ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΖΑΧΑΡΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Δράση ενάντια στο κλείσιμο!

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τετάρτη

Eurokinissi

Συγκέντρωση ενάντια στην απόφαση κλεισίματος του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) διοργανώνουν την ερχόμενη Τετάρτη, στη Λάρισα, το Εργατικό Κέντρο, το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Η συγκέντρωση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο, με στόχο να παρθούν πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης εργαζομένων, αγροτών και φορέων της περιοχής, ύστερα και από την ανακοίνωση της απόφασης κλεισίματος του εργοστασίων της Λάρισας και της Ξάνθης.

Το διεκδικητικό πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε στη σύσκεψη, είναι:

  • Να μην κλείσει το εργοστάσιο ζάχαρης.
  • Εναντίωση στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Ζάχαρης της ΕΕ.
  • Εθνική ενίσχυση στην τευτλοπαραγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Απειθαρχία στις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του εργοστασίου, που έρχεται ως απόρροια της απόφασης της ΕΕ για δραστική μείωση της τιμής των τεύτλων και της ζάχαρης και εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως τονίστηκε, οι επιπτώσεις του θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρές, καθώς 4.000 και πλέον τευτλοπαραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας και της Φθιώτιδας θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, οι 900 εργαζόμενοι του εργοστασίου θα χάσουν τη δουλιά τους και εκατοντάδες επαγγελματίες - μεταφορείς, τευτλοεξαγωγείς - θα βρεθούν σε αδιέξοδο.

Οσον αφορά στα περί μετατροπής του εργοστασίου σε μονάδα παραγωγής βιοαιθανόλης, επισημάνθηκε ότι αποτελούν κυβερνητικά «φούμαρα» για τον αποπροσανατολισμό των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων στην ΕΒΖ, που υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες του κανονισμού για τη ζάχαρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα της διαβόητης μελέτης βιωσιμότητας της ΕΒΖ αναφέρεται ότι για να καταστεί βιώσιμη η μονάδα βιοαιθανόλης, στη Λάρισα, πρέπει να χρησιμοποιείται εισαγόμενη και όχι εγχώρια πρώτη ύλη και συγκεκριμένα με φτηνό ουκρανικό σιτάρι αντί τεύτλων.

Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι για τη χώρα μας το κλείσιμο εργοστασίων της ΕΒΖ και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας από τους 20.000 παραγωγούς θα έχουν πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Και αποτελεί μονόδρομο ο κοινός αγώνας των τευτλοπαραγωγών, των εργαζομένων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο, στοχεύοντας στην αιτία του προβλήματος που είναι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζουν πιστά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Στην Αμερική για... επενδύσεις

Τις... θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία - εξελίξεις, οι οποίες αφορούν το σύνολο των αντεργατικών πολιτικών που προώθησε η κυβέρνηση της ΝΔ ως σήμερα - παρουσίασε σε επιχειρηματικούς και οικονομικούς παράγοντες της Ν. Υόρκης, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Αμερική. Σκοπός, βέβαια, των επαφών της ελληνικής αντιπροσωπείας, η προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, όπου όμως θα πρέπει να πείσει τους Αμερικάνους επενδυτές, ότι το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας, είναι αρκούντως φιλο-επιχειρηματικό, ώστε αξίζει οι τελευταίοι να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους.

Ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με εκπροσώπους ελληνο-αμερικανικού επιχειρηματικού συμβουλίου, όπου, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, ανέλυσε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη, όσο και τη δημοσιονομική προσαρμογή. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο αποκαλούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, την προώθηση δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, καθώς και στις εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Η ελληνική αντιπροσωπεία, στα πλαίσια των επαφών της, παραβρέθηκε σε δεξίωση που τους παρέθεσε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ είχε συναντήσεις και με υψηλόβαθμα στελέχη επενδυτικών τραπεζών. Χτες εξ άλλου ο Γ. Αλογοσκούφης μίλησε σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία με θέμα «Ελλάδα 2004 - 2006: Από τις μεταρρυθμίσεις στα αποτελέσματα».

ΕΦΕΤ
Αποσύρει τριμμένο τυρί με λιστέρια

Στην ανάκληση συγκεκριμένης παρτίδας τριμμένου τυριού προχώρησε ο ΕΦΕΤ, καθώς στο πλαίσιο των προληπτικών ελέγχων που διενεργεί εντόπισε σ' αυτό λιστέρια. Πρόκειται για τριμμένο τετηγμένο τυρί, με την εμπορική ονομασία «Tando», παραγωγής της εταιρείας «ΒΙΟΤΡΟΣ ΑΒΕΕ», που εδρεύει στην Προσοτσάνη Δράμας.

Το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται σε συσκευασία των 500 γρ., έχει ημερομηνία παραγωγής 18.09.2006 και λήξης 18.09.2007. Η επίμαχη παρτίδα παρήχθη σε ποσότητα 3.780 κιλών και διακινήθηκε στο σύνολό της από την εταιρεία «ΕΛΓΕΚΑ ΑΕ».

Πρόστιμο 30.000 ευρώ για προσφορές

Στην επιβολή προστίμου ύψους 30.000 ευρώ στο σούπερ μάρκετ «CHAMPION ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ», επί της οδού Κανελλοπούλου 21 στο Νέο Φάληρο, προχώρησε η Νομαρχία Πειραιά, επειδή πραγματοποιούσε προσφορές στα είδη ένδυσης, χωρίς να έχει ενημερώσει, όπως όφειλε, την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχίας.

Οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά, μετά από έλεγχο στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα, διαπίστωσαν ακόμη μεγάλες ανατιμήσεις από το ράφι στην ταμειακή μηχανή, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το 1 ευρώ, καθώς και παραπλανητικές προσφορές.

ΟΤΕ
Πούλησε την «ArmenTel »

Την πώληση του 90% της «ArmenTel», έναντι 342 εκατ. ευρώ, στην εταιρεία «Vimpel-Communications», ανακοίνωσε χτες ο ΟΤΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΤΕ, η συνολική αξία της «ArmenTel», που είναι ο κύριος πάροχος τηλεφωνίας της Αρμενίας, διαμορφώθηκε στα 420 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του εκτιμώμενου καθαρού δανεισμού, των φορολογικών υποχρεώσεων και λοιπών υποχρεώσεων ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ).

Κατασχέθηκαν 5 τόνοι ακατάλληλα τρόφιμα

Συνεχίζεται η ασύδοτη δράση των κερδοσκόπων σε βάρος της υγείας των καταναλωτών. Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής, οι κατασχέσεις ακατάλληλων τροφίμων, που γίνονται - όταν εντοπίζονται - από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις της Νομαρχίας Πειραιά, οι ελεγκτικές της υπηρεσίες προχώρησαν από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και χτες στην κατάσχεση:

  • 3,7 τόνων ακατάλληλων και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία κρεάτων, σε ψυγεία στη Δραπετσώνα, ιδιοκτησίας της εταιρείας εκμετάλλευσης εστιατορίων και σούπερ μάρκετ «ΠΛΕΝΤΥ ΕΠΕ» (με έδρα Ηρ. Πολυτεχνείου 90, Αργυρούπολη). Της κατάσχεσης είχε προηγηθεί έλεγχος στον σφραγισμένο ψυκτικό θάλαμο - που ήταν γεμάτος από σάπια κρέατα - μετά από εισαγγελική εντολή, καθώς δεν εντοπίστηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας.
  • 427 κιλών κατεψυγμένων χταποδιών, προέλευσης Πορτογαλίας, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Ιχθυοτροφεία ΓΛΑΡΟΝΗΣΙ ΕΠΕ» (Αναλήψεως 13, Δραπετσώνα), λόγω λήξης του ορίου συντήρησης και ελλιπών σημάνσεων.
  • 870,5 κιλών, ακατάλληλα για κατανάλωση και βρώση, κρεάτων και αλιευμάτων. Συγκεκριμένα, κατασχέθηκαν 640,5 κιλά κατεψυγμένου κρέατος και κρεατοσκευασμάτων, της εταιρείας «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΑΓΡΟΣ AE», στον Πειραιά, 120 κιλά ολόκληρα κατεψυγμένα κοτόπουλα της εταιρείας «ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ ΑΕ», στη Δραπετσώνα και 110 κιλά κατεψυγμένα ψάρια (σκορπιοί) ατλαντικής αλιείας από την αποθήκη χονδρικού εμπορίου της εταιρείας «ΚΑΛΑΔΑ ΕΠΕ», στον Ρέντη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ