ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Στα μουλωχτά το ξεπούλημα

Μέσα στο σιδερόφραχτο ΥΕΝ και με το ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ να μπαίνει από την πίσω πόρτα, αποφασίστηκε χτες η παράδοση του ΣΕΜΠΟ στις πολυεθνικές

Μαζική και η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το ΥΕΝ
Μαζική και η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το ΥΕΝ
Με την προστασία ισχυρών δυνάμεων καταστολής που είχαν στρατοπεδεύσει σε κάθε σημείο στο Πασαλιμάνι και με συνοπτικές διαδικασίες, χτες νωρίς το πρωί, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε τελικά, κατά πλειοψηφία, μέσα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για να παραχωρηθεί ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στις πολυεθνικές. Την ίδια ώρα, έξω από το ΥΕΝ σύσσωμοι οι υπάλληλοι και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ έδιναν το αποφασιστικό τους «παρών», διαδηλώνοντας «κάτω τα χέρια από τα λιμάνια», διαμηνύοντας ταυτόχρονα τη θέλησή τους για κλιμάκωση των αγώνων για λιμάνια δημόσια, στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Τετράωρη στάση εργασίας το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του ΟΛΘ πραγματοποίησαν χτες και οι υπάλληλοι, λιμενεργάτες, αλλά και οι οδηγοί φορτηγών που εμπλέκονται στο μεταφορικό έργο και έχουν άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στη Θεσσαλονίκη.

Από την πίσω πόρτα!

Οι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το ΥΕΝ με μια ογκώδη και μαχητική πορεία που είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 7 το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη. Ανάμεσά τους και ταξικές δυνάμεις του Πειραιά που έδιναν το στίγμα τους με το πανό που ανέγραφε: «Το ξεπούλημα των λιμανιών και ο εργασιακός μεσαίωνας δε θα περάσουν». Εξω από το ΥΕΝ τους εργαζόμενους περίμεναν αμέτρητες διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής που είχαν ζώσει το υπουργείο και όλη τη γύρω περιοχή, ενώ μέσα, το κτίριο του ΥΕΝ είχαν καταλάβει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Τα μέλη της διοίκησης του ΟΛΠ μπήκαν στο ΥΕΝ από την πίσω πόρτα και αυτά που κλήθηκαν να αποφασίσουν, σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, προδιαγράφουν λιμάνι «γκέτο» αποκομμένο από τον κοινωνικό ιστό, με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, σύνθλιψη των μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, χτύπημα σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα του λιμανιού όπως αυτή της ναυπηγοεπισκευής και πολλά ακόμα.

Αναγκαία η κλιμάκωση σε ταξική κατεύθυνση

Ομως, παρ' όλα αυτά και παρά τη σαφή διάθεση των εργαζομένων για κλιμάκωση, οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) και Αυτόνομη Παρέμβαση στην Ενωση Λιμενεργατών, έχουν σπεύσει, όπως κάνουν σε κάθε κρίσιμη στιγμή για τα συμφέροντα των εργαζομένων στα λιμάνια, να δώσουν το ...μήνυμα προς την κυβέρνηση. Μήνυμα στήριξης ουσιαστικά αυτής της διαλυτικής, φιλομονοπωλιακής πολιτικής, ζητώντας ...«ειλικρινή διάλογο». Με την ίδια τακτική, είχαν δώσει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, μετατρέποντας τα λιμάνια σε Ανώνυμες Εταιρείες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει «έκκληση για εργασιακή ειρήνη στο Λιμάνι» και υποδεικνύει πως για να αντέξει το Λιμάνι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό «πρέπει να ακολουθήσουμε τα διεθνή πρότυπα», δηλαδή να ξεπουληθεί στους ιδιώτες.

Οι αγωνιστικές παρατάξεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών και η Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών καλεί τους εργαζόμενους να αποτρέψουν τους «κοινωνικούς διαλόγους», να επιβάλουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με τη μαζική τους συμμετοχή και στη σημερινή 24ωρη απεργία και στις αποχές από την εργασία και την υπερωρία που συνεχίζονται. Να συντονίσουν τη δράση τους με τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των ναυτεργατών. Απεργιακή συγκέντρωση προγραμματίζεται σήμερα στις 9 π.μ. και έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΟΛΘ. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης να κάνουν υπόθεση της πάλης τους την υπεράσπιση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, να αντισταθούν στο ξεπούλημά του, γιατί αποτελεί λαϊκή περιουσία.

ΒΟΥΛΗ
Προκλητικό ντελίριο από τον έμπιστο των εφοπλιστών

Την άθλια προπαγάνδα της κυβέρνησης, για τους λιμενεργάτες που κινητοποιούνται, επανέφερε χτες ο Μ. Κεφαλογιάννης

Επιστρατεύοντας τις δυνάμεις καταστολής ο Μ. Κεφαλογιάννης μεθόδευσε το πρωί το ξεπούλημα του ΟΛΠ και το απόγευμα εμφανίστηκε στη Βουλή προκλητικός συκοφαντώντας ασύστολα όσους αντιδρούν στην παράδοση των λιμανιών στους μεγαλοκαρχαρίες. Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή είπε ότι όσοι αντιδρούν είναι «οι πλέον υψηλόμισθοι και βολεμένοι» και πρόκειται για «30 άτομα στο λιμάνι που βγάζουν γλώσσα στην κοινωνία». Στο παραλήρημά του δεν παρέλειψε να ισχυριστεί ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ ουσιαστικά δε δουλεύουν αφού την «κοπανούν» από τις βάρδιες και απειλούν τη ζωή των μελών του ΔΣ του ΟΛΠ!

Ο Μ. Κεφαλογιάννης παραδέχτηκε ότι η πορεία του ξεπουλήματος των λιμανιών ξεκίνησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας σαν πετυχημένο παράδειγμα «σύμπραξης» την κατασκευή του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Αναφερόμενος στα νέα προνόμια που δίνει στους εφοπλιστές της ποντοπόρου ναυτιλίας, είπε ότι θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προκειμένου να μειωθεί το κόστος εργασίας και να ευνοηθεί η ανταγωνιστικότητα. Στην ίδια κατεύθυνση, είπε, θα υπάρξει και μείωση των συνθέσεων των πληρωμάτων ως συνέχεια των επτά μειώσεων που είχαν κάνει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Οι βουλευτές του τελευταίου στη συνεδρίαση της επιτροπής αρκέστηκαν απλώς σε διαφωνία πάνω σε διαδικαστικά θέματα του ξεπουλήματος των λιμανιών που άλλωστε είχε αρχίσει από τις κυβερνήσεις τους. Χαρακτηριστικά ο Χ. Πρωτόπαπας είπε ότι δεν έγινε κανένας διάλογος και τόνισε ότι το κόμμα του δεν είναι αντίθετο με τις «συμπράξεις» προκειμένου να έρθουν στο λιμάνι ξένα κεφάλαια. Ενώ και για την ποντοπόρο ναυτιλία δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετοι με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών.

«Οσο πιο αποφασισμένοι είστε για να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα των εφοπλιστών και των μεγάλων διεθνών ομίλων των μεταφορών, τόσο θα ανεβάζετε τους τόνους κατά των εργαζομένων» τόνισε στην παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ Ελ. Παντελάκη. Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει τους εργαζόμενους και την ίδια ώρα αφήνει στο απυρόβλητο τους διάφορους ομίλους που κυριολεκτικά θησαυρίζουν.

Η βουλευτής υπενθύμισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προχώρησαν σε εννιά πράξεις μείωσης της σύνθεσης των πληρωμάτων αλλά παρόλα αυτά οι εφοπλιστές άλλαξαν σημαία και σήμερα ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Για το ξεπούλημα των λιμανιών, είπε η Ελ. Παντελάκη, η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί νόμους που ψηφίστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό η όποια αντιπαράθεση μεταξύ τους είναι μόνο στα διαδικαστικά ζητήματα του ξεπουλήματος.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Μπροστά για την οργάνωση των αγώνων

Το ρόλο του πολιτικού υπηρέτη των εφοπλιστών και της εφοπλιστόδουλης πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ξανά η πλειοψηφία ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Στην προχτεσινή της συνεδρίαση, αποφασίζοντας «κοινωνικό διάλογο», ουσιαστικά αποδέχτηκε τα εκτρωματικά μέτρα της κυβέρνησης για την ποντοπόρο ναυτιλία, τα οποία προβλέπουν δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων, απαλλαγή των εφοπλιστών από τις ασφαλιστικές τους εισφορές και επιδότησή τους από την παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτεργατών!

Τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας καταγγέλλουν ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. «Η ομάδα των κοινωνικών συνεταίρων (ΥΕΝ - ΠΝΟ - εφοπλιστές) τρέμουν τους ναυτεργάτες, τον οργανωμένο αγώνα τους και την ταξική πάλη τους. Τρέμουν την κοινή δράση του Διεθνούς Συνδικαλιστικού Κινήματος. Γι' αυτό κρατούν με νύχια και με δόντια την πολιτική επιστράτευση, το χουντικό καταστατικό της ΠΝΟ, την αντιδραστική ναυτική νομοθεσία» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ταξικές δυνάμεις.

Τα σωματεία τονίζουν ότι οι γενικές συνελεύσεις της ΠΕΜΕΝ στις 30 Νοέμβρη και του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» στις 5 Δεκέμβρη θα πάρουν αποφάσεις για να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και σημειώνουν ότι το Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ στις 14, 15 Δεκέμβρη «θα πρέπει να αποτελέσει βήμα καταδίκης αυτής της πολιτικής και αφετηρία οργάνωσης ανάπτυξης αγώνων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ