Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Προεκλογικό παιχνίδι με «πακέτα»

Τα δεκάδες «δισ.» των κοινοτικών πακέτων επέλεξε να «μοστράρει» στον ελληνικό λαό, τρεις μέρες πριν από τις κάλπες της Κυριακής, ο Κ. Καραμανλής, αποσιωπώντας ότι πρόκειται για χρήματα που προορίζονται για την υποστήριξη της αειφόρου κερδοφορίας του κεφαλαίου και όχι για τις τρομακτικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Το μήνυμα που επιχείρησε να εκπέμψει ο πρωθυπουργός ήταν πως η κυβέρνηση όχι μόνο ξέρει πού πάει, αλλά και ότι υπάρχουν και τα χρήματα που θα στηρίξουν τα σχέδιά της, ώστε να πουλήσει πιο εύκολα το παραμύθι περί «διάχυσης της ανάπτυξης παντού» και για «αυξανόμενο κοινωνικό μέρισμα για τους οικονομικά ασθενέστερους».

Την ίδια στιγμή, όμως, κατέστησε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αντιδραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ανατρέπουν κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων για να τα μετατρέψουν σε υπερκέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο.

Θυμίζοντας έντονα παρόμοιες τυμπανοκρουσίες και φιέστες του προκατόχου του, ο Κ. Καραμανλής παρέθεσε μεγαλεπήβολους στόχους και σχέδια, που τάχα θα υπηρετήσουν τα δεκάδες δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 36,4 δισ. ευρώ (20,4 δισ. από το Δ` ΚΠΣ, 4 δισ. από πόρους για αγροτική ανάπτυξη και αλιεία και τα υπόλοιπα η υποχρεωτική εθνική συμμετοχή), διατυμπανίζοντας ότι το 82% των πόρων θα διατεθεί στην περιφέρεια και το 18% στην Αττική. Ενδεικτική για το πού θα καταλήξει ο πακτωλός των κοινοτικών κονδυλίων είναι η κατανομή που ανέφερε ο πρωθυπουργός, αφού το 42% των πόρων αυτών θα πάει στις υποδομές (που υποστηρίζουν πρώτα και κύρια τις ανάγκες του κεφαλαίου), όπως και το 21% στην καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα και την ψηφιακή σύγκλιση, το 12% στην απασχόληση, το 4% στις υποδομές Υγείας, το 14% στην Παιδεία.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι «η αξιοποίηση των πόρων αυτών εγγυάται ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία», ενώ για δημαγωγικούς λόγους συμπλήρωσε ότι «εγγυάται τη διασφάλιση μιας συνεκτικής και δίκαιης κοινωνίας». Ολα αυτά όμως εντάσσονται σε «ένα συγκροτημένο σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων παντού».

Δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα αδιαλλαξίας στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους φοιτητές, κάνοντας λόγο «για νοοτροπίες και λογικές που αποδεδειγμένα βλάπτουν τον τόπο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ