Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιμένει σε εκεχειρία και όχι αναγνώριση ο Χανίγια

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ναμπλούς. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η Ράις

Associated Press

Από χτεσινή διαδήλωση στη Ναμπλούς. Στο στόχαστρο βρέθηκε και η Ράις
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Την άρνηση της οργάνωσής του να αναγνωρίσει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ επανέλαβε ο πρωθυπουργός της «Χαμάς». Ο Ισμαΐλ Χανίγια μίλησε ενώπιον μεγάλου πλήθους στην πόλη της Γάζας, όπου δήλωσε «έτοιμος για εκεχειρία, με αντάλλαγμα να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ». Συμπλήρωσε, όμως, ότι «δεν μπορεί κανείς να εγκαταλείψει τη διεκδίκηση της γης των προγόνων μας», ευθεία αναφορά στα εδάφη όπου ιδρύθηκε το Ισραήλ στα τέλη της δεκαετίας του '40.

Ο Χανίγια, επίσης, απέρριψε «τις ξένες παρεμβάσεις και τα προστάγματα του Κουαρτέτου που θέλουν μια κυβέρνηση στα μέτρα τους» και ξεκαθάρισε ότι «η «Χαμάς» δε συναινεί σε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ή τεχνοκρατική, παρά μόνο σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Η συγκεκριμένη αναφορά είχε περισσότερο εσωτερικό στόχο, καθώς στελέχη της «Χαμάς» έχουν κάνει σχετικές προτάσεις. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Χανίγια ένιωσε δυσφορία αλλά σύντομα επανήλθε στο βήμα.

Η ένταση μεταξύ «Χαμάς» - «Φατάχ» παραμένει στα ύψη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αλλεπάλληλα βίαια επεισόδια σε Ράφα και Μπέιτ Λαχίγια με συνολικό απολογισμό 1 νεκρό της «Φατάχ» και 3 τραυματίες και άλλους 2 τραυματίες της «Χαμάς». Τραυματίστηκαν και αρκετοί πολίτες.

Παρέμβαση της δικαιοσύνης

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κάλεσε την κυβέρνηση Ολμέρτ να δώσει σαφείς εξηγήσεις για ποιο λόγο αρνείται να συστήσει ανεξάρτητη επιτροπή προκειμένου να εξεταστεί ο τρόπος χειρισμού του πολέμου στο Λίβανο. Παρά τις έντονες πιέσεις, η κυβέρνηση επιμένει στην πραγματοποίηση ελέγχου μόνο από κυβερνητικές επιτροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ