Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θερμοκήπιο εργατικών «ατυχημάτων»

Καταγγελία της παράταξης της ΔΑΣ στο σωματείο των εργαζομένων

«Μαγειρεύονται» τα ποσοστά των εργατικών ατυχημάτων από τη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει η παράταξη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο σωματείο των εργαζομένων. Οπως τονίζεται, η απάντηση που δίνει η διοίκηση σε Επερώτηση βουλευτή για τις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι σαν τις μακέτες της πόλης και των έργων που παρουσιάζει o δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόκειται δηλαδή για μια εικονική πραγματικότητα.

Η ΔΑΣ καλεί τη διοίκηση να παρουσιάσει δημόσια τη λίστα των εργατικών ατυχημάτων και να απαντήσει ποιο είναι το ποσοστό που αναλογεί στη διεύθυνση καθαριότητας, όπως και να δώσει τη λίστα των εμβολιασμών για ηπατίτιδα και των εξετάσεων που προβλέπονται από τις ΣΣΕ. Επίσης καλεί για μια ακόμη φορά την Επιθεώρηση Εργασίας και το αρμόδιο τμήμα της να παρέμβει κάνοντας ελέγχους. Σημειώνεται ότι οι επιτροπές εποπτειών στο τμήμα Σαρώματος αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι συμβασιούχοι πιέζονται να εργαστούν το Σαββατοκύριακο παρόλο που τις δύο αυτές μέρες η εργασία δεν είναι υποχρεωτική.

Στην ανακοίνωση της ΔΑΣ τονίζονται δυο ακόμα στοιχεία, ενδεικτικά των συνθηκών που επικρατούν στις υπηρεσίες του δήμου:

  • Θύματα των εργατικών ατυχημάτων είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και κυρίως οι συμβασιούχοι, που πιο ευάλωτοι σε πιέσεις και εκβιασμούς, ανειδίκευτοι και ανεκπαίδευτοι καλούνται να δουλέψουν σε έναν τόσο δύσκολο και επικίνδυνο τομέα.
  • Προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη για τα εργατικά ατυχήματα στους εργαζόμενους, κάνοντας λόγο για «ανώριμη συμπεριφορά του εργαζόμενου». Κουβέντα δεν κάνουν για το ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν 20 μέρες ή και ένα μήνα συνεχόμενα χωρίς ημέρα ανάπαυσης και ότι για αυτή τους την υπερεργασία αμείβονται εξευτελιστικά κατά παράβαση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Κουβέντα για τις συνθήκες γκέτο που επικρατούν στα εργοτάξια: εκβιασμοί, απειλές, μετακινήσεις όσων διαμαρτύρονται από τους διορισμένους παράτυπα προϊστάμενους που αμείβονται πλουσιοπάροχα για τις «υπηρεσίες» τους μέσω πλασματικών υπερωριών από τη διοίκηση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ