ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Επικίνδυνη προβοκάτσια δυναμιτίζει την Οαχάκα

ΟΑΧΑΚΑ.-

Οι «μέρες αξιοπρέπειας και αντίστασης» με τις πολλαπλές κινητοποιήσεις και δράσεις αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, στην Οαχάκα, όπου οι δάσκαλοι πραγματοποιούν, με τη συμπαράσταση εργατικών, λαϊκών οργανώσεων, απεργία που ξεκίνησε το φετινό Μάη, ζητώντας βελτίωση της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης και των υποδομών εκπαίδευσης. Ωστόσο, ένα τραγικό περιστατικό, η δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών Χάιμε Ρενέ Κάλβα Αραγκόν, επιχειρεί να δυναμιτίσει το ήδη εκρηκτικό σκηνικό και να προκαλέσει μία πιθανή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Ηδη, στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική δύναμη στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του στρατού από την εξέγερση των Ζαπατίστας, το 1994.

Ο Κάλβα, από τους ελάχιστους που διαφωνούν με την απεργία των δασκάλων που κρατά από τον περασμένο Μάη, αλλά και σφόδρα αντιπολιτευόμενος τη Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα - ΑΡΡΟ, δολοφονήθηκε χθες το πρωί από δύο μασκοφόρους. Αμέσως μία συνάδελφός του, επίσης από τους διαφωνούντες, η Αλμα Ρόσα Φερνάντες, έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη στα μέλη του ΑΡΡΟ και των απεργών δασκάλων.

Ο Φλορεντίνο Λόπες, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΡΡΟ και των απεργών δασκάλων, μιλώντας δημόσια στην πλατεία της Οαχάκα, αρνήθηκε φυσικά τις κατηγορίες: «Αυτό είναι το σχέδιο του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, ώστε να προκαλέσει την επέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων», κατήγγειλε ο Λόπες. Φυσικά, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, εντελώς άκριτα και με χαρακτηρισμούς ότι είναι «δολοφονία των ριζοσπαστών αριστερών»... Αντίθετα, ποτέ δεν είχε βρει χώρο η απαγωγή του φοιτητή της Νομικής και στελέχους του ΑΡΡΟ Πέδρο Γκαρσία, ακριβώς από μασκοφόρους. Οπως μασκοφόροι ήταν και αυτοί που είχαν εισβάλει πριν από δύο μήνες περίπου στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΡΡΟ και είχαν δολοφονήσει δύο, οι παλιότερες εγκληματικές επιχειρήσεις παραστρατιωτικών ενάντια στους απεργούς δασκάλους.

Κατά τα άλλα, μία πρώτη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ Καράνσα με εκπροσώπους του ΑΡΡΟ και του σωματείου των δασκάλων πραγματοποιήθηκε χθες χωρίς να υπάρξουν δεσμεύσεις, αλλά ανοίγοντας ένα δίαυλο διαλόγου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Η αμερικανική «πανταχού παρούσα» κατασκευαστική εταιρεία «Bechtel International» και η τουρκική «Enka» θα αναλάβουν τον «εκσυγχρονισμό» της οδικής αρτηρίας (μήκους 57 χλμ.) που συνδέει το λιμάνι του Δυρραχίου με το Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε χτες ο Αλβανός πρωθυπουργός...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» αναφέρει πως ο Σέρβος ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Αρτέμιος πήρε τις διαβεβαιώσεις Αμερικανών τηλε-ευαγγελιστών (μεταξύ αυτών και ο περιβόητος Πατ Ρόμπερτσον) πως θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία για να παραμείνει το Κοσσυφοπέδιο εντός της σερβικής εδαφικής επικράτειας...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Εκατοντάδες σχολεία και επιχειρήσεις έκλεισαν και χτες σε περιοχές της Ινδονησίας και της Μαλαισίας, λόγω του τεράστιου νέφους αιθαλομίχλης που σχηματίζεται από τις εκατοντάδες εστίες πυρκαγιών που αποτεφρώνουν τα δάση της Βόρνεο και της Σουμάτρας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Πάνω από 17 χιλιάδες κάτοικοι στην Πολιτεία της Βορείου Καρολίνας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών. Η έκρηξη σημειώθηκε στο εσωτερικό του εργοστασίου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 18 άτομα.

ΛΑ ΠΑΣ.- Με κυβερνητική παρέμβαση έγινε ανακωχή μεταξύ των ανθρακωρύχων του κρατικού ορυχείου στο Χουανουνί και ανθρακωρύχων μελών του Fermocin, μετά από τις προχθεσινές συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή σε 11 ανθρακωρύχους.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Τουλάχιστον 22 αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ υποστήριξαν χθες ότι σκότωσαν αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων της Σρι Λάνκα. Οι νέες μάχες θέτουν εν αμφιβόλω τις συμφωνημένες, για το τέλος του μήνα, ειρηνευτικές συνομιλίες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αποκάλυψη του περιοδικού «Defense News» ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι «τυφλώθηκαν» από λέιζερ που εξέπεμψαν Κινέζοι επιστήμονες συνεχίζει να απασχολεί το διεθνή Τύπο, μετά το αρχικό δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» αυτή την βδομάδα.

ΣΟΜΑΛΙΑ
Κύμα προσφύγων στην Κένυα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των Σομαλών που αναζητούν καταφύγιο στη γειτονική Κένυα. Οπως παρατηρούν αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μόνο το τελευταίο 48ωρο τριπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν σε καταυλισμούς του ΟΗΕ στην Κένυα, όπου ήδη (κυρίως στην περιοχή Ντααμπάμπ) φιλοξενούνται πάνω από 150.000 Σομαλοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ' την Τετάρτη έως χτες έφθασαν στους καταυλισμούς πάνω από 2.100 πρόσφυγες...

Η διόγκωση του κύματος προσφύγων θεωρείται συνέπεια της πρόσφατης προέλασης των δυνάμεων της σομαλικής «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων» (UIC) και στις νότιες περιοχές που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Κένυα. Απέχουν δε απ' την πόλη Μπαϊντόα, όπου εδρεύει η αδύναμη «μεταβατική» κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ, μόλις 20 χλμ.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του BBC επιχείρησε χτες να κάνει το προφίλ των δύο ηγετικών στελεχών των Σομαλών ισλαμιστών: Του Σεΐχη Χασάν Νταχίρ Αουέις που χαρακτηρίζεται ως η «στρατιωτική ιδιοφυΐα» των ισλαμιστών, πλην όμως ακραίος Σαλαφιστής ισλαμιστής, που το όνομά του είναι καταχωρημένο στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ, και του μετριοπαθέστερου και ανοιχτότερου στη συνεργασία με τη Δύση και τη μεταβατική κυβέρνηση της Μπαϊντόα, Σεΐχη Σαρίφ Σεΐ Αχμέντ. Οι αναλυτές του BBC προέβλεψαν ως πιθανή, εν ευθέτω χρόνο, τη σύγκρουση των δύο αντιτιθέμενων, όπως θεωρεί, τάσεων μεταξύ των Σομαλών Ισλαμιστών με αβέβαιες επιπτώσεις και αποσταθεροποίηση όχι μόνο για τη Σομαλία, αλλά και για την Κένυα (που στο βορειοανατολικό της τμήμα φιλοξενεί μεγάλη παροικία Σομαλών) και στην Αιθιοπία (που έχει εμπλακεί στη σομαλική κρίση, στέλνοντας στην Μπαϊντόα δυνάμεις για να στηρίξουν την αδύναμη κυβέρνηση του Προέδρου Γιουσούφ).

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ψήφος εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε χτες ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Φέρεντς Γκιούρτσανι, καθώς 207 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 165 κατά, ενώ λίγο νωρίτερα ζήτησε συγνώμη από το Κοινοβούλιο για τα ψέματα που είπε προς τους ψηφοφόρους, η αποκάλυψη των οποίων ήταν η αφορμή να ξεσπάσουν μαζικές κινητοποιήσεις του λαού, ο οποίος είναι δυσαρεστημένος από την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η ουγγρική κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι δε θα υποκύψει στον «εκβιασμό» της αντιπολίτευσης, που ζητά επίμονα την παραίτησή του, η οποία είχε καλέσει, για χτες το βράδυ, συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας, στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες άνθρωποι.

ΟΗΕ ΠΡΟΣ ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εκκλήσεις για ακύρωση της πυρηνικής δοκιμής

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του, τη ΛΔ Κορέας να ακυρώσει τα σχέδια επικείμενης πυρηνικής δοκιμής και να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, η απόφαση είναι ομόφωνη. Εξεδόθη μετά από πυρετώδεις προσπάθειες του Ιάπωνα πρέσβη Κέντζο Οσίμα, που ήθελε την έκδοση της απόφασης πριν τα ταξίδια του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε στο Πεκίνο αύριο (Κυριακή) και στη Σεούλ (μεθαύριο Δευτέρα).

Στο τελικό ανακοινωθέν εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για την ανακοίνωση της ΛΔ Κορέας να προβεί σε πυρηνική δοκιμή και απευθύνεται η προειδοποίηση στην Πιονγιάνγκ πως τυχούσα πυρηνική δοκιμή θα προκαλέσει τη διεθνή καταδίκη της και «θα διακυβεύσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή». Στο ίδιο κείμενο δεν αποκλείεται (χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται) η λήψη πιθανής «δράσης» εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ
Οι ΗΠΑ ανασύρουν τα φαντάσματα του παρελθόντος

ΜΑΝΑΓΚΟΥΑ.--

«Είναι σημαντικό ο νικαραγουανός λαός να γνωρίζει τι θα συμβεί εάν η χώρα επιστρέψει σε ένα είδος κυβέρνησης, όπως αυτή της δεκαετίας του '80». Το προειδοποιητικά απειλητικό μήνυμα προέρχεται από το βουλευτή της Ιντιάνας, Νταν Μπάρτον, που πραγματοποίησε επίσημη διήμερη επίσκεψη στη Νικαράγουα και δεν έκρυψε την ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα μέσα στο Νοέμβρη.

Μάλιστα για να μην αφήσει παρανοήσεις, ο Μπάρτον πρόσθεσε αναφερόμενος στον ηγέτη των Σαντινίστας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ότι οι «ψηφοφόροι γνωρίζουν πολύ καλά ποιον δεν πρέπει να ψηφίσουν»... Δεν πρόκειται για «προσωπική άποψη», αλλά επίσημη θέση του Λευκού Οίκου, όπως έχει διατυπωθεί από διάφορους Αμερικανούς αξιωματούχους. Αποστολή του Μπάρτον ήταν να πείσει τους άλλους τρεις υποψηφίους των κομμάτων να σχηματίσουν μία συμμαχία εναντίον του Ορτέγκα, ο οποίος προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, αποστολή που απέτυχε καθώς ουδείς δέχτηκε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του προεδρικού θώκου. Ο Αμερικανός βουλευτής τόνισε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται ποτέ να εγκρίνει μία νίκη του Ορτέγκα, επαναφέροντας τα φαντάσματα του βρώμικου πολέμου και του φονικού αποκλεισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ