Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρή σύγκρουση σιιτών - σουνιτών

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών Μουσουλμάνων στην επαρχία του Βορειοδυτικού Συνόρου του Πακιστάν χθες, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις, οι οποίες ξεκίνησαν προ πενθημέρου, όταν διαμφισβητήθηκε η κυριότητα ενός τεμένους του 18ου αιώνα στην περιοχή Οράκζαϊ, φθάνει τους 23. Σουνίτες όσο και Σιίτες επιχείρησαν να καταλάβουν διά της βίας το τέμενος. Μέλη φυλών της περιοχής λένε ότι ο αριθμός των θυμάτων από τη σύγκρουση είναι μεγαλύτερος του επισήμως παραδεδεγμένου.

Καταλυτικό όσον αφορά τις εξελίξεις είναι το γεγονός ότι η περιοχή είναι έντονα στρατιωτικοποιημένη και οι πολίτες φέρουν όπλα, κάτι που εξηγεί τον υψηλό αριθμό των θυμάτων. Το στοιχείο αυτό αποτελεί την «κληρονομιά» του ψυχρού πολέμου, όταν η περιοχή ήταν το λίκνο και η βάση των μουτζαχεντίν που πολεμούσαν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν. Ακόμη ανησυχητικότερο είναι το ότι ένοπλες ομάδες μελών φυλών από γειτονικές φυλές σπεύδουν στην περιοχή για να λάβουν μέρος στις διαδογματικές μάχες. Ο πολιτικός διοικητής του Οράκζαϊ Σερ Μασούντ είπε σε δημοσιογράφους χθες ότι στέλνει συνοροφύλακες στην περιοχή κατεπειγόντως για να αποτραπεί η συνέχιση των συγκρούσεων - μια προοπτική, ωστόσο, ιδιαίτερα αμφίβολη. Δημογέροντες και θρησκευτικοί ηγέτες από γειτονικές περιοχές μεταφέρθηκαν στην περιοχή για να διαμεσολαβήσουν στη διένεξη, σύμφωνα με τον Μασούντ.

Η διαδογματική βία ανάμεσα στους Σουνίτες και τους Σιίτες στο Πακιστάν έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές τις τελευταίες δεκαετίες. Οι πλειοψηφούντες στο Πακιστάν Σουνίτες (80% των 160 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας) είναι κυρίαρχοι σε σχεδόν όλη τη χώρα - αλλά στο Οράκζαϊ πλειοψηφούν οι Σιίτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ