ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Αγώνας για να φύγει ο σταθμός της ΔΕΗ

Η μόνη παράταξη που συμπαραστέκεται στους κατοίκους - τώρα και πάντα - είναι η «Δημοκρατική Ενότητα» με υποψήφιο δήμαρχο τον Απόστολο Συρίγο

Ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού, Απ. Συρίγος
Ο υποψήφιος δήμαρχος Κορυδαλλού, Απ. Συρίγος
Σε νέα κινητοποίηση προχώρησαν οι κάτοικοι του Ανω Κορυδαλλού το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι, διαμαρτυρόμενοι για τον υποσταθμό υψηλής τάσης της ΔΕΗ που βρίσκεται κυριολεκτικά μπροστά στις πόρτες των σπιτιών τους! Τη συγκέντρωση συγκάλεσε η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων και μαζικών φορέων της περιοχής που συστάθηκε ακριβώς γι' αυτό το σκοπό, με έμπρακτο συμπαραστάτη και μπροστάρη τη «Δημοκρατική Ενότητα» Κορυδαλλού και τον υποψήφιο δήμαρχο, Απόστολο Συρίγο. Οι αγώνες αυτοί ήταν που έφεραν και το πρώτο θετικό αποτέλεσμα, με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ότι ο υποσταθμός είναι παράνομος.

Ο υποσταθμός αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα της αντιλαϊκής πολιτικής της δημοτικής αρχής, η οποία δε δίστασε να προχωρήσει και σε ανοιχτή σύγκρουση με τους ίδιους τους δημότες! Αρχικά η ΔΕΗ ήθελε να κατασκευάσει τον υποσταθμό ακόμη πιο βαθιά στον οικιστικό ιστό, αλλά οι αντιδράσεις του κόσμου, προκάλεσαν αλλαγή της χωροθέτησης, αυτή τη φορά στα λατομεία, σε χώρο μακριά από κατοικίες. Ομως η δημοτική αρχή αγνόησε τους πάντες - μεταξύ αυτών και σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου - και με τη νέα της θητεία προχώρησε στη σημερινή χωροθέτηση επί της κεντρικής οδού Ποταμού, μέσα στον οικιστικό ιστό, επικαλούμενη «ανταλλάγματα», όπως η μεταγραφή του υπόλοιπου χώρου των λατομείων στο δήμο για αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία. Ολα αυτά όμως ουδέποτε έγιναν...

Τελικά, οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2004 και έκτοτε οι κάτοικοι αγωνίζονται για απομάκρυνση του σταθμού και αλλαγή χρήσης του προς όφελος του λαού.

Ο Απ. Συρίγος σημείωσε μιλώντας προς τους συγκεντρωμένους ότι μπορεί να χάθηκε μια μάχη με την κατασκευή του σταθμού, αλλά τελικά «θα πετύχουμε την κατάργησή του». Πρόσθεσε ότι ο σταθμός είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της πόλης και ότι η ΔΕ αντιστάθηκε εξαρχής, εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, στην κατασκευή του. «Θα είμαστε κοντά σας και μπροστάρηδες στους αγώνες. Η ΔΕ, όπως πριν και τώρα και στο μέλλον, θα είναι παρούσα στους αγώνες» σημείωσε ο Απ. Συρίγος.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε ολιγόλεπτη συμβολική κατάληψη της οδού Ποταμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως κατήγγειλε δημόσια η Συντονιστική Επιτροπή, η δημοτική αρχή προσπαθούσε να ματαιώσει τη συγκέντρωση. Αυτή η τακτική δεν είναι άγνωστη: Ο δήμος έκανε παρέμβαση για το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά ενός πολιτιστικού συλλόγου και τριών συλλόγων γονέων!

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Πολιτική που αβαντάρει τους καταπατητές

«Η παρένθεση της τετραετίας αυτής της δημοτικής αρχής πρέπει να κλείσει», τονίζει η «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης», που με επικεφαλής τον Γ. Γιώγο δηλώνει ότι θα βάλει τέρμα στο «ξεπούλημα» των ελεύθερων χώρων

«Μπάτε σκύλοι αλέστε». Αυτό το σύνθημα δίνει η σημερινή δημοτική αρχή της Πετρούπολης προς τους καταπατητές, οι οποίοι διεκδικούν ελεύθερους χώρους που προορίζονται να γίνουν πνεύμονες πρασίνου. Για παράδειγμα, πριν μια βδομάδα περίπου γνωστοί καταπατητές της πόλης, αξιοποιώντας την εγκληματική απραξία και συνενοχή της δημοτικής αρχής, «ξαναχτύπησαν», βάζοντας μπροστά τις μπουλντόζες για να κάνουν εργασίες διαμόρφωσης στο χώρο του παλιού λατομείου Γάτου - Παγουλάτου, έκτασης 83,5 στρεμμάτων στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Η απόπειρα αυτή, που συνιστά πράξη νομής στο συγκεκριμένο χώρο, σταμάτησε έγκαιρα χάρη στην άμεση αντίδραση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας Πετρούπολης», του υποψήφιου δημάρχου Γ. Γιώγου και τη βοήθεια της αστυνομίας. Οι καταπατητές οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πετρούπολης. Υπενθυμίζεται ότι μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις, το 2002, του Στ. Βλάχου αφορούσε στο συγκεκριμένο χώρο και την «αντιμετώπιση του ιδιοκτησιακού ζητήματος με την προοπτική μετατροπής του σε χώρο πρασίνου».

Να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ενταγμένος στο ρυμοτομικό σχέδιο της Πετρούπολης από το 1970 με το χαρακτηρισμό «άλσος». Το 1999, επί δημαρχίας Γ. Γιώγου, με αφορμή διεκδικήσεις ιδιωτών, χαρακτηρίστηκε από το δασαρχείο ως δημόσια - δασική αναδασωτέα έκταση (αρ. απόφασης 4878/20-12-1999). Το 2001 οι ιδιώτες που διεκδικούσαν το χώρο προσέφυγαν κατά της απόφασης του 1999 και ζήτησαν το χαρακτηρισμό της έκτασης ως αγροτικής, δηλαδή ιδιωτικής. Η αίτηση απορρίφθηκε από την πρωτοβάθμια επιτροπή (αρ. απόφασης 21/2001) μετά από παρέμβαση της δημοτικής αρχής του Γ. Γιώγου. Το 2004, επί δημαρχίας Βλάχου, οι ιδιώτες προσέφυγαν στο Εφετείο και πέτυχαν να εκδοθεί η απόφαση, με την οποία η έκταση αυτή ορίζεται ως αγροτική, δηλαδή ιδιωτική. Σ' αυτή τη διαδικασία ο Δήμος Πετρούπολης ήταν απών, δεν παραβρέθηκε δηλαδή για να υπερασπίσει τα συμφέροντά του. Ομως, υπάρχει και συνέχεια. Γι' αυτή την απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε καν, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ...«δημοκρατικό» πνεύμα της δημοτικής αρχής, η οποία δεν προσέφυγε δικαστικά στο ΣτΕ προκειμένου να ανατραπεί. Απλά μπήκε στο συρτάρι.

Σε σχετική ερώτηση της «Δημοκρατικής Συνεργασίας» για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει η δημοτική αρχή, η απάντησή της - η οποία ήρθε μετά από τέσσερις μήνες - ήταν ότι ο Δήμος Πετρούπολης δεν έχει έννομο συμφέρον και η υπόθεση αυτή αφορά σε αντιδικία μεταξύ του δημοσίου και κάποιων ιδιωτών! Είναι ξεκάθαρο πια ότι οι κάτοικοι της Πετρούπολης δεν έχουν «έννομο συμφέρον» να έχουν μια τέτοια δημοτική αρχή, που συναινεί στην παράδοση μιας μεγάλης έκτασης που προοριζόταν για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους...

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Να κατασκευαστούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα

Να ξεκινήσουν αμέσως και χωρίς άλλη χρονοτριβή τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της καμένης από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού Χαλκιδικής, ώστε να αποφευχθεί μία νέα καταστροφή. Αυτό ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή και απευθύνεται στους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Μακεδονίας - Θράκης.

Κάτοικοι και μαζικοί φορείς του Δήμου Παλλήνης Νομού Χαλκιδικής - αναφέρει ο βουλευτής του ΚΚΕ - καταγγέλλουν ότι μέχρι σήμερα, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, δεν άρχισαν τα αντιπλημμυρικά έργα στην καμένη περιοχή (50.000 στρέμματα). Επίσης σημειώνει ότι αμέσως μετά την πυρκαγιά και μετά από ολιγόλεπτη βροχόπτωση, προκλήθηκαν σοβαρές καταστροφές.

Επειδή, λοιπόν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για εκτεταμένες πλημμύρες, ενόψει του επικείμενου φθινοπώρου και χειμώνα - τονίζει ο Γ. Χουρμουζιάδης - πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Ηδη - επισημαίνει - πολλοί συνεταιρισμοί δασεργατών (Αρναίας, Σταυρού κλπ.) έχουν στείλει υπομνήματα και είναι έτοιμοι, σε συνεργασία και με την ευθύνη των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών Χαλκιδικής, να αρχίσουν το έργο της κοπής των δέντρων και της δημιουργίας των κατάλληλων έργων.

Τέλος ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς: Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να πάρουν, ποια αντιπλημμυρικά έργα και πότε θα κατασκευαστούν στην καμένη περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής, ώστε να μην υπάρξουν νέες καταστροφές;

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Προσπάθεια φίμωσης της «Δημοκρατικής Ενότητας»

Οι πολιτικές θέσεις και η δράση της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης» ενοχλεί. Προφανώς ενοχλεί τόσο πολύ, που η δημοτική αρχή υποχρεώνει τα συνεργεία του Δήμου Ηλιούπολης να βάφουν όπου δουν αφίσα του αγωνιστικού συνδυασμού, χρησιμοποιώντας ακόμα και το πυροσβεστικό όχημα, όπως καταγγέλλουν στελέχη της παράταξης.

Η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου τη διοίκηση του δήμου και τον δήμαρχο Θόδωρο Γεωργάκη, που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ. Δεν τους ενοχλούν καθόλου οι διαφημιστικές αφίσες ή η προπαγάνδα των άλλων παρατάξεων. Στόχος τους είναι μόνο η «Δημοκρατική Ενότητα». Το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Ο συνδυασμός είχε καταγγείλει το γεγονός λίγες μέρες πριν και τώρα επανέρχεται, αφού η κατάσταση δεν αλλάζει. Ο δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα δώσει εντολή να σταματήσει το «φαινόμενο», αλλά το «βάψιμο της αφίσας» συνεχίζεται...

Ο «Ρ» μίλησε με τον υποψήφιο δήμαρχο με τη «Δημοκρατική Ενότητα», Λευτέρη Μακρυκώστα, ο οποίος δήλωσε: «Ο δήμαρχος είναι ανεκτικός και υποστηρίζει τη διαφήμιση των εταιρειών. Σε όλα τα σημεία της πόλης υπάρχουν τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες που σε πολλές περιπτώσεις εμποδίζουν και τη διέλευση. Αντίθετα, ξηλώνει τις αφίσες της "Δημοκρατικής Ενότητας" με πρόφαση το σχετικό νόμο για την αφισορρύπανση. Η ρύπανση όμως που προκαλεί η παράταξή του δεν τον ενοχλεί! Στην ουσία εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δε θα το ανεχτούμε».

Επικυρώθηκε και από το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας η καταδικαστική ποινή του γνωστού και ως «κουμπάρου» και προφυλακισμένου στις φυλακές Κορυδαλλού για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ, Π. Αναγνωστόπουλου. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, με την υπ' αριθμόν 7239/2006 απόφασή του, επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, που υποχρέωνε τον Π. Αναγνωστόπουλο και τον Γ. Κοζυράκη, καθώς και τις εταιρείες τους «Δημητριακά Βόρειας Ελλάδας» και «Τροφοδότης ΑΕ» να καταβάλουν σε γαλλική τράπεζα 1,5 εκατομμύρια ευρώ για την πολύκροτη υπόθεση της παράνομης εισαγωγής ζάχαρης που «βαφτίστηκε» ολλανδική, αν και προερχόταν από τη Βραζιλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ