ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΟΣΣΟΒΟΥ - ΟΗΕ
Διαφωνίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Στην αύξηση των εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο τους επόμενους μήνες ενδέχεται να οδηγήσουν οι «καθυστερήσεις» στις συνομιλίες για τον καθορισμό του καθεστώτος της περιοχής, υποστήριξε χτες ο διοικητής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Γιοακίμ Ρίκερ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η καθυστέρηση δε θα φέρει ούτε συμφιλίωση, ούτε οικονομική ανάκαμψη», ισχυρίστηκε ο Ρίκερ διαβεβαιώνοντας πως θα «κάνει τα πάντα» για να «βοηθήσει» τον επικεφαλής απεσταλμένο του οργανισμού, Μάρτι Αχτισαάρι, ώστε να επιτευχθεί (η επιθυμητή για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις) συμφωνία ως το τέλος τρέχοντος έτους. Με δεδομένη την άρνηση του Βελιγραδίου να ξεπουλήσει τη δικαιοδοσία του στο Κοσσυφοπέδιο έναντι πινακίου φακής, ο Ρίκερ επανέλαβε τις πιέσεις στους Σέρβους της επαρχίας καλώντας τους να «συμμετάσχουν» στους «θεσμούς» του προτεκτοράτου.

Οι εκπρόσωποι ΗΠΑ και Βρετανίας υπερθεμάτισαν υπέρ της ανεξαρτησίας, μολονότι τη χαρακτήρισαν «μία από τις πιθανές λύσεις» και πίεσαν για «λύση» ως το τέλος του χρόνου. Στον αντίποδα, οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Κίνας εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην «επιβολή χρονικών ορίων και λύσεων», τονίζοντας ότι η υπόθεση θα πρέπει να διευθετηθεί «με αμοιβαία αποδεκτή λύση, που θα προκύψει από τις συνομιλίες».

Η Σέρβα Σάντα Ράσκοβιτς - Ιβιτς, επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο, τόνισε ότι μόνο «με συστηματικές, υπεύθυνες και προοδευτικές συνομιλίες χωρίς επιβολή προθεσμιών» μπορεί να επιτευχθεί «διαρκής λύση» στο ζήτημα του Κοσσόβου. «Η νευρικότητα, η αλόγιστη σπουδή και η αλαζονεία δε θα βοηθήσουν», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το πρώτο που πρέπει να λυθεί στην επαρχία είναι το «ζήτημα της ασφάλειας». Οπως υπενθύμισε, μόνον τους τελευταίους τρεις μήνες σημειώθηκαν στο προτεκτοράτο 51 επεισόδια «μικρής και μεγάλης έκτασης» εις βάρος της σερβικής κοινότητας, ενώ οι αντισερβικές επιθέσεις το τελευταίο 12μηνο ξεπερνούν τις 250...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανάληψη ευθύνης για το μακελειό

Απειλές από την άγνωστη ακραία οργάνωση «Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης»

ΑΓΚΥΡΑ. --

Μια μάλλον άγνωστη οργάνωση, η Τουρκική Ταξιαρχία Εκδίκησης, ανέλαβε χτες την ευθύνη για την προχτεσινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ντιάρμπακιρ, που ο δήμαρχος της κουρδικής πόλης Οσμάν Μπαϊντεμίρ όσο και η Kongra-Gel, οργάνωση που εδρεύει στην Ευρώπη και θεωρείται η πολιτική «φωνή» του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, χαρακτήρισαν ως «προβοκάτσια του παρακράτους». Η οργάνωση, ακαθόριστης πολιτικής ταυτότητας αλλά από την πράξη και τη φρασεολογία της καταφανώς ακροδεξιά, και ενδεχομένως «παράγωγη» των «Γκρίζων Λύκων» ή των μυστικών υπηρεσιών, που πάντα τα πήγαιναν καλά σε κάτι τέτοια, ανέφερε ότι «θα παίρνει εκδίκηση για κάθε στρατιώτη που πέφτει νεκρός από τη δράση Κούρδων αυτονομιστών», σύμφωνα με το κρατικό αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό Voice of America.

Τα πράγματα μοιάζουν να εκτραχύνονται ακόμη περισσότερο στην Τουρκία, όσον αφορά το Κουρδικό, καθώς η τουρκική κυβέρνηση, αρνούμενη να αντικρίσει την πραγματικότητα απέδωσε την ευθύνη για την ενέργεια στους «τρομοκράτες» - όπως αποκαλεί τους Κούρδους αυτονομιστές - ενώ τόσο η ίδια όσο και ο στρατός εξακολουθούν να πιέζουν τις ΗΠΑ για το θέμα. Ο «ειδικός απεσταλμένος» της κυβέρνησης Μπους για το κουρδικό πρόβλημα στην Τουρκία, πτέραρχος ε.α. Τζόσεφ Ράλστον, υιοθέτησε πάντως ως συνήθως μια «διαφορετική» στάση, καλώντας για πολιτικής υφής και κατεύθυνσης μέτρα - τροφοδοτώντας τις παράνοιες μέρους της τουρκικής άρχουσας τάξης.

Φυσικά, ο Ράλστον επανέλαβε ότι χρειάζονται «ορατά» μέτρα, για να πειστούν οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί και οι Ιρακινοί ότι «η απειλή της τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα», ωστόσο αυτό καμιά σχέση δεν έχει με αυτό που σκέπτεται η Ουάσιγκτον. Πρώτιστη σημασία αποδίδεται από την κυβέρνηση Μπους στη διατήρηση της «ηρεμίας» στον κουρδικό θύλακα του Ιράκ, τη μόνη περιοχή όπου η αντικατοχική αντίσταση δεν είναι τόσο ισχυρή, μια δυνητική βάση για μυστικές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν ή - αν η περίοδος αντιτρομοκρατικού «μέλιτος» με τη Δαμασκό δε διαρκέσει - της Συρίας. Το τελευταίο που θα ήθελαν οι Αμερικανοί είναι μια ενδοκουρδική σύρραξη ή μια εκτεταμένη τουρκική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, και αυτό πιθανότατα είναι το πραγματικό «μήνυμα» της επίσκεψης Ράλστον.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Εληξε τελικώς χτες η αρχικά τριήμερη απεργία που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο 48ωρο εργαζόμενοι σε εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου στη Νιγηρία μετά από κοινή απόφαση των δύο μεγαλύτερων σωματείων.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Ενοπλες δυνάμεις της κροατικής και σλοβενικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν χτες σε διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή των δύο χωρών μετά την είσοδο δύο Σλοβένων δημοσιογράφων από μεθοριακό πέρασμα που από την Κροατία θεωρήθηκε «παράνομο». Οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στη Σλοβενία φρουρούμενοι από Κροάτες συνοροφύλακες.

ΣΚΟΠΙΑ.- «Δεν είναι κατάλληλη η ώρα για συζητήσεις», είπε χτες στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ο Ευρωενωσιακός αξιωματούχος Χαβιέ Σολάνα, αναφερόμενος στο αίτημα των Σκοπίων για οριστικοποίηση της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων...

ΧΑΓΗ.- Ο Σέρβος αντιπολιτευόμενος πολιτικός ηγέτης, Βόισλαβ Σέσελι, αρνήθηκε το διορισμό Βρετανού δικηγόρου υπεράσπισης από τις δικαστικές αρχές του δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία όπου δικάζεται μεταξύ άλλων για «εγκλήματα πολέμου» στο Βούκοβαρ της Κροατίας πριν από 15 χρόνια.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Εως το τέλος του χρόνου θα έχουν αποχωρήσει και οι τελευταίοι 150 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης SFOR.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Τρεις κρατικές κινεζικές εταιρείες ανακοίνωσαν επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αναβαθμίσουν το σύστημα τηλεπικοινωνιών της Αιθιοπίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η προσφορά των κινεζικών εταιρειών εκτόπισε τις άλλες έξι πολυεθνικές του κλάδου, μεταξύ αυτών η «Ερικσον», η «Νόκια» και η «Ζίμενς» και η επένδυση των 1,5 δισ. δολαρίων θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

ΤΟΚΙΟ.- Η Ιαπωνία θα πρέπει «να παίξει πιο δυναμικό διπλωματικό ρόλο στον ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα και αλλού», πρότεινε χτες ο Σίντζο - Αμπε, επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και βασικότερος υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις κομματικές εκλογές της 20ής του μήνα.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.- Μακελειό στο Κολέγιο Ντάουσον κοντά στο κέντρο του Μόντρεαλ, όταν άγνωστος άντρας εισήλθε στην καφετέρια και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Από τα πυρά, νεκρή μία 20χρονη γυναίκα, τουλάχιστον 19 άτομα τραυματίστηκαν, έξι εκ των οποίων σοβαρά, προτού ο δράστης πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η πρώην πράκτορας της CIA Βάλερι Πλέιμ υπέβαλε μήνυση εναντίον του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτεϊτζ, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, του κορυφαίου συμβούλου του Λευκού Οίκου Καρλ Ρόουβ και άλλων, για την αποκάλυψη της ιδιότητάς της σε αντίποινα διότι ο σύζυγός της, ο διπλωμάτης καριέρας Τζόζεφ Ουίλσον, αποκάλυψε τα ψεύδη του φακέλου του Ιράκ.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.- Νέα συνάντηση σήμερα, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν, σε μία προσπάθεια επαναπροώθησης της πολιτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που αφετηρία έχει τις «συμφωνίες της Μεγ. Παρασκευής», καθώς το τελεσίγραφο της 24ής Νοέμβρη πλησιάζει.

ΜΟΣΧΑ.- Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Αντρέι Κοζλόφ υπέκυψε χτες στα τραύματά του ύστερα από πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις μετά τους πολλαπλούς τραυματισμούς που υπέστη από πυρά οπλοφόρων που του επιτέθηκαν, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές, είναι επαγγελματίες εκτελεστές.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ο Μπλερ παραδίδει μαθήματα υποταγής

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ενόσω οι φωνές εντείνονται για άμεση αποχώρησή του από την εξουσία, ο Βρετανός πρωθυπουργός σπεύδει να παραχωρήσει μαθήματα υποταγής, χαρακτηρίζοντας «τρέλα» τα «αντιαμερικανικά αισθήματα» ορισμένων Ευρωπαίων πολιτικών και δηλώνοντας ότι ο κόσμος χρειάζεται τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσει τα πιεστικά προβλήματα που προκύπτουν!

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε φυλλάδιο του Foreign Policy Centre, ο Μπλερ προσφέρει για μία ακόμη φορά πολύτιμη στήριξη στον στενό του σύμμαχο, τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Ο. Μπους και δικαιώνει μάλλον το χαρακτηρισμό «σκυλάκι του Μπους, που ακολουθεί πιστά τη γραμμή της Ουάσιγκτον». Μία τακτική που τον έχει οδηγήσει πλέον στο περιθώριο, καθώς η πλειονότητα των Βρετανών αντιτίθενται στην πολεμική ατζέντα Μπλερ και Μπους. Συνάμα έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στο βρετανικό κεφάλαιο από το οποίο εκλέχτηκε για να υπηρετεί και μάλλον δεν το πράττει σωστά, όπως υποστηρίζουν και έχουν άρει πλέον την «εμπιστοσύνη τους». Τελευταίο παράδειγμα το «άδειασμα» του Μπλερ από την αμερικανική κυβέρνηση όσον αφορά την Παλαιστίνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ