ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Ξύνονται διαρκώς στη ... νομιμότητα

Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Του Τάσου Αναστασίου από τα «ΝΕΑ»
Είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα: Τις απελευθερωτικές ιδέες που σαν καρφιά όσο τις χτυπάς τόσο πιο στέρεα εδραιώνονται.

Είχαν πάντα να αντιμετωπίσουν και μιαν αντίφαση: Να παριστάνουν τους δημοκρατικούς, ενώ το σύστημα που υπηρετούν όχι μόνον υπάρχει ως διαρκής άσκηση βίας ενάντια στην εργατική τάξη, αλλά και καταφεύγει στην πιο άγρια βία, κάθε φορά που πρέπει να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης των καπιταλιστικών κερδών.

Είτε ως καθαρόαιμοι ακροδεξιοί, είτε ως «κεντροαριστεροί» (δηλαδή καραδεξιοί που παριστάνουν την αριστερά για να συντηρούν το σύστημα), δεν ξεχνούν ποτέ ποιος είναι ο εχθρός. Και σε κάθε κρίσιμη στιγμή ενώνουν τις δυνάμεις τους. Δε συμβαίνει μόνο σε κορυφαίο επίπεδο. Δεν εκφράζεται μόνο στις ταυτίσεις που καταγράφονται στις πολιτικές τους, περνά αυτόματα στις γραφίδες της βάσης, αυτές που έχουν αναλάβει να εκλαϊκεύουν καθημερινά το τι σημαίνει «πρόοδος» από τη σκοπιά των καπιταλιστών.

Στο προκείμενο, το πρόβλημα ονομάζεται στόχοι της Λισαβόνας. Και ειδικά το τμήμα εκείνο που απαιτεί από το νηπιαγωγείο ως και το πανεπιστήμιο η εκπαίδευση να υπηρετεί έναν στόχο: Το πώς θα γίνει πιο ανταγωνιστικό, δηλαδή ακόμα πιο κερδοφόρο το κεφάλαιο. Στην εφαρμογή της, η προώθηση αυτών των στόχων συναντά αντιστάσεις. Κάθε δημοκρατική κατάκτηση είναι εμπόδιο. Τη συκοφαντούν. Οργανώνουν την ανατροπή της. Και πληθαίνουν τα δείγματα ότι θα είναι και πάλι αδίστακτοι στις μεθόδους που θα χρησιμοποιήσουν για να πετύχουν το στόχο τους. Οι ίδιες οι λέξεις που χρησιμοποιούν προδίδουν και το ενιαίο κέντρο που υπηρετούν. Ηταν να μην πει τη μαγική φράση ο Παπανδρέου στη Βουλή: ότι το άρθρο 16 είναι κατάλοιπο του Εμφυλίου! Πήραν σβάρνα...

Ασχετο: Σαν αύριο, 3 του Δεκέμβρη του '44, ο μπαμπάς του σημερινού Εβερτ, από την ταράτσα της «Μεγάλης Βρετάνιας» έδινε τη διαταγή για να ματοκυλιστεί η ειρηνική διαδήλωση του ΕΑΜ. Οι Αγγλοι ήταν, ήδη, εδώ. Προχτές, ο γιος Εβερτ θυμήθηκε τη νομιμότητα που εκπροσωπούσε ο μπαμπάς του και εξεμάνη με τους παράνομους φοιτητές! Και, ω του θείου πνεύματος της ΕΚΟΦ, που τους ενώνει, έσπευσαν διάφοροι αδάμαντες της δημοσιογραφίας να αξιώσουν πάταξη εδώ και τώρα της παρανομίας. Ο πλέον ακράτητος εξ αυτών προαναγγέλλει ως και έγκλημα!

Και να θες να ξεχάσεις, δε σ' αφήνουν...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


«ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ»

Η «ΛΙΣΣΑΒΩΝΑ» ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΕΙ: «Είχε διακηρυχτεί στη διάσκεψη της Λισσαβώνας το 2000 ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θέτει στόχο να αναδειχτεί ως το 2010 η δυναμικότερη και ανταγωνιστικότερη οικονομία της γνώσης. Η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραθέτοντας εκτιμήσεις επιστημόνων από όλες τις χώρες της Ευρώπης διαπιστώνει ότι ο στόχος δε θα επιτευχθεί (...) η Ευρώπη της Οικονομίας, των τραπεζιτών, του κεφαλαίου και των στυγνών τεχνοκρατών παραμέρισε τελείως την παράδοση της Ευρώπης του ανθρωπισμού και των πνευματικών αξιών. Θα μείνει, λοιπόν, ουραγός στον κόσμο;» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ: «Μειοψηφίες φοιτητοπατέρων επιβάλλουν με φασιστικές μεθόδους τον νόμο τους (...) αυτή η παρανομία μένει ατιμώρητη εξαιτίας του αναχρονιστικού νόμου περί ασύλου (...) το ερώτημα είναι πλέον πώς θα αντιδράσει το πολιτικό σύστημα στην ανομία (...) θα επιτρέψει στους πολίτες, καθηγητές και πρυτάνεις να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς τον φόβο των τραμπούκων;» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

62 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ: «Δεν ξέρουμε τους ακριβείς λόγους που ώθησαν τους φοιτητές να προπηλακίσουν δημόσια τον αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης και να χτίσουν την πόρτα του γραφείου του με τούβλα. Κάποιοι λόγοι μπορεί να υποθέσει κανείς ότι τους προκάλεσαν μεγάλη αγανάκτηση. Δεν είναι όμως αυτή συμπεριφορά φοιτητών και δικαίως εξανέστη και κατέθεσε ερώτηση ο τέως πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ (...) ελπίζουμε η απάντηση των αρμοδίων υπουργών να δώσει πλήρη εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στα πανεπιστήμια και οδηγεί στον διασυρμό καθηγητών, φοιτητών, πανεπιστημιακής κοινότητας γενικά και βέβαια εξευτελίζει την έννοια του ασύλου» (η Ντ. Ντ. στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ: «Υπάρχει μια διάχυτη κουλτούρα ανομίας που καλλιεργεί χρόνια η Αριστερά στη χώρα μας. Στο όνομα ενός απροσδιόριστου "επαναστατικού δικαίου" η διαμαρτυρία μπορεί να λάβει κάθε παράνομη μορφή (...) αυτό το διαβόητο άσυλο που "προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών" σε ποιο μέγεθος παρανομίας σταματά; Πρέπει να δούμε εγκλήματα κατά της ζωής για να προβληματιστούμε;» (ο Πάσχος Μανδραβέλης στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πανελλαδική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 13 Δεκέμβρη

ΤΟ ΒΗΜΑ: Σαρωτικές αλλαγές προσώπων στο ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΡΑΣ - ΤΕΣΤ για αλλαγή κλίματος

ΤΑ ΝΕΑ: Αναδόμηση με το βλέμμα στις εκλογές

ΕΘΝΟΣ: ΞΑΦΝΙΚΗ αναδόμηση στο ΠΑΣΟΚ

Η ΑΥΓΗ: Ανακυκλώνει τα πρόσωπα για να μην αλλάξει πολιτική

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΑΡΕΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΜΑΤ» ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ο Πάπας θωρακίζει το Πατριαρχείο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πρωτείον η ενότητα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ στις Ενοπλες Δυνάμεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αναδρομικοί έλεγχοι 10ετίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Διαχρονικό και απέριττο

«Κοίτα, θεωρώ ότι η παραδοσιακή μουσική είναι ό,τι πιο σπουδαίο υπάρχει. Γιατί δεν υπάρχει ο εγωκεντρισμός του καλλιτέχνη. Είναι μια τέχνη που έχει προκύψει από τη συνεισφορά πολλών ανθρώπων, πολλών γενεών. Είναι η προσευχή των ανθρώπων καθώς βαδίζουν στο χάος της ύπαρξης. Πέρα από αυτό - αν το δεις σε επίπεδο φόρμας - είναι κάτι που έχει σμιλευτεί με τα χρόνια, έχουν φύγει τα περιττά» (ο τραγουδοποιός Θανάσης Παπακωνσταντίνου/ ΤΑ ΝΕΑ).

Πτώματα τα... πρόβατα

«Πάντως εμείς μείναμε χαζοί και άναυδοι, να κοιτάμε την αναπαράσταση με τα παιχνιδάκια του γιου του Ευαγγελάτου. "Εδώ ήταν τα πρόβατα;" ρωτούσε, κουνώντας με τα χέρια του τα λευκά προβατάκια. "Οχι, εκεί που έχετε τώρα τα πρόβατα ήτανε τα πτώματα" απαντούσαν οι άλλοι. Αφήστε τα, ένα δράμα...» (η Ντέπυ Γκολέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Το πρότυπο

«Την οργή της κοινότητας των Αφροαμερικανών στη Νέα Υόρκη και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η δολοφονία του άοπλου 23χρονου μαύρου μελλονύμφου και ο σοβαρός τραυματισμός δύο μαύρων φίλων του, επίσης άοπλων (...) οι τρεις φίλοι επιβιβάζονταν στο αυτοκίνητό τους ύστερα από τον εορτασμό της τελευταίας εργένικης νύχτας του φίλου τους, όταν πέντε αστυνομικοί (...) άδειασαν επάνω στο αυτοκίνητο περίπου 50 σφαίρες (...) τελικώς οι praetoris urbani δε διαφέρουν ούτε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού» (ο Γιώργος Γκούτσινας στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ