Τρίτη 7 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - Τουρκία «παίζουν» στη Θράκη

Πεδίο πιέσεων και υπόθαλψης εντάσεων επιχειρούν να μετατρέψουν τη Θράκη Αγκυρα και Ουάσιγκτον

Με τις πλάτες της Ουάσιγκτον η Αγκυρα μεθοδεύει την αξιοποίηση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, προκειμένου να αποκτήσει λαβές πίεσης σε βάρος της Ελλάδας. Οι τριβές στα ελληνοτουρκικά, θεωρούνται από την Αθήνα αναμενόμενες, καθώς όπως όλα δείχνουν η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας θα παραμείνει στο «ψυγείο» των διαβουλεύσεων για τους προσεχείς μήνες. Η αμερικανική διπλωματία υποστηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις για τη Θράκη, υπενθυμίζει στους Ευρωπαίους τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ματαίωση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την περασμένη Κυριακή ο επιτετραμμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Τόμας Κάντριμαν, σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», σημείωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βοηθήσει την Αγκυρα στην προσπάθεια που καταβάλλει να αναγνωριστεί η «τουρκική μειονότητα στη Θράκη». Οι Αμερικανοί εμφανίζονται στο πλαίσιο αυτό να υποστηρίζουν τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης πως υπάρχει ζήτημα τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, το οποίο πρέπει να τοποθετηθεί στην ατζέντα των διμερών συνομιλιών.

Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός διπλωμάτης, επιχειρεί να ομογενοποιήσει τη μουσουλμανική κοινότητα στη Θράκη κάτω από την ταμπέλα «τουρκική» και να υπογραμμίσει πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι «ότι δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού».

Η αμερικανική παρέμβαση προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς έρχεται σαν συνέχεια των τουρκικών προσπαθειών να αναζωπυρώσουν το ζήτημα της Θράκης. Οπως είχε γράψει ο «Ρ», η Τουρκία οργανώνει αντιπερισπασμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που συναντά η πορεία της στην ΕΕ, αξιοποιώντας τη μειονότητα της Θράκης. Σύμφωνα με τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, σημεία του οποίου είχε δημοσιεύσει πριν δυο βδομάδες ο «Ρ», οι τουρκικές υπηρεσίες επιχειρούν τη δημιουργία «κτηματολογίου» σε Ελλάδα και Κύπρο, με στόχο να πιστοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο οι τουρκικές αιτιάσεις για περιουσίες ατόμων ή θρησκευτικών ιδρυμάτων. Το τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα αναφέρει ότι «η τουρκική πλευρά, θεωρώντας καλύτερη άμυνα την επίθεση, προετοιμάζεται για προσφυγές εναντίον Αθήνας και Λευκωσίας στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο για ζητήματα που αφορούν σε βακουφικά μνημεία και σε προσωπικές ακίνητες περιουσίες σε Ελλάδα και Κύπρο». Σύμφωνα με το εν λόγω τηλεγράφημα, η τουρκική Γενική Διεύθυνση Βακουφίων καταγράφει στοιχεία σε Ελλάδα και Κύπρο, προκειμένου να συντάξει κτηματολόγιο με το οποίο θα στοιχειοθετεί τις διεκδικήσεις της. Αξίζει να υπογραμμιστεί η επισήμανση της πρεσβείας ότι «στέλεχος της υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, εκτιμά ότι πρέπει η Τουρκία να ενθαρρύνει τη μειονότητα στην ελληνική Θράκη, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Οπως εκτιμούν στην Αθήνα στόχος των τουρκικών κινήσεων είναι να οριοθετήσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ως το πεδίο όπου θα εκδηλωθούν οι ευρωτουρκικές τριβές. Αυτός ο τουρκικός στόχος, φαίνεται πως υποστηρίζεται αμέριστα από την αμερικανική διπλωματία...

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας πως «δηλώσεις διπλωματών και επιτετραμμένων δε μεταβάλλουν ούτε αλλοιώνουν την πραγματικότητα. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, με ισονομία και ισοπολιτεία παντού, σε όλα τα μέρη της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την όποια κριτική».

Ανάλογη υπήρξε και η τοποθέτηση του αρμόδιου για τις εξωτερικές σχέσεις τομεάρχη του ΠΑΣΟΚ. Σε δήλωσή του ο Χρ. Παπουτσής υποστήριξε ότι «η σημερινή Ελλάδα έχει ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και πολιτικό σύστημα που εγγυάται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης και της μουσουλμανικής μειονότητας, της μόνης μειονότητας που αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη διεθνή έννομη τάξη». Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ήπια στάση έναντι των ΗΠΑ. Οι προσεγγίσεις του Αμερικανού διπλωμάτη, είπε ο Χρ. Παπουτσής «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως από την ελληνική κυβέρνηση με άμεσο επίσημο διάβημα. Δυστυχώς, ακόμη και σ' αυτόν τον τομέα η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει αδράνεια κι αναποτελεσματικότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ