ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Η «ανταγωνιστικότητα» δείχνει τα δόντια της

Ανακοίνωση, με αφορμή την απόλυση της 27χρονης φοιτήτριας από τον ΟΤΕ

«Περιμένουμε να δοθεί λύση στην περίπτωση της 27χρονης φοιτήτριας, σύμφωνα και με τη σχετική δήλωση του υπουργού Εργασίας Τσιτουρίδη. Ωστόσο, αναρωτιόμαστε και πόσοι άλλοι δεκάδες ή εκατοντάδες εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την ίδια μεταχείριση χωρίς η περίπτωσή τους να δει το φως της δημοσιότητας και βρίσκονται σήμερα στο κοινωνικό περιθώριο».

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σχετικά με την υπόθεση της εργαζόμενης φοιτήτριας που προσλήφθηκε για 12μηνη μερική απασχόληση στον ΟΤΕ και τελικά εκδιώχθηκε μόλις έγινε γνωστό ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια. Αναφέρεται, επίσης, ότι η υπόθεση αυτή, για την οποία παρενέβησαν άμεσα τόσο η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, όσο και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, «επιβεβαιώνει πως το σύστημα που θεοποιεί το κέρδος και περιθωριοποιεί τον εργαζόμενο είναι επικίνδυνο όχι μόνο για τα εργασιακά - ασφαλιστικά - κοινωνικά δικαιώματα του εργαζόμενου, αλλά και για την ίδια τη ζωή του».

«Ο ιδιωτικοποιημένος από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ΟΤΕ ΑΕ και το ασφαλιστικό ταμείο (ΤΑΠ - ΟΤΕ) "φοβήθηκαν" να σεβαστούν την απόφασή τους να προσλάβουν την εργαζόμενη μην τυχόν και υποχρεωθεί το τελευταίο να καταβάλει (αν χρειαστεί) για την κάλυψη των αναγκών της εργαζόμενης. Ενα ασφαλιστικό ταμείο που ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτήσει την επαίσχυντη - προδοτική συμφωνία των ξεπουλημένων υπαλλήλων από τον ΟΤΕ, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα κάθε δικαιώματος για τους νέους υπαλλήλους του Οργανισμού.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αποκαλύφθηκε με τον πιο σαφή τρόπο το πραγματικό πρόσωπο της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αλλά και όσων πολιτικών κομμάτων ορκίζονται σ' αυτή. Για χάρη της θυσιάζονται όχι μόνο τα πιο ζωτικά συμφέροντα, αλλά και το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πράσινο φως στην αντιδραστική «Πράσινη Βίβλο»

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας την παραπέρα προώθηση της «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας

Δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα και εργασιακή περιπλάνηση για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο είναι το «όραμα» της «ευελφάλειας», που υπερασπίζεται και η ελληνική κυβέρνηση
Δουλιά μέχρι τα βαθιά γεράματα και εργασιακή περιπλάνηση για ένα κουτσουρεμένο μεροκάματο είναι το «όραμα» της «ευελφάλειας», που υπερασπίζεται και η ελληνική κυβέρνηση
Αναφανδόν υπέρ της ευρωενωσιακής Πράσινης Βίβλου «για τον εκσυγχρονισμό του εργατικού δικαίου προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» τάχθηκε ο Ελληνας υπουργός Εργασίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου υπουργών Απασχόλησης, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας νέες αντιδραστικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Η παρέμβαση Τσιτουρίδη έρχεται λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Πράσινης Βίβλου και τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Γερ. Γιακουμάτου, ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει ήδη ενισχύσει το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο στα πλαίσια της λεγόμενης «ευελφάλειας» («flexicurity»), ενώ νέες ρυθμίσεις θα προκύψουν από την επόμενη κυβέρνηση.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά το Συμβούλιο, έκανε λόγο για «ανάγκη εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες που επιβάλλει η παγκοσμιοποίηση», προσπαθώντας προκλητικά να ταυτίσει το συμφέρον εργοδοτών και εργαζομένων. Ισχυρίστηκε ότι «η προώθηση της ευελιξίας των αγορών εργασίας είναι επιβεβλημένη σήμερα», επεξηγώντας αποκαλυπτικά ότι «προώθηση της ευελιξίας σημαίνει προώθηση νέων μορφών οργάνωσης της εργασίας, προώθηση της διά βίου μάθησης και της καλλιέργειας της νοοτροπίας για τη διά βίου προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων στις νέες συνθήκες».

Με άλλα λόγια, αναλύοντας τον όρο «ευελφάλεια», ο Σάββας Τσιτουρίδης περιέγραψε ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα όπου θα κυριαρχεί η εργασιακή περιπλάνηση, η ημιαπασχόληση και η διά βίου κατάρτιση, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ο ίδιος παραδέχτηκε κυνικά ότι «υπάρχει ο κίνδυνος ένα μέρος του εργατικού δυναμικού να παγιδευτεί σε μια διαδοχή βραχυπρόθεσμων θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας με ανεπαρκή κοινωνική προστασία παραμένοντας σε ευάλωτη κατάσταση»!

Για την ευρωπαϊκή οδηγία σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ο Ελληνας υπουργός επιβεβαίωσε την πρεμούρα της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες ανατροπές, έστω και με τα αναγκαία προσχήματα, λέγοντας ότι είναι «μείζονος σημασίας η βελτίωση του νομικού πλαισίου» και ότι «το θέμα επείγει», αφού «παράταση αυτής της εκκρεμότητας και δυνατότητες εξαιρέσεων θίγουν άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πρότυπο και διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό μεταξύ κρατών - μελών».

Μέσα στο πλαίσιο της ολοκληρωτικής ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ο Σ. Τσιτουρίδης ζήτησε τη θέσπιση οδηγίας για το θέμα των εργαζομένων μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης, με την οποία θα διευκολύνεται επί της ουσίας το σύγχρονο δουλεμπόριο που προωθούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις που πολλαπλασιάζονται στην ΕΕ. Ενώ, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, που επίσης συζητήθηκε στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε την ανάγκη αντιμετώπισής της με την αιτιολογία ότι... δημιουργεί στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΟΤΕ
390 ευρώ μηνιάτικο για ... 3,36 ώρες δουλιάς τη μέρα!

Περιοδεία χτες της Λιάνας Κανέλλη, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ

«Ουρές» φοιτητών ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισε χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Λ. Κανέλλη, βουλευτή του Κόμματος, στο Νέο Υπεραστικό Μέγαρο Αθηνών (ΝΥΜΑ) του ΟΤΕ, στην οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ βρέθηκε στο χώρο στα πλαίσια των περιοδειών που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας με σκοπό να συζητήσει με τους συμβασιούχους.

Στον ΟΤΕ των ιδιωτών με τα υπερκέρδη, εδώ και χρόνια εφαρμόζεται αυτού του είδους η ...«κοινωνική πολιτική» για τους φοιτητές, όπως την αποκαλούν προκλητικά οι αρμόδιοι του Οργανισμού: στη θέση που άλλοτε υπηρετούσε μόνιμο προσωπικό («131»), χρόνια τώρα προσλαμβάνονται φοιτητές, με 8μηνες συμβάσεις, ημερήσια απασχόληση 3,36 ωρών (!) και καθαρές αποδοχές 390 ευρώ! Κάθε οκτώ μήνες φεύγουν οι παλιοί και έρχονται οι καινούριοι. Την ίδια ώρα, ο εσωτερικός κανονισμός απαγορεύει μεταξύ άλλων σε ανθρώπους που δουλεύουν «χωρίς ανάσα», όπως είναι οι τηλεφωνητές, να «λύνουν σταυρόλεξα και sudoku» εν ώρα υπηρεσίας!

Αλλά στον ΟΤΕ των ιδιωτών, που έγινε «πρωτοπόρος της καταστροφής των εργασιακών σχέσεων», όπως επισήμανε η Λ. Κανέλλη, δεν είναι μόνο οι φοιτητές που νιώθουν στο πετσί τους την άγρια εκμετάλλευση. Είναι και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους. Είναι για παράδειγμα οι καθαρίστριες, πολλές από τις οποίες εργάζονται στον ΟΤΕ επί 16 συναπτά χρόνια, κι αυτές με ημερήσια απασχόληση 3,36 ώρες και αποδοχές 390 ευρώ.

Η Λ. Κανέλλη τόνισε στους εργαζόμενους ότι οι κυβερνώντες «πιστεύουν πως έχετε και άλλη αντοχή. Οτι αντέχετε και άλλο πάτημα» και πρόσθεσε: «Και όταν τους δίνετε την ψευδαίσθηση ότι αντέχετε, τόσο πιο πολύ θα σας πατάνε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον οργανωμένο αγώνα για πολιτική λύση στο πρόβλημα των συμβασιούχων, για άμεση μονιμοποίηση όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».


ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «LIDLE»
Απέλυσε εργάτρια αφού τη σακάτεψε

Στην απόλυση της εργαζόμενης Θεανώς Μεγκίσογλου προχώρησε η διεύθυνση του καταστήματος «LIDLE» (Λίντλ) στη Ν. Ιωνία. Η απόλυση της εργαζόμενης ήρθε λίγους μήνες μετά από εργατικό «ατύχημα» που είχε μέσα στο κατάστημα, εξαιτίας των άθλιων εργασιακών σχέσεων και της άγριας εκμετάλλευσης την οποία υφίστανται οι εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε η Θεανώ Μεγκίσογλου, παρά το γεγονός ότι προσλήφθηκε ως ταμίας - πωλήτρια ήταν αναγκασμένη, όπως και οι άλλες εργαζόμενες, να εκτελεί και άλλες εργασίες, πέρα από την ειδικότητά της, όπως να πλένει τουαλέτες, εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του καταστήματος, ακόμα και να σηκώνει παλέτες με τεράστια βάρη.

Τον Οκτώβρη του 2005 μετά από εντολή της διεύθυνσης, πριν αναλάβει το ταμείο, να σφουγγαρίσει τα ψυγεία, γλίστρησε και έπεσε με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της. Η εργαζόμενη εγχειρίστηκε και έπρεπε να παραμείνει εκτός εργασίας μέχρι τον Απρίλη του 2006. Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η ίδια, ο διευθυντής του καταστήματος κ. Χαβαλές άρχισε να την παίρνει τηλέφωνο εκβιάζοντάς τη να γυρίσει για δουλιά, διαφορετικά θα προσλάμβανε άλλη εργαζόμενη. Η Θ. Μεγκίσογλου έκοψε νωρίτερα την άδειά της και επέστρεψε στη δουλιά. Από τη μέρα της επιστροφής άρχισε, όπως είπε, το σπάσιμο νεύρων και αφού πλέον το πρόβλημα στο πόδι της δεν της επέτρεπε να εκτελεί οποιαδήποτε εντολή της διεύθυνσης, απολύθηκε πριν λίγες μέρες, στις 22 Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ