ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Νοέμβρη 2006
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δ΄ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Ανώνυμη εταιρεία θα μοιράζει τα ... «πακέτα»

Κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ ιδρύουν εταιρεία, με παραρτήματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, που θα διαχειρίζεται τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για τους δήμους

Κυβέρνηση και Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, σε αγαστή συνεργασία, προσφέρουν με καλύτερους όρους, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, τους πόρους του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) που προορίζονται για τους δήμους. Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Ενωσης, στο οποίο βρίσκονται στελέχη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, τα εν λόγω χρήματα θα διαχειρίζεται Ανώνυμη Εταιρεία, που θα λειτουργεί, προφανώς, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με γνώμονα την «ανταγωνιστικότητα» και την «επιχειρηματικότητα», μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό θα εγγυάται η τοποθέτηση στην εταιρεία ειδικού συμβούλου.

Το σχετικό μνημόνιο που προβλέπει την ίδρυση της ΑΕ πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ της ΚΕΔΚΕ και των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών και - όπως εκτιμήθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ - εναρμονίζεται «με την υποχρέωση των εθνικών κυβερνήσεων να προσαρμοστούν στις κατευθύνσεις που θέτει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Επιβεβαίωσε έτσι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ τη συναίνεση στη λεγόμενη ανταποδοτικότητα των έργων, που αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια ένταξης και χρηματοδότησής τους από τα ΚΠΣ. Ακόμα παραπέρα, δηλώνει έτοιμη να αναλάβει δράση στον τομέα της απασχόλησης (όπως προτρέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή), συμβάλλοντας στην ακόμα παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Η επιχείρηση θα ονομάζεται «ΔΗΜΟΣ ΑΕ» και θα έχει παραρτήματα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενώ θα διοικείται από ΔΣ στο οποίο θα συμμετέχει και το κράτος, χωρίς να έχει ακόμα καταληχτεί πώς. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των παραπάνω σκοπών θα «προσληφθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα Τεχνικός Σύμβουλος εξειδικευμένος σε project management ανάλογου αντικειμένου». Στο σχέδιο, μάλιστα, του μνημονίου αναφέρεται πως ο «ρόλος ενός τέτοιου συμβούλου είναι η διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας» της εταιρείας και «για να γίνει αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί η παρουσία σημαντικών στελεχών του συμβούλου σε θέσεις - κλειδιά της ΑΕ». Το κόστος πρόσληψης θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Τεχνική Βοήθεια» του Γ΄ ΚΠΣ.

Στην ΑΕ εκτιμάται ότι θα απευθύνονται οι ΟΤΑ που δεν πληρούν «τα κριτήρια διαχειριστικής ασφάλειας», δηλαδή για παράδειγμα δεν έχουν την υποδομή και το προσωπικό για να εκπονούν μελέτες έργων, να τα δημοπρατούν, να τα εκτελούν και να τα παραλαμβάνουν. Στόχος της ΚΕΔΚΕ είναι μέχρι τον Απρίλη να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και από τις αρχές του 2008 να έχει διαρθρωθεί η ΑΕ.

Είναι προφανές ότι η ίδρυση ΑΕ δεν αλλάζει - αλλά οργανώνει με καλύτερους όρους - την υπάρχουσα κατεύθυνση στον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων, δηλαδή την αξιοποίησή τους για την απόδοση μεγαλύτερου κέρδους στο μεγάλο κεφάλαιο που τα διαχειρίζεται. Η ίδια η εμπειρία δείχνει ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται απ' τα ΚΠΣ δεν έχουν ως κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες αλλά την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων. Χαρακτηριστική αυτής της λογικής είναι η θέση που εξέφρασε ο ΓΓ της ΚΕΔΚΕ και εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Χρ. Παλαιολόγος ότι η εν λόγω εξέλιξη είναι ρίσκο, αλλά μονόδρομος για την Αυτοδιοίκηση. Συμπληρώνοντας έτσι τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, ο οποίος έκανε λόγο για «πρόκληση για να ανορθώσουμε το κύρος και την αξιοπιστία του ίδιου του θεσμού».

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Υποκριτική ανησυχία για τα οικονομικά

Αφού πρωταγωνίστησε στην πολιτική της μεταφοράς κρατικών αρμοδιοτήτων στους δήμους - στο όνομα της δήθεν «ισχυροποίησής» τους - η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) διαπιστώνει όψιμα και υποκριτικά ότι δεν αποδίδονται όλοι οι πόροι για την άσκησή τους.

Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού του 2007, η ΚΕΔΚΕ εκτίμησε ότι το 2006 η κυβέρνηση απέδωσε στους δήμους το ποσό των 180 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία των μεταφερθεισών από το κράτος αρμοδιοτήτων - παιδικοί σταθμοί, αθλητικοί χώροι, συντήρηση σχολείων και πολιτική προστασία - όταν οι δήμοι έχουν ήδη δαπανήσει 241 εκατ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοτική αστυνομία, για την οποία, το 2006, έχουν δεσμευτεί 21 εκατ. ευρώ από τα ταμεία των δήμων.

Θυμίζουμε ότι όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να μεταφέρει υποχρεωτικά τη λειτουργία των κρατικών παιδικών σταθμών στους δήμους, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ προσπέρασε τις φωνές διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν καλυπτόταν το συνολικό κόστος λειτουργίας τους. Ακόμα παραπέρα, καμία πρόβλεψη κάλυψης των αναγκών σε νέους παιδικούς σταθμούς δεν υπήρχε.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την τακτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, που θέλει το κόστος κοινωνικών πολιτικών να μεταφέρεται στους δήμους, οι οποίοι με τη σειρά τους το μεταφέρουν στους δημότες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των παιδικών σταθμών λειτουργεί με την επιβολή τροφείων προς τους γονείς, σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένα. Είναι επίσης προφανής η υποκριτική ανησυχία της ΚΕΔΚΕ, η οποία αφού αποδέχεται αυτή τη λογική, έρχεται στα λόγια να διαμαρτυρηθεί. Είναι ενδεικτικό επίσης ότι ποτέ δεν πίεσε ουσιαστικά για τη δημιουργία της επιτροπής, με τη συμμετοχή της ίδιας και των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που θα εξέταζε το ύψος των παρακρατημένων υπέρ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πόρων και τον τρόπο απόδοσής τους. Ισως γιατί η ουσιαστική ανησυχία της ΚΕΔΚΕ είναι να αποκτήσουν οι δήμοι φορολογική εξουσία.

Σε ό,τι δε αφορά τους παρακρατημένους υπέρ της Αυτοδιοίκησης πόρους, η ΚΕΔΚΕ τους υπολογίζει σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε 1,7 δισ. ευρώ. Με βάση όμως τα ίδια τα στοιχεία των κρατικών προϋπολογισμών, από το 1989 που θεσμοθετήθηκαν οι ΚΑΠ μέχρι και σήμερα, η παρακράτηση ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

ΜΙΣΘΟΔΙΚΕΙΟ
Μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών

Τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει ταφόπλακα στη μονιμοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων, έρχεται το Μισθοδικείο και με μια προκλητική απόφασή του υπερδιπλασιάζει τις αμοιβές των ανώτερων δικαστικών λειτουργών.

Σύμφωνα με απόφαση του Μισθοδικείου οι μισθοί των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων (Αρειος Πάγος, ΣτΕ, Ελεγκτικό Συνέδριο), πρέπει να εξομοιωθούν με το μισθό του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών που ισοδυναμεί με 10.271 ευρώ μηνιαίως. Να σημειωθεί ότι ο μισθός του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών είναι ο υψηλότερος μισθός προέδρου Ανεξάρτητης Αρχής. Συνεπώς, ο μισθός του προέδρου του Αρείου Πάγου υπερδιπλασιάζεται από τις 5.000 που είναι σήμερα.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (6-3) όπου πλειοψήφησαν οι τρεις δικαστές και οι τρεις δικηγόροι που μετέχουν στη σύνθεση του δικαστηρίου, ενώ μειοψήφησαν οι τρεις πανεπιστημιακοί. Η μειοψηφία υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών δεν ανήκει στη στενή έννοια του Δημόσιου Τομέα. Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι οι δικαστές πρέπει να έχουν αξιοπρεπείς αποδοχές, δηλαδή υψηλούς μισθούς, προκειμένου να εξασφαλίζεται η αμεροληψία και η αντικειμενικότητα των αποφάσεών τους.

Νομικοί κύκλοι ισχυρίζονται ότι μετά την απόφαση του Μισθοδικείου ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες διεκδικήσεις και από τους άλλους δικαστές, ενώ η αναλογία της αύξησης στο σύνολό της θα κριθεί από τα διοικητικά δικαστήρια. Μάλιστα, το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στο εάν η απόφαση θα έχει αναδρομική ισχύ.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας

Την απόσυρση διάταξης που επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα ζήτησαν χτες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας, στην πυροσβεστική και το λιμενικό σώμα κατά την ακρόασή τους από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Αφορμή για την κλήση τους είναι η συνεχιζόμενη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συντάξεις του δημοσίου και με το οποίο προσαρμόζονται διάφορα επιδόματα προκειμένου να αυξηθούν οι συντάξεις κατά 4% όπως έχει εξαγγελθεί με την εισοδηματική πολιτική. Οι ένστολοι διαμαρτύρονται γιατί με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την αναγνώριση της «πλασματικής πενταετίας» που τους χορηγείται για τη σύνταξη, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Οι προ του 1993 οι οποίοι δεν πληρώνουν τίποτα για την αναγνώρισή της και οι μετά το 1993 που καλούνται να πληρώσουν εισφορές για τη συγκεκριμένη πενταετία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ