνει την «καλή επιλογή» ώστε να αποφύγει «τις επιπτώσεις» από μία δράση του ΟΗΕ εναντίον του... υπενθυμίζοντας ταυτοχρόνως ότι «παραμένει ανοιχτή» η οδός της διπλωματίας, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας -(ΙΑΕΑ), Γκρέγκορι Σούλτε. «Εμείς διατηρούμε τη δέσμευσή μας υπέρ της διπλωματικής λύσης για το θέμα. Αλλά ο κόσμος δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι το Ιράν θα αποκτήσει όπλο πυρηνικό», υπογράμμισε τέλος ο Σούλτε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ