Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Παράταση διαφωνιών

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Χωρίς σοβαρές αποφάσεις αναμενόταν να ολοκληρωθεί, αργά χτες βράδυ, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) και της Γερμανίας. Η ολιγόωρη καθυστέρηση της Κοντολίζα Ράις, εξαιτίας μηχανικής βλάβης στο αεροσκάφος που θα τη μετέφερε από το Ιράκ στο Λονδίνο, λειτούργησε, μάλλον, ανακουφιστικά, καθώς έδωσε και μια πρακτική αιτιολογία στο αδιέξοδο της συνάντησης.

Ακόμη, όμως, και πριν την είδηση για το αεροσκάφος της Ράις, οι οιωνοί ήταν αρνητικοί. Αμερικανοί διπλωμάτες, ασκώντας πιέσεις, διέρρεαν ότι «η επιβολή κυρώσεων είναι πολύ κοντά». Εντούτοις, η Μόσχα, διά στόματος υπουργού και υφυπουργού Εξωτερικών, επέμενε ότι το θέμα «μπορεί να λυθεί διπλωματικά», ότι «η επιβολή κυρώσεων είναι ακραία, αν και μπορεί να δεχτεί κάποια μέτρα» και ότι «θα ήταν αντιπαραγωγικό ένα τελεσίγραφο προς την Τεχεράνη».

Ο Χαβιέ Σολάνα, που θα ενημέρωνε τους υπουργούς, επανέλαβε ότι «η πόρτα του διαλόγου είναι πάντα ανοιχτή» για να εκτιμήσει ότι «μόνο με διπλωματία θα λυθεί το ζήτημα». Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι οι συμμετέχοντες πιθανότατα θα καταλήξουν σε μια ανακοίνωση που θα αναγνωρίζει τη στασιμότητα στις επαφές με το Ιράν και ίσως κάνει νύξη για παραπομπή του φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες. Αναμένεται νέος γύρος τηλεφωνικών επαφών στις αρχές της βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ