Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην «πρέσα» η Λευκωσία

Η Αθήνα ζητά «ρεαλισμό» από την κυπριακή κυβέρνηση για χάρη της ευρωτουρκικής προσέγγισης

Πιέσεις στη Λευκωσία προκειμένου να υιοθετήσει μια τακτική η οποία δε θα δημιουργεί εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ ασκεί η Αθήνα, ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες που έρχονται από την Ουάσιγκτον.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει την ευκαιρία να ζητήσει «ρεαλισμό» από τον Κύπριο ομόλογό της, που βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα για να λάβει μέρος στη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών-μελών της ΕΕ, της οποίας σκοπός είναι η δημιουργία κοινής ακτοφυλακής που θα αντιμετωπίσει τη «λαθρομετανάστευση». «Ρεαλισμό» η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε και από τον Κύπριο Πρόεδρο, τον οποίο συνάντησε στη Λευκωσία την περασμένη Κυριακή. Παρά τη σαφή διάσταση επί των κινήσεων τακτικής, πάντως, Αθήνα και Λευκωσία καταβάλλουν προσπάθειες να εμφανίζονται με κοινό βηματισμό και στόχους.

Ομως, παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις, η τακτική που ακολουθεί η Λευκωσία ενοχλεί τους Αμερικανούς. Σήμερα, για παράδειγμα, στη συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ στις Βρυξέλλες ο Κύπριος αντιπρόσωπος αναμένεται να φέρει αντιρρήσεις στο άνοιγμα του κεφαλαίου για τη βιομηχανία, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ. Αυτή η τακτική της Λευκωσίας εκνευρίζει την Ουάσιγκτον, η οποία έχει ζητήσει τη δέσμευση της Αθήνας ότι θα φροντίσει να κρατά «προσγειωμένους» τους Κύπριους. Την ελληνική δέσμευση, μάλιστα, υπογράμμισε δημόσια πριν από μερικούς μήνες, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ντόρα Μπακογιάννη. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την περασμένη Τρίτη συναντήθηκε με την Ελληνίδα υπουργό ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα και συνομίλησαν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Για την παράκαμψη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αγκυρα λόγω της Κύπρου έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα η Βρετανία και οι ΗΠΑ. Οι Αμερικανοβρετανοί έχουν επεξεργαστεί και η φινλανδική προεδρία της ΕΕ διακινεί μια «συμβιβαστική φόρμουλα», η οποία αν υιοθετηθεί θα έχει ως αποτέλεσμα τα προβλήματα στις τουρκοκυπριακές σχέσεις να μην αποτελούν το κύριο εμπόδιο στις συζητήσεις της Αγκυρας με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, η φόρμουλα προβλέπει την έναρξη απευθείας εμπορίου της ΕΕ με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος και ως αντάλλαγμα προτείνει το άνοιγμα τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων για πλοία και αεροσκάφη από την Κύπρο. Παράλληλα, προτείνει και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και του αεροδρομίου της Τύμπου στα Κατεχόμενα υπό διεθνή έλεγχο.

Οι προτάσεις της φινλανδικής προεδρίας αντιμετωπίζονται θετικά από την Αθήνα. Η Λευκωσία, ωστόσο, θεωρεί ότι το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη «νομιμοποίηση» του ψευδοκράτους. Αυτό, όπως σημειώνουν διπλωμάτες στην Αθήνα, αποτελεί αυτήν την περίοδο σημείο τριβών στις ελληνοκυπριακές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ