ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
«Στάχτη στα μάτια», για να κρύψουν τα λαϊκά προβλήματα

Γρηγοριάδης Κώστας

Μια βδομάδα μένει μέχρι τις εκλογές και οι περισσότεροι υποψήφιοι έχουν παρουσιάσει θέσεις και προγράμματα. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αντιπαράθεσης, με σκοπό να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα και να κρύψουν τις ομοιότητές τους σε όλα τα επίπεδα - ακόμα και φραστικά - και την κοινή τους αναφορά. Με όσα προτείνουν στέκονται απέναντι από τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ εμφανίζεται για άλλη μια φορά ως η «εναλλακτική πρόταση». Μόνο που και σε αυτή την περίπτωση οι υποψήφιοί του προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, αφού συνδιοίκησαν σε πολλούς δήμους με το ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσαν την ίδια πολιτική. Οπως ακριβώς έγινε και στην ΚΕΔΚΕ, την ΕΝΑΕ και την ΤΕΔΚΝΑ. Και πάλι σε αυτές τις εκλογές συνεργάζονται σε πολλούς δήμους με το ΠΑΣΟΚ και σε μερικές περιπτώσεις με τη ΝΔ.

Ο «Ρ», σήμερα, παρουσιάζει τα όσα έχουν πει, είτε μέσα από δηλώσεις και συνεντεύξεις τους, είτε μέσα από τα προγράμματά τους, οι υποψήφιοι των κομμάτων αυτών στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και στο Δήμο της Αθήνας. Και αυτό από τη στιγμή που αυτές οι περιοχές, είναι ...πιλότοι, για τη συνολική εφαρμογή της πολιτικής τής εκάστοτε κυβέρνησης στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας.

«Πυξίδα», όμως, για τα όσα πρόκειται να κάνουν είναι και το γεγονός ότι τηρούν «σιγήν ιχθύος», για όλα τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα. Συγκεκριμένα:

  • Δε μιλούν για την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, που προωθείται μέσα και από τον προϋπολογισμό για το 2007, προσχέδιο του οποίου κατέθεσε η κυβέρνηση.
  • Δε λένε τίποτα για τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ για την αύξηση - αίσχος των 77 λεπτών στο μεροκάματο.
  • Στηρίζουν το απαράδεκτο εργασιακό καθεστώς των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης στους Δήμους.
  • Δε λένε τίποτα για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης 5 χρόνια στους άντρες και 5 - 10 χρόνια στις γυναίκες.
  • Δε λένε τίποτα - για την ακρίβεια προωθούν - τη διάσπαση του ενιαίου της εκπαίδευσης και την εμπορευματοποίηση της Υγείας.
  • Δε συγκρούονται με την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και στηρίζουν - με νόμους που πέρασαν τα κόμματά τους - και προωθούν την παραχώρηση των παραλιών στους ιδιώτες.
  • Δε στηρίζουν τα αιτήματα για 1.300 ευρώ βασικό μισθό, 1.050 ευρώ κατώτερη σύνταξη, επίδομα σε όλους τους ανέργους, πλήρη και σταθερή εργασία με ελεύθερο χρόνο, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.

Το μόνο που μπορούν να εγγυηθούν, λοιπόν, είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Να προωθήσουν παραπέρα τη μερική απασχόληση. Να ενισχύσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς (βλ.: Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας, Δημοτική Αστυνομία). Να επιβάλουν πρόσθετες αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη. Να βάζουν και άλλα τροφεία. Οσο και να ...«οξύνουν την αντιπαράθεση» - όπως υποκριτικά αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης - η ουσία παραμένει η ίδια. Θα είναι ...«διεκπεραιωτές υποθέσεων», εξυπηρέτησης των πολιτικών που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα.

Στον αντίποδα, βρίσκονται τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας σε νομαρχίες και δήμους, παλεύουν για όσα βασανίζουν τη λαϊκή οικογένεια. Γι' αυτό το λόγο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγωνιστές νομάρχες και δήμαρχοι. Για να μπορούν την επόμενη μέρα των εκλογών τη δύναμη που θα έχουν να τη χρησιμοποιήσουν προς όφελος της εργατικής τάξης. Επιλογές όπως αυτή του «παγώματος» ή και της κατάργησης των δημοτικών φόρων όπως στις περιπτώσεις που κομμουνιστές δήμαρχοι το έκαναν πράξη (Νίκαια, Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης) πρέπει να αποτελούν ένα καλό παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους που θα σκεφτούν τι θα ρίξουν στην κάλπη την επόμενη Κυριακή. Γιατί, τέτοιου είδους δημάρχους και νομάρχες έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα. Και μπορούν να έχουν, αν κάνουν το βήμα τώρα!


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Νικήτας Κακλαμάνης
  • Δεν ήρθε «ουρανοκατέβατος». Ως υπουργός Υγείας προώθησε νομοσχέδια, βασισμένα στο εξής μοντέλο: Ιδρυση ανώνυμης εταιρείας για τη γενικότερη διαχείριση των μονάδων Υγείας, με στόχο την εμπορευματοποίηση και την παράδοσή τους στους επιχειρηματίες.
  • Τον Αύγουστο του 2005, υπέγραψε απόφαση σύμφωνα με την οποία ενοικιάζονται 30 κλίνες ΜΕΘ από το «Ερρίκος Ντυνάν» για τη νοσηλεία ασθενών του «Ερυθρού Σταυρού», αλλά και για περιπτώσεις «εξαιρετικά επειγόντων περιστατικών». Ετσι, δίνεται χρήμα στους επιχειρηματίες κλινικάρχες, την ίδια στιγμή που 150 πλήρως εξοπλισμένες δημόσιες κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές, επειδή η κυβέρνηση της ΝΔ, αρνείται να προσλάβει 450 νοσηλευτές.
  • Στο πρόγραμμά του, λέει ότι «σημαντικό εργαλείο» για την υλοποίηση της πολιτικής του είναι η «Διαβούλευση με κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους, εθελοντισμός, χορηγικά προγράμματα, συνέργειες με την κεντρική διοίκηση και άλλους δήμους και Συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα».
  • Στο ίδιο μοτίβο, έχει πει: «Οχι μόνο δε θα αρνηθούμε, αλλά θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Και: «Καλώ όλους τους οικονομικά ισχυρούς που θέλουν να αφήσουν το αποτύπωμά τους στην ιστορία αυτής της πόλης, να αγοράσουν οικόπεδα, να γκρεμίσουν υποβαθμισμένα κτίρια, να φτιάξουν ανάσες ζωής για τους πολίτες, κήπους που θα πάρουν το όνομά τους».
  • Λέει ότι «αυξάνουμε το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας κατά 50% εντός της επόμενης τετραετίας. Επανακαθορίζουμε το ρόλο και την αποστολή της, με έμφαση σε δράσεις που σχετίζονται με την ασφάλεια και την πρόληψη της παραβατικότητας σε ευαίσθητες περιοχές της πόλης».
  • Είναι υπέρ του περιορισμού των διαδηλώσεων. Εχει δηλώσει (4/7/2006) ότι θα τεθεί επικεφαλής εκστρατείας για την εξάλειψη των προβλημάτων από τις διαδηλώσεις.
  • Συμφώνησε και επικρότησε το ξεπούλημα των 220 στρέμ. στο Βοτανικό στα οικονομικά συμφέροντα της ΠΑΕ ΠΑΟ.
Αργύρης Ντινόπουλος
  • Ως δήμαρχος Βριλησσίων η δημοτική αρχή προχώρησε στο ξεπούλημα του τμήματος οδοκαθαρισμού σε ιδιώτη, έναντι 330.000 ευρώ το χρόνο, και «παραχώρησε» 10 στρέμματα οικόπεδο (στη διασταύρωση των οδών Κισσάβου και Μητροπούλου) επίσης σε ιδιώτη. Στο χώρο αυτό, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, κατασκευάστηκαν αθλητικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης για 15 χρόνια έναντι μηνιαίου μισθώματος 3.500 ευρώ. Επέβαλε τροφεία στους παιδικούς σταθμούς. Προσέλαβε 29 εργαζόμενους με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Υπερχρέωσε το δήμο με υπέρογκα δάνεια, τα οποία φτάνουν τα 6,7 εκατ. ευρώ, με ετήσια δόση 850.000 ευρώ!
  • Επιχειρεί να εμφανιστεί ως ...«ακομμάτιστος», ενώ την ίδια στιγμή κάνει προτάσεις που αγγίζουν τα όρια του λαϊκισμού. Για παράδειγμα, λέει ότι θα καθιερώσει τοπικά δημοψηφίσματα για ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Δε λέει όμως ότι σύμφωνα με τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα - που ψήφισε και ενέκρινε το κόμμα του, η ΝΔ - τοπικά δημοψηφίσματα επιτρέπονται για όλα τα ζητήματα, εκτός από το πιο σοβαρό: Για τον προϋπολογισμό, τους φόρους ή τα τέλη.
  • Είναι και αυτός υπέρμαχος της «ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας». Το απέδειξε στο δήμο του και το ίδιο θέλει να κάνει και στην υπερνομαρχία. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ανάπτυξης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η δράση της υπερνομαρχίας «πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας».
  • Παρά το λαϊκισμό περί «πρωτοπορίας στη μάχη για την καθημερινότητα» και τα περί ενίσχυσης της «ποιότητας ζωής» και αυτός μιλάει για «καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια» στις εκλογές, όπως γενικότερα η ΝΔ.
  • Στην ίδια κατεύθυνση φυσικά και ο συνυποψήφιός του Σπ. Σπυρίδων, υποψήφιος νομάρχης Πειραιά, που με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης ζήτησε «συντονισμένη συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, για να γίνει το τουριστικό προϊόν πιο ανταγωνιστικό».
Κώστας Σκανδαλίδης
  • Ως υπουργός Εσωτερικών (2001-2004) της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ήταν από τους πρωτεργάτες στη μετατροπή της Αυτοδιοίκησης σε μοχλό εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής. Κεντρικός συντελεστής στη μετατροπή της ΤΑ σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό, σε φορέα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.
  • Κύρια στοιχεία στο πρόγραμμά του: «Προσφυγή σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια καθώς και σε επενδυτικού χαρακτήρα συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην υλοποίηση αυτοχρηματοδοτούμενων αναπτυξιακών έργων».
  • Ζητά «οκταετές Αναπτυξιακό Σχέδιο που εμπεριέχει τις επενδυτικές δράσεις που υλοποιούνται μέσω των Συμβάσεων Σύμπραξης του Δήμου με τον ιδιωτικό τομέα». Σε αυτό το πλαίσιο ζητά χωροθέτηση «Μπίζνες Σέντερ» και Διεθνούς «Χρηματοπιστωτικού Κέντρου». Προτείνει «επανασχεδιασμό των χρήσεων γης με τη δημιουργία ζωνών μεγάλων επενδύσεων και οικονομικής δραστηριότητας στο Λεκανοπέδιο».
  • Θέλει «μια Δημοτική Αστυνομία άξια να αναλάβει την αστική αστυνόμευση και λειτουργία της πόλης».
  • Προωθεί «την ανάπτυξη της πρωτότυπης επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας, στη διά βίου εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση». Θέλει να βάλει την Αυτοδιοίκηση μοχλό στη διάσπαση του ενιαίου της εκπαίδευσης: «Δημιουργούμε κατ' αρχάς το περιβάλλον και τις υποδομές, και συνεργάζεται με την πολιτεία για τη στελέχωση και το περιεχόμενο σπουδών ενός Πρότυπου ή Πειραματικού Δημοτικού και Γυμνασίου σε κάθε Διαμέρισμα της πόλης».
  • Εχει δώσει τα «διαπιστευτήρια» στην ΠΑΕ ΠΑΟ, δηλώνοντας πως «θέλει να βοηθήσει» για να αποκτήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα γήπεδο.
  • Επιδιώκει να εμφανιστεί σαν ο... καλός διαχειριστής της ίδιας πολιτικής. Λέει, για παράδειγμα, ότι θα εφαρμόσει «σωστά» την ανταποδοτικότητα. Αυτό, όμως, σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι θα εξακολουθούν να πληρώνουν πλουσιοπάροχα τους υπέρογκους φόρους και τέλη.
Φώφη Γεννηματά
  • Επί τέσσερα χρόνια οι παρατάξεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ στην υπερνομαρχία αποφάσισαν κατά πλειοψηφία και υλοποιούν: Τη μερική απασχόληση, 4ωρη δουλιά, συμβάσεις ομηρίας εργαζομένων, ορισμένου χρόνου ή έργου. Το «Πρόγραμμα Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης». Ανέθεσαν μελέτες για τη «διαχείριση δημόσιας περιουσίας προς αύξηση εσόδων της υπερνομαρχίας». Συναποφάσισαν την ανάληψη φορολογικής εξουσίας, δηλαδή τη διαχείριση και επιβολή φόρων.
  • Το ...«όραμά» της για την υπερνομαρχία είναι η «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Το έχει αποδείξει άλλωστε από το «έργο» της στην Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Στη θητεία της εκχώρησε τη φύλαξη, τον καθαρισμό και την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως και του Αττικού Αλσους στον ιδιωτικό τομέα.
  • Πρόσφατα, μαζί με τον Γιάννη Σγουρό, νομάρχη Αθήνας, εκπόνησαν ένα «ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό και Επιχειρησιακό Σχέδιο της Νομαρχίας Αθηνών». Στο χαιρετισμό της είχε δηλώσει: «Υπάρχουν τόσα που πρέπει να γίνουν και τα οποία δεν μπορούν να αφεθούν μόνο στη δικαιοδοσία του κράτους» και μίλησε για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων». Στο σχέδιο προτείνονται μέτρα όπως η «απλοποίηση του νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου αδειοδότησης, λειτουργίας και στήριξης των επιχειρήσεων» και η δημιουργία «ενιαίου μηχανισμού επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων για ιδιωτικές επενδύσεις».
  • Προτείνει μέτρα όπως τη δημιουργία κέντρου υποδοχής επενδυτών και δημιουργία μηχανισμού προσέλκυσης νέων επενδύσεων.
  • Εστειλε υπόμνημα, ως πρόεδρος της ΕΝΑΕ, στις 9 Σεπτέμβρη του 2004, για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στους αρμόδιους υπουργούς: «Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων προϋποθέτει την αγαστή συνεργασία της Κεντρικής Διοίκησης, της Αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα». Στη συνέχεια, μάλιστα, αναφέρεται πως δεν αποκλείεται «ούτε η συμμετοχή ιδιωτών στη διαχείριση των εγκαταστάσεων, ούτε στην ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων στον περιβάλλοντα χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων...».
  • Στο 11ο τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ ζήτησε τη διαχείριση και είσπραξη φόρων από την υπερνομαρχία.
Αλέξης Τσίπρας
  • Ζήτησε «ελάχιστες» δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, μιλώντας για το πρόγραμμα του συνδυασμού για την Υγεία και την Κοινωνική Πολιτική. Είπε: «Η "Ανοιχτή Πόλη" προτείνει και διεκδικεί την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών Υγείας που θα παρέχονται δωρεάν στους δημότες».
  • Δε διαφώνησε με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λέγοντας: «Το να αξιοποιήσει κανείς τη δυνατότητα μέσα σε μια ελεύθερη αγορά, να γίνουν κάποιες συνεργασίες του Δήμου με ιδιώτες, προκειμένου να ωφεληθούν οι πολίτες, είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε». Μια μέρα μετά ...έκανε κριτική στην Ντόρα Μπακογιάννη (πρώην δήμαρχο) γιατί «άνοιξε την πόρτα στους ...επιχειρηματίες» για να μπουν στο δήμο.
  • Μιλώντας για το αντίτιμο που πληρώνουν οι εργαζόμενοι στις παραλίες, έσπευσε να δηλώσει «δε λέω να μην πληρώνεις τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
  • Ζητά υποκριτικά υπογειοποίηση του προαστιακού, όταν ο ΣΥΝ στην Υπερνομαρχία ψήφισε υπέρ της δημιουργίας του με την υπέργεια διαδρομή.
  • Θέλει να γίνει κάθε γειτονιά της Αθήνας «ξεχωριστό δημοτικό διαμέρισμα που να λειτουργεί ως μικρός δήμος, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, με δικό της προϋπολογισμό». Δε λέει όμως, πού θα βρει τα χρήματα των ξεχωριστών προϋπολογισμών. Από τους τοπικούς φόρους και τη λογική της ανταποδοτικότητας;
  • Παρουσιάζει ως ...πρότυπο «εναλλακτικής πολιτικής» τις διοικήσεις των δήμων Ν. Σμύρνης (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ), Ρέντη (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) και Καισαριανής (ΣΥΝ), οι οποίες, αναλόγως, είτε αύξησαν τα ανταποδοτικά τέλη, είτε συνεργάστηκαν με ιδιώτες, είτε εφαρμόζουν εργασιακές σχέσεις - λάστιχο.
Γιάννης Πανούσης
  • Στην παρουσίαση της διακήρυξης των «Ενεργών Πολιτών», πρότεινε «Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας» και στη Νομαρχία. Προτείνει, δηλαδή, τα χαφιεδοσυμβούλια που έχουν δημιουργήσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στους Δήμους και για τη Νομαρχία. Και γιατί, άλλωστε, να μην τα προτείνει; Στο Δήμο Αθήνας, η παράταξη του ΣΥΝ συμμετέχει στα χαφιεδοσυμβούλια.
  • Από την πρώτη στιγμή έδωσε το στίγμα του. Από το Φλεβάρη έγραφε η «Αυγή», όταν φιλοξενούσε συνέντευξή του: «Εχοντας ως στόχο - πρόκληση να ανοίξει ο διάλογος μεταξύ των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ σε μια προοπτική προγραμματικής διακυβέρνησης, ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Γιάννης Πανούσης δηλώνει ότι "δεν παίζει για να χάσει"». Και ο ίδιος σημείωνε: «Ενας τρόπος για να δούμε πώς γίνεται είναι να δοκιμαστεί αυτή η ιστορία (...). Ο μόνος τρόπος είναι κάποιος να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να είναι συγκεκριμένος σε αυτό που εννοεί (...) Αυτό θεωρώ ως πρόκληση και στοίχημα».
  • Μάλιστα, σε πρόσφατη ερώτηση για το «εάν υπάρξει δεύτερος γύρος για την Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, έχετε αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσετε;», ο Γ. Πανούσης, υποψήφιος του ΣΥΝ στην υπερνομαρχία ήταν αποκαλυπτικός: «Εχω αποφασίσει και έχω ήδη γράψει τη σχετική ανακοίνωση. Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη στάση των υποψηφίων και των κομμάτων που τους στηρίζουν». Οπως είδαμε παραπάνω είναι γνωστό πόσο κοντά στο ΠΑΣΟΚ είναι η παράταξη του ΣΥΝ, αλλά με τη δήλωση αυτή, τι μπορεί να εννοούν ότι μπορεί να στηρίξουν την παράταξη της ΝΔ; Δηλώσεις και θέσεις «βούτυρο στο ψωμί» των δυνάμεων του δικομματισμού.
  • Το «όραμά» του για κεντροαριστερές κυβερνητικές συνεργασίες είναι σαφές. Πιστεύει πως η Αριστερά κινδυνεύει «εάν περιοριστεί στο να καταγγέλλει την άδικη κοινωνία χωρίς να δέχεται να διαχειριστεί τα προβλήματα για μια πιο δίκαιη κοινωνία». Συνεπώς, κατά τον κ. Πανούση, «χρειάζεται και ανάληψη του ρίσκου της εφαρμογής των ιδεών. Οποιος ασκεί εξουσία δεν απεμπολεί υποχρεωτικά τις αρχές του. Τα ανοιχτά παράθυρα της ριζοσπαστικής αριστεράς δέχονται και τα ρεύματα των υπόλοιπων ανοιχτών παραθύρων». Σε συνδυασμό με το παραπάνω, προφανώς μιλάει για ορθάνοιχτο παράθυρο στο ΠΑΣΟΚ...


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ