ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ Ο 96ος ΝΕΚΡΟΣ ΕΡΓΑΤΗΣ
Βουτιά θανάτου από τα εννιά μέτρα

Χωρίς κανένα μέτρο ασφάλειας δούλευε ο 45χρονος σοβατζής

Ενας ακόμη εργάτης - οικοδόμος προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των νεκρών της εργατικής τάξης, χθες το μεσημέρι στο Ηράκλειο, όταν έπεσε από ύψος 9 μέτρων σε νεοανεγειρόμενη οικοδομή. Πρόκειται για τον 45χρονο Γιώργο Φουντουλάκη, σοβατζή, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, που έχασε τη ζωή του καθώς δούλευε στην κατασκευή συγκροτήματος πολυτελών διαμερισμάτων στην περιοχή της Παναγίτσας Μπεντεβή. Ο 45χρονος οικοδόμος έπεσε από τον 2ο όροφο και καρφώθηκε με το κεφάλι στα μπάζα. Λίγη ώρα αργότερα, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, αλλά και έλεγχο που πραγματοποίησε στο χώρο η Επιθεώρηση Εργασίας, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ανύπαρκτα, ενώ πληροφορίες φέρουν τον 45χρονο άνδρα να εργαζόταν χωρίς ασφάλιση. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τον όγδοο οικοδόμο που βρίσκει τραγικό θάνατο την ώρα του μεροκάματου στο Ηράκλειο για το 2006, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ», οι νεκροί εργάτες από τις αρχές του χρόνου φτάνουν πλέον τους 96.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει το νέο εργοδοτικό έγκλημα, τονίζοντας ότι «τα εργοδοτικά εγκλήματα στην οικοδομή και γενικά στους χώρους δουλιάς ούτε ανεξήγητα είναι, ούτε αποτέλεσμα της κακιάς ώρας, ούτε ευθύνη του εργάτη. Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής βαθιά ταξικής, που ασκούν συγκεκριμένα κόμματα της πλουτοκρατίας. Είναι πολιτική που τα πάντα υποτάσσει στην κερδοφορία του κεφαλαίου». Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και καλεί τους εργαζόμενους να μη δείξουν καμία επανάπαυση, καμία ανοχή στις πολιτικές που δολοφονούν τους εργάτες στο βωμό του κέρδους.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Παλεύοντας με την τέφρα, την εργοδοσία και τους δημάρχους της

Για ένατη μέρα συνεχίζουν σήμερα την απεργία, καθώς σέρνονται στα δικαστήρια για να κηρυχτεί η κινητοποίηση παράνομη και καταχρηστική

Κάθε πρωί οι απεργοί συγκεντρώνονται στο χώρο της δουλιάς τους. Σήμερα η εργοδοσία τούς σέρνει στα δικαστήρια επιδιώκοντας την ποινικοποίηση του αγώνα τους
Κάθε πρωί οι απεργοί συγκεντρώνονται στο χώρο της δουλιάς τους. Σήμερα η εργοδοσία τούς σέρνει στα δικαστήρια επιδιώκοντας την ποινικοποίηση του αγώνα τους
Οργισμένοι, αλλά και αποφασισμένοι να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους, οι εργαζόμενοι στον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στη χωματερή των Ανω Λιοσίων συμπληρώνουν σήμερα την ένατη συνεχόμενη μέρα απεργίας. Με βάση την τελευταία τους απόφαση, η νέα απεργιακή κινητοποίηση ολοκληρώνεται αύριο Σάββατο. Σήμερα το πρωί ωστόσο, η εργοδοσία τούς σέρνει στα δικαστήρια επιχειρώντας να ποινικοποιήσει τον αγώνα τους και να βγάλει την απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Οι ομόφωνες απεργιακές αποφάσεις και η καθολική συμμετοχή στην κινητοποίηση αποτελούν το ισχυρότερο όπλο των εργαζόμενων, που συνεχίζουν να παλεύουν και να διεκδικούν την ικανοποίηση όλου του πλαισίου αιτημάτων που έχουν καταθέσει. Γιατί δεν μπορούν, όπως λένε οι ίδιοι, να δείξουν καμία ανοχή στην άθλια εργασιακή κατάσταση που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια που λειτουργεί το εργοστάσιο.

Οπως καταγγέλλουν, ο ιδρώτας τους γίνεται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΡΩΡ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΑΕ (θυγατρική του ομίλου Μπόμπολα), που θέλει να διαχειρίζεται το εργοστάσιο με το μικρότερο δυνατό κόστος. Τεράστιες όμως είναι οι ευθύνες και του ιδιοκτήτη του αποτεφρωτήρα, του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), που έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι στόχος του είναι η ιδιωτικοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Απροστάτευτοι από την τέφρα και τα απόβλητα

Ο «Ρ» βρέθηκε με τους εργαζόμενους έξω από την πύλη του εργοστασίου. Εξοργισμένοι, καθώς μετά από μέρες απεργίας η εργοδοσία το μόνο που τους υποσχέθηκε είναι κάποιες αυξήσεις, οι οποίες - όπως ισχυρίζονται - σκοπεύουν στη διάσπασή τους, αφού «χωρίζει τους εργαζόμενους σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τα χρόνια και το μισθό που παίρνουν». «Οσο δεν υποχωρεί όμως η εργοδοσία, δεν υποχωρούμε και εμείς από τις διεκδικήσεις μας», συμπληρώνουν και ξεκαθαρίζουν ότι «η απεργία δεν αφορά μόνο τα οικονομικά αλλά και τις συνθήκες εργασίας».

Περιγράφοντας το καθημερινό τους βάσανο για το μεροκάματο, ξεκινάνε από τις εξοντωτικές βάρδιες με ανακατεμένα πρωινά, απογευματινά και βραδινά, που διαλύουν την κοινωνική και οικογενειακή ζωή των εργαζομένων. Ακόμα πιο αγανακτισμένα μιλούν για τις τραγικές συνθήκες εργασίας και τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία τους, ιδιαίτερα με την τοξική τέφρα από την καύση των αποβλήτων, που αποθηκεύεται μέσα στο εργοστάσιο χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης.

Την ίδια στιγμή το τεχνικό προσωπικό «παλεύει καθημερινά με τις πολλές βλάβες από τις δυσλειτουργίες του εργοστασίου. Ιδιαίτερα οι ηλεκτροτεχνίτες αναγκάζονται να έρχονται συχνά σε επαφή με τοξικά χημικά». Ακόμα χειρότερη, όπως καταγγέλλουν, είναι η κατάσταση για τους εργάτες, οι οποίοι «έρχονται σε επαφή πολλές φορές με τα ίδια τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα χωρίς προφυλάξεις».Και όλα αυτά σε κατάσταση εντατικοποίησης, αφού το προσωπικό είναι ελλιπές.

«Για όλα αυτά δεν υποχωρούμε και συνεχίζουμε, παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν αρχίσει οι πιέσεις με προσωπικά τηλέφωνα στα σπίτια», καταγγέλλουν. Και προβάλλουν τις διεκδικήσεις τους: Νομοθετική κατοχύρωση του αποτεφρωτήρα, απομάκρυνση της τοξικής τέφρας, εφαρμογή μισθολογικών κλιμακίων με κατώτερο μισθό 1.100 ευρώ, χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος και επιδομάτων υπολογιστή και τεχνικού βάρδιας, 35ωρο - 5ήμερο, πρόσληψη προσωπικού και σωστή συντήρηση και λειτουργία μονάδας.

Σταθερά στο πλευρό τους το ΠΑΜΕ

Εργαζόμενοι μέσα σε ένα χώρο σαν αυτό της υπερκορεσμένης χωματερής των Ανω Λιοσίων και σε ένα εργοστάσιο όπως εκείνο των νοσοκομειακών αποβλήτων, έχουν γίνει έρμαιο της εταιρείας και των δημάρχων του ΕΣΔΚΝΑ χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα. «Η εταιρεία θεωρείται ότι λειτουργεί ένα απλό εργοστάσιο και μάλιστα σε δοκιμαστική φάση και δηλώνει ότι δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση. Ο ΕΣΔΚΝΑ, από την άλλη, εσκεμμένα δεν ασχολείται καθόλου, για να μην ενοχλήσει την εταιρεία» καταγγέλλουν.

Η οργή ξεχειλίζει όταν αναφέρονται και στο σωματείο των εργαζομένων στη χωματερή, που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ. «Δουλεύουμε κάθε μέρα στον ίδιο χώρο, είμαστε οκτώ ημέρες σε απεργία και δεν τους έχουμε δει» θα πουν. Συμπαράσταση όλο αυτό καιρό έχουν βρει μόνο από το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστές του οποίου από την Εκτελεστική Γραμματεία και το σωματείο της χωματερής είναι οι μόνοι που βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό τους.


ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θερμοκήπιο εργατικών «ατυχημάτων»

Καταγγελία της παράταξης της ΔΑΣ στο σωματείο των εργαζομένων

«Μαγειρεύονται» τα ποσοστά των εργατικών ατυχημάτων από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η παράταξη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο σωματείο των εργαζομένων. Οπως τονίζεται, η απάντηση που δίνει η διοίκηση σε Επερώτηση βουλευτή για τις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι σαν τις μακέτες της πόλης και των έργων που παρουσιάζει o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόκειται δηλαδή για μια εικονική πραγματικότητα.

Η ΔΑΣ καλεί τη διοίκηση να παρουσιάσει δημόσια τη λίστα των εργατικών ατυχημάτων και να απαντήσει ποιο είναι το ποσοστό που αναλογεί στη διεύθυνση καθαριότητας, όπως και να δώσει τη λίστα των εμβολιασμών για ηπατίτιδα και των εξετάσεων που προβλέπονται από τις ΣΣΕ. Επίσης καλεί για μια ακόμη φορά την Επιθεώρηση Εργασίας και το αρμόδιο τμήμα της να παρέμβει κάνοντας ελέγχους. Σημειώνεται ότι οι επιτροπές εποπτειών στο τμήμα Σαρώματος αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι συμβασιούχοι πιέζονται να εργαστούν το Σαββατοκύριακο παρόλο που τις δύο αυτές μέρες η εργασία δεν είναι υποχρεωτική.

Στην ανακοίνωση της ΔΑΣ τονίζονται δυο ακόμα στοιχεία, ενδεικτικά των συνθηκών που επικρατούν στις υπηρεσίες του δήμου:

  • Θύματα των εργατικών ατυχημάτων είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και κυρίως οι συμβασιούχοι, που πιο ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς, ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι καλούνται να δουλέψουν σε έναν τόσο δύσκολο και επικίνδυνο τομέα.
  • Προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα στους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «ανώριμη συμπεριφορά του εργαζόμενου». Κουβέντα δεν κάνουν για το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν 20 μέρες ή και ένα μήνα συνεχόμενα χωρίς ημέρα ανάπαυσης και ότι για αυτή τους την υπερεργασία αμείβονται εξευτελιστικά κατά παράβαση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κουβέντα για τις συνθήκες γκέτο που επικρατούν στα εργοτάξια: εκβιασμοί, απειλές, μετακινήσεις όσων διαμαρτύρονται από τους διορισμένους παράτυπα προϊστάμενους που αμείβονται πλουσιοπάροχα για τις «υπηρεσίες» τους μέσω πλασματικών υπερωριών από τη διοίκηση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ