Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Εληξε τελικώς χτες η αρχικά τριήμερη απεργία που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο 48ωρο εργαζόμενοι σε εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου στη Νιγηρία μετά από κοινή απόφαση των δύο μεγαλύτερων σωματείων.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.- Ενοπλες δυνάμεις της κροατικής και σλοβενικής αστυνομίας αναπτύχθηκαν χτες σε διαφιλονικούμενη μεθοριακή περιοχή των δύο χωρών μετά την είσοδο δύο Σλοβένων δημοσιογράφων από μεθοριακό πέρασμα που από την Κροατία θεωρήθηκε «παράνομο». Οι δημοσιογράφοι επέστρεψαν στη Σλοβενία φρουρούμενοι από Κροάτες συνοροφύλακες.

ΣΚΟΠΙΑ.- «Δεν είναι κατάλληλη η ώρα για συζητήσεις», είπε χτες στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ο Ευρωενωσιακός αξιωματούχος Χαβιέ Σολάνα, αναφερόμενος στο αίτημα των Σκοπίων για οριστικοποίηση της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων...

ΧΑΓΗ.- Ο Σέρβος αντιπολιτευόμενος πολιτικός ηγέτης, Βόισλαβ Σέσελι, αρνήθηκε το διορισμό Βρετανού δικηγόρου υπεράσπισης από τις δικαστικές αρχές του δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία όπου δικάζεται μεταξύ άλλων για «εγκλήματα πολέμου» στο Βούκοβαρ της Κροατίας πριν από 15 χρόνια.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Εως το τέλος του χρόνου θα έχουν αποχωρήσει και οι τελευταίοι 150 Αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής δύναμης SFOR.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.- Τρεις κρατικές κινεζικές εταιρείες ανακοίνωσαν επενδύσεις ύψους 1,4 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αναβαθμίσουν το σύστημα τηλεπικοινωνιών της Αιθιοπίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η προσφορά των κινεζικών εταιρειών εκτόπισε τις άλλες έξι πολυεθνικές του κλάδου, μεταξύ αυτών η «Ερικσον», η «Νόκια» και η «Ζίμενς» και η επένδυση των 1,5 δισ. δολαρίων θεωρείται η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε χώρα στο Κέρας της Αφρικής.

ΤΟΚΙΟ.- Η Ιαπωνία θα πρέπει «να παίξει πιο δυναμικό διπλωματικό ρόλο στον ΟΗΕ, στη Βόρεια Κορέα και αλλού», πρότεινε χτες ο Σίντζο - Αμπε, επόμενος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας και βασικότερος υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις κομματικές εκλογές της 20ής του μήνα.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.- Μακελειό στο Κολέγιο Ντάουσον κοντά στο κέντρο του Μόντρεαλ, όταν άγνωστος άντρας εισήλθε στην καφετέρια και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Από τα πυρά, νεκρή μία 20χρονη γυναίκα, τουλάχιστον 19 άτομα τραυματίστηκαν, έξι εκ των οποίων σοβαρά, προτού ο δράστης πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η πρώην πράκτορας της CIA Βάλερι Πλέιμ υπέβαλε μήνυση εναντίον του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτεϊτζ, του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι, του κορυφαίου συμβούλου του Λευκού Οίκου Καρλ Ρόουβ και άλλων, για την αποκάλυψη της ιδιότητάς της σε αντίποινα διότι ο σύζυγός της, ο διπλωμάτης καριέρας Τζόζεφ Ουίλσον, αποκάλυψε τα ψεύδη του φακέλου του Ιράκ.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.- Νέα συνάντηση σήμερα, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Τόνι Μπλερ και Μπέρτι Αχερν, σε μία προσπάθεια επαναπροώθησης της πολιτικής διαδικασίας στη Βόρεια Ιρλανδία, που αφετηρία έχει τις «συμφωνίες της Μεγ. Παρασκευής», καθώς το τελεσίγραφο της 24ής Νοέμβρη πλησιάζει.

ΜΟΣΧΑ.- Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κεντρικής τράπεζας Αντρέι Κοζλόφ υπέκυψε χτες στα τραύματά του ύστερα από πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις μετά τους πολλαπλούς τραυματισμούς που υπέστη από πυρά οπλοφόρων που του επιτέθηκαν, οι οποίοι, σύμφωνα με πηγές, είναι επαγγελματίες εκτελεστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ