ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» - «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Η φωνή μας να φτάσει παντού!

Ο Γιώργος Μαυρίκος
Ο Γιώργος Μαυρίκος
«Εντεκα μέρες μένουν μέχρι τις εκλογές, η πρότασή μας, η φωνή μας και τα ψηφοδέλτιά μας να συναντηθούν με όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, οι οποίοι καθημερινά συνθλίβονται από την πολιτική του δικομματισμού».

Με τα λόγια αυτά ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», έδωσε το στίγμα για τη μάχη που δίνουν αυτές τις μέρες τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια. Στη χτεσινή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Κολωνού, μίλησε και ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, με τη ΝΑΣ.

Στον Κολωνό, σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες συνοικίες της Αθήνας, με τα ποσοστά της ανεργίας να είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο, οι δυνάμεις της ΝΑΣ και της «Συμπαράταξης» κάλεσαν τους παρευρισκόμενους «να κάνουν το βήμα τώρα». Αλλωστε, όπως τόνισε και ο Γ. Μαυρίκος, «στο βαθμό που θα παρουσιαστεί δυνατή η συμμαχία για την αντεπίθεση, η προσπάθεια για προώθηση των αντιλαϊκών πολιτικών τους θα δυσχεραίνεται. Ο καθένας από μας και το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων έχουμε κάθε συμφέρον να βγουν πανίσχυρα τα ψηφοδέλτια συνεργασίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υποψήφιος υπερνομάρχης στην προσπάθεια που κάνουν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ για να πείσουν ότι τα κριτήρια πρέπει να είναι «τοπικο-αυτοδιοικητικά». «Οταν η ανεργία περισσεύει, τα ναρκωτικά αποτελούν καθημερινό βραχνά, τα νοικοκυριά στενάζουν από τα θαλασσοδάνεια, ποια είναι πρακτική αξία και πόσο μπορεί να απολαύσει ο εργαζόμενος μια φωταγωγημένη πλατεία;».

Επιπλέον, ο ομιλητής μίλησε αναλυτικά για τον κρατικό προϋπολογισμό, που πρόσφατα κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, τον οποίο χαρακτήρισε τομή στην αντιλαϊκή πολιτική, αφού περιορίζει τα κονδύλια για τις κοινωνικές δαπάνες και την ίδια στιγμή μειώνει κι άλλο τη φορολογία για τις επιχειρήσεις.

Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπύρος Χαλβατζής
Ο Σπ. Χαλβατζής από την αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των δασκάλων και των καθηγητών: «Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τις τελευταίες μέρες μάχονται, κατεβαίνουν στους δρόμους, αγωνίζονται. Πώς τους αντιμετωπίζει η κυβέρνηση; Δεν μπορεί οι αγώνες για την Παιδεία να αντιμετωπίζονται με αυταρχισμό, κλομπ, δακρυγόνα και σιδηρογροθιές. Η κυβέρνηση, στην ουσία, αντιμετωπίζει τους αγώνες έτσι όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση». Και πρόσθεσε: «Μόνο η ανάπτυξη συντονισμένης, οργανωμένης πάλης του εργατικού, συνδικαλιστικού κινήματος μπορεί να προωθεί λύσεις για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα».

«Οι εργαζόμενοι, συνέχισε ο ομιλητής, έχουν κάθε λόγο να καταδικάσουν την πολιτική του δικομματισμού, να γυρίσουν την πλάτη στο ΣΥΝ». Οπως σημείωσε και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα τρία αυτά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους προώθησαν τη φορολόγηση, την ανταποδοτικότητα. Τη μετέτρεψαν σε ισχυρό μοχλό για να προωθηθεί η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, η μερική απασχόληση και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, «που δίνουν μισή δουλιά, μισή αμοιβή, που προσφέρουν μισή ζωή».

Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι Νίκος Μπουζάνης, Κώστας Γιαννόπουλος και Γιώργος Αδαμίδης.

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Προϋπολογισμός που πλήττει τα λαϊκά στρώματα

Αξίζει να καταδικαστούν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για τις πολιτικές, που, δεκαετίες τώρα, πολλαπλασιάζουν τα βάσανα για τα λαϊκά στρώματα τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, κατά τη διάρκεια χτεσινής περιοδείας στα διυλιστήρια στον Ασπρόπυργο. Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση, το οποίο και χαρακτήρισε «αντιλαϊκό» με «αντεργατική κατεύθυνση».

Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι «το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που παρουσιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι συνέχεια και τομή ταυτόχρονα αντίστοιχων προϋπολογισμών που κατέθεταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με έντονο αντιλαϊκό χαρακτήρα και αντεργατικό προσανατολισμό. Η αύξηση της φορολόγησης για τα λαϊκά εισοδήματα και τα φυσικά πρόσωπα και η αντίστοιχη μείωση για τις ανώνυμες εταιρείες και τα νομικά πρόσωπα, εκφράζονται στον προϋπολογισμό».

Οπως πρόσθεσε, «υπογραμμίζεται αυτή η λογική του κρατικού προϋπολογισμού απ' το ότι περιορίζονται τα κονδύλια για τις κοινωνικές δαπάνες ή δεν αντανακλούν τις σύγχρονες απαιτήσεις».

Στην ΕΡΤ

Χτες, ο Γ. Μαυρίκος περιόδευσε στην ΕΡΤ και συνομίλησε με εργαζόμενους, πολλοί από τους οποίους δουλεύουν σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με διαφορετικές «ταχύτητες» και δικαιώματα. Για το θέμα αυτό, υπογράμμισε πως η κατάσταση αυτή «θίγει την αξιοπρέπεια του καθενός μας» και είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη γενικότερη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Τον Γ. Μαυρίκο συνόδευε και ο υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ, Γιώργος Πενταράκης, εργαζόμενος στην ΕΡΤ, ο οποίος υπογράμμισε πως «ίδια πολιτική είναι αυτή που γεννά τα προβλήματα στη δουλιά και στη γειτονιά».

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
Δεν κρύβεται η ταύτισή τους...

Στη δικομματική πόλωση συνεχίζει να ποντάρει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων, Κ. Σκανδαλίδης. Σε συνέντευξη Τύπου χτες εξαπέλυσε νέα ανούσια - μακριά από τα λαϊκά προβλήματα και ανάγκες - επίθεση κατά του υποψηφίου της ΝΔ, Ν. Κακλαμάνη. Ωστόσο, δεν κατάφερε να κρύψει την ταύτισή τους στα διάφορα ζητήματα, ούτε και ότι θα τον στηρίξει - όπου χρειαστεί - στη δημαρχία.

* * *

Συγκεκριμένα, είπε ότι «θα έπρεπε να συμφωνήσουμε ανεξάρτητα από τις διαφορές μας στα πέντε μεγάλα θέματα πάνω στα οποία θα πρέπει ο πολίτης να νιώσει ότι υπάρχει μια λύση για τα προβλήματά του». Ακόμα, πιστός στη γραμμή που ακολούθησε ο προκάτοχός του στο δήμο, Χρ. Παπουτσής, απέναντι στην Ντόρα Μπακογιάννη, του έστειλε το μήνυμα ότι «αν δεν είμαι δήμαρχος, σε ό,τι συμφωνεί με το πρόγραμμά μας, θα υποστηρίξω με νύχια και δόντια την πολιτική που θα ασκηθεί».

...όπου κι αν βρεθούν

Ακόμα χτες οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά επισκέφτηκαν τον υπουργό Εσωτερικών, δίνοντάς του την ευκαιρία να διαφημίσει το κυβερνητικό «έργο», αυτοί, δε, να εκφράσουν τις ελπίδες τους. Ετσι, ο μεν Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι τα έσοδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης θα είναι αυξημένα στον προϋπολογισμό του 2007, και για το θέμα της στελέχωσης των νομαρχιών ότι έχουν ήδη δοθεί 1.500 θέσεις το 2006. Επίσης, ότι αρμοδιότητες οι οποίες «κακώς» αφαιρέθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να επανέλθουν και να περιγραφούν στον υπό κατάρτιση Κώδικα της ΝΑ, «έτσι ώστε η περιγραφή αυτή να επιτρέψει να μπορέσουμε να έχουμε και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προληπτικό έλεγχο, όπως έχουμε και στον Α' Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

* * *

Και ενώ ο υπουργός τόνιζε την «ανάγκη» για προληπτικό έλεγχο των αιρετών, μην και τολμήσει κανείς και αγνοήσει τις ντιρεκτίβες που συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες (π.χ. για ιδιωτικοποιήσεις και πρόσθετη φορολογία και από τους ΟΤΑ), η Φ. Γεννηματά το άφησε να περάσει ασχολίαστο, προφανώς έχοντάς το αποδεχτεί και εξέφραζε την «ελπίδα» της ότι θα αυξηθούν οι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δραστηριότητες ΝΑΣ - Συμπαράταξης

-- Στις 11 π.μ. ο Σπ. Χαλβατζής θα περιοδεύσει στο ΤΜΚ ΟΣΕ στο Θριάσιο.

-- Ο Γ. Μαυρίκος, στις 11 π.μ. θα περιοδεύσει στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ.

-- Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας, και ο Λάμπρος Βλάχος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ, στις 10 το πρωί θα περιοδεύσουν στην COSMOTE στην Αχαρνών.

-- Ο Κώστας Μαρκέτης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ, στις 10 το πρωί θα περιοδεύσει στους διοικητικούς υπαλλήλους και τους καθηγητές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ).

-- Στις 7 μ.μ. στη συγκέντρωση της «Συμπαράταξης» για τη νεολαία στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα θα μιλήσει ο Σπ. Χαλβατζής, ενώ θα χαιρετίσουν ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, και εκ μέρους της ΝΑΣ ο Βασίλης Μεταξάς, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος.

-- Στη συγκέντρωση της «Συμπαράταξης» στην πλατεία Αγ. Αικατερίνης στα Πετράλωνα, στις 7 μ.μ. θα μιλήσουν ο Γιώργος Μαυρίκος και ο Νίκος Μπουζάνης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και θα χαιρετίσει ο Λάμπρος Βλάχος, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ