ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κρίσιμες οι επόμενες 48 ώρες

Από την προεκλογική συγκέντρωση του Ου. Τσάβες στο Τρουχίγιο

Associated Press

Από την προεκλογική συγκέντρωση του Ου. Τσάβες στο Τρουχίγιο
ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής έπεσε και η αγωνία αρχίζει να κορυφώνεται. Οχι τόσο για το αποτέλεσμα, όσο για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένων των σχεδίων ανατροπής μέσω μιας «πολύχρωμης» επανάστασης, ή, καλύτερα, ενός «μεταμοντέρνου πραξικοπήματος».

Τα σχολεία έχουν κλείσει, προκειμένου να προετοιμαστούν για την εκλογική διαδικασία, ενώ η διοίκηση των Ενιαίων Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων - CUFAN (οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι Λαϊκές Δυνάμεις Αμυνας) βρίσκεται επί ποδός πολέμου, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης ενδεχόμενων ταραχών, το Republica Plan. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του CUFAN, στρατηγό Ουιλφρέντο Σίλβα, η απαγόρευση δημόσιων συναθροίσεων μέχρι και τη λήξη της διενέργειας των εκλογών αποτελεί κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και το CUFAN απλώς είναι έτοιμο να δράσει, προκειμένου να μη διαταραχτεί η εκλογική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφοριών και Επικοινωνίας Γουίλιαμ Λάρα τόνισε ότι υπάρχουν πολλές εκδοχές του σχεδίου αποσταθεροποίησης. Ανάμεσα σε αυτές και η έκδοση πρόωρων αποτελεσμάτων πριν την ανακοίνωση είτε των έξιτ πολ είτε των επίσημων αποτελεσμάτων, προκειμένου να δημιουργηθεί μία πλασματική εικόνα, ώστε να κληθεί... ο «λαός να καταγγείλει τη νοθεία».

Ισως μία από τις εκδοχές είναι και η δολοφονία του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, Μανουέλ Ροσάλες. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την είδηση που ήρθε αργά χθες, όπου, σύμφωνα με το ΑΡ, ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες δήλωσε ότι «οι αρχές απέτρεψαν τη δολοφονία του υποψήφιου της αντιπολίτευσης από ελεύθερο σκοπευτή». Οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί τι θα γινόταν εάν τρεις μέρες πριν τις εκλογές δολοφονούνταν ο Ροσάλες...

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Υποκρισία και σκοπιμότητα

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.- Στην ίδια «γραμμή» - της «αγάπης», της «διαθρησκευτικής προσέγγισης» και λοιπών σεπτών στρατηγικών επιδιώξεων του κεφαλαίου - κινήθηκε χτες ο Πάπας Βενέδικτος XVI, κάνοντας μια περιήγηση στο Μπλε Τζαμί, στρεφόμενος προς τη Μέκκα σε μια συμβολική μουσουλμανική συνοδευτική της προσευχής χειρονομία, βλέποντας την Αγια-Σοφιά (γεγονός που προκάλεσε διαδηλώσεις ακραίων ισλαμιστών), και πάει λέγοντας.

Μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου αντιμετώπισε ευμενώς τις κάπως αστείες δηλώσεις τού (καθόλου αστείου, όσον αφορά τις διάφανες πολιτικές του επιδιώξεις) προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας περί του ότι «αγαπά τους Τούρκους» (όλους όμως), με πιο διαχυτική την εφημερίδα Ραντικάλ, που διαβεβαίωνε χτες τους (κάπως σαστισμένους, υποθέτουμε) αναγνώστες της ότι ο ποντίφηξ είναι «ερωτευμένος με την Τουρκία». Στην πραγματικότητα, με τη ζωτικότητα του νεαρού και φθηνού τουρκικού εργατικού δυναμικού είναι «ερωτευμένο» το γαλλογερμανικό κεφάλαιο.

Οσον αφορά την - υπερπροβληθείσα - «κοινή διακήρυξη» του Βενέδικτου XVI και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αυτή θα μπορούσε να έχει εκδοθεί άνετα από τον Λευκό Οίκο: εκφράζει «ανησυχία για τον κόσμο όπου ζουν σήμερα οι Χριστιανοί και τις δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ειδικά τη φτώχεια, τους πολέμους και την τρομοκρατία, καθώς εξίσου και τις διάφορες μορφές εκμετάλλευσης των φτωχών, των μεταναστών, των γυναικών και των παιδιών» (όχι, οι εκκλησιαστικοί ηγέτες δεν κατήγγειλαν τον ...καπιταλισμό).

«Καλούμαστε να εργασθούμε μαζί για να προωθήσουμε το σεβασμό στα δικαιώματα κάθε ανθρώπινου πλάσματος, δημιουργηθέντος κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν του Θεού», συνεχίζουν ο Βενέδικτος και ο Πατριάρχης, που ευλογούν στην ίδια φράση «την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη».

Και ακόμη, οι προκαθήμενοι του Βατικανού και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στέλνουν το απαραίτητο - ξέχειλο υποκρισία - πασιφιστικό μήνυμα: «Πάνω απ' όλα, θέλουμε να βεβαιώσουμε ότι ο φόνος αθώων στο όνομα του Θεού είναι αμαρτία ενώπιόν Του και ενώπιον της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Η διακήρυξη συνεχίζει ευχόμενη να υπάρξει «ειρήνη στη Μέση Ανατολή», με τους όρους της «συνύπαρξης βασισμένης στον αλληλοσεβασμό» (των δυνάμεων κατοχής στο Ιράκ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη με τους κατεχόμενους; κάπως δύσκολο), ενώ ρίχνει και μια βολή κατά της «τεχνολογικής προόδου», στην οποία αποδίδει τη «φθορά του περιβάλλοντος».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ραδιενεργά ερωτήματα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δεν είναι ο Τζον Λε Καρέ ο συγγραφέας του «έργου» που εκτυλίσσεται αυτές τις ημέρες στο Λονδίνο και αποτελεί «συνέχεια» του θανάτου του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο από το ισότοπο πολώνιο-210: Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ίχνη ραδιενεργού ουσίας σε τουλάχιστον δύο «Boeing 767» της «British Airways», αλλά και σε άλλες τοποθεσίες, 12 εν τω συνόλω, σύμφωνα με το βρετανικό BBC.

«Η "British Airways" (BA) ενημερώθηκε ότι τρία αεροσκάφη της, τύπου "Boeing 767", ερευνήθηκαν από ειδικούς στο πλαίσιο της υπόθεσης Λιτβινένκο και σε δύο από αυτά ανιχνεύτηκαν πολύ χαμηλά ίχνη ραδιενεργού ουσίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Συνολικά 33.000 επιβάτες (μεταξύ των οποίων και αρκετοί Ελληνες και Κύπριοι) είχαν ταξιδεύσει με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, που πραγματοποίησαν 221 πτήσεις μέσα στις τέσσερις τελευταίες βδομάδες με προορισμό αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζον Ριντ στη Βουλή των Κοινοτήτων, οι ειδικοί έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 24 έρευνες σε σημεία όπου έχουν άμεση σχέση με τις τελευταίες επαφές του Λιτβινένκο και στις 12 εξ αυτών βρέθηκαν ίχνη ραδιενέργειας. Ειδικότερα για τα αεροσκάφη της ΒΑ ανακοίνωσε ότι εξετάζεται ακόμη ένα (τέταρτο) αεροσκάφος της «British Airways», ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για ένα πέμπτο αεροσκάφος, της ιδιωτικής ρωσικής εταιρίας «Transaero», που έφτασε χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών έσπευσε να τονίσει ότι ο κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία είναι «μικρός» και διευκρίνισε ότι καμία από τις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 29 άτομα δεν ήταν θετική σε ραδιενέργεια και βεβαίωσε ότι δε θα υπάρξουν πολιτικοί φραγμοί στη διεξαγόμενη έρευνα.

Το υπουργείο Υγείας

Δεν υπάρχει κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία, ούτε λόγος ανησυχίας για τους επιβάτες που ταξίδεψαν με την «British Airways», ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΚΕΠΥ) του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας.

Το ΕΚΕΠΥ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ήρθε σε επαφή με την αεροπορική εταιρεία και τις Βρετανικές Υγειονομικές Αρχές και από τις πληροφορίες που συνέλεξε κατέληξε στη διαβεβαίωση που έδωσε στη δημοσιότητα. Ετσι το ΕΚΕΠΥ κρίνει ότι στη φάση αυτή δεν είναι σκόπιμη η λήψη περαιτέρω μέτρων.

Υπηρετούν την εκμετάλλευση των λαών

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κοινή διακήρυξη πάπα - πατριάρχη στο Φανάρι

«Η κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν οι ηγέτες της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας είναι αποκαλυπτική, αν και η στάση τους δεν είναι πρωτοφανής. Η θέση τους ότι καταδικάζουν "κάθε πράξη βίας που γίνεται στο όνομα του Θεού", όχι μόνο δεν καταδικάζει τους πολέμους που σήμερα διεξάγουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού κλπ., αλλά και τους δικαιολογεί, υιοθετώντας μάλιστα τα προσχήματα που χρησιμοποιεί γενικώς ο ιμπεριαλισμός.

Για να μη μείνει καμιά αμφιβολία ότι στηρίζουν όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς που υπηρετούν την εκμετάλλευση των λαών για την κερδοφορία των μονοπωλίων, φρόντισαν να το ξεκαθαρίσουν λέγοντας: "Αντιμετωπίζουμε θετικά τη διαδικασία που οδήγησε στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ