ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στηρίξτε μας για να σας στηρίξουμε

Με καταστηματάρχες και επαγγελματίες στην κεντρική αγορά του Βύρωνα συζήτησε, στη διάρκεια περιοδείας της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφετηρία το εκλογικό κέντρο της «Ενωτικής Παμβυρωνιώτικης Δημοτικής Κίνησης», όπου την υποδέχτηκαν ο υποψήφιος δήμαρχος Π. Πάλμος, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και αρκετοί ακόμη μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πραγματοποίησε χτες το πρωί πολύωρη περιοδεία στην κεντρική αγορά του Βύρωνα, όπου συνομίλησε με αρκετούς καταστηματάρχες και επαγγελματίες που την καλωσόρισαν με θέρμη, αλλά και με εργαζόμενους στο ΚΕΠ και σε τραπεζικό κατάστημα. Από τις συζητήσεις αυτές αναδείχτηκε το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και αφορά στη μείωση του τζίρου ως συνέπεια της μείωσης του λαϊκού εισοδήματος (χαρακτηριστική η εξομολόγηση περί αναβίωσης του τεφτεριού), αλλά και της άλωσης του κλάδου από εμπορικά μεγαθήρια.

Στο κεντρικότερο σημείο της αγοράς, η Αλ. Παπαρήγα από μικροφώνου απευθύνθηκε στους γύρω καταστηματάρχες, υπογραμμίζοντας πως το ΚΚΕ υποστηρίζει σθεναρά τα συμφέροντά τους, που πλήττονται από την πίεση που ασκούν οι πολυεθνικές, η οποία είναι σχεδιασμένη και σκόπιμη.

Αυτό που καθορίζει - τόνισε λίγο μετά - τι θα αγοράσει ο καθένας είναι η τσέπη του. Αν είχαμε λεφτά τα μικρομάγαζα θα είχαν κίνηση, γιατί δε λείπει τίποτα απ' αυτά.

Η Αλ. Παπαρήγα υπεραμύνθηκε της ανάγκης λήψης μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που όσο περνά ο καιρός τόσο και δυσκολεύει η επιβίωσή τους.

Τόνισε, ωστόσο, και την ανάγκη της στήριξης του ΚΚΕ τόσο στις τοπικές εκλογές όσο και στο γενικό πολιτικό επίπεδο. «Ελάτε μαζί μας - προέτρεψε - να αγωνιστούμε μαζί. Να μας στηρίξετε και να σας στηρίξουμε. Το μέλλον σας είναι με μας, με την εργατική τάξη. Η πολιτική μας πρόταση υποστηρίζει μέτρα για την ανακούφισή σας σήμερα και τη λύση των προβλημάτων στο μέλλον. Οι τοπικές εκλογές είναι μια ευκαιρία να εκφράσετε τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή σας στο πρόσωπο των πράσινων και γαλάζιων ψηφοδελτίων. Να μην πουν την επόμενη μέρα των εκλογών ότι ο λαός είναι μαζί τους, αλλά να καρδιοχτυπήσουν από το αποτέλεσμα. Η εναλλαγή των δύο κομμάτων σημαίνει πισωγύρισμα. Η πραγματική αλλαγή είναι με το ΚΚΕ και τους συμμάχους του».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προεκλογικό παιχνίδι με «πακέτα»

Τα δεκάδες «δισ.» των κοινοτικών πακέτων επέλεξε να «μοστράρει» στον ελληνικό λαό, τρεις μέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής, ο Κ. Καραμανλής, αποσιωπώντας ότι πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για την υποστήριξη της αειφόρου κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι για τις τρομακτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Το μήνυμα που επιχείρησε να εκπέμψει ο πρωθυπουργός ήταν πως η κυβέρνηση όχι μόνο ξέρει πού πάει, αλλά και ότι υπάρχουν και τα χρήματα που θα στηρίξουν τα σχέδιά της, ώστε να πουλήσει πιο εύκολα το παραμύθι περί «διάχυσης της ανάπτυξης παντού» και για «αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα για τους οικονομικά ασθενέστερους».

Την ίδια στιγμή, όμως, κατέστησε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αντιδραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ανατρέπουν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων για να τα μετατρέψουν σε υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Θυμίζοντας έντονα παρόμοιες τυμπανοκρουσίες και φιέστες του προκατόχου του, ο Κ. Καραμανλής παρέθεσε μεγαλεπήβολους στόχους και σχέδια, που τάχα θα υπηρετήσουν τα δεκάδες δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. ευρώ (20,4 δισ. από το Δ` ΚΠΣ, 4 δισ. από πόρους για αγροτική ανάπτυξη και αλιεία και τα υπόλοιπα η υποχρεωτική εθνική συμμετοχή), διατυμπανίζοντας ότι το 82% των πόρων θα διατεθεί στην περιφέρεια και το 18% στην Αττική. Ενδεικτική για το πού θα καταλήξει ο πακτωλός των κοινοτικών κονδυλίων είναι η κατανομή που ανέφερε ο πρωθυπουργός, αφού το 42% των πόρων αυτών θα πάει στις υποδομές (που υποστηρίζουν πρώτα και κύρια τις ανάγκες του κεφαλαίου), όπως και το 21% στην καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή σύγκλιση, το 12% στην απασχόληση, το 4% στις υποδομές Υγείας, το 14% στην Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «η αξιοποίηση των πόρων αυτών εγγυάται ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία», ενώ για δημαγωγικούς λόγους συμπλήρωσε ότι «εγγυάται τη διασφάλιση μιας συνεκτικής και δίκαιης κοινωνίας». Ολα αυτά όμως εντάσσονται σε «ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού».

Δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα αδιαλλαξίας στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους φοιτητές, κάνοντας λόγο «για νοοτροπίες και λογικές που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον τόπο».

Στην τηλεόραση του «902»

Αύριο Παρασκευή, στις 9 το βράδυ, στα πλαίσια της εκπομπής «Προεκτάσεις», η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συζητά με τους δημοσιογράφους Κώστα Αρβανίτη και Κώστα Καραχάλιο, για τις επικείμενες εκλογές σε Νομαρχίες, Δήμους και Κοινότητες της χώρας.

Στην Κυψέλη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κυψέλη αύριο Παρασκευή. Στις 10 π.μ. θα ξεκινήσει από την οδό Καυκάσου, από το τέρμα των τρόλεϊ, και θα καταλήξει στο καφενείο «Ηπειρώτικο Στέκι» (Καυκάσου 172) όπου θα μιλήσει σε συγκέντρωση.

Η Αλ. Παπαρήγα σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη, τη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς. Το πρόγραμμα της περιοδείας έχει ως εξής:

Θεσσαλονίκη

-- 9.30 π.μ. περιοδεία στα χωριά που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες.

-- 2.30 μ.μ. συνέντευξη Τύπου μαζί με τον υποψήφιο νομάρχη Γιάννη Ζιώγα και τον υποψήφιο δήμαρχο Αγάπιο Σαχίνη, στο εκλογικό κέντρο της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα».

Κιλκίς

-- 5 μ.μ. περιοδεία σε χωριά του νομού.

-- 7 μ.μ. κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των δολοφονημένων, στις 20/11/1946, κατοίκων της Ξηρόβρυσης.

-- 8 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στην πλατεία Ειρήνης.

Εμπαίζει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα της περιφέρειας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού χτες, σημειώνεται:

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης αποτελούν μια επανάληψη προηγούμενων εξαγγελιών της κυβέρνησης της ΝΔ και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Ο ισχυρισμός του ότι ο κύριος όγκος των χρηματοδοτήσεων θα κατευθυνθεί στην περιφέρεια, αποτελεί εμπαιγμό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιφέρειας. Καλλιεργεί αβάσιμες προσδοκίες.

Οι εργαζόμενοι ας σκεφτούν. Ποιοι κέρδισαν και ποιοι ωφελήθηκαν από τα προηγούμενα Κοινοτικά Προγράμματα, που μεγάλο μέρος τους αποτελεί επιστροφή πλούτου που αυτοί παράγουν; Οι χρηματοδοτήσεις έργων και πριν και τώρα, γίνονταν με αποκλειστικό κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου, όπου αυτό αποσπά υψηλή κερδοφορία. Πουθενά δεν αντιμετώπισαν την ανεργία, ούτε κατευθύνθηκαν σε έργα ζωτικής σημασίας για τους εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί στους εργαζόμενους του Νομού της Θεσσαλονίκης και συνολικότερα, γιατί για παράδειγμα και στις τρεις ομιλίες - εξαγγελίες που έκανε στη ΔΕΘ για τα έργα στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και ο προκάτοχός του, δεν ανέφερε απολύτως τίποτα: για την αντιπλημμυρική προστασία, τη δασοπροστασία, την αντισεισμική θωράκιση κ.ά.

Την ίδια ένοχη σιωπή, γι' αυτά τα έργα που δεν ενδιαφέρουν το κεφάλαιο, κρατούν και οι υποψήφιοι νομάρχες και δήμαρχοι που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει την ερχόμενη Κυριακή να τους δώσουν την κατάλληλη απάντηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ