Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Κύμα προσφύγων στην Κένυα

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ - ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των Σομαλών που αναζητούν καταφύγιο στη γειτονική Κένυα. Οπως παρατηρούν αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μόνο το τελευταίο 48ωρο τριπλασιάστηκε ο αριθμός των προσφύγων που καταφθάνουν σε καταυλισμούς του ΟΗΕ στην Κένυα, όπου ήδη (κυρίως στην περιοχή Ντααμπάμπ) φιλοξενούνται πάνω από 150.000 Σομαλοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι απ' την Τετάρτη έως χτες έφθασαν στους καταυλισμούς πάνω από 2.100 πρόσφυγες...

Η διόγκωση του κύματος προσφύγων θεωρείται συνέπεια της πρόσφατης προέλασης των δυνάμεων της σομαλικής «Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων» (UIC) και στις νότιες περιοχές που συνορεύουν με τη βορειοανατολική Κένυα. Απέχουν δε απ' την πόλη Μπαϊντόα, όπου εδρεύει η αδύναμη «μεταβατική» κυβέρνηση του Προέδρου Αμπντουλαχί Γιουσούφ, μόλις 20 χλμ.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του BBC επιχείρησε χτες να κάνει το προφίλ των δύο ηγετικών στελεχών των Σομαλών ισλαμιστών: Του Σεΐχη Χασάν Νταχίρ Αουέις που χαρακτηρίζεται ως η «στρατιωτική ιδιοφυΐα» των ισλαμιστών, πλην όμως ακραίος Σαλαφιστής ισλαμιστής, που το όνομά του είναι καταχωρημένο στη λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ, και του μετριοπαθέστερου και ανοιχτότερου στη συνεργασία με τη Δύση και τη μεταβατική κυβέρνηση της Μπαϊντόα, Σεΐχη Σαρίφ Σεΐ Αχμέντ. Οι αναλυτές του BBC προέβλεψαν ως πιθανή, εν ευθέτω χρόνο, τη σύγκρουση των δύο αντιτιθέμενων, όπως θεωρεί, τάσεων μεταξύ των Σομαλών Ισλαμιστών με αβέβαιες επιπτώσεις και αποσταθεροποίηση όχι μόνο για τη Σομαλία, αλλά και για την Κένυα (που στο βορειοανατολικό της τμήμα φιλοξενεί μεγάλη παροικία Σομαλών) και στην Αιθιοπία (που έχει εμπλακεί στη σομαλική κρίση, στέλνοντας στην Μπαϊντόα δυνάμεις για να στηρίξουν την αδύναμη κυβέρνηση του Προέδρου Γιουσούφ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ