Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΡΜΕΣ ΕΡΝΑΝΤΕΣ ΕΡΕΡΑ
Αντέχουμε γιατί ο λαός στηρίζει την Επανάστασή του
  • Συνέντευξη Τύπου χτες του Κουβανού πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή τη νέα εκστρατεία για την άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ
  • Τριακοστή μαύρη επέτειος από την ανατίναξη του κουβανικού αεροσκάφους με τους 73 νεκρούς

Καθώς συνεχίστηκαν και χτες οι εκδηλώσεις και οι συζητήσεις σε δήμους και πόλεις της Κούβας, στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στον αποκλεισμό που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ εδώ και 45 χρόνια στο νησί της Επανάστασης, η Κούβα προετοιμαζόταν και για τη μεγάλη συγκέντρωση - εκδήλωση μνήμης στα 73 θύματα από τη συντριβή του αεροσκάφους της «Cubana». Το αεροσκάφος κατέρριψαν τρομοκράτες υπό τις εντολές των δύο γνωστών εγκληματιών, ανθρώπων για πολλά χρόνια της CIA, του Ορλάντο Μπος (που ζει ελεύθερα στο Μαϊάμι, προστατευόμενος του πατέρα Μπους) και του Λουίς Ποσάδα Καρίλες, ο οποίος κρατείται για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται διατεθειμένη να τον απελευθερώσει, παρά το αίτημα της Βενεζουέλας για έκδοση, ώστε να δικαστεί για τα εγκλήματα του, που άλλωστε ο ίδιος δημόσια καυχιέται ότι διέπραξε. Εξάλλου μόλις χτες ήρθαν στη δημοσιότητα νέα έγγραφα που αποδεικνύουν επίσης ότι δρούσε υπό τις εντολές της CIA.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας ενάντια στον οικονομικό - εμπορικό αποκλεισμό των ΗΠΑ, παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά ΜΜΕ ο Κουβανός πρέσβης στην Αθήνα, Ερμες Ερναντές Ερέρα.

Ο Κουβανός διπλωμάτης αναφέρθηκε εκτεταμένα στην εκστρατεία ενάντια στον αποκλεισμό των ΗΠΑ, ενώ επισήμανε πως η Κούβα θα καταθέσει σχέδιο, με τον τίτλο «Ανάγκη τερματισμού του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα», στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Νοέμβρη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάθε χρόνο γίνεται μια τέτοια συζήτηση και ολοένα και αυξάνονται τα κράτη - μέλη που στηρίζουν τη θέση της Κούβας. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 1992 που πρωτοκατατέθηκε το σχέδιο πρότασης υπέρ του τερματισμού του αποκλεισμού είχαν ψηφίσει υπέρ 59 χώρες, την επόμενη χρονιά 88 χώρες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται σταδιακά, φτάνοντας πέρσι στις 182 χώρες.

Τα εγκληματικά μέτρα του σχεδίου Μπους

Ο Κουβανός πρέσβης κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Ο Κουβανός πρέσβης κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Επιπλέον, ο Κουβανός πρέσβης αναφέρθηκε στο λεγόμενο «Σχέδιο Μπους» που ανακοινώθηκε στις 10 Ιούλη του 2006 και αφορά την παραπέρα εντατικοποίηση και ενίσχυση του αποκλεισμού και περιλαμβάνει επιθέσεις ενάντια στην Κούβα, προσπάθειες επέμβασης και επιχείρηση αποικιοκράτησής της.

Εξαιτίας αυτού του βάρβαρου αποκλεισμού:

  • Οι απώλειες της Κούβας φτάνουν τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνο πέρσι υπέστη ζημιά αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • Το 2005 η Κούβα δεν μπόρεσε να εξάγει ούτε να εισάγει κανένα προϊόν προς και από τις ΗΠΑ.
  • Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα κάνει συναλλαγές με προϊόντα στα οποία υπάρχει συμμετοχή έστω και κατά 10% συστατικών από τις ΗΠΑ, αλλά και σε τρίτη χώρα που επιθυμεί να εξάγει προϊόντα που περιλαμβάνουν πρώτες ύλες από την Κούβα.
  • Επιβάλλονται πρόστιμα στους κατοίκους των ΗΠΑ που επισκέπτονται την Κούβα, με αποτέλεσμα μόνο πέρσι να επιβληθούν πρόστιμα συνολικής αξίας 530.000 δολαρίων σε 487 πολίτες των ΗΠΑ, ενώ πρόστιμα επιβλήθηκαν και σε 85 επιχειρήσεις. Η προσπάθεια να φτάσει κανείς στην Κούβα από τρίτη χώρα, επίσης δέχεται πρόστιμο. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες στις ΗΠΑ αναφέρουν πως την Κούβα μπορούσαν να την επισκεφθούν 5 εκατομμύρια τουρίστες, κάτι που θα απέφερε στο νησί 7 δισεκατομμύρια δολ. το χρόνο.
  • Στις διεθνείς συναλλαγές της η Κούβα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δολάριο, ενώ παρακολουθούνται από ειδική ομάδα και οι συναλλαγές τόσο της Κούβας όσο και τρίτων χωρών προς αυτή. Σημειώνεται επίσης ότι η Κούβα δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές συναλλαγές με διεθνούς οργανισμούς.
  • Οι ΗΠΑ προχωρούν στην περικοπή επισκέψεων συγγενών στην Κούβα (σημειώνεται ότι το 2005 μειώθηκαν κατά 54%), ενώ παράλληλα δημιουργούνται οι συνθήκες ώστε να μην μπορούν να αποσταλούν και εμβάσματα προς συγγενείς που βρίσκονται στην Κούβα.
  • Απαγορεύουν την αγορά ιατρικών συσκευών και υλικών, τα οποία η Κούβα χρησιμοποιεί στις αποστολές που πραγματοποιεί στη Βενεζουέλα και τη Βραζιλία, στο οφθαλμολογικό πρόγραμμα «Επιχείρηση Θαύμα», στα προγράμματα διεθνών μπριγάδων κ.α.
  • Δημιουργούν δυσκολίες στην εξαγωγή νικελίου της Κούβας, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ορυκτά της χώρας
  • Σκληραίνουν τους μηχανισμούς για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και υλικών.

Ολα αυτά τα μέτρα έχουν καταδικαστεί από δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι 118 χώρες που ανήκουν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, που με πρόσφατη απόφαση της Συνόδου τους, το περασμένο Σεπτέμβρη, απαίτησαν τον τερματισμό του αποκλεισμού.

Καταλήγοντας ο Κουβανός διπλωμάτης υπογράμμισε ότι «θα πίστευε κανείς ότι η πιο ισχυρή χώρα του πλανήτη θα μπορούσε να γονατίσει οποιαδήποτε χώρα», όμως η Κούβα και ο λαός της αντιστέκεται επειδή «εθελοντικά και με όλες του τις δυνάμεις υπερασπίζει την επανάστασή του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να απελευθερωθούν οι 4 Κουβανοί πατριώτες (2013-10-10 00:00:00.0)
Η Κούβα και πάλι στη «τρομολίστα» (2012-08-03 00:00:00.0)
Αμεσο αίτημα η άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ (2010-09-22 00:00:00.0)
Αναγκαία η ένταση της διεθνούς αλληλεγγύης (2010-09-15 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Κούβα συμμετοχή σε διεθνή συνάντηση (2005-09-07 00:00:00.0)
Συμπαράσταση στον κουβανικό λαό (2000-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ