Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΙΜΑΝΙΑ
Στα μουλωχτά το ξεπούλημα

Μέσα στο σιδερόφραχτο ΥΕΝ και με το ΔΣ του ΟΛΠ ΑΕ να μπαίνει από την πίσω πόρτα, αποφασίστηκε χτες η παράδοση του ΣΕΜΠΟ στις πολυεθνικές

Μαζική και η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το ΥΕΝ
Μαζική και η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από το ΥΕΝ
Με την προστασία ισχυρών δυνάμεων καταστολής που είχαν στρατοπεδεύσει σε κάθε σημείο στο Πασαλιμάνι και με συνοπτικές διαδικασίες, χτες νωρίς το πρωί, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση του ΟΛΠ αποφάσισε τελικά, κατά πλειοψηφία, μέσα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού για να παραχωρηθεί ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στις πολυεθνικές. Την ίδια ώρα, έξω από το ΥΕΝ σύσσωμοι οι υπάλληλοι και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ έδιναν το αποφασιστικό τους «παρών», διαδηλώνοντας «κάτω τα χέρια από τα λιμάνια», διαμηνύοντας ταυτόχρονα τη θέλησή τους για κλιμάκωση των αγώνων για λιμάνια δημόσια, στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Τετράωρη στάση εργασίας το πρωί και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο του ΟΛΘ πραγματοποίησαν χτες και οι υπάλληλοι, λιμενεργάτες, αλλά και οι οδηγοί φορτηγών που εμπλέκονται στο μεταφορικό έργο και έχουν άμεση σχέση με τις υπηρεσίες του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων στη Θεσσαλονίκη.

Από την πίσω πόρτα!

Οι πάνω από 1.000 εργαζόμενοι έφτασαν έξω από το ΥΕΝ με μια ογκώδη και μαχητική πορεία που είχε ξεκινήσει λίγο μετά τις 7 το πρωί από την πλατεία Καραϊσκάκη. Ανάμεσά τους και ταξικές δυνάμεις του Πειραιά που έδιναν το στίγμα τους με το πανό που ανέγραφε: «Το ξεπούλημα των λιμανιών και ο εργασιακός μεσαίωνας δε θα περάσουν». Εξω από το ΥΕΝ τους εργαζόμενους περίμεναν αμέτρητες διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής που είχαν ζώσει το υπουργείο και όλη τη γύρω περιοχή, ενώ μέσα, το κτίριο του ΥΕΝ είχαν καταλάβει οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος.

Τα μέλη της διοίκησης του ΟΛΠ μπήκαν στο ΥΕΝ από την πίσω πόρτα και αυτά που κλήθηκαν να αποφασίσουν, σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ, προδιαγράφουν λιμάνι «γκέτο» αποκομμένο από τον κοινωνικό ιστό, με μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, σύνθλιψη των μικροεπαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, χτύπημα σε κάθε παραγωγική δραστηριότητα του λιμανιού όπως αυτή της ναυπηγοεπισκευής και πολλά ακόμα.

Αναγκαία η κλιμάκωση σε ταξική κατεύθυνση

Ομως, παρ' όλα αυτά και παρά τη σαφή διάθεση των εργαζομένων για κλιμάκωση, οι πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων (ΟΜΥΛΕ) και Αυτόνομη Παρέμβαση στην Ενωση Λιμενεργατών, έχουν σπεύσει, όπως κάνουν σε κάθε κρίσιμη στιγμή για τα συμφέροντα των εργαζομένων στα λιμάνια, να δώσουν το ...μήνυμα προς την κυβέρνηση. Μήνυμα στήριξης ουσιαστικά αυτής της διαλυτικής, φιλομονοπωλιακής πολιτικής, ζητώντας ...«ειλικρινή διάλογο». Με την ίδια τακτική, είχαν δώσει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να ανοίξει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση, μετατρέποντας τα λιμάνια σε Ανώνυμες Εταιρείες. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κάνει «έκκληση για εργασιακή ειρήνη στο Λιμάνι» και υποδεικνύει πως για να αντέξει το Λιμάνι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό «πρέπει να ακολουθήσουμε τα διεθνή πρότυπα», δηλαδή να ξεπουληθεί στους ιδιώτες.

Οι αγωνιστικές παρατάξεις της Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Υπαλλήλων Λιμανιών και η Δημοκρατική Ενότητα Λιμενεργατών καλεί τους εργαζόμενους να αποτρέψουν τους «κοινωνικούς διαλόγους», να επιβάλουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με τη μαζική τους συμμετοχή και στη σημερινή 24ωρη απεργία και στις αποχές από την εργασία και την υπερωρία που συνεχίζονται. Να συντονίσουν τη δράση τους με τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των ναυτεργατών. Απεργιακή συγκέντρωση προγραμματίζεται σήμερα στις 9 π.μ. και έξω από το κτίριο Διοίκησης του ΟΛΘ. Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης να κάνουν υπόθεση της πάλης τους την υπεράσπιση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, να αντισταθούν στο ξεπούλημά του, γιατί αποτελεί λαϊκή περιουσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ