Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΙΕΝΝΗ.-

Η αναβολή, μέχρι στιγμής για άγνωστους λόγους, της προγραμματισμένης για χθες επαναληπτικής συνάντησης του επικεφαλής της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα με τον κορυφαίο Ιρανό διαπραγματευτή για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζανί, έδωσε το έναυσμα στην επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις, για απειλητικές δηλώσεις: «έφτασε η ώρα για την επιβολή κυρώσεων».

Εντούτοις, λίγη ώρα αργότερα, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας - ΙΑΕΑ, με επιστολή της, χαρακτηρίζει «εξωφρενική και παραπλανητική» την έκθεση του Κογκρέσου όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η επιστολή υπογράφεται από τον Πίτερ Τσερβένι, ανώτατο στέλεχος της ΙΑΕΑ, με παραλήπτη τον πρόεδρο της επιτροπής του Κογκρέσου Πίτερ Εκστρα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή αναφέρεται ότι η έκθεση με ημερομηνία 23 Αυγούστου της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία εμφανίζει το Ιράν ως μια στρατηγική απειλή, «περιέχει εσφαλμένες, απατηλές και μη επαληθευμένες πληροφορίες». Επίσης, στην έκθεση διατυπώνεται ο «εξωφρενικός» ισχυρισμός, σύμφωνα πάντα με την IAEA, ότι το Ιράν εμπλουτίζει ουράνιο κατάλληλο για στρατιωτική χρήση, ενώ οι επιθεωρήσεις της Πυρηνικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ έδειξαν πως η Τεχεράνη εμπλουτίζει μόνον ως 3,6%, πολύ κάτω από το 90% που χρειάζεται για τα πυρηνικά όπλα.

Εντούτοις, ούτε η επιστολή - κόλαφος της ΙΑΕΑ πτόησε την αμερικανική κυβέρνηση, που, διά στόματος του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τόνι Σνόου, αγνόησε επιδεικτικά την επιστολή και έθεσε εκ νέου όρους, δηλαδή εκ προοιμίου αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν ως προϋπόθεση για να ξεκινήσουν μαζί του οι διαβουλεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμά του. Οι δηλώσεις Σνόου αποτελούν και την επίσημη απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης στην πρόταση του Προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ από τη Σενεγάλη όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, για συνομιλίες με τους Αμερικανούς, παρά τη μακρόχρονη διακοπή διπλωματικών σχέσεων και τις συνεχιζόμενες απειλές εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ