ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Δύσκολο δρόμο διάλεξες, συνέχισε

Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Πάνου Μαραγκού από το «ΕΘΝΟΣ»
Δες, ούτε που πρόλαβες να υψώσεις σημαία την κόκκινη κάρτα και ξαμολήθηκαν οι σώφρονες, οι μπάτσοι τους, τα κολαούζα και τα αμορτισέρ, να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Αποβραδίς φαινόταν ότι η μέρα που ξημέρωνε θα 'χε άλλο χρώμα.

Δε συναντάς κάθε βράδυ παιδιά ποτισμένα ως το κόκαλο από τόνους νερό κι αυτά να στέκονται εκεί, όλη νύχτα, στα αγιάζι, άγρυπνα - φωτιά στα μάτια - εκεί, να μην κουνάνε ρούπι, και, ανάμεσα σ' όλη την πίεση, να έχουν να αντιμετωπίζουν και σταλτούς «μπαφιάρηδες», ξέροντας πως στη γωνιά περιμέναν το σύνθημα τα «όργανα της τάξεως» να επέμβουν...

Το 'ξεραν - ότι θα 'χε άλλο χρώμα η μέρα που ξημέρωνε - και οι περίφημοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Ετσι άπλωσαν όλη την πραμάτεια τους: Μέσα από τις σελίδες των εντύπων τους κερνάνε και καφέ και σκαμπίλι. Οπως κάθε χωροφύλαξ.

«Βεβαίως κι είναι δίκαια τα αιτήματα», βλέπεις να γράφουν. Αλλά «κάτι τέτοιες καταλήψεις κατέστρεψαν την Παιδεία», συμπληρώνουν.

«Βεβαίως κι έχεις δικαίωμα να αγωνίζεσαι», αλλά «μακριά από τους κομμουνιστές», παίρνει αμπάριζα ο ευρωλιγούρης που παριστάνει τον «αυτόνομο».

Ψάχνεις να βρεις τι τους τσίμπησε κι εκεί που δε γράφουν λέξη για ό,τι ζητάς τόσο καιρό, ξάφνου ανακάλυψαν ότι είσαι κολλητάρι της ΝΔ κι άρχισαν να κραυγάζουν ότι ...ο ήλιος βγαίνει από τη δύση!

Μια απλή σύγκριση στα κείμενά τους σου δείχνει την αλυσίδα: «νον πέιπερ» από το ΠΑΣΟΚ, αναπαραγωγή από παπαγαλάκι στον Τύπο των εργολάβων, σκυτάλη στη Διαμαντοπούλου και ξανά πίσω στο παπαγαλάκι.

Γιατί όλο αυτό; Απλό: Μετράνε καλύτερα από σένα τη διαρροή τους.

Ξέρουν πως ο δικός σου λόγος και προπαντός η πράξη σου μετράει, βρίσκει ανταπόκριση σ' ανθρώπους που ως χτες τους υπολόγιζαν δοσμένους, δικούς τους.

Ξέρουν πως στην κατάληψη ο Κνίτης δεν είναι μόνος. Είναι κει και το παιδί του νεοδημοκράτη κι αυτό του πασοκτζή. Εχουν λόγους να 'ναι μαζί.

Ξέρουν, μετράνε, πως χτες το βράδυ που κατέβηκαν οι γειτονιές της Αθήνας στο δρόμο, οι κομμουνιστές δεν ήταν μόνοι τους.

Ξέρουν πως αυτό που οργανώθηκε ως προεκλογική συγκέντρωση των δυνάμεων της αντεπίθεσης, ήταν στην πραγματικότητα μια διαδήλωση - προανάκρουσμα για τους αγώνες που έρχονται.

Παίρνουν τα μέτρα τους, κράτα το ίσο.

Κάνε σημαία την κόκκινη κάρτα που ήδη τους δείχνεις.

Δαγκωτό το ψηφοδέλτιο της αντεπίθεσης στην κάλπη κι οργάνωσε τη συνέχεια.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΣ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ...

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ: «Η κυβέρνηση καλείται να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό σχέδιο δράσης, που θα οδηγήσει στην επαναλειτουργία των σχολείων σε σύντομο χρόνο. Η κρίση στην Παιδεία, πέραν του ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι να καταστεί ανεξέλεγκτη με ό,τι τούτο συνεπάγεται για την ίδια την κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να προσεγγίζεται αποκλειστικά με πολιτικούς όρους, καθώς το διακύβευμα είναι σαφώς υπέρτερο» (ο Κ. Π. Παπαδιόχος στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ: «Σαράντα διευθυντές Λυκείων και Γυμνασίων από διάφορες περιοχές της Αττικής, τηλεφώνησαν χθες στις αστυνομικές υπηρεσίες και ζήτησαν αστυνόμευση (...) ανέφεραν πληροφορίες από την Αστυνομία» (η είδηση στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΟ ΠΡΟΒΟΚΑΡΙΣΜΑ: «Συνεδρίασε το ένδοξο από τη δεκαετία του 1990 "Συντονιστικό Σχολείων της Αθήνας" και αποφάσισε καταλήψεις. Ηδη δεκάδες σχολεία σε όλη τη χώρα είναι κατειλημμένα και σύντομα μάλλον θα γίνουν εκατοντάδες. Ποιος το ανέστησε το Συντονιστικό δε μας είπαν - δεν πειράζει, καταλαβαίνουμε. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το κύριο σώμα του στρατού, οι άτακτοι, μπήκε στη μάχη (...) Οι διαρκείς καταλήψεις γυμνασίων και λυκείων κατά τη δεκαετία του 1990 διέλυσαν εντελώς την Παιδεία (...) Η ακραία συγκρουσιακή λογική κυβέρνησης, κομμάτων, συνδικάτων για μια ακόμη φορά θα απαξιώσει το εκπαιδευτικό σύστημα, στο όνομα της αναβάθμισής του. Απύθμενος κατήφορος, αυτή είναι η κατάσταση» (ο Δ. Κ. Ψυχογιός στο «ΒΗΜΑ»).

ΟΙ «ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» ΠΟΥ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΟΤΗΤΑ»: «Οι μαθητές με αναφορές στο ΣΥΝ προχωρούν σήμερα μετά το συλλαλητήριο στη σύσταση "Αυτόνομου Συντονιστικού Καταλήψεων", αμφισβητώντας το "Συντονιστικό" της ΚΝΕ» (η Γιούλη Μανώλη στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΛΑΓΙΟΚΟΠΗΜΑ: «Εμείς κατανοούμε την "ουδετερότητα" που (προσπαθεί να) δείχνει το ΚΚΕ απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μόνο που κάνει ό,τι μπορεί για να δείχνει πως αυτή η "ουδετερότητα" είναι ευμενής (ευμενέστατη σε ορισμένες περιπτώσεις) για την κυβέρνηση της ΝΔ» (τη σκυτάλη από Διαμαντοπούλου - Πρετεντέρη πήρε χτες ο Γ. Καρελιάς στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ: «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει τη διαρροή ψήφων προς τα αριστερά του έχει ανοίξει σκληρό μέτωπο αντιπαράθεσης και με το ΚΚΕ το οποίο κατηγορεί για "συμπόρευση" και επίδειξη ανοχής απέναντι στην κυβέρνηση» (ο Γ. Κατσιγιάννης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολοι σήμερα στο Πεδίον του Αρεως

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διπλή προειδοποίηση ΤτΕ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΙΑΛΥΣΤΕ ό,τι έμεινε όρθιο

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ελλάδα βουλιάζει στα χρέη...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ με χρήματα των Ταμείων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σήμανε η ώρα της Κίνας για τη Β. Κορέα

Η ΑΥΓΗ: Αυτοδιοίκηση των ενεργών πολιτών

ΤΑ ΝΕΑ: 5η εβδομάδα κλειστά τα σχολεία

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ΓΕΦΥΡΑ των τσακωμών

ΕΘΝΟΣ: ΜΕΤΑΞΕΤΑΣΤΕΟΣ ο πρωθυπουργός

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ τέλος για την οικονομία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η καπιταλιστική εκμετάλλευση δεν έρχεται μόνη της

«Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού καλούν τις υγειονομικές αρχές της Ευρώπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός μετά τον εντοπισμό πολλών θανατηφόρων κρουσμάτων φυματίωσης σε περιοχές της Ανατολικής Ευρώπης (...) ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει πολλά κρούσματα πολυανθεκτικής φυματίωσης σε χώρες της Βαλτικής, στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Οι χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο είναι οι: Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Ουκρανία, Μολδαβία, Λευκορωσία, Τουρκία, Καζαχστάν, Τατζικιστάν, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία (...) Από τις 20 χώρες του πλανήτη όπου καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά πολυανθεκτικής φυματίωσης, οι 14 βρίσκονται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων» (το ρεπορτάζ στο ΕΘΝΟΣ).

Θεωρεί μονόδρομο το ξεπάτωμα των εργατών

«Η οικονομική ανάπτυξη δε διαχέεται ισόρροπα, με αποτέλεσμα να διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας απέδωσε το πρόβλημα στις δυσκαμψίες και στην κατάτμηση της αγοράς εργασίας, όπως και στις αδυναμίες του συστήματος κατάρτισης και εκπαίδευσης» (από το πρώτο θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Διαθέτει παπαγαλάκια που παράγουν πρόβατα

«Η υστερία της προπαγάνδας μετατρέπει σοβαρούς ανθρώπους σε πρόβατα. Μόνον ένα πρόβατο μπορεί να πιστέψει ότι η πυρηνική λάβα της Αμερικής θα τον στείλει στον Παράδεισο, αλλά της Κορέας στην Κόλαση. Μερικές φορές η δημοσιογραφία αντί να σκέφτεται, βελάζει» (ο Δ. Δανίκας στα ΝΕΑ).

Και πολιτικά σχήματα σε ρόλο κοινωνικού «αμορτισέρ»

«Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης δεν είναι διαχειριστικός, ούτε συμπληρωματικός της κεντρικής εξουσίας. Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που τα ιδιωτικά συμφέροντα οργιάζουν (...) η αυτοδιοίκηση έχει ένα σοβαρό ρόλο να παίξει: να κάνει πράγματα που δεν μπορεί ή δε θέλει να κάνει η αγορά» (ο Α. Τσίπρας στην ΑΥΓΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ