ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Πλάτες στην τοκογλυφία των τραπεζών

Η «ανταγωνιστικότητα» και οι διαφορετικές εθνικές ...κουλτούρες φταίνε για τις διαφορές επιτοκίων στην Ευρωζώνη!

Εκθεση για τις διαφορές στο ύψος των επιτοκίων ανάμεσα στα κράτη της Ευρωζώνης δημοσίευσε χτες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κάτι βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν έχει να κάνει με την ...προστασία των υπερδανεισμένων λαϊκών στρωμάτων από τα τραπεζικά καρτέλ. Η εν λόγω έκθεση έρχεται μόνο προκειμένου να διαπιστώσουν το βαθμό «σύγκλισης» των οικονομιών στην Ευρωζώνη. Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφόμενη μεγάλη διαφορά αποτυπώνει και το γεγονός της ανισόμετρης ανάπτυξης των κρατών-μελών. Οπως προκύπτει, τα ελληνικά νοικοκυριά χρυσοπληρώνουν περισσότερο ίσως από κάθε άλλον την πραμάτεια που διακινούν οι τράπεζες.

Στην περίοδο 2003-2006 το μέσο επιτόκιο δανεισμού στην Ελλάδα υπολογίστηκε στο 5,96% έναντι 4,15% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Αντίστοιχα, το μέσο επιτόκιο καταθέσεων στην Ελλάδα είναι 1,26%, αρκετά κάτω από το 1,57% στην Ευρωζώνη. Ολα τα παραπάνω αποτελούν στατιστικούς δείκτες οι οποίοι όμως είναι απόλυτα ξεκομμένοι από την πραγματικότητα της λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που στην Ελλάδα και αλλού το πραγματικό κόστος σε ορισμένες κατηγορίες (όπως πιστωτικές κάρτες) φτάνει και ξεπερνά ακόμη και το 20%. Ο απόλυτος εμπαιγμός των τραπεζιτών προς τα θύματά τους φαίνεται και στο σκεπτικό τους, σύμφωνα με το οποίο οι διαφορές επιτοκίων οφείλονται τάχα στο ...διαφορετικό επίπεδο ανταγωνισμού που επικρατεί στις «εθνικές αγορές», στα συστήματα διαχείρισης κινδύνων που εφαρμόζουν οι τράπεζες, ακόμη και στα ...πολιτισμικά χαρακτηριστικά που επικρατούν σε κάθε χώρα. Πρόκειται δηλαδή για μια σειρά από «αίτια» που έρχονται να συγκαλύψουν και να βάλουν πλάτη στην τοκογλυφία των τραπεζών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Ελλάδα, όπου, παρά την ισχυρή επιχειρηματική παρουσία ξένων τραπεζών και μετά τις εξαγορές ντόπιων τραπεζών από ευρωπαϊκές, τα επιτόκια παραμένουν εξίσου ή και ακόμη περισσότερο τοκογλυφικά. Η κοροϊδία των τεχνοκρατών της ευρωτράπεζας (που είναι και θεματοφύλακας της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ευρωζώνη) προκύπτει ανάγλυφα από τις «συστάσεις» τους για ...αναζήτηση μηχανισμών που να σφυρηλατούν «σχέσεις εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις τράπεζες και τους πελάτες. Είναι απόλυτα φανερό, και αυτό αποδείχνεται στην καθημερινή πρακτική, πως τα νοικοκυριά που για οποιονδήποτε λόγο ζυγώνουν στις τράπεζες θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ορθάνοιχτα.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Απόλυτη ταύτιση με την κυβερνητική πολιτική

Υποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα και στην επιχειρηματικότητα

Στην υιοθέτηση «ειδικών τιμών» από σήμερα και μέχρι το Σάββατο προτρέπει τους εμπόρους η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τον εορτασμό της «Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου», ταυτόχρονα όμως, μέσω του προέδρου της, Δ. Αρμενάκη, εμφανίζεται να υπονομεύει την ίδια τη συνδικαλιστική της υπόσταση προκαλώντας τους χιλιάδες μικρούς εμπόρους που εκπροσωπεί και να μετατρέπεται σε κάτι σαν... «παράρτημα» του υπουργείου Ανάπτυξης. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες η Συνομοσπονδία, μαζί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ο Δ. Αρμενάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι η «συνδικαλιστική οργάνωση του ελληνικού εμπορίου δεν είναι αυτοσκοπός» και ότι «δεν επιδιώκουμε συντεχνιακά οφέλη»!

Ηταν η απαραίτητη εισαγωγή γι' αυτό που ακολούθησε: Προσδιόρισε την ΕΣΕΕ ως «φερέγγυο, αξιόπιστο παρεμβατικό όργανο» που «μεγάλο στόχο» έχει την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας» και πολύ περισσότερο τη βελτίωση της «ανταγωνιστικότητας», η οποία μάλιστα πρέπει να γίνει «όραμα όλων των Ελλήνων», να εισαχθεί στα σχολεία κλπ!!! Σ' αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ερμήνευσε την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης ως επαναβεβαίωση της «νέας πολιτικής συμφωνίας», που αφορά στο ρόλο του εμπορίου στο κοινωνικό γίγνεσθαι! Στην πράξη, ο ρόλος της ΕΣΕΕ με βάση αυτή τη συμφωνία, φαίνεται ότι εντοπίζεται στον εκθειασμό της κυβερνητικής πολιτικής και ειδικότερα του αντιλαϊκού προγράμματος «μεταρρυθμίσεων», του οποίου την επίσπευση ζήτησε, για: αλλαγές στο ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις στην κατεύθυνση του μικρότερου κράτους- ρυθμιστή, επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, συνέχιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, πάταξη του παραεμπορίου, ανταγωνιστικό περιβάλλον στο πιστωτικό σύστημα, ενίσχυση της συμμετοχής των εμπορικών επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ συνέδεσε την επώδυνη, για τους μικρούς ΕΒΕ, «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, με την αύξηση του τζίρου και της απασχόλησης στο εμπόριο, περιφρονώντας τη θέση και τα προβλήματα που αυτό προκαλεί στη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών εμπόρων! Απέφυγε, πάντως, να απαντήσει ευθέως στο αν η απασχόληση αφορά πλήρη εργασία, αλλά και στην παρατήρηση ότι η αύξηση του τζίρου αφορά βασικά τα πολυκαταστήματα και τους μεγαλεμπόρους και όχι τα μικρά εμπορικά καταστήματα! Εσπευσε όμως να καλέσει τους μικρέμπορους να... εκσυγχρονιστούν για να αντιμετωπίσουν τον αδυσώπητο πόλεμο από τις πολυεθνικές και τους μεγαλεμπόρους!

Το επόμενο διάστημα η ΕΣΕΕ θα επαναπροσδιορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο, (προφανώς με βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης), ταυτιζόμενη ακόμη περισσότερο με τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και τις αντιδραστικές επιδιώξεις του, οι οποίες απειλούν ευθέως την ύπαρξη εκατοντάδων χιλιάδων μικρών εμπόρων!

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας και ο υφυπουργός Γ. Παπαθανασίου αναφέρθηκαν, μέσα στην έντονη «φιλική» ατμόσφαιρα, στην κυβερνητική πολιτική υπέρ των... εμπόρων, που «στοιχίζεται» με τους στόχους των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, όπως είναι π.χ. ο περιορισμός των διαδηλώσεων!

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Προωθούνται αυστηρότερα κριτήρια

Μετά τις πρόσφατες αντιπαραθέσεις με καταναλωτικές οργανώσεις, που οδήγησαν τελικά σε ανάδευση ζητημάτων χρηματοδότησης, το υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να διασφαλίσει την πραγματική, άμεση και αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών μέσω των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών, επιχειρεί να εμφανιστεί ως ...«εξυγιαντής» του επίμαχου χώρου,

Την ερχόμενη βδομάδα, θα δημοσιοποιηθεί νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα δίνει, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα άσκησης αγωγών για την προστασία του καταναλωτή και σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, όπως η ΓΣΕΒΕΕ, η ΓΣΕΕ κλπ. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή Θ. Σκορδά, που περιέγραψε χτες σημεία του νομοσχεδίου, οι εκλογές για τα Διοικητικά Συμβούλια των καταναλωτικών οργανώσεων θα γίνονται παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου. Υποχρεωτική και για τη χρηματοδότησή τους θα είναι η κατοχή φορολογικών στοιχείων (ΑΦΜ, βιβλία εσόδων - εξόδων).

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου δίνεται το δικαίωμα στις ενώσεις καταναλωτών να συγκροτούν δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες), ενώ πιο εύκολη γίνεται η δυνατότητα διενέργειας συλλογικών αγωγών.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Τριπλή κολεγιά

Δημόσια πρόταση εξαγοράς του 100% των μετοχών των Εγνατίας και Μάρφιν υπέβαλε η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου

Με ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνεχίζεται η συγκέντρωση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τις διάφορες μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου να διαγκωνίζονται για την απόσπαση κομματιών της αγοράς ή, με άλλα λόγια, για περισσότερο κέρδος από τη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η χτεσινή «δημόσια προσφορά» που υπέβαλε η διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου για την εξαγορά του συνόλου (100%) των μετοχών των Εγνατίας Τράπεζας και Μάρφιν. Με αυτό τον τρόπο η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου επιχειρεί να διεκδικήσει μερίδια και στη χρυσοφόρα αγορά των βαλκανικών κρατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω τράπεζες και οι μεγαλομέτοχοί τους έχουν ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με τη συμμετοχή του καθενός από αυτούς στο μετοχικό κεφάλαιο των άλλων.

Στην επίσημη ανακοίνωση η Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου ισχυρίζεται πως μετά την τριπλή συγχώνευση ο όμιλος με βάση τα ίδια κεφάλαια θα κατατάσσεται στη 2η θέση της ελληνικής αγοράς, δηλαδή μετά την Εθνική Τράπεζα. Ο νέος όμιλος διαχειρίζεται καταθέσεις ύψους 15,8 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Τα προσδοκώμενα καθαρά κέρδη τους για το 2007 υπολογίζονται σε 370 εκατ. ευρώ, για το 2007 σε 440 εκατ. ευρώ και για το 2008 σε 510 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως στον όμιλο της Μάρφιν συμμετέχουν με ποσοστό πάνω από 31% και μεγαλοτραπεζίτες που δηλώνουν για έδρα το Ντουμπάι. Η Μάρφιν σχετικά πρόσφατα εξαγόρασε και το νοσοκομείο «Υγεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ