Παρασκευή 17 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Εισφοροαπαλλαγές και για τις βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων

Μείωση συντάξεων πάνω από 50% για τους εργάτες που από την ασφάλιση του ΙΚΑ μεταφέρονται στον ΟΓΑ

Ολόκληρος ο τομέας της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων δε θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές (φωτ. από συσκευαστήριο ροδάκινων)
Ολόκληρος ο τομέας της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων δε θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές (φωτ. από συσκευαστήριο ροδάκινων)
Εκτός από τις χαριστικές ρυθμίσεις των οφειλετών στο ΙΚΑ και των αντιασφαλιστικών αλλαγών στο ΤΣΜΕΔΕ, το νομοσχέδιο με τη μέθοδο της «σαλαμοποίησης» περιέχει σοβαρές αντιασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν και στον ΟΓΑ. Οι διατάξεις αυτές αφορούν στους εργάτες που αυθαίρετα μεταφέρονται από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ. Τη μεταφορά αυτή ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Ν. 3232/2004) με στόχο να μειώσει δραστικά τις εισφορές της εργοδοσίας που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα και σε ορισμένες δραστηριότητες του δευτερογενούς τομέα (μεταποίηση αγροτικών προϊόντων), με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των συντάξεων και την απώλεια σημαντικών κοινωνικών παροχών.

Με την αυθαίρετη μεταφορά εργατών από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές κατά 62% τουλάχιστον, οι συντάξεις των μεταφερόμενων εργατών κατά 55% τουλάχιστον και επιπλέον χάνουν ορισμένες βασικές κοινωνικές παροχές, όπως επιδόματα ανεργίας, εργατική κατοικία και σε ορισμένες περιπτώσεις καλύτερους όρους συνταξιοδότησης.

Με πρόφαση να απαλειφθούν αμφισβητήσεις όσον αφορά στους μεταφερόμενους εργάτες από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ, που δημιουργήθηκαν τάχα με την εφαρμογή του αντίστοιχου νόμου του ΠΑΣΟΚ, το προτεινόμενο νομοσχέδιο (άρθρο 52) στην κατηγορία των αγροτικών εργασιών κατατάσσει και εργασίες που δε γίνονται στο χωράφι, αλλά αφορούν στο πρώτο στάδιο επεξεργασίας των προς πώληση αγροτικών προϊόντων, όπως διαλογή, ξήρανση, καθαρισμός και απολύμανση, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτές τις εργασίες να μεταφέρονται από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ. Δηλαδή οι εργάτες που δουλεύουν σε ξηραντήρια, διαλογητήρια, απολυμαντήρια κ.ά., με το προτεινόμενο νομοσχέδιο θα μεταφερθούν από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ και με λίγη εργοδοτική αυθαιρεσία, επειδή είναι δυσδιάκριτος ο χώρος της μεταποίησης και της συσκευασίας από το διαλογητήριο, θα μεταφερθούν πολύ περισσότεροι εργάτες από το ΙΚΑ στον ΟΓΑ.

Με το άρθρο 53 του νομοσχεδίου απαλλάσσονται από οποιαδήποτε εργοδοτική εισφορά οι βιομήχανοι για τους αγρότες που απασχολούν ως εποχιακούς εργάτες στις βιομηχανίες μεταποίησης και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων ανεξάρτητα από το μέγεθος της βιομηχανίας, με την πρόφαση ότι οι αγρότες αυτοί είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και δεν μπορεί ο ίδιος ασφαλιστικός χρόνος να αναγνωριστεί δύο φορές.

Σαν προσχήματα γι' αυτή την αντεργατική ρύθμιση η κυβέρνηση επικαλείται την ίση τάχα μεταχείριση των βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και ότι η ρύθμιση αυτή αυξάνει τη συμπληρωματική απασχόληση και το συμπληρωματικό εισόδημα των αγροτών που αποδεκατίζεται από την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ. Με τους ισχυρισμούς αυτούς θέλει να συγκαλύψει το πραγματικό λόγο της ρύθμισης που είναι η νομιμοποίηση της εισφοροαπαλλαγής των βιομηχανιών μεταποίησης αγροτικών προϊόντων για το εποχιακό προσωπικό, που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου του προσωπικού που χρησιμοποιούν (πάνω από το 80%).

Οι συνέπειες αυτές της ρύθμισης θα είναι καταστροφικές για το ΙΚΑ, επειδή νομιμοποιείται η εισφοροδιαφυγή σε έναν ολόκληρο τομέα της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα θα αποκλείσει από την εποχιακή απασχόληση τους άνεργους εργάτες που ζουν στην ύπαιθρο κυρίως, που δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, επειδή δεν είναι αγρότες. Κανένας βιομήχανος δε θα προσλάβει άνεργους εργάτες για να πληρώνει εισφορές, όταν νόμιμα θα μπορεί να προσλαμβάνει αγρότες χωρίς να πληρώνει εισφορές. Η ρύθμιση αυτή φαίνεται, αλλά δεν είναι ευνοϊκή και για τους αγρότες, επειδή μεγάλη περίοδο του χρόνου θα δουλεύουν δύο δουλιές στο εργοστάσιο και στο χωράφι και οι συντάξεις τους θα είναι επιδόματα ελεημοσύνης. Θα συγκαλύπτεται όμως ο αντιαγροτικός χαρακτήρας του ΠΟΕ και της νέας ΚΑΠ, που αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα και εξαναγκάζουν τους αγρότες να κάνουν δύο δουλιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ