ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ρίξε ψήφο ελπίδας

Σε απόσταση αναπνοής από την κάλπη βρίσκεται πλέον ο ελληνικός λαός. Αν και μικρό το χρονικό διάστημα ως την Κυριακή, είναι κρίσιμο. Γιατί ακόμη κι αυτές τις ύστατες στιγμές μπορεί να καθοριστεί η τελική επιλογή που θα μας συνοδεύει για τα επόμενα τέσσερα κρίσιμα χρόνια. Κρίσιμα αφού «κυοφορούνται» νέα δριμεία αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα. Από τον δικομματισμό συνολικά. Η ΝΔ θα τα εφαρμόσει, το ΠΑΣΟΚ θα συναινέσει. Εχει λοιπόν τεράστια σημασία το αποτέλεσμα της κάλπης να τους κόψει τη φόρα.

Ο λαός καλείται να αποφασίσει και αναδείξει με την ψήφο του νικητές τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας που στηρίζουν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλες δυνάμεις σε τοπικό επίπεδο. Ηδη έδωσε μια πρώτη απάντηση με τη μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση της ΝΑΣ, της «Συμπαράταξης» και των αγωνιστικών συνδυασμών στην Αθήνα. Αλλά πρέπει να το εκφράσει και στην κάλπη. Γιατί τότε: Η πάλη του θα αποκτήσει νέα δυναμική, θα γίνει πιο ισχυρή και συνεπώς περισσότερο αποτελεσματική. Ολοι κατανοούν τη σημασία για τα λαϊκά συμφέροντα να υπάρξουν Νομαρχίες και Δήμοι μαχητές, στο πλευρό του λαού, με τον λαό, να διεκδικούν όσα του ανήκουν. Θα πνεύσει άλλος αέρας αγωνιστικής ανάτασης, αισιοδοξίας, θα διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση αν ο συσχετισμός δυνάμεων ανατραπεί σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπέρ των δυνάμεων του αγώνα. Θα γίνει πιο ορατή στα πλατιά λαϊκά στρώματα η διέξοδος, η προοπτική, θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη δύναμή τους ν' αλλάξουν κι άλλα, ακόμα περισσότερα.

Η εργατική τάξη, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, μπορεί αυτή τη φορά να φέρει τα πάνω - κάτω. Να πανικοβάλλει τον δικομματισμό, αποδυναμώνοντάς τον έτσι που να μην μπορεί με την ίδια ευκολία να προωθήσει όσα σχεδιάζει για την υγεία - πρόνοια, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, το λαϊκό εισόδημα, σε βάρος των πολλών, προς όφελος των λίγων. Να στείλει στις νομαρχίες και τους δήμους αγωνιστές που δε θα συναινέσουν στις συμπράξεις με το μεγάλο κεφάλαιο, δε θα επιτρέψουν να θησαυρίζει σε βάρος του λαού. Που θα αξιοποιήσουν και την τελευταία χαραμάδα για να προωθήσουν σ' αυτό το επίπεδο φιλολαϊκά μέτρα και που κάθε πρωτοβουλία που θα αναλαμβάνουν θα έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο και τις δικές του ανάγκες. Που δε θα φορτώνουν στις πλάτες της εργατικής λαϊκής οικογένειας τέλη και φόρους, συμβάλλοντας στο να εξανεμίζεται γρηγορότερα το ήδη ισχνό εισόδημά της. Που θα αρνούνται να γίνουν μεσίτες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Θα αρνούνται να συμπράξουν και να συναινέσουν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Θα διεκδικήσουν τους οφειλόμενους στην ΤΑ πόρους για έργα που πραγματικά θα εξυπηρετούν ανάγκες των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, των νέων.

Οι άνθρωποι του μόχθου ας πάνε την Κυριακή στην κάλπη με το βλέμμα στο μέλλον, χωρίς να ξεχνάνε το παρελθόν. Τα έργα και οι ημέρες των εκλεκτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στην ΤΑ είναι από μόνα τους ικανά για να τους καταψηφίσουν. Γνωστά και μη εξαιρετέα. Να τα καταδικάσουν μαυρίζοντας τους προτεινόμενους από τα κόμματα αυτά τοπικούς «άρχοντες». Να τους βγάλουν «κόκκινη κάρτα» με την επιλογή των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας, ελπίδας, αντίστασης, προοπτικής.

Αδιάβαστος ή ψεύδεται;

Φαίνεται πως κάποιοι στα ΜΜΕ έχουν πάρει γραμμή να εντείνουν - από θέσεις ΠΑΣΟΚ - την επίθεσή τους ενάντια στον «Ρ» και το ΚΚΕ.

Ο Καρελιάς της «Ελευθεροτυπίας», με χτεσινό του σχόλιο εγκαλεί - υποτίθεται - την εφημερίδα μας για δύο ζητήματα: Πρώτον επειδή, όπως λέει, «ουδέν ψευδέστερον» από αυτό που γράψαμε ότι, δηλαδή, η «Ε» δε δημοσίευσε την ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θάνατο του συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ. Δεύτερον, επειδή «ο "Ρ" ήταν η μόνη εφημερίδα που δεν έγραψε ούτε λέξη για τις αποκαλύψεις περί των προεκλογικών χορηγιών φαρμακευτικών εταιρειών προς τον τέως υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη».

Φαίνεται πως ο εν λόγω έγραψε για τον «Ρ» στα τυφλά και με βάση τον... αυτόματο πιλότο, και μάλιστα χωρίς καν να διαβάσει την εφημερίδα μας, κι έτσι του... διέφυγε το ρεπορτάζ που είχαμε προχτές στις 10/10/2006 για την υπόθεση Κακλαμάνη - φαρμακευτικών εταιρειών, στο οποίο μάλιστα αναφέραμε ότι προέκυψε από δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Εκείνο που δε φανταζόμασταν, όμως, είναι ότι ο Καρελιάς θα έσπαγε όλα τα κοντέρ, αφού εκτός του ότι είναι μόνο αδιάβαστος για τα όσα γράφει ο «Ρ», αποδεικνύεται ότι δε διαβάζει ούτε την «Ελευθεροτυπία». Γιατί αν τη διάβαζε δε θα έλεγε ξεδιάντροπα «όποιος θέλει να δει την ανακοίνωση του ΚΚΕ ας ανοίξει το φύλλο του Σαββάτου 7-10-2006», αφού στο φύλλο δεν υπάρχει ούτε η ανακοίνωση, ούτε καν κάποια νύξη γι' αυτήν.

Εμείς, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το ψεύδος και η απάτη έχουν τα όριά τους...

Υποκρισία και στρουθοκαμηλισμός

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της νέας μόλυνσης αίματος απ' τον ιό του ΕΪΤΖ, ο «Τομέας Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας» του ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση προχτές στην οποία, μεταξύ των άλλων, σημειώνει ότι θα καταγγείλει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του μοριακού ελέγχου ενώ θέτει το ερώτημα γιατί δεν προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια των σχετικών αντιδραστηρίων. Απ' τη μεριά του ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε - επίσης προχτές - ότι η μόλυνση έγινε μετά τις εξαγγελίες που έκανε ο ίδιος για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου και ότι οι Ελληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς για τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση τον έλεγχο στο αίμα.

Υποκρισία απ' το ΠΑΣΟΚ και στρουθοκαμηλισμός απ' την κυβέρνηση εν μέσω άγριων διαγκωνισμών των εταιρειών που θέλουν να έχουν την προμήθεια των υλικών - με το αζημίωτο βέβαια - για τους ελέγχους καθώς και των παρατρεχάμενων που μπορούν να επωφεληθούν. Γιατί αν τους ενδιέφερε πράγματι η επίσπευση του μοριακού ελέγχου, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες κινήσεις: Να γίνει λόγου χάρη σε πρώτη φάση ο έλεγχος στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας του αίματος που συγκεντρώνεται στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής και από εκεί και πέρα να σχεδιαστεί στην υπόλοιπη επικράτεια.

Αυτό όμως, δεν το αγγίζουν, όπως δεν αγγίζουν και το μέγα θέμα της οργάνωσης της εθελοντικής αιμοδοσίας. Γιατί όλες οι μέθοδοι δεν εξαλείφουν πλήρως, απλώς περιορίζουν το «παράθυρο» κινδύνου...

Για να πάρουμε αυτά που μας ανήκουν

Γρηγοριάδης Κώστας

Εναν πακτωλό χρημάτων από τα κοινοτικά κονδύλια του Δ΄ ΚΠΣ (2007-2013) παρουσίασε στον ελληνικό λαό ο Κ. Καραμανλής, επιλέγοντας να το κάνει παραμονές δημοτικών εκλογών.

Ο χορός των δισ. πραγματικά ζαλίζει. Εκτός από το πακέτο των 20,4 δισ. ευρώ, υπάρχουν οι πόροι για την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, με αποτέλεσμα η «συνολική κοινοτική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 24, 4 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η εθνική συμμετοχή, το συνολικό ποσό φτάνει τα 36,4 δισ. ευρώ», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Κι όμως σχεδόν τίποτα από όλα αυτά τα χρήματα δεν προορίζεται για το λαό και τις ανάγκες του, αλλά για «υποδομές» που θα υποστηρίξουν την κερδοφορία του κεφαλαίου. Πρόκειται για χρήματα που θα στηρίξουν τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και θα διακινηθούν κυρίως μέσω των ιδιωτών και του ΣΕΒ. «Ψίχουλα» δίνονται επίσης για την Παιδεία και την Υγεία. Και είναι πράγματι πρόκληση να ξοδεύονται τέτοια τεράστια ποσά και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι η οικονομία δεν αντέχει για να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των δασκάλων ύψους ορισμένων δεκάδων ή εκατοντάδων εκατομμυρίων... Χρειάζεται μια καλή απάντηση την Κυριακή η κυβέρνηση, όπως επίσης και το ΠΑΣΟΚ που χειρίστηκε τα τρία προηγούμενα «πακέτα». Είναι ανάγκη να συρρικνωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα για να πάρει ο λαός αυτά που του ανήκουν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ