ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
Μεγαλώνει... αλλά δεν κουράζεται

To Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας έρχεται και φέτος - 29ο στη σειρά ως ελληνικό πρόγραμμα και 12ο ως διεθνές - να «ταρακουνήσει» την ομογενοποιημένη αισθητική της κυρίαρχης μαζικής κουλτούρας, με παλαιότερες και νεότερες αλλά - επί το πλείστον - φρέσκες ιδέες. Εκ των πραγμάτων, δηλαδή, και μόνο από το γεγονός ότι η μικρού μήκους ταινία είναι σχεδόν «εξορισμένη» από τη διανομή, το Φεστιβάλ αποτελεί όντως τη μεγάλη γιορτή των «μικρομηκάδων», που φέτος θα διαρκέσει από 17 - 23/9, με προβολές στις αίθουσες «Αστέρια» και «Ολύμπια» και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων.

Οι αριθμοί δείχνουν για φέτος 65 συμμετοχές από 42 χώρες στο Διεθνές Διαγωνιστικό, μεταξύ αυτών και 3 ελληνικές, ενώ 69 είναι συνολικά (Διαγωνιστικό, Πληροφοριακό) οι ταινίες του Ελληνικού Τμήματος. Στα αφιερώματα περιλαμβάνονται 15 ταινίες από την Ιταλία και το αντίστοιχο Φεστιβάλ Σιένας, που φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια, 13 ταινίες για το Βραβείο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου που προβάλλονται σε περιοδείες στο πλαίσιο του προγράμματος «Το μικρό μετράει!» της ΕΑΚ και 10 ταινίες που προβάλλονται στο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συντονισμού Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Επίσης: «Europe in shorts»: Μια γυναικεία αίσθηση του χιούμορ, με 12 ταινίες. «Μέρες γιαγιάδων και παππούδων»: Μια παραγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της No Production με 4 ταινίες, όπου πρωταγωνιστούν άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και «ικανότητες»: Αφιέρωμα στους ανθρώπους με ειδικές ικανότητες μέσα από την προβολή των ταινιών «Μόνος 2» του Μάνου Κουάνη και «Οι άγνωστοι φίλοι μου», του Γιώργου Αγγελούδη. «Παιδικές ταινίες»: 11 προβολές ταινιών μικρού μήκους, αφιερωμένες στο παιδί καθημερινά τα πρωινά στις αίθουσες «Αστέρια» και «Ολύμπια».

Στις παράλληλες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται εργαστήριο νέων κινηματογραφιστών, λογοτεχνικά μεσημέρια, εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής κ.ά. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η παρουσίαση αρχειακού υλικού της ΕΡΤ.

«ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ»
Με Αλμοδόβαρ και Ντε Πάλμα

«Volver» τουΠέδρο Αλμοδόβαρ
«Volver» τουΠέδρο Αλμοδόβαρ
Αρωμα ...«Μαύρης Ντάλιας» - η τελευταία ταινία του Μπράιαν Ντε Πάλμα - και όχι μόνο θα ευωδιάσει στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, γνωστότερο τα τελευταία 12 χρόνια ως «Νύχτες Πρεμιέρας», που θα διεξαχθεί από 20/9-1/10 στις αίθουσες «Αττικόν», «Απόλλων Filmcenter» και «Δαναός 1, 2».

Συνολικά θα προβληθούν 136 μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες(!), ενώ η ταινία της πρεμιέρας στις 20/9 στο Κολέγιο Αθηνών (μόνο με προσκλήσεις) θα είναι η τελευταία δημιουργία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Volver», που στο Φεστιβάλ των Καννών κέρδισε το Βραβείο Σεναρίου και το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (και για τις έξι πρωταγωνίστριές του). Ολο αυτό το υλικό θα μοιραστεί σε μια σειρά θεματικές ενότητες και αφιερώματα, μεταξύ αυτών τις γνωστές: Διαγωνιστικό Τμήμα, Ανεξάρτητοι Αμερικανοί, Πανόραμα, Πρεμιέρες Ντοκιμαντέρ, Μουσική και Φιλμ, Μικρές Πρεμιέρες, Ελληνες της Διασποράς, Ειδικές προβολές, Μετά τα Μεσάνυχτα, Σινεμά στα Ορια.

Στα αφιερώματα περιλαμβάνονται ανάμεσα σε άλλα: «Αφιέρωμα σε Εθνική Κινηματογραφία» με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Τοσιάκι Τογιόντα, στον Πρέστον Στάρτζες (ο πρώτος σεναριογράφος του ομιλούντος κινηματογράφου που σκηνοθέτησε τα σενάριά του).

Πέρασαν πέντε χρόνια...

Πέντε χρόνια κλείνουν σήμερα από το θάνατο του Στέλιου Καζαντζίδη, του λαϊκού βάρδου που τραγούδησε τα βάσανα, τις χαρές, τον πόνο, την ξενιτιά, το πάθος, το άδικο. Στο ξεχωριστό φωνητικό του ηχόχρωμα, με τεράστιες εκφραστικές δυνατότητες, στο πελώριο «α» της ερμηνείας του, συμπυκνώνονταν το κοινό παράπονο, η αγωνία των μεροκαματιάρηδων για επιβίωση, αλλά και αγώνες εναντίον της κοινωνικής αδικίας. Τα τραγούδια του έγιναν κομμάτι ενός λαού που μαστιζόταν από τις μετεμφυλιακές διώξεις, τη φτώχεια, τις σκληρές οικονομικοκοινωνικές συνθήκες, τη μετανάστευση.

Στις δύο χιλιάδες δίσκους και τεσσεράμισι χιλιάδες τραγούδια υπολογίζεται η 50χρονη δισκογραφική κατάθεσή του, που σφραγίστηκε από ερμηνείες που άφησαν εποχή. Τραγούδησε δημιουργίες όλων των μεγάλων δημιουργών της εποχής: Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Χιώτη, Μητσάκη, Καλδάρα, Παπαγιαννοπούλου, Δερβενιώτη, Βίρβου, Κολοκοτρώνη, Καραπατάκη, Μπακάλη κ.ά., ενώ έγραψε και δικά του τραγούδια. Οι επιτυχίες αμέτρητες: «Δυο πόρτες έχει η ζωή», «Η πρώτη αγάπη», «Η κοινωνία με κατακρίνει», «Απόκληρος της κοινωνίας», «Είσαι η ζωή μου», «Φεύγω με πίκρα στα ξένα», «Στις φάμπρικες της Γερμανίας», «Το ψωμί της ξενιτιάς», «Μαντουμπάλα», «Ζιγκουάλα», κ.ά. Ανεπανάληπτες είναι οι ερμηνείες του σε τραγούδια των Θεοδωράκη, Λεοντή, Χατζιδάκι, Λοΐζου, Ξαρχάκου.

Μεθοδευμένος και εξουθενωτικός ήταν ο πόλεμος, που του έκαναν οι δισκογραφικές εταιρείες, με αποτέλεσμα να μείνει έξω από τα στούντιο για πολλά χρόνια, στην πιο ώριμη περίοδο της καριέρας του.

Η Σμυρνιά «Αγγέλα»

Θυμίζοντας την καταστροφή της Σμύρνης (14/9/1922) η Αννα Βαγενά, σε συνεργασία με το «Μουσείο Λαϊκών Οργάνων» (Πλάκα), δίνει παραστάσεις με το έργο «Αγγέλα Παπάζογλου», στον προαύλιο χώρο του Μουσείου (13-15/9).

Η παράσταση βασίζεται στις συγκλονιστικές διηγήσεις της Σμυρνιάς τραγουδίστριας Αγγελικής Παπάζογλου. Μαρτυρίες που διατρέχουν σημαντικά χρόνια της νεότερης ελληνικής ιστορίας, ξεκινώντας από την πρόσκαιρη απελευθέρωση της Σμύρνης από τα ελληνικά στρατεύματα, περιγράφει την καθημερινότητα με χορούς και τραγούδια, και περνά στην αφήγηση της καταστροφής. Οι διηγήσεις της Αγγέλας διανθίζονται με χαρακτηριστικά σμυρναίικα και ρεμπέτικα τραγούδια, σε αυθεντικές ηχογραφήσεις ή επανεκτελέσεις. Η αφήγησή της στήνει δραματικές σκηνές εξαιρετικής δύναμης, καταγράφοντας ιστορικά γεγονότα με το πάθος του λαϊκού παραμυθά - αφηγητή. Ερμηνεύει η Αννα Βαγενά. Αναγνώστρια: Στέλλα Μπούρου. Κείμενο: Γιώργης Παπάζογλου. Θεατρική προσαρμογή - μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας. Σκηνικά - κοστούμια: Μάριος Σπηλιόπουλος. Φωτισμοί: Δημήτρης Δαμαλάς.

«Πράξης» ρεπερτόριο

Ο θίασος «Πράξη» (Μπέττυ Αρβανίτη) θα παρουσιάσει τη χειμερινή περίοδο τα εξής έργα:: Στην Α΄ Σκηνή το «Χορό του θανάτου» του Στρίντμπεργκ, σε μετάφραση Μίνου Βολανάκη, σκηνοθεσία Νίκου Χατζόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ζιάκα. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Βόγλης, Μάνος Βακούσης (πρεμιέρα στις αρχές του Νοέμβρη). Τα μονόπρακτα «Η τελευταία Μάρθα» του Αλέξη Σταμάτη, με τον Νίκο Χατζόπουλο και «Η Κασσάνδρα και ο λύκος» της Μαργαρίτας Καραπάνου, με την Λυδία Φωτοπούλου, σε σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου (πρεμιέρα τον Απρίλη, μετά το Πάσχα).

Στη Β΄ Σκηνή: «Η λάμψη των Αλπεων» του Πέτερ Τουρίνι, σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά, σκηνοθεσία Δημοσθένη Παπαδόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, με τους ηθοποιούς Κώστα Γαλανάκη, Σοφία Σεϊρλή, Γρηγόρη Γαλάτη (πρεμιέρα στα τέλη του Οκτώβρη).

«DER TOTMACHER» του Ρόμουαλντ Κάρμακαρ, σε μετάφραση Βασίλη Πουλαντζά, σκηνοθεσία Μπέττυς Αρβανίτη, με τους Χρήστο Στέριογλου, Γιάννη Νταλιάνη, Ακη Λυρή (πρεμιέρα το Φλεβάρη).

Η πρώτη αυλαία

Για 20 παραστάσεις θα ξαναπαρουσιαστεί, στο θέατρο «Επί Κολωνώ», η «Devised Physical Theatre» («επινοημένο σωματικό θέατρο») παράσταση «Αυτή δεν είναι η δική σου ιστορία;» της ομάδας «Κρίσιμη μάζα», σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Παυλίδου. Το «επινοημένο θέατρο» είναι ένας σύγχρονος, συλλογικός τρόπος δημιουργίας. Αντίθετα από τον κλασικό τρόπο θεατρικής δουλιάς, με αφετηρία ένα συγκεκριμένο κείμενο, το «devising» ξεκινά με μια κεντρική θεματική ιδέα, εξελίσσεται και διαμορφώνεται από όλο το θίασο στις πρόβες, με αυτοσχεδιασμούς και επιρροές από την επικαιρότητα, την ποίηση, τη μουσική, τη λογοτεχνία.

Το θέμα - αφετηρία της παράστασης «Αυτή δεν είναι η δική σου ιστορία;» είναι η έλλειψη, η επιθυμία, η δυσκολία και η ανάγκη για επικοινωνία. Σκηνοθεσία-δραματουργία Αλεξάνδρα Παυλίδου, επιμέλεια κίνησης Βάσω Κολοβού, επιμέλεια κείμενων Γιάννης Λιάτσικας, κοστούμια Dorit Guerth. Παίζουν: Βάσω Καμαράτου, Δημήτρης Λάλος, Γιάννης Λεάκος, Νατάσσα Πασχάλη, Εύα Τσακνή, Μαρκέλλα Φανού.

H Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης «Καρόλου Κουν» ενημερώνει τους υποψήφιους σπουδαστές ότι οι αιτήσεις συμμετοχής στις εισαγωγικές εξετάσεις για το Σχολικό έτος 2006-07, θα υποβάλλονται μέχρι τις 22 Σεπτέμβρη στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (Ιπποκράτους 70), καθώς και στο Θέατρο Τέχνης - Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5), καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ.- 2 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210.3222.760, 210.3603.941.

Τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες, διασκευασμένο για παιδιά, θα παρουσιάσει αύριο (9μμ), το Παιδικό Στέκι του Εθνικού Θεάτρου, στο Φεστιβάλ Παπάγου. Θυμίζουμε ότι το έργο ανεβάστηκε τον περασμένο χειμώνα, σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Στέφανου Κορκολή, στίχους Σταύρου Τσακλίρη - Ρεβέκκας Ρούσση, χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη, φωτισμούς Ελευθερίας Ντεκώ, μουσική διδασκαλία Μελίανας Παιονίδου. Παίζουν: Κώστας Ζαχαράκης, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δημήτρης Μαύρος, Πέτρος Κιοσές κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ