ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Αγρια καταστολή ενάντια στους μαθητές

Τα συντονιστικά μαθητικά όργανα διατρανώνουν την αποφασιστικότητα της νεολαίας να παλέψει για δημόσια και δωρεάν παιδεία

«Δημοκρατία» ή δικτατορία, αναρωτιέται η Χιλιανή μαθήτρια

Associated Press

«Δημοκρατία» ή δικτατορία, αναρωτιέται η Χιλιανή μαθήτρια
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Οι ειδικές μονάδες καταστολής της αστυνομίας στρέφονται πλέον ενάντια σε ανήλικους στην προσπάθειά τους να εκκενώσουν τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη και να «επαναφέρουν την τάξη», εφαρμόζοντας τη διαταγή της κυβέρνησης. Οι συλλήψεις είναι εκατοντάδες... ενώ την ίδια στιγμή μια ακόμη διαδήλωση των μαθητών αντιμετωπίστηκε για άλλη μία φορά με περισσή βία.

Χιλιάδες μαθητές που διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Σαντιάγο αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα, κανόνια νερού και ξύλο, όταν προσπάθησαν να κατευθυνθούν στο υπουργείο Παιδείας στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Τουλάχιστον 366 συνελήφθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Χιλής. Επεισόδια και συλλήψεις σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας όπου οι μαθητές διαδήλωναν. Το Συντονιστικό των μαθητών είχε κηρύξει αποχή από τα μαθήματα και οργάνωσε την πορεία, απαιτώντας άλλη μια φορά τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού νόμου που είχε καταρτίσει το δικτατορικό καθεστώς του υπόδικου σήμερα στρατηγού Αουγούστο Πινοτσέτ, καθώς και περισσότερα κονδύλια για την παιδεία.

Μετά τις μαζικές διαδηλώσεις 700.000 μαθητών, φοιτητών και συνδικάτων στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, και για δύο περίπου μήνες το Μάιο και τον Ιούνιο, η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ και η κυβέρνησή της εξαναγκάστηκε να συνομιλήσει με εκπροσώπους των μαθητών. Συστάθηκε Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των μαθητών και υπήρξε αρχική κυβερνητική δέσμευση για κατάργηση της καταβολής χρημάτων για τις εισαγωγικές εξετάσεις και την παροχή σχολικών γευμάτων σε 200.000 μαθητές, αλλά και πλήρη μεταρρύθμιση του Συστήματος Παιδείας. Ομως τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.

Γι' αυτό οι μαθητές ξαναβγήκαν στον αγώνα και όπως διατρανώνουν με Συντονιστικό το συνδικαλιστικό τους όργανο η αποχή και οι καταλήψεις απλώς συνιστούν «προειδοποίηση» προς την Μισέλ Μπατσελέτ ότι θα ακολουθήσουν νέοι μαζικοί αγώνες για δημόσια και δωρεάν παιδεία ως κοινωνικό αγαθό - υποχρέωση του κράτους.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε χτες για ένα εξάμηνο ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Ολουσενγκούν Ομπασάντζο, στη νοτιοδυτική πολιτεία Εκίτι μετά την απόφαση της πολιτειακής Βουλής να αποπέμψει τον κυβερνήτη Αγιο Φαγιόσε κρίνοντάς τον ένοχο διαφθοράς. Ο Ομπασάντζο διόρισε στρατηγό ε.α. θεωρώντας την απόφαση της πολιτειακής Βουλής αντισυνταγματική γιατί η τύχη των κυβερνητών μίας πολιτείας κρίνεται από το ομοσπονδιακό Εθνικό Δικαστικό Συμβούλιο.

ΤΟΚΙΟ.-- Οι πρωθυπουργοί Ιαπωνίας και Βιετνάμ συμφώνησαν χτες να ξεκινήσουν συνομιλίες το Γενάρη του 2007 με στόχο μία συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου».

ΚΕΤΑ.-- Διακόπηκαν χτες προσωρινά οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες σε μεγάλο τμήμα του Πακιστάν μετά από επίθεση αγνώστων με ρουκέτες εναντίον επιβατικού συρμού κοντά στην Κέτα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Επίσης χτες, οι αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη δύο «δολοφόνων κατά συρροή», που ευθύνονται για τους φόνους 15 αστυνομικών, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

ΝΑΡΑΤΙΒΑΤ.-- Δύο άνδρες σκοτώθηκαν και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση αγνώστων, που φέρεται να είναι αυτονομιστές μουσουλμάνοι, στη νότια επαρχία Ναρατιβάτ της Ταϊλάνδης, ανέφερε η αστυνομία της χώρας. Η κυβέρνηση που διόρισε η χούντα διατείνεται ότι θα χρησιμοποιήσει «ειρηνικά μέσα» για την επίλυση του μειονοτικού στο νότο.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Αποκάλυψη σχεδίου δολοφονίας του Μοράλες

ΛΑ ΠΑΣ.--

Ερευνα σε βάθος διέταξε η υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Αλίσια Μουνιός, όπως δήλωσε η ίδια, όπου θα εξεταστούν ενδελεχώς τα σχέδια για την απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου της χώρας, Εβο Μοράλες, την 12η Οκτώβρη, σε ανοιχτή συγκέντρωση, όπως μετέδωσε χτες η «Prensa Latina».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόπειρα επρόκειτο να κάνουν 20 πρώην στρατιωτικοί από τη Σάντα Κρους, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Εβο Μοράλες κατά τη συνέντευξή του στη γαλλική «Le Monde». Τις καταγγελίες Μοράλες επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της αστυνομίας Ισαάκ Πιμεντέλ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «Los Tiempos» ότι μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα που έλαβαν οι αρχές, αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας και ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να φορέσει αλεξίσφαιρο κατά την ομιλία του προς ιθαγενείς. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μοράλες, υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες βδομάδες για την έναρξη ενός σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας και ανατροπής της κυβέρνησής του.

Ο Μοράλες καταδίκασε τα σχέδια να εμποδιστεί η πραγματοποίηση Συνταγματικής Συνέλευσης και η εφαρμογή του νόμου για τους υδρογονάνθρακες. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βολιβίας, τις προσπάθειες αυτές καταβάλλουν οι ίδιες δυνάμεις που ιστορικά αντιτίθενται στην κοινωνική αλλαγή στη χώρα, η οποία όμως είναι «μη αναστρέψιμη», όπως χαρακτηριστικά είπε.

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΗΝ ΟΑΧΑΚΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Δολοφονιών συνέχεια

ΟΑΧΑΚΑ.--

Πάνφιλο Ερνάντες, δάσκαλος. Απεργός. Νεκρός από πυρά «αγνώστων». Μια πανομοιότυπη δολοφονία με αυτήν του περασμένου Σαββάτου, όπου σε οδόφραγμα δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ένας ακόμη απεργός δάσκαλος, για να αποκαλυφθεί λίγο αργότερα ότι οι «άγνωστοι» δεν ήταν άλλοι από στρατιώτες ντυμένοι πολιτικά.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συνέλευσης της «Οαχάκα», Φλορεντίνο Λόπες είπε ότι ο άνδρας δέχτηκε τρεις σφαίρες από αγνώστους που κινούνταν με ένα αυτοκίνητο, ενώ έφευγε από μια συνάντηση του ΑΡΡΟ στην Ελ Πόσο στη συνοικία Χαρντίν. Πάντως, μια στρατιωτική επέμβαση στην Οαχάκα, που τελεί υπό εξέγερση εδώ και πέντε μήνες, είναι πάντα πιθανή (αφού πανίσχυρη δύναμη των 20.000 μελών των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν περικυκλώσει την πόλη) παρ' όλο που ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Μεξικού απέρριψε την εκδοχή επέμβασης και καταστολής της εξέγερσης.

Την ίδια στιγμή, ο Αλφόνσο Σεπέδα, εκπρόσωπος της Εθνικής Διδασκαλικής Ενωσης, έδωσε εκβιαστικό τελεσίγραφο στους περίπου 80.000 απεργούς δασκάλους της Οαχάκα, καλώντας να συμβιβαστούν με τη μεσοβέζικη συμφωνία που τους προσφέρει η κυβέρνηση. Θυμίζουμε ότι η Γερουσία αρνήθηκε να κάνει δεκτό το αίτημα των εξεγερμένων για απομάκρυνση του αντιδραστικού κυβερνήτη Ρουίς Ουλίσες, αλλά υποσχέθηκε κάποια κονδύλια για τη βελτίωση των υποδομών εκπαίδευσης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μπους: Με Βιετνάμ μοιάζει η κατάσταση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μπαράζ επιθέσεων σάρωσε, χτες, το Βόρειο Ιράκ ενώ η διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Βαγδάτη παραδεχόταν ότι οι δίμηνες επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα με στόχο «τη διασφάλιση της τάξης» δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και επανεξετάζονται. Ο Πρόεδρος Μπους, από την άλλη, δεχόταν ότι μπορεί να παραλληλιστεί η τωρινή κλιμάκωση των επιθέσεων στο Ιράκ με την εποχή της εξαπόλυσης της μεγάλης επίθεσης των Βιετκόνγκ, το 1968, στο Τετ.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν από τουλάχιστον 6 επιθέσεις καμικάζι με παγιδευμένα αυτοκίνητα, αλλά και επιθέσεις με όλμους που σημειώθηκαν κατά αστυνομικών τμημάτων και αμερικανικών περιπόλων στη Μοσούλη. Η πλέον πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε με βυτιοφόρο μεταφοράς καυσίμων. Αλλοι 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 68 τραυματίστηκαν στο Κιρκούκ, όταν καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη μπροστά σε τράπεζα, όπου καταβαλλόταν η μισθοδοσία Ιρακινών στρατιωτών. Σποραδικές βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν επίσης στη Βαγδάτη, ενώ στη Βασόρα 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν (μεταξύ των οποίων και 2 αστυνομικοί) σε συγκρούσεις ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας. Τέλος, 31 σωροί εντοπίστηκαν στη Βαγδάτη και 7 στην Κουτ, ενώ άλλοι 2 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, την Τετάρτη, στο Ιράκ ανεβάζοντας σε 72 το σύνολο των αμερικανικών απωλειών για τον Οκτώβρη.

Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή τακτικής στο Ιράκ και ότι οι αυξημένες αμερικανικές απώλειες είναι το τίμημα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Το ΝΑΤΟ «λυπάται»...

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Ηταν η σειρά της Λασκάρ Γκαχ, της πρωτεύουσας της επαρχίας Χελμάντ, να γίνει στόχος επίθεσης αυτοκτονίας χτες: στόχος ήταν μια αυτοκινητοπομπή της κατοχικής δύναμης ISAF του ΝΑΤΟ. Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έναν Βρετανό Πεζοναύτη και δύο παιδιά που σκοτώθηκαν, τρεις Βρετανούς στρατιώτες και επτά πολίτες τραυματίες. Σε άλλη επίθεση, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στην επαρχία Χοστ.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Αμυνας της Ιταλίας, Αρτούρο Παρίζι, απέκλεισε το ενδεχόμενο αποχώρησης των στρατευμάτων που ενισχύουν την κατοχή του Αφγανιστάν από τη χώρα, όπως αξίωσαν οι απαγωγείς ενός Ιταλού φωτορεπόρτερ, του Γκαμπριέλε Τορσέλο.

Παρά τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση στο Αφγανιστάν, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε χτες ότι σημειώνεται «πραγματική πρόοδος» στη χώρα.

Στο μεταξύ το ΝΑΤΟ, που ευθύνεται για τους θανάτους 21 αμάχων σε δύο επιχειρήσεις του προχτές Τετάρτη, εξέφρασε τη «λύπη» του και υποσχέθηκε(!) ότι θα καταβάλει προσπάθειες να μειωθούν οι κίνδυνοι για τους άμαχους και οι «παράπλευρες απώλειες» στις μέλλουσες επιχειρήσεις του εναντίον ανταρτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ