Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ
Ενάντια στη «δικτατορία των πολέμων»

ΑΒΑΝΑ.-

Την έκκληση για ενότητα και την επιβεβαίωση πως ένας άλλος κόσμος είναι απαραίτητος, αναγκαίος και εφικτός, απεύθυνε ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κάρλος Λάγκε, κατά τη διάρκεια της χτεσινής έναρξης της υπουργικής προπαρασκευαστικής συνάντησης στα πλαίσια της 14ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ), οι εργασίες της οποίας πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα. Η συνάντηση εξέλεξε πρόεδρο τον υπουργό Εξωτερικών, Φελίπε Πέρες Ρόκε, ενώ οι συμμετέχοντες ασχολήθηκαν και με οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία της συνάντησης των ηγετών.

Ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κ. Λάγκε, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος πραγματοποιείται σε μια στιγμή που ένα κράτος ασκεί πιέσεις σε άλλα κράτη και πιστεύει πως έχει το δικαίωμα να εισβάλλει ώστε να πετύχει τους στόχους του, ενώ κατευθύνει τον πλανήτη στην καταστροφή. Προειδοποίησε μάλιστα πως μια παγκόσμια δικτατορία προσπαθεί να επιβληθεί μέσω πολέμων και της οικονομικής δύναμης, «με στόχο τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας όμως τη γλώσσα της αδιαλλαξίας». Ο ίδιος κατήγγειλε την ισραηλινή επιθετικότητα ενάντια στο Λίβανο και την Παλαιστίνη και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των εθνών να αναπτύξουν πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς. «Η τρομοκρατία είναι αποτέλεσμα της αδικίας, της έλλειψης της μόρφωσης και του πολιτισμού, της φτώχειας, της ανισότητας, της ταπείνωσης που αντιμετωπίζουν οι λαοί».

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έδωσε συγχαρητήρια στην Κούβα που ανέλαβε την προεδρία του ΝΑΜ και τόνισε πως το κίνημα αυτό μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Μιλώντας στην «Πρένσα Λατίνα», πριν αναχωρήσει για την Κούβα, ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι παρ' όλες τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον πλανήτη, ο στόχος του Κινήματος των Αδεσμεύτων είναι η προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης.

Χτες μάλιστα έφθασε στην Κούβα για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΜ και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος δήλωσε πως θα πάει κατευθείαν να συναντήσει τον Φιντέλ Κάστρο. Εξάλλου, χτες η κρατική τηλεόραση μετέδωσε φωτογραφίες του Κουβανού ηγέτη με τον Αργεντίνο γερουσιαστή και δημοσιογράφο, Μιγκέλ Μπονάσο, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής, Ρικάρντο Αλαρκόν, δήλωσε ότι ο Φιντέλ Κάστρο είναι πιθανό να λάβει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΜ και πρόσθεσε ότι η κατάστασή του «βελτιώνεται».

Επίσης στη Σύνοδο των Αδεσμεύτων αναγνώστηκε τις μέρες αυτές επιστολή των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), που υπογράφει ο Ραούλ Ρέγιες, δεύτερος στην ιεραρχία την αντάρτικης οργάνωσης. Σε αυτή καλεί το Κίνημα των Αδεσμεύτων να συμβάλει για να υπάρξει πολιτική λύση στη χώρα, που εδώ και 40 χρόνια βρίσκεται σε ένοπλη σύγκρουση ανάμεσα στο επαναστατικό κίνημα και την αντίδραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ