ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ «ΣΟΚΟΤΑΜΠ»
Αντίσταση στο «πετσόκομμα» 350 συναδέλφων τους

Με κατάληψη της Νομαρχίας Κιλκίς απάντησαν χτες στην προσπάθεια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απολύσεις

Ο νομάρχης Κιλκίς πολιορκημένος από τις εργάτριες της «Σόκοταμπ» μέσα στη Νομαρχία (φωτ. από την εφημερίδα «Ημερησία» του Κιλκίς)
Ο νομάρχης Κιλκίς πολιορκημένος από τις εργάτριες της «Σόκοταμπ» μέσα στη Νομαρχία (φωτ. από την εφημερίδα «Ημερησία» του Κιλκίς)
Αμεση και αποφασιστική απάντηση έδωσαν οι καπνεργάτες της «SOCOTAB» (Σόκοταμπ) στην απόφαση της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο 350 συναδέλφους τους. Χτες το πρωί, πραγματοποίησαν μαζική συγκέντρωση έξω από το καπνεργοστάσιο στη Νέα Σάντα του Κιλκίς και στη συνέχεια προχώρησαν σε κατάληψη της Νομαρχίας Κιλκίς, όπου απαίτησαν και είδαν τον νομάρχη Ε. Μπαλάσκα. Οι καπνεργάτες απαιτούν δουλιά για όλους και μέτρα προστασίας για τους άνεργους. Ως ελάχιστο μέτρο προστασίας διεκδικούν τη διασφάλιση τουλάχιστον των απαραίτητων 100 ενσήμων, ώστε να δικαιούνται ένταξη στο ταμείο ανεργίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο αναμένεται συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης.

Στο καπνεργοστάσιο της SOCOTAB - όπου πριν από λίγους μήνες βρήκε τραγικό θάνατο μια εργάτρια, μετά την εξαντλητική της βάρδια σε άθλιες συνθήκες - απασχολούνταν περισσότεροι από 800 καπνεργάτες. Με την έναρξη της περιόδου επεξεργασίας του καπνού, η επιχείρηση δεσμεύτηκε ότι με την ποσότητα καπνού που διαθέτει εξασφαλίζονται για όλους τα 100 ένσημα για το ταμείο ανεργίας. Τον Αύγουστο όμως, έδιωξε εκατοντάδες καπνεργάτριες, τις οποίες, όπως υποσχέθηκε, θα ξανάπαιρνε στη δουλιά στις 17 Σεπτέμβρη. Υπόσχεση που δεν τήρησε, ρίχνοντας μάλιστα τις εργάτριες λεία στα προεκλογικά παιχνίδια των διάφορων παραγόντων, καθώς άρχισε να προσλαμβάνει καπνεργάτριες από τις 2 Οκτώβρη. Και την Τετάρτη 18 Οκτώβρη, έβγαλε εκτός δουλιάς περίπου 350 καπνεργάτριες. Το πρόσχημα που προβάλλει η επιχείρηση είναι πως οι ποσότητες καπνού που έχει είναι λίγες και δεν μπορεί στην επεξεργασία να απασχολήσει όλους τους καπνεργάτες.

«Ξέρουμε πως μόνο με τον αγώνα μας μπορούμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στη δουλιά και τη σύνταξη. Και είμαστε αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουμε», δήλωσε στο «Ρ» η Γιώτα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του «Παγκαπνεργατικού» Συνδικάτου. Αλλωστε, όπως σημείωσε, το πρόβλημα ανεργίας στον κλάδο είναι τεράστιο. Το 60% των καπνεργατών είναι άνεργοι, αφού από τα 47 εργοστάσια που υπήρχαν στη Β. Ελλάδα, έχουν απομείνει περίπου 5. Γι' αυτό διεκδικούν συνολική λύση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού ζητήματος. Να μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη με 2.500 ένσημα στα 50 χρόνια και επίδομα ανεργίας 1.050 ευρώ σε όλους τους άνεργους καπνεργάτες για όσο διάστημα είναι άνεργοι, ανεξάρτητα από το πόσα ένσημα καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν.

Ξέρουν, όμως, πως αυτή η κατάσταση που οδηγεί τους αγρότες σε ξεκλήρισμα και τους εργάτες στην ανεργία μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσα από τη γενναία ενίσχυση της καπνοκαλλιέργειας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με την εφαρμογή ενιαίας κλαδικής πολιτικής καπνού που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κλάδου και τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων καπνεργατών και την αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος σε όφελος των εργαζομένων.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΙΝΤΛ»
Χέρι χέρι εντατικοποίηση και αυταρχισμός

Να εξουδετερώσει κάθε αντίσταση στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Λιντλ», προσπαθεί η εργοδοσία. Οπως καταγγέλλει στο «Ρ» η 27χρονη Βίκυ Μελισσουργού, βοηθός υπευθύνου σε κατάστημα της Μεταμόρφωσης, απολύθηκε από το κατάστημα, επειδή στις 6 Οκτώβρη αντέδρασε για πολλοστή φορά στις πιέσεις που συστηματικά ασκούσε η υπεύθυνη στους υπαλλήλους για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της δουλιάς. Προκειμένου να θολώσει τα νερά, η εργοδοσία, ύστερα από διαπληκτισμό των δυο υπαλλήλων με ευθύνη της προϊσταμένης, απέλυσε και την ίδια, για ...«λόγους παραδειγματισμού»!

Η 27χρονη υπάλληλος εξηγεί πως στον ενάμιση χρόνο που δούλευε στην επιχείρηση, επανειλημμένα είχε εναντιωθεί στην εντατικοποίηση, αλλά και το καθεστώς των απλήρωτων υπερωριών που προσπάθησε να επιβάλει η εργοδοσία. «Προσλαμβάνουν 4ωρους γιατί τους έρχεται πιο φτηνά, τονίζει, προσθέτοντας ότι έχει τύχει σε μία βάρδια να δουλεύουν μόνο 3 άτομα», ενώ στο ερώτημα γιατί δε γίνονται οι απαραίτητες προσλήψεις, η απάντηση ήταν πως «αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας», πρέπει να διατηρηθεί «χαμηλό το κόστος» κτλ.

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που ζητά συνάντηση με την εργοδοσία. Με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στην επιχείρηση LIDL είναι ωρομίσθιοι, απαιτεί τη μετατροπή των ωρομίσθιων εργαζομένων σε εργαζόμενους με πλήρες ωράριο και σταθερή δουλιά.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΟΤΕ: Την ολοκλήρωση του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του ΟΤΕ. Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πριν ένα περίπου χρόνο και αποτελεί μέρος της κατάπτυστης σύμβασης που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ ΟΤΕ. Το προσωπικό συρρικνώθηκε κατά 31% με άμεση συνέπεια την εντατικοποίηση της εργασίας. Σύμφωνα με τον ΟΤΕ «αποχώρησαν» 4.759 άτομα και αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 10.590. Ενώ εκκρεμεί η «αποχώρηση» ακόμα 666 εργαζομένων.

ΦΑΡΜΑΚΑ: Ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων στα φαρμακεία της χώρας παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, την ώρα που είναι γνωστό ότι οι φαρμακοβιομηχανίες πιέζουν για αυξήσεις στις τιμές. Η υπόθεση αναδεικνύει τις συνέπειες από την έλλειψη δημόσιου δωρεάν πανελλαδικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), αλλά και το πόσο επικίνδυνη είναι για τους εργαζόμενους η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων των φαρμακοβιομηχάνων. Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) αναφέρει πάντως ότι μέχρι τα τέλη Οκτώβρη θα έχει εφοδιαστεί η αγορά με 1.650.000 εμβόλια. Και συστήνει ο αντιγριπικός εμβολιασμός να γίνει από αυτή την περίοδο έως τον ερχόμενο μήνα στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και τα παιδιά.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την άμεση καταβολή επιδόματος θέρμανσης απαιτεί από την κυβέρνηση η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά, με ανοιχτή επιστολή που απευθύνει και στον πρωθυπουργό.

Ούτε λέξη για την ταμπακέρα

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για τους συμβασιούχους στο Δημόσιο. Προσποιούμενη ότι τώρα ανακάλυψε την Αμερική και στα πλαίσια της αντιπολιτευτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε ότι η μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου είναι ζήτημα πολιτικό και όχι νομικό. Φρόντισε, ωστόσο, για μια ακόμα φορά να κρατήσει τη συζήτηση σε δικαστικές αποφάσεις, νομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και άλλα παρόμοια. Ενώ διαμαρτυρήθηκε και για την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου προς όλους τους δικαστές των Πρωτοδικείων της χώρας, ζητώντας τους να μην παίρνουν αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων υπέρ απολυόμενων συμβασιούχων.

***

Την ίδια ώρα, βέβαια, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δε βρήκε κουβέντα να πει για το γεγονός ότι το καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας που βιώνουν επί χρόνια οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο είναι αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που γενικεύουν και επεκτείνουν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, χτυπούν ανελέητα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά. Πολιτικές που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στήριξε και στηρίζει πολύμορφα με την τακτική του συμβιβασμού και της συναίνεσης.

***

Αυτός είναι και ο λόγος που η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να αρθρώσει λέξη για το ζήτημα. Αντί να προβάλει το αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, μιλά για μονιμοποίηση όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το ίδιο ακριβώς κριτήριο που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ για να αποκλείσει χιλιάδες συμβασιούχους. Αντί να μπαίνει μπροστά στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων τους, πρωτοστατεί σε διεκδικήσεις νομικίστικου χαρακτήρα, συγκαλύπτοντας έτσι τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος και την ανάγκη αγωνιστικής απάντησης. Ταυτόχρονα, έκανε σημαία τη σχετική κοινοτική οδηγία, ισχυριζόμενη ότι επιβάλλει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων - κάτι που διέψευσε επανειλημμένως η ίδια η ΕΕ - σε μια προσπάθεια ακόμα και να προσδώσει φιλεργατικά χαρακτηριστικά στην ΕΕ, να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους.

***

Είναι υπόλογοι απέναντι στους χιλιάδες συμβασιούχους. Και η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από τον αγώνα μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Για την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής εργασίας. Αγώνας που αναπόφευκτα περνάει μέσα από τη σύγκρουση με τα κόμματα του κεφαλαίου, αλλά και τα συνδικαλιστικά τους δεκανίκια.


Χ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ