Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ
Ρίχνει νερό στο μύλο της ιδιωτικοποίησης

Θέσεις αντίθετες από τις ανάγκες και τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων, για Παιδεία και Πολιτισμό, ανέπτυξε χθες ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης. Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του συνδυασμού του γι' αυτούς τους τομείς, αναφέρθηκε σε «διάλογο και συναίνεση» που χρειάζεται, γιατί, μεταξύ άλλων, «είναι η ώρα να προσανατολίσουμε ολόκληρο το εκπαιδευτικό μας σύστημα προς τη δυναμική της οικονομίας...».

Στο πρόγραμμα, ουσιαστικά, «φωτογραφίζεται» η ίδρυση πανεπιστημίου από το δήμο με την εξής μορφή. Κατονομάζεται ως κεντρικός στόχος του η ίδρυση «Ακαδημίας Πολιτισμού», ως «διαπανεπιστημονικό δημοτικό κέντρο», που θα τυγχάνει «δημόσιας και δημοτικής χρηματοδότησης και εποπτείας, καθώς και της διεθνούς επιστημονικής αξιολόγησης και πιστοποίησης». Θα «παρέχει σπουδές κλασικής φιλολογίας, νέων τεχνολογιών και οικονομικής του πολιτισμού, ηλεκτρονικών καλών τεχνών, πολεοδομίας, πολιτισμού και περιβάλλοντος των σύγχρονων αστικών κέντρων».

Το παραπάνω μοντέλο παραπέμπει στην ίδρυση ενός πανεπιστημίου κατά το μοντέλο του εγχειρήματος του ομοϊδεάτη του Κ. Σκανδαλίδη δημάρχου Αμαρουσίου, Παν. Τζανίκου. Μία πρόταση που εξελίχθηκε τελικά σε απόφαση για ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου από το δήμο. Ακόμα, η Νομαρχία Αθήνας έχει ιδρύσει επιχείρηση - Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης. Κι όλα αυτά πατούν στη θέση και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για συνταγματική αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων και κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Και να μην ξεχνάμε πως και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στη Νομαρχία έχει προτείνει την ίδρυση «Πανεπιστημίου Αυτοδιοίκησης», που, όπως και το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο» της ΓΣΕΕ, ενισχύουν την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας.

Επίσης, στόχος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθήνας καθορίζεται η «διά βίου μάθηση», προκειμένου να εξυπηρετηθεί η φρενίτιδα της ελεύθερης αγοράς, ενώ λέγονται διάφορα εύηχα περί «ανάπτυξης της σχολικής στέγης», την ίδια στιγμή που και η πολιτική του κόμματος που στηρίζει τον Κ. Σκανδαλίδη ευθύνεται για το γεγονός ότι περίπου 3 στα 10 σχολεία στην Αθήνα λειτουργούν με διπλοβάρδια. Επιπλέον, νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την υποχρηματοδότηση, από το «τίποτε» που έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για την κατασκευή σύγχρονων και εξοπλισμένων σχολείων.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν σημεία του προγράμματος, βάσει των οποίων ο δήμος «καθιερώνει αξιόπιστο σύστημα κοινωνικής λογοδοσίας και διαφάνειας στη λειτουργία των σχολικών μονάδων» και «καθιερώνει διαδικασίες ελέγχου της σχολικής μονάδας πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και εκδίδει σχετικά πιστοποιητικά καταλληλότητας». Ποιος θα κρίνεται υπεύθυνος, για να λογοδοτεί σε ποιον; Ποιος θα υφίσταται τυχόν κυρώσεις; Οι εκπαιδευτικοί; Οι σχολικές επιτροπές; Οι γονείς που μετέχουν σ' αυτές; Οι μεγαλοεργολάβοι που μέσω των «συμπράξεων» δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ξεκίνησαν επί ΠΑΣΟΚ) θα αναλαμβάνουν την κατασκευή και εκμετάλλευση των σχολείων, νοικιάζοντάς τα επί 30 χρόνια στο Δημόσιο;

Ακόμα, μιλά και για «καθιέρωση "κάρτας πολιτισμού" για την ελεύθερη πρόσβαση στα πολιτιστικά δρώμενα και αγαθά», χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα δίδεται με αντίτιμο και πόσο τελικά θα «χρεώνεται» ο πολιτισμός σε ένα δήμο διοικούμενο από το ΠΑΣΟΚ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ