ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Καιρός να αποσκιρτήσουν οι εργαζόμενοι απ' το δικομματισμό

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ελευσίνα

Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου
Το προεδρείο της Συνέντευξης Τύπου
Την κρισιμότητα της επικείμενης μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και την ανάγκη αυτή να σηματοδοτήσει την «αποσκίρτηση» πλατιών λαϊκών δυνάμεων από το δικομματισμό επισήμανε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο δημαρχείο Ελευσίνας, όπου περιόδευσε και το βράδυ μίλησε σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση. Παρόντες στη συνέντευξη οι υποψήφιοι δήμαρχοι Ελευσίνας και Ασπροπύργου Αντ. Χοροζάνης και Γρ. Πανταζής, αντίστοιχα, και ο υποψήφιος νομάρχης Ανατολικής Αττικής Κ. Παπαπολυχρονίου.

Εκταμιεύουν για την πλουτοκρατία και αποταμιεύουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα

Ξεκινώντας τη συνέντευξη η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: «Αν υπολογίσει κανείς τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ανάποδα, τόσο στην κυβέρνηση της χώρας όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε μπορούμε να πούμε ότι το "ταμείο" για το λαό έχει μείνει άδειο. Οσον αφορά στην επιχορήγηση των κοινωνικών αναγκών και των μισθών, των συντάξεων, της Παιδείας, τους μισθούς και τις συντάξεις των εκπαιδευτικών, το ταμείο είναι αρνητικό. Οταν όμως γίνονται εκλογές τότε το "ταμείο" και των δύο κομμάτων σε ψήφους είναι υπερφορτωμένο. Ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο δικομματισμός, η εναλλαγή δηλαδή δύο κομμάτων με τις ίδιες στρατηγικές επιλογές, έχει τη μεγάλη πλειοψηφία.

Ακριβώς γι' αυτό απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου και τους θέτουμε το εξής ζήτημα: Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, δεν μπορεί δηλαδή αυτοί να εκταμιεύουν για την πλουτοκρατία και να αποταμιεύουν ψήφους από τα λαϊκά στρώματα και να έχουν τη μερίδα του λέοντος στο Κοινοβούλιο, στην κυβέρνηση κατά συνέπεια και στην ΤΑ».

Πολιτική η μάχη των τοπικών εκλογών

Αμέσως μετά τόνισε με έμφαση: «Η μάχη των εκλογών είναι πολιτική και μάλιστα από δύο πλευρές. Η μια πλευρά αφορά στο γεγονός ότι στη μάχη αυτή παίρνουν ενεργά μέρος οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, άμεσα με το σχηματισμό ψηφοδελτίων, με εκπροσώπους που ανήκουν ή υποστηρίζονται απ' αυτά, παίρνουν μέρος συνδυασμοί των οποίων τα προγράμματα σχετίζονται με την κεντρική εξουσία. Η δεύτερη πλευρά είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδέεται οπωσδήποτε με κοινωνικά προβλήματα και ανάγκες, που επηρεάζονται από την κυρίαρχη πολιτική. Και μ' αυτή την έννοια λέμε ότι πρέπει να καταψηφιστούν οι συνδυασμοί αυτών των κομμάτων, με όποιο μανδύα κι αν εμφανίζονται.

Αυτό θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο αύριο. Δηλαδή, αν την άλλη μέρα των εκλογών τα δύο μεγάλα κόμματα και οι συνδυασμοί τους έχουν χάσει σημαντικές θέσεις, αναμφισβήτητα θα τους πονέσει και θα είναι και μια τιμωρία ή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για τα όσα σκέφτεται να κάνει και θα πρέπει να πληρωθεί και η πολιτική του ΠΑΣΟΚ τα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και η αντιπολίτευση που κάνει σήμερα στη ΝΔ που είναι δημαγωγική, υποκριτική».

Χρειάζονται εκλεγμένοι με κότσια

«Υπάρχει όμως και μια άλλη πλευρά», υπογράμμισε και συνέχισε: «Στη μάχη των τοπικών εκλογών δεν παίρνουν μέρος μόνο τα κόμματα με τους συνδυασμούς τους. Ενεργό ρόλο, ιδιαίτερα μετά το 1992, παίρνουν οι επιχειρηματίες. Κι αυτό γιατί: Μετά το Μάαστριχτ και την απελευθέρωση της αγοράς οι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν ισχυροποιηθεί στο μεταξύ, οι βιομήχανοι που έχουν συγκεντρώσει μεγάλη δύναμη στα χέρια τους, ενδιαφέρονται όχι μόνο για έργα πανελλαδικής εμβέλειας αλλά και να πάρουν τη μερίδα του λέοντος στα τοπικά έργα, έχοντας διεισδύσει και στον τομέα της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας, κλπ. Οι επιχειρηματίες λοιπόν έχουν στραμμένα τα μάτια τους στις εκλογές σε κάθε περιοχή, π.χ., όλη η Αττική είναι φιλέτο για το μεγάλο κεφάλαιο. Για την άσκηση διαφόρων δραστηριοτήτων και για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων τους εδώ. Οι επιχειρηματίες παίρνουν μέρος στηρίζοντας συνδυασμούς, διαμορφώνοντας κλίμα και με αφανείς τρόπους, διατυμπανίζοντας ακόμα σε περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία ότι αν έχουν μια τοπική αρχή της αρεσκείας τους θα εξασφαλίσουν και θέσεις εργασίας. Μάλιστα, οι επενδύσεις γίνονται εκεί που υπάρχει η πιο φτηνή, η πιο εκμεταλλεύσιμη εργατική δύναμη.

Στη μάχη λοιπόν αυτή οι επιχειρηματίες έχουν βαρύνοντα λόγο. Γι' αυτό εμείς προσθέτουμε ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν οι τοπικές αρχές. Δηλαδή, οι εκλεγμένοι στους δήμους και νομαρχίες δεν πρέπει απλώς να έχουν μια καθαρά φιλολαϊκή, φιλεργατική πολιτική και να αντιστέκονται στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας, αλλά πρέπει να έχουν τα κότσια, το ανάστημα να αντισταθούν στα πλοκάμια των επιχειρηματιών, οι οποίοι τώρα, με βάση την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι αυτοί που θα αναλαμβάνουν, σε συνεργασία με την ΤΑ, την υλοποίηση διαφόρων έργων».

Συνεχίζοντας σημείωσε: «Δεν υπάρχει δήμαρχος ή νομάρχης που να μην είναι περικυκλωμένος από επιχειρηματίες, που τους ζητάνε διευκολύνσεις, που τους ζητάνε να κλείσουν τα στόματά τους όταν μέσα στους τόπους δουλιάς υπάρχουν προϋποθέσεις για εργατικά ατυχήματα, για επαγγελματικές ασθένειες, όταν θίγεται το περιβάλλον. Επομένως για μας έχει μεγάλη σημασία κι αυτό.

Είναι φανερό ότι οι συνδυασμοί που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών στο δήμο και τη νομαρχία παρέχουν και τέτοιες εγγυήσεις, έχουν το σθένος να συγκρουστούν, γιατί τέτοια είναι η πολιτική μας και έχουμε αποδείξει ότι έχουμε τραβήξει διαχωριστική γραμμή με την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε δημάρχους και νομάρχες που καταντούν μεσίτες των επιχειρηματιών, στο όνομα ότι έτσι θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία. Οτι φτιάχνουν οι επιχειρηματίες, π.χ., δρόμους και πληρώνουμε διόδια. Οτι τα πληρώνουμε όλα. Παίρνουν πολλά και δίνουν λίγα».

Να γίνει υπόθεση όλων η Παιδεία και η μόρφωση των παιδιών μας

Καταλήγοντας η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στους αγώνες των εκπαιδευτικών, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τη στήριξη του ΚΚΕ και συμπληρώνοντας: «Θεωρούμε δίκαια τα αιτήματά τους, οικονομικά και εκπαιδευτικά, και αυτό που εμείς πασχίζουμε να γίνει είναι η πάλη για τα προβλήματα της Παιδείας να γίνει υπόθεση των εργατικών σωματείων, όλων των μαζικών οργανώσεων. Δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς. Δεν αφορά μόνο τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές. Και επιμένουμε ότι οι αγώνες για την Παιδεία πρέπει να έχουν οπωσδήποτε και το σκέλος της κρατικής επιχορήγησης και των αυξήσεων των μισθών των εκπαιδευτικών, το έργο των οποίων είναι πάρα πολύ δύσκολο και πρέπει να κάνουν αποκλειστική δουλιά μέσα στο σχολείο.

Αλλά ταυτόχρονα ο αγώνας πρέπει να συμπεριλάβει και το μεγάλο ζήτημα τι διδάσκονται τα παιδιά μας και πρέπει να υπάρχει από τώρα ετοιμότητα, γιατί τα επόμενα χρόνια υπάρχει πρόθεση τα σχολεία να περάσουν στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πράγμα που σημαίνει επίσημη, ανοιχτή κατηγοριοποίηση και ταξικοποίηση των σχολείων. Πάμε δηλαδή για σχολεία α΄, β΄ και γ΄ κατηγορίας, που θα βρίσκονται στη μέγκενη των επιχειρηματιών, των χορηγών και όπου πια η διδασκαλία δε θα έχει ενιαίο χαρακτήρα. Οι αγώνες πρέπει να συνεχιστούν. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αυτό το μέτωπο Παιδείας να διευρυνθεί. Το ποτάμι ξεχείλισε και δεν πρέπει να σταματήσει».

Τώρα να γίνει το επόμενο βήμα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν οι πολίτες και τα μικρότερα κόμματα έχουν ευθύνη για τα μεγάλα εκλογικά ποσοστά του δικομματισμού, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Ευθύνη υπάρχει. Αλλά ξέρουμε ότι τα λαϊκά στρώματα ήδη έχουν αφυπνιστεί σε ένα σημαντικό μέρος, συμβαίνουν θετικές διεργασίες, υπάρχουν προβληματισμοί και αναζητήσεις. Ξέρουμε ότι πρέπει τώρα να γίνει το επόμενο βήμα, δηλαδή αυτό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, η πεποίθηση δηλαδή του κόσμου ότι δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο κόμματα, να μετατραπεί σε μια πολιτική συμπεριφορά που έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά στην οργάνωση της πάλης, την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, τη διατύπωση σύγχρονων αιτημάτων και το δεύτερο στην εγκατάλειψη, την αποσκίρτηση εργαζομένων απ' αυτά τα κόμματα και τα ιδεολογήματά τους. Για τις ευθύνες του ΚΚΕ: Πάντα υπάρχει το καλύτερο, πάντα στο νου μας είναι να γίνουμε πιο μαχητικοί, πιο εύστοχοι, όμως δε θα συμφωνήσω ότι δεν πείθεται ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων. Είναι πεισμένο, αλλά υπάρχουν τεράστια εμπόδια για να μετατραπεί η θέληση και η επιθυμία του σε πράξη. Ο κίνδυνος της απόλυσης, οι εκβιασμοί, η ρουσφετολογία, η χειραγώγηση και η εξαγορά συνειδήσεων έχουν ανέβει στο ζενίθ. Γίνεται με πολλούς τρόπους. Παλιά είχαμε τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων, σήμερα έχουμε άλλα μέσα. Και επομένως δεν είναι μόνο ζήτημα πειθούς αλλά και απόφασης να έρθει σε σύγκρουση και ρήξη. Αυτό θα γίνει, πρέπει να γίνει όσο πιο γρήγορα, να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Υπάρχουν όμως ευθύνες και σε άλλες δυνάμεις, να αναφερθώ στον ΣΥΝ. Είναι άλλο πράγμα να είσαι μια μικρή πολιτική δύναμη, κι εμείς δεν είμαστε μεγάλη όσον αφορά σε εκλογικά ποσοστά, και να έχεις τις δυσκολίες σου να έρθεις κόντρα στο ρεύμα κι άλλο να έχεις μια πολιτική γραμμή που πατάει σε δύο βάρκες, η οποία καλλιεργεί αυταπάτες και μοιρολατρία στο λαό. Και για να μιλήσουμε με τα δεδομένα των εκλογών, ο ΣΥΝ ως τρίτη δύναμη στην ΤΑ ήταν συμπολίτευση στις δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού υιοθέτησε όλες τις επιλογές. Δεν αντιστάθηκε, δε διαχώρισε τη θέση του και θα έλεγα ότι θα ήταν πολύτιμη η βοήθειά του αν το έκανε, αλλά δεν το έκανε. Συνδιοίκησε μια χαρά είτε ως επικεφαλής είτε ως δύναμη συνεργασίας.

Σήμερα οι δήμαρχοι και οι νομάρχες έχουν ευθύνη να βοηθήσουν στη λαϊκή αφύπνιση, στην οργάνωση της πάλης, να δώσουν κουράγιο στο λαό, να του εμπνεύσουν εμπιστοσύνη στη δύναμή του κι όχι απλώς να γίνονται διαχειριστές, στην καλύτερη περίπτωση, γιατί δεν είναι μόνο διαχειριστές».

Ούτε μια μέρα χαμένη

Διήμερη περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποίησε ο Γιώργος Τούσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής

Ο Γιώργος Τούσας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από τον Στρατή Κόρακα υποψήφιο δήμαρχο Μυτιλήνης και τον Βαγγέλη Παλαιολόγο, υποψήφιο νομάρχη Λέσβου

ΝΕΟ ΕΜΠΡΟΣ

Ο Γιώργος Τούσας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από τον Στρατή Κόρακα υποψήφιο δήμαρχο Μυτιλήνης και τον Βαγγέλη Παλαιολόγο, υποψήφιο νομάρχη Λέσβου
«Να απελευθερωθεί η λαϊκή αγανάκτηση με ψήφο ενάντια στη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τους εντολοδόχους τους στους φορείς της ΤΑ, που χρησιμοποιήθηκαν ως αγωγοί για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα».

Τα παραπάνω τόνισε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής Γιώργος Τούσας σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ στη Μυτιλήνη κατά τη διήμερη περιοδεία του στη Λέσβο.

Στα πλαίσια της ΤΑ, συνέχισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, υπήρχε και υπάρχει συναίνεση μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και των εντολοδόχων τους. Π.χ. η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός μαζί με την ΕΕ, τους εφοπλιστές και τους εντολοδόχους τους στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), καθώς και στην Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) στήριξαν και προώθησαν τις αντιδραστικές αλλαγές και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Πρόβαλαν τις εξωφρενικές αξιώσεις των εφοπλιστών, να ναυπηγηθούν με κρατική χρηματοδότηση ακτοπλοϊκά πλοία, τα οποία θα δοθούν στους εφοπλιστές!

Κριτήριο για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι να καταδικαστεί η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική και με την ψήφο στις 15 του Οκτώβρη και να μη σπαταλιέται η λαϊκή δυσαρέσκεια, πότε με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και πότε με τη στήριξη της ΝΔ. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να ψηφίζουν όπως ψηφίζουν οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι.

Καταλήγοντας ο Γιώργος Τούσας τόνισε: «Να κάνουν στις 15 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα το πρώτο βήμα και παραπέρα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να συσπειρωθούν σ' ένα λαϊκό μέτωπο που στο έδαφος των αγώνων, συνεχών και ανυποχώρητων αγώνων, να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και τα στηρίγματά της. Να προχωρήσουν στη λαϊκή εξουσία όπου η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επικοινωνίες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η υγεία, η παιδεία θα γίνουν λαϊκή περιουσία. Για να επιστρέφει ο πλούτος σ' αυτούς που τον παράγουν.

Στην Αγιάσο, ο Γιώργος Τούσας κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να μην αφήσουν «ούτε μια μέρα χαμένη», τονίζοντας πως τα ψηφοδέλτια του αγώνα και της διεκδίκησης, τα ψηφοδέλτια της «Δημοκρατικής Αγιάσου», με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρύσανθο Χατζηπαναγιώτη, και το ψηφοδέλτιο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» με υποψήφιο νομάρχη τον Βαγγέλη Παλαιολόγο, να φτάσουν παντού. Τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζουν ΚΚΕ, ΔΗΚΚΙ, Κομμουνιστική Ανανέωση και Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, πρέπει να ενισχυθούν ακόμα παραπέρα, για τους αγώνες, την επόμενη των εκλογών, που έρχονται νέα σκληρότερα αντιλαϊκά μέτρα, συμπλήρωσε.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Λαού
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην πλατεία Λαού
Να βγουν αποδυναμωμένοι γαλάζιοι, πράσινοι και ροζ δήμοι

Σε μαζική και μαχητική συγκέντρωση στην πλατεία Λαού, στην Ελευσίνα, μίλησε χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους κι όλα τα λαϊκά στρώματα «να αδράξουν την ευκαιρία των εκλογών και να κάνουν το μέγα βήμα» και να καταδικάσουν την πολιτική του δικομματισμού, απηύθυνε χτες το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, από την πλατεία Λαού της Ελευσίνας. Σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση με την ιδιαίτερη συμμετοχή πολλών νέων, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, ότι «πρέπει η κάλπη στις 15 του Οκτώβρη να δείξει τους γαλάζιους και πράσινο-ροζ δήμους αποδυναμωμένους και να στείλει απάντηση με τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών. Γιατί αν υπήρχαν αυταπάτες και ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια σήμερα δεν μπορεί να ξαναπαιχτεί το ίδιο έργο. Πρέπει να μπει ένα τέρμα». Νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα περιόδευσε στο κέντρο της πόλης της Ελευσίνας και συνομίλησε με πολλούς κατοίκους, αλλά και καταστηματάρχες που την υποδέχτηκαν ιδιαίτερα θερμά.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», την Παρασκευή 6 Οκτώβρη στις 9 το βράδυ, την εκπομπή «ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ά ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006».

Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί για τις επικείμενες εκλογές με τους υποψήφιους νομάρχες Πειραιά Γιάννη Μίχα, Γιάννη Μανουσογιαννάκη και Εύη Καρακώστα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ