ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Να καταργηθούν τα διόδια τώρα!

Με μια δυναμική πρωτοβουλία της ΝΑΣ το περασμένο Σάββατο καταργήθηκαν τα διόδια της Ελευσίνας και η διέλευση ήταν δωρεάν

Το αίτημα της ΝΑΣ, αυτονόητο
Το αίτημα της ΝΑΣ, αυτονόητο
Για περίπου μιάμιση ώρα, το Σάββατο, τα διόδια της Ελευσίνας καταργήθηκαν και η πρόσβαση ήταν ελεύθερη. Η ΝΑΣ πραγματοποίησε μια δυναμική συμβολική κινητοποίηση και «επέβαλε» το αυτονόητο: Ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων χωρίς να πληρώνουν κανένα χαράτσι.

Στις 12 το μεσημέρι υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι και δεκάδες φίλοι της ΝΑΣ, φορώντας άσπρες μπλούζες με το σύνθημα «Κατάργηση των διοδίων τώρα», έφτασαν στα διόδια της Ελευσίνας και μέχρι τις 1.30 «κράτησαν» ανοιχτή την πρόσβαση. Παράλληλα, μοίραζαν φυλλάδια του συνδυασμού για τις συγκοινωνίες στους διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι επικρότησαν την πρωτοβουλία της ΝΑΣ κορνάροντας και δηλώνοντας πως «δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν».

Από το χώρο της κινητοποίησης ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη ΝΑΣ, δήλωσε ότι «αν την επόμενη Κυριακή, στις 15 του Οκτώβρη, ο λαός του Λεκανοπεδίου έκανε την έκπληξη και μας αναδείκνυε νικητή, η ΝΑΣ μέσα στο πρώτο τρίμηνο, με την πάλη του λαού, μαζί με το λαό, θα γκρεμίζαμε τα διόδια». Και προσέθεσε πως «σε κάθε περίπτωση εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την κατάργησή τους».

Ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ, τόνισε πως ο συνδυασμός «επειδή δέχεται ότι οι υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης πρέπει να παρέχονται δωρεάν, κάνουμε μια συμβολική κατάληψη για να καταργηθούν τα διόδια». Επισήμανε την αντίθεση της ΝΑΣ στην ανταποδοτικότητα με την οποία «όσοι έχουν τα χρήματα κάνουν χρήση και όσοι δεν έχουν αποκλείονται».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και ο Αντώνης Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος με την «Προοδευτική Αγωνιστική Κίνηση Ελευσίνας» και δήλωσε ότι «η συμβολική κίνηση καταδεικνύει ότι οι αγωνιστικοί συνδυασμοί σε όλη την Ελλάδα, στην Ελευσίνα, στην Αθήνα και παντού υπόσχονται ότι θα αγωνιστούν υπέρ του λαού». Με την κινητοποίηση «δείχνουν ότι τα διόδια είναι ένα φόρτωμα περισσότερο. Ενα φόρτωμα αδικαιολόγητο, διότι ο κόσμος πληρώνει τους φόρους του για να έχουμε εθνικές οδούς και δρόμους. Δε χρειάζονται πρόσθετα χαράτσια, γι' αυτό πρέπει να καταργηθεί».

ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
«Βόμβα» για την υγεία εργαζομένων και κατοίκων

Τον αποτεφρωτήρα στα Ανω Λιόσια επισκέφτηκε προχτές ο Σπύρος Χαλβατζής

Ο Σπ. Χαλβατζής μιλά με εργαζόμενους
Ο Σπ. Χαλβατζής μιλά με εργαζόμενους
Σε «βόμβα», που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί, έχει μετατραπεί ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών αποβλήτων στα Ανω Λιόσια, αφού, η τοξική τέφρα στοιβάζεται σε ...τσουβάλια δίπλα από το εργοστάσιο του αποτεφρωτήρα, με συνέπειες τόσο για τους εργαζόμενους εκεί όσο και για την ευρύτερη περιοχή!

Τα παραπάνω διαπίστωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», όταν επισκέφτηκε τους εργαζόμενους στον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στα Ανω Λιόσια και συναντήθηκε με τον αντίστοιχο Σύλλογο Εργαζομένων, προχτές Κυριακή. Μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο ήταν και ο Βασίλης Μεταξάς, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και ο Χάρης Κωστόπουλος υποψήφιος δήμαρχος Α. Λιοσίων με την «Λαϊκή Αγωνιστική Ενότητα».

«Το υπουργείο Υγείας απεργάζεται την απαξίωση του αποτεφρωτήρα, και επιδιώκει με ψευτο - αδρανοποίηση, τα νοσοκομειακά απόβλητα να αναμειγνύονται με τα οικιακά, για λόγους οικονομικούς, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων στην καθαριότητα όλων των Δήμων, αλλά και γενικότερα», τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Και πρόσθεσε: «Είναι σοβαρότατες οι ευθύνες της Διοίκησης του ΕΣΔΚΝΑ που διοικείται από τους εκπροσώπους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που προωθούν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΣΔΚΝΑ - όπως είπαν οι εργαζόμενοι - έκανε ...παρέμβαση υπέρ του εργολάβου και όχι υπέρ των εργαζομένων στον αποτεφρωτήρα!

Ο Σπ. Χαλβατζής, αφού εξέφρασε την αλληλεγγύη της «Συμπαράταξης» και της ΝΑΣ στον αγώνα των εργαζομένων, επισήμανε: «Επιβεβαιώνεται ότι η ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών για τη δημόσια υγεία σημαίνει, εκτός των άλλων: υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, αποδιάρθρωση της ζωής τους, έλλειψη μέτρων προστασίας από τα επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, χαμηλούς μισθούς, χωρίς επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

«Το πρόβλημα εδώ είναι πολύ σημαντικό και αφορά όλο το λαό της περιοχής», σημείωσε από την πλευρά του ο Β. Μεταξάς, ενώ ο Χ. Κωστόπουλος είπε ότι «οι 2.500 τόνοι τέφρας που έχουν συσσωρευτεί στο εργοστάσιο, μια "βόμβα", που αφορά πρώτα απ' όλα τους εργαζόμενους που δουλεύουν εδώ, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής των Ανω Λιοσίων, αλλά και ευρύτερα».

  • Η ενότητα και η αποφασιστικότητα με την οποία αγωνίστηκαν οι εργαζόμενοι στον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων στη χωματερή Ανω Λιοσίων έφερε αποτελέσματα. Κάτω από την πίεση της 12ήμερης απεργιακής μάχης, η εταιρεία που λειτουργεί το εργοστάσιο αναγκάστηκε να ικανοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματά τους. Σαν αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι προχώρησαν χτες το πρωί στην αναστολή των κινητοποιήσεων. Στο θέμα της τέφρας έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του ο ΕΣΔΚΝΑ και να την απομακρύνει.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Αγωνιστικών Συνδυασμών
Σήμερα, Τρίτη 10 του Οκτώβρη

-- Στις 11 π.μ. ο Γ. Μαυρίκος θα περιοδεύσει στην εταιρεία «Ολύμπικ Κέτερινγκ» στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».

-- Στις 3 μ.μ. ο Κώστας Μαρκέτης, υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με τη ΝΑΣ, θα περιοδεύσει στην «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ» στο Κρυονέρι.

-- Στις 10 π.μ. ο Γ. Μανουσογιαννάκης θα περιοδεύσει στη Δραπετσώνα.

-- Στις 7 π.μ. η Ελπίδα Παντελάκη θα περιοδεύσει στους λιμενεργάτες του ΟΛΠ και στις 6.30 μ.μ. στον Προφήτη Ηλία.

- Ο Γ. Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, θα επισκεφτεί στις 12 το μεσημέρι τους εργαζόμενους της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

-- Στις 8.30 μ.μ. θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση στη Σαλαμίνα, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.

-- Στις 8 μ.μ. κεντρική συγκέντρωση στο Ρέντη στην πλατεία Αγίου Ιωάννη.

-- Στις 8 μ.μ. κεντρική συγκέντρωση στο Κερατσίνι, στην πλατεία Λαού.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Καισαριανής συγκέντρωση του συνδυασμού «Ενωτική Αγωνιστική Πορεία».

-- Στις 8 μ.μ. προεκλογική συγκέντρωση της «Πρωτοβουλίας Αγωνιστικής Συμπαράταξης για το Περιστέρι» στην πλατεία Δημαρχείου. Θα μιλήσει ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά, Γιώργος Μαυρίκος, και ο υποψήφιος δήμαρχος Παναγιώτης Σοφός.

-- Στις 8 μ.μ. στο κεντρικό εκλογικό κέντρο (Στρατ. Καραϊσκάκη και Σάμου) θα γίνει η προεκλογική συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου».

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στους Αγ. Αναργύρους συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοτική Αναγέννηση».

-- Στις 7.30 μ.μ. επί των οδών Γαλατσίου και Βεΐκου συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Γαλατσίου».

-- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στη Δάφνη συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοτική Συμπαράταξη».

-- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοκρατική Ενότητα».

-- Στις 8 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο (Θησέως 149) της «Δημοκρατικής Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας» συγκέντρωση του συνδυασμού.

-- Στις 7.30 μ.μ. στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στα Μελίσσια συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία».

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στη Μεταμόρφωση συγκέντρωση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης».

-- Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Κασταλίας στο Μαρούσι θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της «Δημοτικής Ενότητας».

-- Στις 7.30 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο, Λεωφόρο Ειρήνης (13η στάση) στην Πεύκη συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία».

-- Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στην εκκλησία Αγ. Γεωργίου στον Ταύρο συγκέντρωση του συνδυασμού «Δημοκρατική Συνεργασία "Η Αλλαγή"».

-- Στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στη Ν. Πεντέλη θα γίνει η συγκέντρωση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης».

-- Στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Αγ. Παρασκευής συγκέντρωση του συνδυασμού «Ανθρώπινη Πόλη».

-- Στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Παύλου (οδός Μυστρά) στη Γλυφάδα συγκέντρωση της «Προοπτικής Δημοτικής Κίνησης Γλυφάδας».

-- Στο Μενίδι κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στην Ελευσίνα κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

-- Στις 8 μ.μ. στο εκλογικό κέντρο της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μαραθώνα» (λεωφ. Μαραθώνος 28) κεντρική συγκέντρωση.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο Κρήτης κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Θα μιλήσουν ο υποψήφιος νομάρχης Ηρακλείου, Κώστας Ξυλούρης, και ο υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου, Στέλιος Ορφανός.

«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε»

Παρέμβαση του Σπύρου Χαλβατζή σε ημερίδα της ΠΟΑΣΥ

«Οσο οξύνονται τα προβλήματα, τόσο θα αναπτύσσονται οι αγώνες και οι μορφές πάλης, βέβαια, θα καθορίζονται κάθε φορά από το συνδικαλιστικό κίνημα». Με τα λόγια αυτά, ο Σπύρος Χαλβατζής έδωσε για μια ακόμη φορά σαφή απάντηση στην προκλητική κυβερνητική θέση για περιορισμό των διαδηλώσεων. Από το βήμα χτεσινής ημερίδας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ξεκάθαρο: «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να παλεύουμε, να διαδηλώνουμε, να πορευόμαστε στους δρόμους του αγώνα».

Και πρόσθεσε: «Για μας είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των εργαζομένων και της νεολαίας η διαδήλωση. Η πόλη δεν είναι δρόμοι, κτίρια, πάρκα. Η ζωντάνια των διαδηλώσεων δίνει περιεχόμενο στην πόλη. Σε αυτούς τους δρόμους, στη Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, σκοτώθηκαν άνθρωποι διαδηλώνοντας απέναντι στα χιτλερικά τανκς, ενάντια στη γερμανική επιστράτευση. Κανένας, καμιά πολιτική ηγεσία, δε θα μπορέσει να σβήσει την ιστορική μνήμη της πόλης. Η πόλη είναι οι εργαζόμενοι άνθρωποι».

Αναφερόμενος στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας είπε ότι και αυτοί «βιώνουν την αντεργατική, αντιλαϊκή, εφαρμοζόμενη πολιτική». Με δηλώσεις του, μάλιστα, επισήμανε ότι «δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση το συνδικαλιστικό κίνημα στο χώρο των Σωμάτων Ασφαλείας να ρυμουλκηθεί σε μια κατεύθυνση εναντίωσης, αντιπαράθεσης, με το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γ. Νάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα είναι σύμφυτο με την καταστολή. Πρόσθεσε ότι στους «αγανακτισμένους πολίτες» προστέθηκαν και οι «αγανακτισμένοι αστυνομικοί», ως μέρος της προσπάθειας που καταβάλλεται να παρασυρθούν οι τελευταίοι σε σύγκρουση με το λαό, καλλιεργώντας τη συναίνεση του αστυνομικού προσωπικού σε κατασταλτικές πρακτικές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ