ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ραντεβού μετά από δύο χρόνια!

Περιοδεία του υποψήφιου νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μανουσογιαννάκη

Εκεί όπου η πολιτική του δικομματισμού οδηγεί το «κράτος πρόνοιας» σε διάλυση, προσφέροντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά παιδιά και οι οικογένειές τους ως λεία στην εμπορευματοποίηση, βρέθηκε χτες ο υποψήφιος νομάρχης Πειραιά Γ. Μανουσογιαννάκης, συνοδευμένος από τον υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ Χ. Χουρδάκη.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας, που έγινε χτες το πρωί στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής, στην οδό Νοταρά, όπου εργαζόμενοι και γονείς περιέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εκεί όπου υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα ραντεβού για εξέταση παιδιού χρειάζεται να κλειστεί από ένα έως δύο χρόνια πριν, πράγμα που σημαίνει πως το παιδί, με δεδομένο ότι οι χρόνοι μετράνε πολύ διαφορετικά στις μικρές ηλικίες, θα έχει περάσει σε επόμενη ηλικιακή φάση μέχρι να αρχίσει η όποια θεραπεία.

Η διευθύντρια του Κέντρου, ψυχίατρος Σάσα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι η στρατηγική που ακολουθείται είναι αυτή του «ώριμου φρούτου». Δηλαδή, με την πολιτική της υποχρηματοδότησης, στο συγκεκριμένο Κέντρο αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις οι γονείς να αγοράζουν οι ίδιοι τα υλικά που χρειάζονται για την εκπαίδευση. Ετσι οδηγείται στην κατάρρευση το σύστημα της κοινωνικής πρόνοιας και τελικά στην εμπορευματοποίησή του. Ο Γ. Μανουσογιαννάκης εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση των όσων εξυφαίνονται και συντονισμός της δράσης με άλλους χώρους για να αποτραπούν ακόμα πιο αρνητικές εξελίξεις.

Επόμενος σταθμός ήταν το Παιδικό Αναπτυξιακό Κέντρο Πειραιά. Πρόκειται για κέντρο κοινωνικής φροντίδας που παρέχει υπηρεσίες στους τομείς της διάγνωσης και θεραπείας προβλημάτων ψυχοκινητικής, νοητικής και ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης. Σε ένα χώρο μικρότερο των 100 τ.μ. προσέρχονται τακτικά πάνω από 100 παιδιά για να κάνουν εργοθεραπεία, λογοθεραπεία κλπ., ενώ το προσωπικό που πρέπει να φέρει σε πέρας την αποστολή αυτή δε φθάνει καν τα δέκα άτομα...

ΜΗΧΑΝΟΥΡΓΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Σβήνουν» το ένα μετά το άλλο

Περιοδεία της υποψήφιας δημάρχου Πειραιά Ελπίδας Παντελάκη και του υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Σαλπέα

Η Ελπίδα Παντελάκη και ο Δημήτρης Σαλπέας μιλούν με τεχνίτες
Η Ελπίδα Παντελάκη και ο Δημήτρης Σαλπέας μιλούν με τεχνίτες
Ο τζίρος τους είναι ανάλογος με αυτόν που βγάζει ένα περίπτερο. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι ιδιόκτητοι χώροι τους βγαίνουν στο σφυρί και στη θέση τους ξεφυτρώνουν πολυώροφα γκαράζ, μεγαθήρια όπου στεγάζονται ναυτιλιακές εταιρείες και... νυχτομάγαζα. Η «καρδιά» της μεταποίησης, τα μηχανουργεία, όλη αυτή η περιοχή πρώην «Παπαστράτος», που κάποτε έσφυζε από ζωή και έδινε ψωμί σε χιλιάδες ανθρώπους - αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματοβιοτέχνες, εμπόρους και εργατοτεχνίτες - τώρα πια «μετράει μέρες».

Χτες, η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με το ψηφοδέλτιο της «Πειραιάς Αναγέννηση», περιόδευσε στην περιοχή, όπου, εκτός των άλλων, επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί δεσμοί του χώρου με την αγωνιστική δημοτική κίνηση. Δεσμοί που αντανακλώνται και στο ψηφοδέλτιο, με την υποψηφιότητα του επαγγελματοβιοτέχνη Γρηγόρη Μόφορη, αλλά και του Δημήτρη Σαλπέα. Γιος του αγωνιστή Παναγιώτη Σαλπέα, ο οποίος ήταν βγαλμένος από τα σπλάχνα του κλάδου αυτού και επί χρόνια επικεφαλής της «Πειραιάς Αναγέννησης». Ο πρόωρος χαμός του άφησε δυσαναπλήρωτο κενό, όμως παραμένει ζωντανός στις καρδιές των συναδέλφων του, όπως φάνηκε από τον τρόπο που υποδέχτηκαν τους υποψήφιους.

Η περιοδεία ξεκίνησε από τις επιχειρήσεις της οδού Κάστορος. Από τη μια οι μικροεπιχειρήσεις με τοίχους πέτρινους και για σκεπή ελενίτ, από την άλλη τα μεγαθήρια που κτίζονται το ένα μετά το άλλο, μαρτυρώντας το μέλλον που προετοιμάζεται για τον Πειραιά. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν προγραμματίσει να τον μετατρέψουν σε... εμποροναυτιλιακό κέντρο για λογαριασμό των εφοπλιστών. Μάλιστα, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά Π. Φασούλας, στο πρόγραμμά του ασχολείται με τη δημιουργία ναυτιλιακού χρηματιστηρίου, ενώ η ανεργία τσακίζει κόκαλα...

«Βρισκόμαστε υπό διωγμό», «μας διέλυσαν», ήταν οι φράσεις των ιδιοκτητών των μηχανουργείων. Το κατάστημα ναυτιλιακών ειδών με 5 εργαζόμενους που βρίσκεται στη γωνία Κάστορος και Μαυρομιχάλη ετοιμάζεται για «λουκέτο». Ο Γιώργος, υπεύθυνος του μαγαζιού, είπε: «Ο τζίρος έχει πέσει πάνω από το 70% σε δύο χρόνια. Δε βγαίνει. Μετά από 35 χρόνια στην παραγωγή πρώτη φορά στη ζωή μου θα μείνω άνεργος».

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ολα τα κατά καιρούς πακέτα της ΕΟΚ παλιότερα, της ΕΕ σήμερα, όπως τα περιβόητα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα διάφορα «Ευρωενωσιακά Προγράμματα», χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται, για να δημιουργούν αυταπάτες, για να καλλιεργούν μια ευφορία, για δήθεν κοσμογονία, για δήθεν δημιουργία έργων, ακόμη και για την αντιμετώπιση - όπως ισχυρίζονται - της απασχόλησης και της ανεργίας. Προεκλογικά, οι υποψήφιοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ, σε αρκετές περιπτώσεις «τάζουν» έργα και λένε ότι τα κονδύλια θα τα βρουν από αυτά τα προγράμματα. Στην ουσία, οι δήμαρχοι και νομάρχες αυτών των κομμάτων, όπως και οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, μέσα από αυτά τα έργα προωθούν την πολιτική της ΕΕ, την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων.

Η αλήθεια, όμως, είναι τελείως διαφορετική. Και αυτό γιατί τα όποια έργα εντάσσονται στα εκάστοτε «πακέτα», χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την προώθηση αντιλήψεων της ΕΕ. Κυρίαρχη τάση ήταν και παραμένει ότι τα κονδύλια αυτά διαθέτονται, για να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο, πολυεθνικό και ελληνικό. Επιπλέον, για να ενταχθεί ένα έργο σε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, πρέπει να θεωρηθεί και ...επιλέξιμο, ότι δηλαδή, εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για να πάρει τη χρηματοδότηση (ένα από αυτά είναι ο δείκτης ανταγωνιστικότητας, αλλά και ανταποδοτικότητας).

Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι «μα καλά, δεν πρέπει να παίρνουμε τα χρήματα που δίνει η ΕΕ». Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει να τονιστεί ότι τα χρήματα που δικαιούται η χώρα μας από τα Ταμεία της ΕΕ είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με υπολογισμούς, του 2003, σε κάθε δραχμή που παίρνει, οι εργαζόμενοι της χώρας έχουν πληρώσει 2,5 έως 3 δραχμές! Και εδώ να σημειωθεί ότι ακόμη και οι εθνικοί πόροι κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση των επιλογών της ΕΕ, αφού είναι δεσμευμένοι για να συμπληρώσουν τα υπόλοιπα κονδύλια στις κεντρικές της επιλογές, μέσα από την επιλεξιμότητα των έργων που αυτή καθορίζει.

Μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι είναι ότι οι προϋποθέσεις για την απορρόφηση των πόρων, γίνονται ακόμη σκληρότερες, αφού για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο, πρέπει να είναι «επιλέξιμο». Στην ουσία, δηλαδή, η ΕΕ θα επιλέγει τα έργα και τα προγράμματα που θα έχουν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση. Και για να γίνει αυτό αντιληπτό, για την ΕΕ, «επιλέξιμο» έργο είναι η κατασκευή ενός γηπέδου... γκολφ(!), όχι, όμως, η δημιουργία ενός βρεφονηπιακού σταθμού! Ετσι, έργα ζωτικής σημασίας για το λαό, τους εργαζόμενους, δεν υλοποιούνται, για να προταχθούν αυτά που επιλέγει η ΕΕ.

Απαγόρευσαν περιοδεία της ΝΑΣ

Σε γυάλες, «αποστειρωμένες» από πολιτικές και ιδεολογικές παρεμβάσεις, επιχειρείται να μετατραπούν οι εργασιακοί χώροι, με στόχο να μην έρχονται οι εργαζόμενοι σε επαφή με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τα λαϊκά και εργασιακά δικαιώματα και απορρίπτουν την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Χαρακτηριστικά, χθες το πρωί, απαγορεύτηκε σε κλιμάκιο της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον υποψήφιο νομαρχιακό σύμβουλο Παναγιώτη Τσίχλη, να περιοδεύσει και να συζητήσει με τους εργαζόμενους του παραρτήματος της εταιρείας FORTHNET στην Καλλιθέα. Παρά το γεγονός ότι η ΝΑΣ είχε ενημερώσει για την επίσκεψή της και δεν είχε λάβει αρνητική απάντηση, ο προσωπάρχης της εταιρείας απαγόρευσε στο κλιμάκιο της ΝΑΣ να εισέλθει στο κτίριο και να έχει οποιαδήποτε επαφή με τους εργαζόμενους. Η αιτιολογία που έδωσε είναι αποκαλυπτική, όσον αφορά τις συνθήκες τρομοκρατίας στους εργασιακούς χώρους, καθώς ισχυρίστηκε ότι είναι πολιτική της εταιρείας να μην επιτρέπεται σε πολιτικούς, υποψήφιους κλπ., να έχουν συνομιλία με τους εργαζόμενους της εταιρίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ