ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗΝ «ΑΛΤΕΚ»
«Αναγκάστε τους να βάλουν στο συρτάρι τα αντιλαϊκά σχέδια»

Η ισχυροποίηση της ΝΑΣ θα δημιουργήσει πρόβλημα στο δικομματισμό, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, στην ομιλία του
Η ισχυροποίηση της ΝΑΣ θα δημιουργήσει πρόβλημα στο δικομματισμό, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, στην ομιλία του
«Η ισχυροποίηση της ΝΑΣ σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα στο δικομματισμό και θα τους ανησυχήσει», τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, μιλώντας, χτες, στους εργαζόμενους της επιχείρησης «ALTEC». Οπως εξήγησε, «με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενοι θα τους αναγκάσουν να βάλουν στο παρακάτω συρτάρι τα αντιλαϊκά σχέδια που ετοιμάζουν. Εάν αντίθετα στηριχτούν οι συνδυασμοί του δικομματισμού, θα βγουν τα σχέδια αυτά στο τραπέζι».

Στην ομιλία του υπογράμμισε πως και σε αυτές τις εκλογές «ψηφίζουμε για όλα» και υπογράμμισε πως και σε αυτή τη μάχη τον πρώτο ρόλο έχουν τα πολιτικά κριτήρια. Αναφέρθηκε στα ζητήματα της Παιδείας, της παροχής νέων τεχνολογιών σε όλο το λαό και της αντισεισμικής θωράκισης. Μιλώντας για την Παιδεία εστίασε στο ζήτημα της παροχής μόρφωσης και νέων τεχνολογιών στα λαϊκά στρώματα.

Οι νέες τεχνολογίες, είπε, χρειάζεται να λειτουργούν υπέρ του λαού και να υπάρχουν για το λαό και σημείωσε τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια σχολεία και σε αυτό τον τομέα. Αναφερόμενος γενικότερα στο ζήτημα της Παιδείας, επισήμανε πως «το θέμα, βέβαια, είναι και τι ποιότητα γνώσης παρέχεται στα παιδιά μας». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι σημαντικό, δηλαδή, πως σήμερα τα παιδιά μας μιλάνε με 150 λέξεις ελληνικές και 150 αγγλικές;».

Ο Γ. Μαυρίκος πριν την ομιλία του συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία της διεύθυνσης της επιχείρησης. Ο υποψήφιος υπερνομάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, πως το ζήτημα είναι οι νέες τεχνολογίες να λειτουργούν υπέρ του εργαζομένου, να συμβάλλουν στη μείωση του ωραρίου και γενικότερα να διευκολύνουν τη ζωή του.



ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ρίχνει νερό στο μύλο της ιδιωτικοποίησης

Θέσεις αντίθετες από τις ανάγκες και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, για Παιδεία και Πολιτισμό, ανέπτυξε χθες ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του γι' αυτούς τους τομείς, αναφέρθηκε σε «διάλογο και συναίνεση» που χρειάζεται, γιατί, μεταξύ άλλων, «είναι η ώρα να προσανατολίσουμε ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα προς τη δυναμική της οικονομίας...».

Στο πρόγραμμα, ουσιαστικά, «φωτογραφίζεται» η ίδρυση πανεπιστημίου από το δήμο με την εξής μορφή. Κατονομάζεται ως κεντρικός στόχος του η ίδρυση «Ακαδημίας Πολιτισμού», ως «διαπανεπιστημονικό δημοτικό κέντρο», που θα τυγχάνει «δημόσιας και δημοτικής χρηματοδότησης και εποπτείας, καθώς και της διεθνούς επιστημονικής αξιολόγησης και πιστοποίησης». Θα «παρέχει σπουδές κλασικής φιλολογίας, νέων τεχνολογιών και οικονομικής του πολιτισμού, ηλεκτρονικών καλών τεχνών, πολεοδομίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος των σύγχρονων αστικών κέντρων».

Το παραπάνω μοντέλο παραπέμπει στην ίδρυση ενός πανεπιστημίου κατά το μοντέλο του εγχειρήματος του ομοϊδεάτη του Κ. Σκανδαλίδη δημάρχου Αμαρουσίου, Παν. Τζανίκου. Μία πρόταση που εξελίχθηκε τελικά σε απόφαση για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου από το δήμο. Ακόμα, η Νομαρχία Αθήνας έχει ιδρύσει επιχείρηση - Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Κι όλα αυτά πατούν στη θέση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για συνταγματική αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Και να μην ξεχνάμε πως και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη Νομαρχία έχει προτείνει την ίδρυση «Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης», που, όπως και το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο» της ΓΣΕΕ, ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Επίσης, στόχος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθήνας καθορίζεται η «διά βίου μάθηση», προκειμένου να εξυπηρετηθεί η φρενίτιδα της ελεύθερης αγοράς, ενώ λέγονται διάφορα εύηχα περί «ανάπτυξης της σχολικής στέγης», την ίδια στιγμή που και η πολιτική του κόμματος που στηρίζει τον Κ. Σκανδαλίδη ευθύνεται για το γεγονός ότι περίπου 3 στα 10 σχολεία στην Αθήνα λειτουργούν με διπλοβάρδια. Επιπλέον, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την υποχρηματοδότηση, από το «τίποτε» που έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για την κατασκευή σύγχρονων και εξοπλισμένων σχολείων.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν σημεία του προγράμματος, βάσει των οποίων ο δήμος «καθιερώνει αξιόπιστο σύστημα κοινωνικής λογοδοσίας και διαφάνειας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων» και «καθιερώνει διαδικασίες ελέγχου της σχολικής μονάδας πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και εκδίδει σχετικά πιστοποιητικά καταλληλότητας». Ποιος θα κρίνεται υπεύθυνος, για να λογοδοτεί σε ποιον; Ποιος θα υφίσταται τυχόν κυρώσεις; Οι εκπαιδευτικοί; Οι σχολικές επιτροπές; Οι γονείς που μετέχουν σ' αυτές; Οι μεγαλοεργολάβοι που μέσω των «συμπράξεων» δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ) θα αναλαμβάνουν την κατασκευή και εκμετάλλευση των σχολείων, νοικιάζοντάς τα επί 30 χρόνια στο Δημόσιο;

Ακόμα, μιλά και για «καθιέρωση "κάρτας πολιτισμού" για την ελεύθερη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα και αγαθά», χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα δίδεται με αντίτιμο και πόσο τελικά θα «χρεώνεται» ο πολιτισμός σε ένα δήμο διοικούμενο από το ΠΑΣΟΚ...


ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
Για πολλαπλές χρήσεις...

Το νεόδμητο 3ο Νηπιαγωγείο Λυκόβρυσης ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα τη λειτουργία του και από την πρώτη στιγμή είναι έτοιμο να προσφέρει όλες τις «ανέσεις» που είναι απαραίτητες για την ψυχαγωγία και τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού. Συγκεκριμένα: Χωρίς καρέκλες, χωρίς θρανία, χωρίς τηλέφωνο. Επίσης, η παιδική χαρά που έχει κατασκευαστεί κρίνεται από το προσωπικό ως λίαν επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών και απαιτείται άμεση αποκατάσταση.

Αυτό το νηπιαγωγείο εγκαινίασε πριν από τρεις μήνες ο Δημήτρης Φωκιανός, δήμαρχος της Λυκόβρυσης, εκλεκτός του ΣΥΝ με τη στήριξη τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, με όλες τις «τιμές». Τότε, έλεγε χαρακτηριστικά πως είναι έτοιμο να λειτουργήσει και μάλιστα με πολλαπλές χρήσεις...

Αθλια παιχνίδια με τους λογαριασμούς του νερού

Σε πεδίο προεκλογικών σκοπιμοτήτων μετέτρεψαν ακόμα και τους λογαριασμούς του νερού οι δήμαρχοι Ανω Λιοσίων και Ελευσίνας προκειμένου δημαγωγήσουν και να ψηφοθηρήσουν. Ο μεν πρώτος πράσινος δήμαρχος Ανω Λιοσίων Βαγγέλης Χριστοφυλάκης έχει δώσει εντολή να μην εκδοθούν από το δήμο οι λογαριασμοί του νερού για το τρίτο τρίμηνο πριν τις εκλογές. Με εκατοντάδες απολυμένους εργαζόμενους από τις δημοτικές επιχειρήσεις προσπαθεί τώρα να εμφανίσει ένα φιλολαϊκό προφίλ. Να σημειωθεί ότι τους λογαριασμούς του νερού τους εκδίδει ο δήμος, καθώς το δίκτυο είναι δημοτικό.

* * *

Δημοτικό ήταν για χρόνια το δίκτυο και στην Ελευσίνα, μέχρι πριν δύο χρόνια που η δημοτική αρχή του δημάρχου Γιώργου Αμπατζόγλου (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) το πούλησε - και μάλιστα φτηνά - στην ΕΥΔΑΠ. Τώρα όμως που ένα μήνα πριν τις εκλογές η ιδιωτικοποιημένη ΕΥΔΑΠ έστειλε τους πρώτους «φουσκωμένους» λογαριασμούς, ο δήμαρχος κάλεσε τους δημότες να τους παραδώσουν στο δήμο και να μην τους πληρώσουν!

* * *

Αυτή είναι η στάση των ντόπιων «ιδεολόγων» της αριστεράς και της οικολογίας, που χρόνια έλεγαν ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πωλείται. Εδώ όμως έκαναν τους μεγαλοβιομήχανους της περιοχής «ευεργέτες», εκεί θα κολλούσαν!!!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ