ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα επιθέσεων, μάχες και πολιτικές δολοφονίες

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Νεκρός μέσα στο σπίτι του από σφαίρες ενόπλων που φορούσαν αστυνομικές στολές και έφθασαν με δέκα αστυνομικά αυτοκίνητα έπεσε ο αδελφός του σουνίτη αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Τάρεκ αλ Χασίμι. Ο Αμερ αλ Χασίμι ήταν αντιστράτηγος και είναι ο τρίτος αδελφός του αντιπροέδρου, που ανήκει στο Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, τη μεγαλύτερη σουνιτική παράταξη, που δολοφονείται τους τελευταίους μήνες. Την καταδίκη του εξέφρασε ο σιίτης πρωθυπουργός αλ Μάλικι και επανέλαβε ότι θα παταχτούν «όλοι οι εγκληματίες από όποια θρησκευτική ή εθνοτική ενότητα και αν προέρχονται».

Την ίδια ώρα, κλιμάκωση παρουσίασε η βία, είτε επιθέσεις είτε μάχες, σε όλο το Ιράκ. Χθες, συνολικά σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι σε Κιρκούκ, Ταλ Αφάρ, Κχάλις, Μπαακούμπα και Βαγδάτη, στην πλειοψηφία τους πολίτες. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην πρωτεύουσα, στη σιιτική συνοικία Σάαμπ, 10 πολίτες σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά, ενώ στη σιιτική Σαντρ Σίτι απήχθησαν από φυλάκιο 11 Ιρακινοί στρατιώτες.

Η απαγωγή μοιάζει με αντίποινα μετά τις σκληρές μάχες, την Κυριακή, μεταξύ κατοχικών και σιιτών ενόπλων, πιθανότατα του Μουκτάντα Σαντρ, στην Ντιγουανίγια, όπου σκοτώθηκαν 30 μαχητές και συνελήφθησαν πολλοί άλλοι. Τα τελευταία 24ωρα, σκοτώθηκαν και 3 Αμερικανοί στρατιώτες. Τέλος, ερευνάται αν πρόκειται για ηθελημένη ενέργεια ή για ατυχές γεγονός η δηλητηρίαση περισσοτέρων των 350 Ιρακινών στρατιωτών στην Νουμανίγια, μετά από γεύμα στο στρατόπεδο. Οι αρχικές πληροφορίες ότι ορισμένοι έχασαν και τη ζωή τους δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διπλωματική «πρωτοβουλία» του Κατάρ

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλλοι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χτες, από ισραηλινά πυρά. Πρόκειται για έναν 14χρονο στη Βόρεια Λωρίδα της Γάζας και έναν 20χρονο στη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «έβαλλε κατά ενόπλων».

Ταυτόχρονα, στην πόλη της Γάζας έφθανε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ που φαίνεται να διεκδικεί κεντρικότερο διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο διπλωμάτης του εμιράτου μετέβη πρώτα στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με την εξόριστη ηγεσία της «Χαμάς», της οποίας η χώρα του είναι ένας από τους βασικούς χρηματοδότες. Φέρεται να κομίζει σχέδιο 3 σημείων: σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με αναγνώριση των προηγούμενων «ειρηνευτικών» συμφωνιών, ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ανάληψη από την ΟΑΠ του ρόλου του συνομιλητή του Ισραήλ. Οι κινήσεις αυτές, πάντως, δεν αποκλείεται να ενοχλήσουν άλλες αραβικές ηγεσίες (Αίγυπτος, Ιορδανία, Σ. Αραβία), που μέχρι σήμερα μονοπωλούν «τις διαμεσολαβήσεις».

Τέλος, μόλις χτες, ο ισραηλινός στρατός παρέδωσε στις δυνάμεις του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο - UNIFIL - χάρτες των βομβαρδισμών και των ναρκοθετημένων ζωνών της περιοχής, κατά τον πόλεμο του Ιούλη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- «Οι ΗΠΑ δεν έχουν ούτε θέληση ούτε όραμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή», υποστήριξε σε συνέντευξή του στο BBC ο Σύρος Πρόεδρος. Ο Μπάσαρ αλ Ασαντ δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες με το Ισραήλ «υπό πραγματικά ανεξάρτητη επιδιαιτησία, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Ουάσιγκτον» και κατέληξε ότι μοναδικός δρόμος για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή είναι «η πλήρης και άνευ όρων εφαρμογή των υπαρχουσών αποφάσεων του ΟΗΕ». Τέλος, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον, αλλά και «πολλές άλλες χώρες» ότι έχουν βρει στη Δαμασκό έναν αποδιοπομπαίο τράγο για όλα τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν στις αραβικές χώρες.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε να θέσει την υποψηφιότητα του 62χρονου Νοτιοκορεάτη υπουργού Εξωτερικών Μπαν Κι Μουν στην κρίση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που θα αποφασίσει για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού.

ΕΛΣΙΝΚΙ.- Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, δήλωσε χτες πως δε βλέπει «λύση» για τον καθορισμό του καθεστώτος του προτεκτοράτου μέσω των συνομιλιών Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών στη Βιέννη, «γιατί οι δύο πλευρές έχουν διαμετρικά αντίθετες θέσεις».

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Ο επικεφαλής των Σομαλών Ισλαμιστών σεΐχης Σαρίφ Σεΐκ Αχμέντ κήρυξε χτες ιερό πόλεμο στην Αιθιοπία, καταγγέλλοντας την παραβίαση των σομαλικών συνόρων και την ανάπτυξη τριών ταγμάτων του αιθιοπικού στρατού (περίπου 750 στρατιώτες) στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπουρ Χακάμπα. Η πόλη, που είχε πέσει στα χέρια των Ισλαμιστών τον περασμένο Ιούνη, απέχει μόλις 60 χλμ. ανατολικά της Μπαϊντόα, όπου εδρεύει η αδύναμη μεταβατική κυβέρνηση στην οποία αντιτίθενται οι Ισλαμιστές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ενα μήνα πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές της 7ης Νοέμβρη, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται για πρώτη φορά από το 1994 σε «πορεία κατάκτησης της πλειοψηφίας» και στα δύο σώματα του Κογκρέσου. Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι καλούνται στις 7 Νοέμβρη να εκλέξουν 33 γερουσιαστές, όλους τους βουλευτές και 36 από τους 50 κυβερνήτες Πολιτειών. Θα ψηφίσουν, επίσης, σε πολλές τοπικές ψηφοφορίες.

ΜΟΣΧΑ.- Για τη διαλεύκανση της δολοφονίας της αντιπολιτευόμενης (ειδικά στο θέμα της Τσετσενίας) Ρωσίδας δημοσιογράφου Αννας Πολιτκόφσκαγια, το περασμένο Σάββατο στο ασανσέρ της πολυκατοικίας της, δεσμεύτηκε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Εκπληξη από το συνδυασμό της Αριστεράς

Το Σάββατο 7/10 πραγματοποιήθηκαν στη Λετονία βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησαν οριακά τα 3 κόμματα της κεντροδεξιάς συμμαχίας που κυβερνούσε το προηγούμενο διάστημα, εκλέγοντας τους 51 από τους 100 βουλευτές της Βουλής. Την έκπληξη των εκλογών έκανε ο συνδυασμός «Κέντρο Ομόνοιας», που συγκρότησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ) μαζί με άλλα 3 αριστερά κόμματα, προβάλλοντας τα κοινωνικά προβλήματα και την ανάγκη ξεπεράσματος των εθνικών διαχωρισμών μεταξύ των Λετονών και των ρωσόφωνων. Ταυτόχρονα, σημείωνε στη διακήρυξή του την ανάγκη «αναπροσανατολισμού του κρατικού προϋπολογισμού, με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων της Λετονίας, κι όχι της προώθησης των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Το «Κέντρο Ομόνοιας» όπου συμμετέχουν οι κομμουνιστές της χώρας, αναδείχτηκε σε 4η δύναμη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 14,3%, εκλέγοντας 17 βουλευτές.

Το εκλογικό όριο του 5% πέρασαν ακόμη 2 δεξιά κόμματα, όπως και το κόμμα «Ζαπτσέλ» (με 5,9%), που επιδιώκει να εκφράσει τα συμφέροντα των ρωσόφωνων, αλλά έχει κατηγορηθεί από το ΣΚΛ ότι με τη δράση του ενισχύει τα εθνικιστικά μίση και δρα ανασταλτικά για την ανάπτυξη της πολιτικής συνειδητοποίησης των εργαζομένων.

Η συμμετοχή έφτασε στο 62% κι ήταν κατά 10% μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, ενώ η αποχή ήταν ιδιαίτερα αισθητή στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία.

Στις εκλογές (όπου ψήφισαν λιγότεροι από 1 εκατομμύριο εγγεγραμμένοι) δεν είχαν το δικαίωμα να συμμετάσχουν πάνω από 200 χιλιάδες κάτοικοι, που λόγω της καταγωγής τους (ρωσόφωνοι), αν και ζούνε δεκαετίες στη Λετονία, δεν έχουν πολιτικά δικαιώματα! Οπως και στην υποτιθέμενη... δημοκρατία εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος.


Ι.Π.

ΔΑΝΙΑ
Νέα πρόκληση προς μουσουλμάνους

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Τον αποτροπιασμό του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντερς Φογκ Ρασμούσεν για το διαγωνισμό σατιρικού, για τον Προφήτη Μωάμεθ, σκίτσου που διοργάνωσε η οργάνωση νεολαίας του ακροδεξιού Λαϊκού Κόμματος. Ο διαγωνισμός έγινε σε θερινή κατασκήνωση της οργάνωσης και σκηνές μεταδόθηκαν, πρόσφατα, από δανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ρασμούσεν χαρακτήρισε «απαράδεκτες» αυτές τις ενέργειες, υπογραμμίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τη συντριπτική πλειοψηφία του δανικού λαού. Συμπλήρωσε, όμως, ότι δεν μπορεί να προβεί σε απαγορεύσεις γιατί θα είναι καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης.

Η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο προκάλεσε αντιδράσεις σε μουσουλμανικές ηγεσίες ανά τον κόσμο, προς το παρόν, χαμηλότερων τόνων από ό,τι πέρυσι. Οσο για τις δανικές μουσουλμανικές οργανώσεις καταδίκασαν το γεγονός, αλλά δήλωσαν ότι δε θα ασχοληθούν με «θλιβερές μειοψηφίες».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αγριες συγκρούσεις και «προειδοποιήσεις»

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Οι δυνάμεις κατοχής ισχυρίστηκαν χτες ότι σκότωσαν «52 μαχητές» την Κυριακή σε πολύωρη μάχη στη νότια επαρχία Ουρουζγκάν, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ - η επιβεβαίωση του οποίου είναι αδύνατη - ενώ στην επαρχία Νανγκαρχάρ σκοτώθηκαν τρεις κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου. Στην Κανταχάρ ένοπλοι απήγαγαν έναν Πακιστανό μηχανικό ο οποίος εργαζόταν με συνεργείο «ανοικοδόμησης», ενώ αστυνομικοί που προστάτευαν το συνεργείο άνοιξαν πυρ σκοτώνοντας δύο από τους επιτιθέμενους και τραυματίστηκαν τρεις αστυνομικοί και ένας οδηγός. Στην Φαράχ, οι Αμερικανοί κατοχικοί ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν έναν «γνωστό τρομοκράτη».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός στρατηγός Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, ο οποίος ηγείται των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μετέβη χτες στο Πακιστάν για συνομιλίες με τον Πακιστανό Α/ΓΕΣ και «πιθανώς» με τον πραξικοπηματία στρατηγό «πρόεδρο» της χώρας, Περβέζ Μουσάραφ. Ο στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν, εκπρόσωπος του στρατού, διέψευσε ότι ο Ρίτσαρντς θα «πιέσει τον Μουσάραφ για τη στήριξη της ISI στους Ταλιμπάν», κάτι που έγραψε την Κυριακή η εφημερίδα «Τάιμς του Λονδίνου». Σύμφωνα με μια άλλη βρετανική εφημερίδα, την «Ιντιπέντεντ», ο Ρίτσαρντς είπε ότι το 70% των Αφγανών ενδέχεται να «υποστηρίξουν τους Ταλιμπάν» μέσα στον επόμενο χρόνο, και πρόσθεσε πως το κατεχόμενο Αφγανιστάν βρίσκεται «επί ξυρού ακμής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ