Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ - ΟΗΕ
Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στην αύξηση των εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο τους επόμενους μήνες ενδέχεται να οδηγήσουν οι «καθυστερήσεις» στις συνομιλίες για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής, υποστήριξε χτες ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γιοακίμ Ρίκερ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η καθυστέρηση δε θα φέρει ούτε συμφιλίωση, ούτε οικονομική ανάκαμψη», ισχυρίστηκε ο Ρίκερ διαβεβαιώνοντας πως θα «κάνει τα πάντα» για να «βοηθήσει» τον επικεφαλής απεσταλμένο του οργανισμού, Μάρτι Αχτισαάρι, ώστε να επιτευχθεί (η επιθυμητή για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) συμφωνία ως το τέλος τρέχοντος έτους. Με δεδομένη την άρνηση του Βελιγραδίου να ξεπουλήσει τη δικαιοδοσία του στο Κοσσυφοπέδιο έναντι πινακίου φακής, ο Ρίκερ επανέλαβε τις πιέσεις στους Σέρβους της επαρχίας καλώντας τους να «συμμετάσχουν» στους «θεσμούς» του προτεκτοράτου.

Οι εκπρόσωποι ΗΠΑ και Βρετανίας υπερθεμάτισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, μολονότι τη χαρακτήρισαν «μία από τις πιθανές λύσεις» και πίεσαν για «λύση» ως το τέλος του χρόνου. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην «επιβολή χρονικών ορίων και λύσεων», τονίζοντας ότι η υπόθεση θα πρέπει να διευθετηθεί «με αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα προκύψει από τις συνομιλίες».

Η Σέρβα Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς, επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι μόνο «με συστηματικές, υπεύθυνες και προοδευτικές συνομιλίες χωρίς επιβολή προθεσμιών» μπορεί να επιτευχθεί «διαρκής λύση» στο ζήτημα του Κοσσόβου. «Η νευρικότητα, η αλόγιστη σπουδή και η αλαζονεία δε θα βοηθήσουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το πρώτο που πρέπει να λυθεί στην επαρχία είναι το «ζήτημα της ασφάλειας». Οπως υπενθύμισε, μόνον τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκαν στο προτεκτοράτο 51 επεισόδια «μικρής και μεγάλης έκτασης» εις βάρος της σερβικής κοινότητας, ενώ οι αντισερβικές επιθέσεις το τελευταίο 12μηνο ξεπερνούν τις 250...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ