ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Η αναβολή, μέχρι στιγμής για άγνωστους λόγους, της προγραμματισμένης για χθες επαναληπτικής συνάντησης του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα με τον κορυφαίο Ιρανό διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί, έδωσε το έναυσμα στην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, για απειλητικές δηλώσεις: «έφτασε η ώρα για την επιβολή κυρώσεων».

Εντούτοις, λίγη ώρα αργότερα, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - ΙΑΕΑ, με επιστολή της, χαρακτηρίζει «εξωφρενική και παραπλανητική» την έκθεση του Κογκρέσου όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η επιστολή υπογράφεται από τον Πίτερ Τσερβένι, ανώτατο στέλεχος της ΙΑΕΑ, με παραλήπτη τον πρόεδρο της επιτροπής του Κογκρέσου Πίτερ Εκστρα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η έκθεση με ημερομηνία 23 Αυγούστου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εμφανίζει το Ιράν ως μια στρατηγική απειλή, «περιέχει εσφαλμένες, απατηλές και μη επαληθευμένες πληροφορίες». Επίσης, στην έκθεση διατυπώνεται ο «εξωφρενικός» ισχυρισμός, σύμφωνα πάντα με την IAEA, ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο κατάλληλο για στρατιωτική χρήση, ενώ οι επιθεωρήσεις της Πυρηνικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ έδειξαν πως η Τεχεράνη εμπλουτίζει μόνον ως 3,6%, πολύ κάτω από το 90% που χρειάζεται για τα πυρηνικά όπλα.

Εντούτοις, ούτε η επιστολή - κόλαφος της ΙΑΕΑ πτόησε την αμερικανική κυβέρνηση, που, διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, αγνόησε επιδεικτικά την επιστολή και έθεσε εκ νέου όρους, δηλαδή εκ προοιμίου αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν μαζί του οι διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Οι δηλώσεις Σνόου αποτελούν και την επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρόταση του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από τη Σενεγάλη όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, για συνομιλίες με τους Αμερικανούς, παρά τη μακρόχρονη διακοπή διπλωματικών σχέσεων και τις συνεχιζόμενες απειλές εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Ενάντια στη «δικτατορία των πολέμων»

ΑΒΑΝΑ.-

Την έκκληση για ενότητα και την επιβεβαίωση πως ένας άλλος κόσμος είναι απαραίτητος, αναγκαίος και εφικτός, απεύθυνε ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κάρλος Λάγκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής έναρξης της υπουργικής προπαρασκευαστικής συνάντησης στα πλαίσια της 14ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα. Η συνάντηση εξέλεξε πρόεδρο τον υπουργό Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ενώ οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν και με οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της συνάντησης των ηγετών.

Ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κ. Λάγκε, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια στιγμή που ένα κράτος ασκεί πιέσεις σε άλλα κράτη και πιστεύει πως έχει το δικαίωμα να εισβάλλει ώστε να πετύχει τους στόχους του, ενώ κατευθύνει τον πλανήτη στην καταστροφή. Προειδοποίησε μάλιστα πως μια παγκόσμια δικτατορία προσπαθεί να επιβληθεί μέσω πολέμων και της οικονομικής δύναμης, «με στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας όμως τη γλώσσα της αδιαλλαξίας». Ο ίδιος κατήγγειλε την ισραηλινή επιθετικότητα ενάντια στο Λίβανο και την Παλαιστίνη και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εθνών να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. «Η τρομοκρατία είναι αποτέλεσμα της αδικίας, της έλλειψης της μόρφωσης και του πολιτισμού, της φτώχειας, της ανισότητας, της ταπείνωσης που αντιμετωπίζουν οι λαοί».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έδωσε συγχαρητήρια στην Κούβα που ανέλαβε την προεδρία του ΝΑΜ και τόνισε πως το κίνημα αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Μιλώντας στην «Πρένσα Λατίνα», πριν αναχωρήσει για την Κούβα, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι παρ' όλες τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον πλανήτη, ο στόχος του Κινήματος των Αδεσμεύτων είναι η προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης.

Χτες μάλιστα έφθασε στην Κούβα για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΜ και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος δήλωσε πως θα πάει κατευθείαν να συναντήσει τον Φιντέλ Κάστρο. Εξάλλου, χτες η κρατική τηλεόραση μετέδωσε φωτογραφίες του Κουβανού ηγέτη με τον Αργεντίνο γερουσιαστή και δημοσιογράφο, Μιγκέλ Μπονάσο, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Ρικάρντο Αλαρκόν, δήλωσε ότι ο Φιντέλ Κάστρο είναι πιθανό να λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΜ και πρόσθεσε ότι η κατάστασή του «βελτιώνεται».

Επίσης στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων αναγνώστηκε τις μέρες αυτές επιστολή των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), που υπογράφει ο Ραούλ Ρέγιες, δεύτερος στην ιεραρχία την αντάρτικης οργάνωσης. Σε αυτή καλεί το Κίνημα των Αδεσμεύτων να συμβάλει για να υπάρξει πολιτική λύση στη χώρα, που εδώ και 40 χρόνια βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στο επαναστατικό κίνημα και την αντίδραση.

ΙΡΑΚ
Κρανίου τόπος

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Δεκαοκτώ νεκροί, ανάμεσά τους δύο Αμερικανοί στρατιώτες, είναι ο απολογισμός σειράς επιθέσεων χτες Πέμπτη στο Κεντρικό Ιράκ, σύμφωνα με Ιρακινούς και Αμερικανούς κατοχικούς αξιωματούχους, ενώ, ως «συνήθως» στην εφιαλτική καθημερινότητα του φλεγόμενου Ιράκ, και χτες βρέθηκαν τουλάχιστον 20 σοροί βασανισθέντων και δολοφονηθέντων ανθρώπων στη Βαγδάτη - μία ημέρα μετά την εξεύρεση άλλων 65 - συνολικά 100 νεκρών. Σύμφωνα με το «Associated Press» οι χτεσινοί θάνατοι Αμερικανών ανεβάζουν σε 2.673 τους νεκρούς των ΗΠΑ στο Ιράκ από το 2003.

Ο κορυφαίος Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Ιράκ, υποστράτηγος Ουίλιαμ Κάλντγουελ, υποστήριξε με αναμενόμενο τρόπο ότι η «ένταση της βίας» στο Ιράκ αποδίδεται σε «σεκταριστικές ενέργειες», παρόλο που πρόσφατα οι Αμερικανοί έλεγαν ότι «η βία έχει περιοριστεί».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, «ανακάλυψε», όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του, ότι «οι περισσότεροι ηγέτες στη Μέση Ανατολή πιστεύουν ότι η εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ ήταν καταστροφική για την περιοχή», εμφανίστηκαν όμως «διχασμένοι» ως προς το αν οι υπό αμερικανική διοίκηση ξένες δυνάμεις θα πρέπει να φύγουν ή να μείνουν...

ΒΟΛΙΒΙΑ
Επανέναρξη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης

ΛΑ ΠΑΣ.--

Επανέναρξη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης της Βολιβίας, που στόχο έχει να ξαναγράψει το Σύνταγμα της Βολιβίας, μετά από μία βδομάδα που σημαδεύτηκε από μία βίαιη απεργία όπου τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση του Εβο Μοράλες και να ανατρέψουν τη διαδικασία εντός της Συντακτικής Συνέλευσης. Μία απεργία που συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια για τα οποία ήδη επτά κυβερνήτες περιοχών οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την «Prensa Latina» και το «Bolpress», η επανέναρξη των εργασιών της Συντακτικής Συνέλευσης κατέστη εφικτή μετά την ψήφιση και από τα 245 μέλη της, μίας σειράς μεταβατικών κανονισμών, που βασίζονται στους κανονισμούς της Βουλής, αναφορικά με τα διαδικαστικά της λειτουργίας της Συντακτικής Συνέλευσης. Εντούτοις, παρά το «άρωμα αισιοδοξίας» καθώς οι εργασίες της Συντακτικής Συνέλευσης επαναλήφθηκαν χτες, το ζήτημα που προκάλεσε την «έκρηξη» της προηγούμενης βδομάδας παραμένει: η ψήφιση του σχεδίου που προβλέπει την πλειοψηφία των 2/3 για την έγκριση του τελικού σχεδίου για το Νέο Σύνταγμα και την απλή πλειοψηφία για την έγκριση άλλων σχεδίων. Υπενθυμίζεται ότι το Κίνημα για το Σοσιαλισμό (MAS) έχει την πλειοψηφία, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία στη Συντακτική Συνέλευση. Οπερ και η αντιπολίτευση θα επιστρέψει με πρόκληση νέας τεχνητής αναταραχής.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Προσεχώς Πολωνοί

ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Διεκδικώντας σειρά ανταλλαγμάτων από το «μεγάλο αφεντικό», τις ΗΠΑ (όπως και στη συζητούμενη συμφωνία για την εγκατάσταση αμερικανικών πυραυλικών βάσεων στο έδαφός της), η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε χτες ότι επισπεύδει την αποστολή τμημάτων των ενόπλων δυνάμεών της, συνολικά 1.000 ανδρών, στο κατεχόμενο Αφγανιστάν τον ερχόμενο Φλεβάρη. Ωστόσο, παρά τους σχετικούς πανηγυρισμούς, η χρονική απόσταση είναι μεγάλη και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τις αξιώσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του ΓΓ του ΝΑΤΟ Σέφερ και του ανώτατου στρατιωτικού του διοικητή, Τζόουνς, για «άμεση» αποστολή 2.500 ανδρών στο Αφγανιστάν. Το BBC συνόψισε: «Δεν είναι η λύση που αναζητούσαν οι Βρυξέλλες». Οι κατοχικές δυνάμεις ζητούν ενισχύσεις πολύ πριν ενσκήψει ο βαρύς Αφγανικός χειμώνας, ο οποίος σηματοδοτεί πάντοτε αναστολή των συγκρούσεων στη χώρα.

Οι οποίες συγκρούσεις συνεχίζονταν χτες αμείωτες. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των κατοχικών, χτες «δώδεκα Ταλιμπάν και ένας Αφγανός αστυνομικός» σκοτώθηκαν σε σύγκρουση στη Χελμάντ. Ενώ, στη Φαράχ, μαχητές των Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών κτιρίων, και σκότωσαν έναν αστυνομικό. Αλλοι τέσσερις αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επίθεση αγνώστων εναντίον της αυτοκινητοπομπής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ