ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κρίσιμος για τη συνέχεια ο προσανατολισμός του αγώνα

Σήμερα αποφασίζουν δάσκαλοι και καθηγητές για τις μορφές συνέχισης των κινητοποιήσεών τους

Τις μορφές συνέχισης του αγώνα τους ενάντια στη συνεχιζόμενη και εντεινόμενη επίθεση στο δικαίωμα για πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, συζητούν σήμερα δάσκαλοι και καθηγητές, στις γενικές συνελεύσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Τα ΔΣ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών έχουν εισηγηθεί δύο 24ωρες απεργίες στις 3 και 9 Νοέμβρη με συλλαλητήρια τις ίδιες μέρες, με τη μεν ΔΟΕ να παραπέμπει τις νέες γενικές συνελεύσεις στις 10 - 24 Νοέμβρη, ενώ το πότε θα γίνουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ θα το προσδιορίσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ που ήδη μιλά για συνελεύσεις το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη. Πρόκειται για στάση ενδεικτική των μεγάλων παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, με τη μεν ΔΑΚΕ να μιλά για κλείσιμο των αγώνων και την ΠΑΣΚ έντεχνα να προωθεί την αποκλιμάκωση.

Η ανάγκη συνέχισης των αγώνων και με άλλες μορφές και συντονισμού τους με τους μαθητές, τους φοιτητές, τους εργαζόμενους προκύπτει από την ίδια την πραγματικότητα καθώς η κυβερνητική πολιτική, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, στρέφεται ενάντια σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν Παιδεία, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την Παιδεία στις επιχειρήσεις, υψώνοντας νέους φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών. Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, έχει δηλώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει απαρέγκλιτα την πολιτική λιτότητας, να εφαρμόσει τα μέτρα εκείνα στην εκπαίδευση που θα την προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο στις ανάγκες των μονοπωλίων μπροστά στο 2010 που έχει θέσει η Λισαβόνα ως ορίζοντα υλοποίησης των αναδιαρθρώσεων.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ταξικές δυνάμεις στους εκπαιδευτικούς θέτουν ακόμα πιο επιτακτικά το ζήτημα του προσανατολισμού του αγώνα των εκπαιδευτικών, τονίζοντας την ανάγκη μέσα από αυτόν, να αναδεικνύονται τα μεγάλα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας, ο υπεύθυνος γι' αυτά, η διέξοδος στη διεκδίκηση μιας Παιδείας που θα υπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες, ενιαίας για όλα τα παιδιά, αναβαθμισμένης, με περιεχόμενο που θα συμβάλλει στη συγκρότηση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, το αίτημα για μισθούς και δουλιά με αξιοπρέπεια για τους εργαζόμενους. Τα ζητήματα αυτά έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις και στις γενικές συνελεύσεις προτείνοντας πρόγραμμα δράσης για συνέχιση του αγώνα, κοινές πρωτοβουλίες με τους μαθητές και τους φοιτητές που ήδη βρίσκονται στο δρόμο, με τους γονείς και τους εργαζόμενους.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Με τα συνθήματα του Συντονιστικού στις παρελάσεις

Αύριο, στις 6 το απόγευμα, η συναυλία στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (απέναντι από το Δημαρχείο Αθήνας)

Παραμένουν σε κατάληψη πάνω από 1.015 σχολεία της χώρας. Οι μαθητές συνεχίζουν να διαδηλώνουν από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Και το επόμενο βήμα, είναι βήμα τιμής στους ηρωικούς αγώνες του ελληνικού λαού. Ξεστομίζουν το δικό τους «ΟΧΙ», σε εκείνους που συστηματικά διαστρεβλώνουν τους λαϊκούς αγώνες ή τους αποσιωπούν στα σχολικά βιβλία.

Ετσι, αύριο, οι μαθητές στέλνουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης, λένε «Οχι» στο σχολείο που τους ετοιμάζουν και θα διαδηλώσουν παρελαύνοντας με αυτοκόλλητα και συνθήματα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων. Ενώ, επίσης, αύριο, στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μαθητική συναυλία, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά), με τη συμμετοχή πολλών ερασιτεχνικών μαθητικών συγκροτημάτων.

Και όσο κι αν τους απειλούν, κι αν προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν, προκειμένου να κάνουν ένα βήμα πίσω, εκείνοι συνεχίζουν με πείσμα, με διάφορες μορφές πάλης. Με καταλήψεις, αποχές από τα μαθήματα, κλεισίματα δρόμων, συναυλίες. Και ρίχνουν όλες τις δυνάμεις τους στο μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Παρασκευή, 3 Νοέμβρη, «για να βουλιάξουμε τους δρόμους και την πολιτική τους». Και το Σάββατο 4 Νοέμβρη μαζεύονται ξανά για το Πανελλαδικό Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, όπου θα αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.

ΔΑΠ
Βάζει πλάτη να περάσει η ιδιωτικοποίηση

Με ...ενισχυμένο ρόλο ξεκίνησε την ακαδημαϊκή χρονιά η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, η ΔΑΠ - ΝΔΦΚ. Βασική της αποστολή, να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στην αποκλιμάκωση των αγώνων για την Παιδεία και να βάλει πλάτη, ώστε τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, για εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των σπουδών να πέσουν στα μαλακά, σε ένα μαξιλαράκι απάθειας και υποταγής που προσπαθεί να στρώσει η ΔΑΠ - συνεχώς και ανεξάρτητα από τη χρονική συγκυρία - στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Και επειδή ο «σκοπός αγιάζει τα μέσα», η ΔΑΠ μεταχειρίζεται πολύμορφες μεθόδους... απεργοσπασίας. Ετσι, στελέχη της γίνονται «Ρουσόπουλοι» στη θέση του Ρουσόπουλου, παπαγαλίζουν τα περί «υποκινητών» και «μειοψηφιών», κινδυνολογούν για χαμένες εξεταστικές, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι παρεμποδίζονται στην απρόσκοπτη συμμετοχή τους στη λειτουργία της ακαδημαϊκής κοινότητας... Στελέχη της ΔΑΠ μεταμορφώνονται σε «αγανακτισμένους» φοιτητές, περιφέρουν στις σχολές «πληρωμένους τραμπούκους» (Γεωπονική, Πάντειος, Νομική), προσπαθούν να τρομοκρατήσουν φοιτητές...

Δεν είναι, βέβαια, πρωτοφανείς οι πρακτικές αυτές, τόσο της ΔΑΠ όσο και της ΠΑΣΠ, τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύπτουν όμως σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια την καούρα που έχει το κεφάλαιο ΤΩΡΑ να προχωρήσει ανενόχλητη η πολιτική της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Αναδεικνύουν ότι όλα τα σφυριά της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συμπαιγνία με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάνε να χτυπήσουν το αγωνιστικό φρόνημα που αναπτύσσει η νεολαία, να κάμψουν το ανάστημα που ορθώνουν φοιτητές και σπουδαστές, κόντρα στην πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, απονομιμοποιώντας τη βιομηχανία συναλλαγών και εξαγοράς συνειδήσεων που ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν στήσει στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Και κυρίως αναδεικνύουν την ανάγκη οι ίδιοι οι φοιτητές και σπουδαστές να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, να δυναμώσουν τις αποφάσεις των συλλόγων τους, να υπερασπιστούν τις κατακτήσεις τους και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να γυρίσουν την πλάτη σε κάθε προσπάθεια «πυρόσβεσης» του αγώνα τους, από όπου και αν αυτή προέρχεται.


Ε.Χ.

Στα αζήτητα ο ... Τσίπας

Απέρριψε χτες το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την αγωγή που είχε ασκήσει ο Στέφανος Τσίπας κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και της ΟΛΜΕ, με σκοπό να κρίνει το δικαστήριο την απεργία καθηγητών και δασκάλων παράνομη ως καταχρηστική. Το δικαστήριο έκρινε την αγωγή του «αγανακτισμένου» πατέρα ως ενεργητικά ανομιμοποίητη καθώς η κόρη του δε βλάπτεται από την απεργία των μελών της ΔΟΕ όπως ισχυριζόταν, αφού είναι μαθήτρια Λυκείου. Επιπλέον, απορρίφθηκε και η αγωγή κατά της ΟΛΜΕ ως αόριστη, καθώς η αγωγή περιλάμβανε πολλές ανακρίβειες και αοριστίες.

Συζητούν για την Παιδεία

Συσκέψεις για την Παιδεία πραγματοποιούν οι Σύλλογοι Γυναικών Ηρακλείου Αττικής, στις 30 Οκτώβρη και ώρα 6.30 το απόγευμα, και Μεταμόρφωσης στις 31 Οκτώβρη την ίδια ώρα. Επίσης, στις 3 Νοέμβρη τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Αιγάλεω (στις 7 το απόγευμα), το Ιλιον και την Ηλιούπολη.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει αυτό το διάστημα η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ για τα θέματα της Παιδείας, διοργανώνει σήμερα στις 9.30 το πρωί, συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό. Θα μιλήσει η Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.

Απεργοσπάστης και τραμπούκος

Στο 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου, χτες το πρωί, ο καθηγητής Καναγκίνης χτύπησε μαθητή που συμμετείχε στις καταλήψεις και τον πέταξε έξω από το σχολείο. Στη συνέχεια κλειδώθηκε στα γραφεία μαζί με άλλους απεργοσπάστες καθηγητές. Η είδηση του τραμπουκισμού έγινε αμέσως γνωστή και γονείς κατέφθασαν στο Γυμνάσιο διαμαρτυρόμενοι για τη στάση του συγκεκριμένου καθηγητή. Την ίδια στιγμή, βέβαια, έφτασε έξω από το σχολείο, σχεδόν όλη η αστυνομική δύναμη του Λαυρίου. Το θέμα συζητήθηκε χτες στην ΕΛΜΕ, η οποία αποφάσισε να καλέσει τον Καναγκίνη σε απολογία.

Επίσης χτες το πρωί, αστυνομικός έκανε «περαντζάδα» στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, ρωτώντας τους μαθητές ποια σχολεία κάνουν κατάληψη για να καταγραφούν στο Αστυνομικό Τμήμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ