Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Επικίνδυνη προβοκάτσια δυναμιτίζει την Οαχάκα

ΟΑΧΑΚΑ.-

Οι «μέρες αξιοπρέπειας και αντίστασης» με τις πολλαπλές κινητοποιήσεις και δράσεις αναμένεται να κορυφωθούν αύριο, στην Οαχάκα, όπου οι δάσκαλοι πραγματοποιούν, με τη συμπαράσταση εργατικών, λαϊκών οργανώσεων, απεργία που ξεκίνησε το φετινό Μάη, ζητώντας βελτίωση της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης και των υποδομών εκπαίδευσης. Ωστόσο, ένα τραγικό περιστατικό, η δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών Χάιμε Ρενέ Κάλβα Αραγκόν, επιχειρεί να δυναμιτίσει το ήδη εκρηκτικό σκηνικό και να προκαλέσει μία πιθανή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής. Ηδη, στην περιοχή βρίσκεται μεγάλη στρατιωτική δύναμη στη μεγαλύτερη κινητοποίηση του στρατού από την εξέγερση των Ζαπατίστας, το 1994.

Ο Κάλβα, από τους ελάχιστους που διαφωνούν με την απεργία των δασκάλων που κρατά από τον περασμένο Μάη, αλλά και σφόδρα αντιπολιτευόμενος τη Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα - ΑΡΡΟ, δολοφονήθηκε χθες το πρωί από δύο μασκοφόρους. Αμέσως μία συνάδελφός του, επίσης από τους διαφωνούντες, η Αλμα Ρόσα Φερνάντες, έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη στα μέλη του ΑΡΡΟ και των απεργών δασκάλων.

Ο Φλορεντίνο Λόπες, εκπρόσωπος Τύπου του ΑΡΡΟ και των απεργών δασκάλων, μιλώντας δημόσια στην πλατεία της Οαχάκα, αρνήθηκε φυσικά τις κατηγορίες: «Αυτό είναι το σχέδιο του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, ώστε να προκαλέσει την επέμβαση των ομοσπονδιακών δυνάμεων», κατήγγειλε ο Λόπες. Φυσικά, η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου, εντελώς άκριτα και με χαρακτηρισμούς ότι είναι «δολοφονία των ριζοσπαστών αριστερών»... Αντίθετα, ποτέ δεν είχε βρει χώρο η απαγωγή του φοιτητή της Νομικής και στελέχους του ΑΡΡΟ Πέδρο Γκαρσία, ακριβώς από μασκοφόρους. Οπως μασκοφόροι ήταν και αυτοί που είχαν εισβάλει πριν από δύο μήνες περίπου στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΡΡΟ και είχαν δολοφονήσει δύο, οι παλιότερες εγκληματικές επιχειρήσεις παραστρατιωτικών ενάντια στους απεργούς δασκάλους.

Κατά τα άλλα, μία πρώτη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Κάρλος Αμπασκάλ Καράνσα με εκπροσώπους του ΑΡΡΟ και του σωματείου των δασκάλων πραγματοποιήθηκε χθες χωρίς να υπάρξουν δεσμεύσεις, αλλά ανοίγοντας ένα δίαυλο διαλόγου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ