ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Είμαστε μαζί με τους εκπαιδευτικούς

Υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα»

«Η μέρα του εκπαιδευτικού βρίσκει τους δασκάλους, τους καθηγητές, μαζί με τους γονείς, μαθητές και εργάτες, στο δρόμο του αγώνα για την Παιδεία των αναγκών τους. Είμαστε μαζί τους, γιατί στο δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης μας σπρώχνει ο ίδιος λόγος: H πολιτική της ΝΔ, που βαδίζει στις ράγες του ΠΑΣΟΚ, που βάζει και την Παιδεία στο στόχαστρο για να προσαρμόσει τη λειτουργία της στους σκοπούς της αύξησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, που υποτάσσει την Παιδεία στη λογική της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο της ΕΕ».

Με τα λόγια αυτά, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», από τα Προπύλαια, όπου παραβρέθηκε χτες στη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έδωσε το στίγμα της πολιτικής που ακολουθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Οπως σημείωσε, «στόχος αυτής της μεταρρύθμισης στην Παιδεία είναι το μυαλό, η συνείδηση, η αναπαραγωγή εργαζομένων, που θα σκύβουν το κεφάλι στην εκμετάλλευση, που δε θα βλέπουν διέξοδο, παρά μόνο τη σκληρή σε βάρος τους "ρεαλιστικότητα" του συστήματος».

Και κατέληξε: «Είμαστε μαζί στον αγώνα για ενιαία λαϊκή Παιδεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σε όλες τις βαθμίδες. Διεκδικούμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τα αιτήματά τους. Κατάργηση του θεσμού των ωρομίσθιων και αναπληρωτών. Απαιτούμε μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
«Μάθημα» αγώνα στους δρόμους

Μαζικό «παρών» των εκπαιδευτικών στα χτεσινά συλλαλητήρια. Συνέχιση των κινητοποιήσεων συζητούν οι εκπαιδευτικοί

Με ένα ιδιαίτερα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο που συντάραξε το κέντρο της Αθήνας, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι και φοιτητές έδωσαν το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα αξιοπρέπειας, ενάντια στην υποβάθμιση της Παιδείας και των εκπαιδευτικών, οι οποίοι, «γιόρτασαν» στους δρόμους τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα του εκπαιδευτικού.

«Εξω από τα σχολεία οι πολυεθνικές μόρφωση ολόπλευρη για τους μαθητές», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών που οδήγησε τους εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους και φοιτητές με πορεία από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα, όπου ήταν η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών. Η πλατεία Συντάγματος κατακλύστηκε κυριολεκτικά από χιλιάδες κόσμου, ενώ από τα μεγάφωνα διαβάζονταν ψηφίσματα συμπαράστασης στους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Παιδεία, αποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις και οι προσπάθειες υπονόμευσης του αγώνα αυτού έπεσαν στο κενό, καθώς οι εργαζόμενοι βιώνουν στο πετσί τους τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση. Οι συγκεντρωμένοι συγκρότησαν μια μεγαλειώδη πορεία, η οποία διά των οδών Φιλελλήνων, Αμαλίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου κατέληξε και πάλι στο Σύνταγμα όπου πραγματοποιήθηκε συναυλία. Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της χτεσινής κινητοποίησης ήταν το γεγονός ότι η πορεία έκανε πάνω από 40 λεπτά να περάσει μπροστά από τη Βουλή!

«Τούτες τις μέρες οι άνεμοι της αντίδρασης αναδιπλώνονται και απορούν. ΝΑΙ, οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και πάλι μαθήματα αγώνα έξω από τις αίθουσες, στους μεγάλους δρόμους της αντίστασης και της πάλης. Οι μέρες αυτές θυμίζουν άλλες μέρες άνοιξης της εκπαίδευσης, μέρες του '88, του '97, δείχνουν ότι οι αγώνες δε σταματούν, ότιχαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται!», σημείωσε χαρακτηριστικά, σε ανακοίνωσή του, μετά το χτεσινό συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, χαιρετίζοντας τις κινητοποιήσεις.

Υπόθεση του λαού

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΜΕ απηύθυνε ο Χρ. Κατσιώτης που ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Προσπαθούν να αποκόψουν τους εκπαιδευτικούς και την πάλη τους από το πιο ζωντανό και το πιο δυναμικό τμήμα της κοινωνίας, την εργατική τάξη και το κίνημά της. Να τους αποκόψουν από το φυσικό τους χώρο, ώστε να είναι ένα κίνημα χωρίς προσανατολισμό, χωρίς ταξικό κριτήριο, χωρίς διέξοδο» και πρόσθεσε ότι για το ΠΑΜΕ το ζήτημα της Παιδείας είναι από τα πιο σημαντική μέτωπα πάλης.

Ο Κ. Σμπόνιας, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, τόνισε ότι ο αγώνας των εκπαιδευτικών «εγγράφει υποθήκες για το μέλλον. Είναι αγώνας διεκδίκησης και πάλης των εκπαιδευτικών όχι μόνο για να διατηρηθούν τα κεκτημένα, αλλά για να τσακίσουμε τα αντιδραστικά μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου στην Παιδεία. Συνεχίζουμε ενωτικά, μαζικά, συντονισμένα στις λαϊκές γειτονιές, στις φτωχοσυνοικίες, στους απλούς ανθρώπους που νιώθουν το δικό μας αγώνα και το δικό τους, για ένα καλύτερο αύριο», τόνισε.

Σήμερα οι γενικές συνελεύσεις

Τη μάχη για την ανάδειξη πλαισίου διεκδίκησης, που θα αντιπαλεύει την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του λαού, δίνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και σήμερα στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου οι εκπαιδευτικοί συζητούν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Σε σχετική ανακοίνωση, επισημαίνει την προσπάθεια της κυβέρνησης, μετά την καταστολή, να σπείρει την ηττοπάθεια στους εκπαιδευτικούς ότι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα και τονίζει ότι τώρα είναι η κρίσιμη ώρα «να παλέψουμε επίμονα, αταλάντευτα και με ενθουσιασμό για την ανάδειξη των μεγάλων ζητημάτων της Παιδείας που συγκινούν και ανοίγουν δρόμους κοινού αγώνα με τους γονείς, τους εργαζόμενους και τη νεολαία».

Οι προτάσεις των ΔΣ των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών είναι για νέα τετραήμερη απεργία (από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη) στους δασκάλους και για 48ωρη απεργία (9 και 10 Οκτώβρη) στους καθηγητές. Το ΠΑΜΕ, τονίζοντας την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, καλεί τους καθηγητές να πάρουν αποφάσεις και για απεργία στις 17 - 19 Οκτώβρη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ίδια η αντιεκπαιδευτική πολιτική

Υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης με τη ΝΑΣ

Motion Team

«Η ΝΑΣ τάσσεται ολόπλευρα στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, γιατί ο αγώνας τους είναι δίκαιος και αναδεικνύει το σύνολο του προβλήματος της εκπαίδευσης», δήλωσε από το μεγάλο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ, Γιάννης Ζιώγας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα - συνέχισε - ακολουθούν την ίδια βαθιά αντιεκπαιδευτική πολιτική. Πολιτική απαξίωσης του δημόσιου σχολείου και του ρόλου του εκπαιδευτικού. Πολιτική που ωθεί τους νέους στην εγκατάλειψη του σχολείου.

Οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση οξύνονται σπρώχνοντας τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών στα ιδιωτικά ΙΕΚ και τις κάθε λογής ιδιωτικές σχολές που προσφέρουν κατάρτιση και παράγουν το φτηνό εργατικό δυναμικό που χρειάζονται σήμερα οι επιχειρήσεις».

Ο Γ. Ζιώγας στάθηκε και στις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: «Αρκεί μόνο να θυμίσουμε τα δεκάδες σχολεία που ακόμα και σήμερα στο νομό μας λειτουργούν σε διπλοβάρδια, τις τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Η νομαρχία Θεσσαλονίκης ήταν και είναι απούσα από κάθε διεκδίκηση του λαϊκού κινήματος, του εκπαιδευτικού κόσμου, για καλύτερο και πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο».

«Η ΝΑΣ αγωνίζεται και θα αγωνιστεί για να έχουν όλα τα παιδιά των εργαζομένων ίσες ευκαιρίες, μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο και δωρεάν σχολείο. Θα παλέψουμε για την κατάργηση κάθε ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών για τη βελτίωση των όρων και των συνθηκών της δουλιά τους» κατέληξε καλώντας τους εκπαιδευτικούς να στείλουν ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα καταδικάζοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στις 15 του Οκτώβρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σείστηκε το κέντρο της πόλης

Μαζικές οι κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, πορείες και σε άλλες πόλεις

InTime Sports

Πολλές χιλιάδες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί διαδήλωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, ενώ διανύουν την τρίτη βδομάδα απεργιακών κινητοποιήσεων. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Πιερίας, Ξάνθης, Δράμας, Σερρών, Χαλκιδικής. Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία στο Νομό της Θεσσαλονίκης ξεπέρασαν το 85% σε όλους τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Το κέντρο της πόλης λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισε να δονείται από τις παθιασμένες φωνές των χιλιάδων εκπαιδευτικών. Μία μεγάλη πορεία, που το μήκος και το πλάτος της ξεπερνούσε κάθε προηγούμενο, ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου με κατεύθυνση το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χιλιάδες δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εργαζόμενοι από όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη διαδήλωσαν με κατάθεση ψυχής. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλούσε τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους γονείς, σε αγώνα για ένα παλλαϊκό Μέτωπο Παιδείας, για ενιαία Λαϊκή Παιδεία, για το δικαίωμα στη μόρφωση και την εργασία. Ο Σύλλογος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στο πανό του κατέγραφε, επίσης, το πλαίσιο αιτημάτων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.

«Δώστε λεφτά για την Παιδεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στην υπουργό Παιδείας», «Εμείς θα την κρατήσουμε δημόσια την Παιδεία» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν σε όλη τη διαδρομή και καταλήγοντας στην πόρτα του υπουργείου αναφώνησαν: «Ωραίο κτίριο έχει το υπουργείο, να το κάνουμε σχολείο!», αφού η σχολική στέγη είναι ένα από τα πλέον οξυμένα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλία

Ηχηρό μήνυμα συνέχισης του αγώνα αξιοπρέπειας έστειλαν και οι απεργοί εκπαιδευτικοί από τη Θεσσαλία, με συγκεντρώσεις κι άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, καλώντας τους εργαζόμενους, τ' άλλα λαϊκά στρώματα και τους φορείς τους να συμπαρασταθούν στον αγώνα ενάντια στη συνεχή υποβάθμιση της Παιδείας και κόντρα στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Motion Team

Μεγάλο ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο οποίο έδωσαν «παρών» μαθητές και γονείς, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους εκπαιδευτικούς. Ξεχωριστή «νότα» στο χτεσινό συλλαλητήριο έδωσε η συναυλία της Πολιτιστικής Ομάδας Εκπαιδευτικών του νομού.

Στην Καρδίτσα, ύστερα από κάλεσμα της Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, έγινε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ στα Τρίκαλα οι απεργοί πραγματοποίησαν πανεξόρμηση ενημέρωσης για το δίκιο του αγώνα τους στο κέντρο της πόλης. Οι εκπαιδευτικοί του Βόλου χτες «κατέβηκαν» στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Σε άλλες πόλεις

Πανεκπαιδευτική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση χαιρετισμό συμπαράστασης απηύθυνε με ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων και η «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» Ηρακλείου, με επικεφαλής και υποψήφιο δήμαρχο τον Στέλιο Ορφανό.

Κινητοποίηση διοργάνωσε χτες το πρωί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και στην Πάτρα, με συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στο Καρλόβασι της Σάμου, η απεργιακή επιτροπή των εκπαιδευτικών διοργάνωσε χτες το απόγευμα συναυλία.

Ποιος φοβάται το ΠΑΜΕ

Το ΠΑΜΕ που εκφράζει και συντονίζει την ταξική δράση 450 χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των 15 πιο μαζικών ομοσπονδιών του ιδιωτικού χώρου, 9 εργατικών κέντρων και πολλών πρωτοβάθμιων σωματείων, ζήτησε χτες με εκπρόσωπό του, να απευθύνει χαιρετισμό αλληλεγγύης και συμπόρευσης με τους εκπαιδευτικούς. Στο αίτημα αυτό ο πρόεδρος της ΔΟΕ, εκφράζοντας τη βούληση της πλειοψηφίας του ΔΣ (ΠΑΣΚ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) προφασίστηκε ότι το ΠΑΜΕ είναι παράταξη και κατά συνέπεια δεν μπορεί να χαιρετίσει.

Στη συνέχεια, σε αντίστοιχο αίτημα του προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Γιάννη Πάσουλα, η οποία ανήκει στο ΠΑΜΕ, για χαιρετισμό στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της ΔΟΕ εκφράζοντας τη συναντίληψη της ίδιας πλειοψηφίας δήλωσε ότι, αφού η Ομοσπονδία δεν έχει προκηρύξει στάση, δε δικαιούται να ομιλεί. Μετά από αυτό, αφού κατανόησε το γελοίο του επιχειρήματος, σε συνεννόηση με άλλα μέλη του ΔΣ και ειδικότερα των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, του παραχωρήθηκε ο γενναιόδωρος χρόνος του 1 λεπτού (60 δευτερόλεπτα!!)... τον οποίο και τους χάρισε!

Τα παραπάνω αποκαλύπτει και καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το ποιοι θέλουν και «χτίζουν» την ενότητα με τους εργαζόμενους, και ποιοι την υπονομεύουν. Ποιοι θέλουν να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων ο αγώνας για την Παιδεία και ποιοι εμμέσως πλην σαφώς τον περιχαρακώνουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ