ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - Τουρκία «παίζουν» στη Θράκη

Πεδίο πιέσεων και υπόθαλψης εντάσεων επιχειρούν να μετατρέψουν τη Θράκη Αγκυρα και Ουάσιγκτον

Με τις πλάτες της Ουάσιγκτον η Αγκυρα μεθοδεύει την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, προκειμένου να αποκτήσει λαβές πίεσης σε βάρος της Ελλάδας. Οι τριβές στα ελληνοτουρκικά, θεωρούνται από την Αθήνα αναμενόμενες, καθώς όπως όλα δείχνουν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα παραμείνει στο «ψυγείο» των διαβουλεύσεων για τους προσεχείς μήνες. Η αμερικανική διπλωματία υποστηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις για τη Θράκη, υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ματαίωση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την περασμένη Κυριακή ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τόμας Κάντριμαν, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βοηθήσει την Αγκυρα στην προσπάθεια που καταβάλλει να αναγνωριστεί η «τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Οι Αμερικανοί εμφανίζονται στο πλαίσιο αυτό να υποστηρίζουν τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης πως υπάρχει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών.

Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός διπλωμάτης, επιχειρεί να ομογενοποιήσει τη μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη κάτω από την ταμπέλα «τουρκική» και να υπογραμμίσει πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι «ότι δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

Η αμερικανική παρέμβαση προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς έρχεται σαν συνέχεια των τουρκικών προσπαθειών να αναζωπυρώσουν το ζήτημα της Θράκης. Οπως είχε γράψει ο «Ρ», η Τουρκία οργανώνει αντιπερισπασμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συναντά η πορεία της στην ΕΕ, αξιοποιώντας τη μειονότητα της Θράκης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, σημεία του οποίου είχε δημοσιεύσει πριν δυο βδομάδες ο «Ρ», οι τουρκικές υπηρεσίες επιχειρούν τη δημιουργία «κτηματολογίου» σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο να πιστοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι τουρκικές αιτιάσεις για περιουσίες ατόμων ή θρησκευτικών ιδρυμάτων. Το τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα αναφέρει ότι «η τουρκική πλευρά, θεωρώντας καλύτερη άμυνα την επίθεση, προετοιμάζεται για προσφυγές εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ζητήματα που αφορούν σε βακουφικά μνημεία και σε προσωπικές ακίνητες περιουσίες σε Ελλάδα και Κύπρο». Σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα, η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων καταγράφει στοιχεία σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να συντάξει κτηματολόγιο με το οποίο θα στοιχειοθετεί τις διεκδικήσεις της. Αξίζει να υπογραμμιστεί η επισήμανση της πρεσβείας ότι «στέλεχος της υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, εκτιμά ότι πρέπει η Τουρκία να ενθαρρύνει τη μειονότητα στην ελληνική Θράκη, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Οπως εκτιμούν στην Αθήνα στόχος των τουρκικών κινήσεων είναι να οριοθετήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως το πεδίο όπου θα εκδηλωθούν οι ευρωτουρκικές τριβές. Αυτός ο τουρκικός στόχος, φαίνεται πως υποστηρίζεται αμέριστα από την αμερικανική διπλωματία...

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας πως «δηλώσεις διπλωματών και επιτετραμμένων δε μεταβάλλουν ούτε αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, με ισονομία και ισοπολιτεία παντού, σε όλα τα μέρη της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την όποια κριτική».

Ανάλογη υπήρξε και η τοποθέτηση του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή του ο Χρ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «η σημερινή Ελλάδα έχει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και πολιτικό σύστημα που εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της μουσουλμανικής μειονότητας, της μόνης μειονότητας που αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη διεθνή έννομη τάξη». Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ήπια στάση έναντι των ΗΠΑ. Οι προσεγγίσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, είπε ο Χρ. Παπουτσής «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως από την ελληνική κυβέρνηση με άμεσο επίσημο διάβημα. Δυστυχώς, ακόμη και σ' αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει αδράνεια κι αναποτελεσματικότητα».

ΑΡΧΗΓΟΙ ΓΕΕΘΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Συνδιαχείριση στο Αιγαίο για το καλό του ΝΑΤΟ

Τη διεύρυνση και επέκταση της ελληνοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας, με γνώμονα, βέβαια, τους σκοπούς και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, αλλά υπό το μανδύα της ενίσχυσης της «αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δρομολόγησαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών, στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Ελλάδα, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο, του Τούρκου αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ και των επαφών που είχε με τον Ελληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών «έγινε ανασκόπηση και αξιολόγηση της εφαρμογής του στρατιωτικού μέρους των ήδη συμφωνημένων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και, στο πλαίσιο αυτό, διερεύνηση των τεχνικών μέτρων μεγιστοποίησης της αποτελεσματικότητάς τους». Ολα αυτά βέβαια, ώστε να δημιουργηθεί τα κατάλληλο κλίμα εμπιστοσύνης για την προώθηση των νεοταξικών σχεδίων στην περιοχή που σχεδιάζονται στα ΝΑΤΟικά επιτελεία.

Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκαν μέτρα για τη «βελτίωση των τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια των πλόων και των πτήσεων». Αν και δε δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερα στοιχεία για τη «συνεργασία» στα ζητήματα του Αιγαίου, είναι γεγονός ότι το όλο πλαίσιο που διαμορφώνεται αποτελεί το άλλοθι για την προώθηση στο Αιγαίο ενός είδους ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης υπό την αμερικανοΝΑΤΟική επικυριαρχία.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η προώθηση της δημιουργίας:

- Κοινής Διακλαδικής Μονάδας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, «με σκοπό τη συμμετοχή της σε αποστολές υποστηρίξεως ειρήνης».

- Κοινής χερσαίας δύναμης, «με σκοπό να συμμετέχει, εφόσον απαιτηθεί, στις επιχειρήσεις της Δυνάμεως Αμέσου Επεμβάσεως του ΝΑΤΟ (NRF)».

- Κοινής Διακλαδικής Δύναμης Υποστήριξης - Μεταφοράς Κοινής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών / Ανθρωπιστικής Βοήθειας, «η οποία να δύναται να επιχειρεί σε ευρύ φάσμα αποστολών και περιοχών».

Αποφασίστηκε, ακόμα, η ανταλλαγή επισκέψεων εργασίας των αρχηγών των Κλάδων των ΕΔ των δύο χωρών, καθώς και διοικητών άλλων επιπέδων διοικήσεως. Ανταλλαγή επισκέψεων και ανάπτυξη καλών σχέσεων στο προσωπικό το οποίο υπηρετεί στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, στη Θράκη. Συνεργασία και αμοιβαία ανταλλαγή προσωπικού, στο πλαίσιο των ανεπτυγμένων ναυτικών μονάδων του ΝΑΤΟ, καθώς και συνεργασία για τις «περιφερειακές απειλές και ιδιαίτερα το θέμα της παράνομης μετανάστευσης».

ΕΥΡΩΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κορυφώνονται τα παζάρια

Κορυφώνονται τα παζάρια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας καθώς αύριο οριστικοποιείται η έκθεση της Κομισιόν, η οποία, εκτός απροόπτου, θα αποφεύγει να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας, παραπέμποντας το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Ενόψει των αποφάσεων αυτών διαμορφώνονται συμμαχίες και μπλοκ. ΗΠΑ, Βρετανία, φιλανδική προεδρία, Ιταλία, Ισπανία εργάζονται πυρετωδώς υπέρ ενός δήθεν συμβιβασμού, που θα επιτρέπει όμως τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης και να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ενστάσεις και αντιρρήσεις διατυπώνουν Βερολίνο και Παρίσι, που αφήνουν να εννοηθεί ότι τάσσονται υπέρ μιας εταιρικής σχέσης, αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα θελήσουν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις αυτές στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον άλλο μήνα.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ, η οποία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μετακινηθεί στο θέμα της «αναγνώρισης» της Κύπρου διότι αλλιώς θα προκύψουν σοβαρά προβλήματα στις περαιτέρω σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια της Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung»: «Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατο πρόβλημα, εάν η Αγκυρα δεν άρει τους εμπορικούς περιορισμούς και δεν αναγνωρίσει την Κύπρο. Διαφορετικά, θα προκύψει μια πολύ σοβαρή κατάσταση». Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αν η ίδια αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, η Μέρκελ τόνισε: «Η ΕΕ δεν μπορεί να προχωρήσει. Δε θα είναι μια απλή υπόθεση, τύπου "ας αφήσουμε τα πράγματα να συνεχίζονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτα με το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης"».

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν έσπευσε χτες να εκφράσει την ικανοποίησή του για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Τουρκίας ότι είναι έτοιμος να τροποποιήσει τον τουρκικό ποινικό κώδικα ώστε η Τουρκία να εναρμονιστεί με την ΕΕ ως προς την ελευθερία της έκφρασης.

Κόντρα Ρουσόπουλου με «Πρώτο Θέμα»

Με νέα καταγγελία του Θ. Ρουσόπουλου κατά της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», συνεχίστηκε η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών, που δεν είναι άσχετη από τη συνολικότερη διαμάχη των διαπλεκομένων για τη μοιρασιά της πίτας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατήγγειλε χθες με αξιοσημείωτη καθυστέρηση ότι η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», «μετά τα ανήλικα παιδιά μου, περιέλαβε τώρα τους υπερήλικες γονείς μου». Συγκεκριμένα, σε γραπτή δήλωσή του, αναφέρει ότι «την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου στις 16:15 δύο συνεργάτες της εφημερίδας προσπάθησαν να εισέλθουν στο πατρικό μου σπίτι στην Καισαριανή, όπου εκείνη την ώρα αναπαύονταν ο 81 ετών πατέρας μου και η 68 ετών μητέρα μου». «Η μητέρα μου, συνεχίζει, αφού τους ευχαρίστησε, τους παρακάλεσε να αποχωρήσουν πράγμα το οποίο δεν έπραξαν και παρέσυραν τον υπερήλικα και μη έχοντα σχέση με την πολιτική και μη δυνάμενο ως εκ τούτου να εκτιμήσει την κατάσταση πατέρα μου, σε μια σειρά διαλόγων για τις πολιτικές του τοποθετήσεις, τα οικονομικά της οικογένειας, την ενασχόληση των πέντε άλλων αδελφών μου, τις πολιτικές πεποιθήσεις των γονέων της συζύγου μου και άλλα σχετικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ