ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /32
Περισσεύματα και εξαιρέσεις

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Την ημέρα αυτή, γινόμαστε όλοι μια οικογένεια και από την προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς» αναφέρει, μεταξύ των άλλων, σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του ΕΪΤΖ.

Για να αφορά όλους ο αγώνας κατά του ΕΪΤΖ, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό στοιχείο μια πολιτικής πρόληψης, που - με τη σειρά της - είναι αναπόσπαστο στοιχείο μιας καθολικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μέσα από τέτοια δραστηριότητα θα υπάρξει η αγωγή υγείας ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες που θα οδηγεί στη λήψη των απαραίτητων προφυλακτικών μέτρων - και όχι μόνο των προφυλακτικών.

Η ανάπτυξη όμως μιας τέτοιας ΠΦΥ, όχι μόνο δε διαφαίνεται αλλά απομακρύνεται μέσα απ' την πολιτική εμπορευματοποίησης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Μάλιστα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος διακήρυξε πρόσφατα την απενοχοποίηση της σχέσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και επιστρατεύει κατά του ΕΪΤΖ τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και την Εκκλησία.

Μικρή λεπτομέρεια - που έχει όμως την αξία της: Μέρος απ' τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας είχε ήδη καταχωρηθεί, ως πληρωμένη διαφήμιση, στην πλειοψηφία των χτεσινών εφημερίδων - πλην μερικών, μεταξύ των οποίων και ο «Ριζοσπάστης»...

Η ταξικότητα των αντοχών...

Αύξηση κατά 48% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη εννιαμήνου της Εθνικής Τράπεζας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της τράπεζας, τα κέρδη του φετινού εννιαμήνου έφτασαν τα 791,4 εκατομμύρια ευρώ κι όπως καταλαβαίνει ο καθένας τα κέρδη της Εθνικής θα ξεπεράσουν με ευκολία τα 1.000 εκατομμύρια ευρώ για όλο το χρόνο. Με άλλα λόγια, η τράπεζα κερδίζει περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ κάθε εργάσιμη μέρα του χρόνου ή γύρω στο 1,5 δισεκατομμύριο σε παλιές δραχμές, ενώ οι εργαζόμενοι «βολεύτηκαν» με... αυξήσεις μισθών 0,77 λεπτά τη μέρα..!

Το 'χουμε ξανασημειώσει. Αυτές οι αντοχές της οικονομίας είναι... πολύ περίεργο πράγμα και ιδιαίτερα πολύ ταξικό...

Πιέζουν για αλλαγές

«Δύσκαμπτα», χωρίς αυτονομία και με γνώσεις που δε χρησιμεύουν και δεν εφαρμόζονται στην επαγγελματική ζωή, χαρακτηρίζει τα συστήματα εκπαίδευσης της ΕΕ εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με τη χτεσινή «Ελευθεροτυπία». Και σε ό,τι αφορά τα συστήματα εκπαίδευσης εμείς μπορούμε να τους καταλογίσουμε ακόμη περισσότερα. Σε ό,τι αφορά, όμως, την πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκεται στο πλαίσιο των εντεινόμενων συνεχώς πιέσεων, για την αναγκαιότητα εφαρμογής της πολιτικής της Λισαβόνας. Η τελευταία θέλει να μετατρέψει τα σημερινά σχολεία και πανεπιστήμια σε μοχλούς παραγωγής του εργατικού δυναμικού που χρειάζεται σήμερα το κεφάλαιο και όχι, βέβαια, σε χώρους όπου κατανοούνται οι νόμοι της φύσης και της κοινωνίας και διαπλάθονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες.

Αλλωστε, είναι αποκαλυπτικό το γεγονός πως, για πολλοστή φορά, η έκθεση επαναφέρει ως θετικά παραδείγματα τη Δανία, τη Σουηδία, αλλά και τη Φινλανδία, όπου οι αναδιαρθρώσεις έχουν περάσει με σχολεία πιο ταξικά από αυτά που γνωρίζουμε, με τις δεξιότητες να υποκαθιστούν τις γνώσεις και την «αποκέντρωση» να έχει διαχωρίσει τα σχολεία, εντείνοντας τις συνθήκες ανισότητας. Αυτή είναι η παιδεία που ονειρεύεται το μεγάλο κεφάλαιο και απαιτούν οι ντόπιοι εκφραστές του απ' το λαό να την κάνει και δικό του όραμα.

Η ζούγκλα

«Αν σε κωμόπολη του Τέξας, πέντε τύποι με κυνηγετικές καραμπίνες καταπατούσαν το τριφύλλι αγελαδάρη και αυτός με Καλάσνικοφ τους γάζωνε επιτόπου, το πολύ τρία χρονάκια με αναστολή και την επομένη λαϊκός ήρωας της Αμερικής. Ολα σχετικά. Οπως σχετική είναι η ανάπτυξη του Πολιτισμού. Το απόλυτο μέγεθος είναι η ιδιοκτησία. Και μάλιστα η μικρή. Το σπίτι μου, το χωράφι μου, ο φράκτης μου, ο γάιδαρός μου, η γάτα μου, το κυπαρίσσι μου, η κατσίκα μου, το πρόβατό μου, η κότα μου, το αυγό μου, το κλαρί μου, η τσίχλα μου. Τα ελληνικά δικαστήρια δουλεύουν διπλοβάρδιες και οι δικηγόροι βγάζουν ένα σκασμό λεφτά με αντικείμενο την ουρά ενός σκύλου που τόλμησε να χαϊδέψει τον κήπο του γείτονα. Οικογένειες σκοτώνονται, αδέρφια πλακώνονται και φίλοι καθυβρίζονται στο όνομα μιας ρίζας ελιάς. Μην ακούτε τους ειδικούς και μη δίνετε σημασία στους θεσμικούς. Οσο η ιδιοκτησία θα αποτελεί την υπέρτατη αξία μιας κοινωνίας τόσο ο Ανθρωπος θα παραμένει αιχμάλωτος της ζούγκλας!»

Του Δημήτρη Δανίκα από τη χτεσινή «στήλη άλατος» των «Νέων».


Τα ΠΑΣΟΚικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ διαφωνούμε με την αναθεώρηση του άρθρου 16 που ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, πλην όμως πρέπει να συμφωνήσουμε με την «εσωκομματική» τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος λέει ότι αυτό δεν αποτελεί απόφαση δική του, αλλά του ΠΑΣΟΚ ολόκληρου...

Πράγματι, ως κόμμα, έχουν ταχθεί υπέρ της ΕΕ, της ΟΝΕ και του ευρώ, της πολιτικής των κάθε λογής «απελευθερώσεων», των αποφάσεων της Μπολόνια, των ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων, κλπ., κλπ. Είναι αλήθεια ότι ως κόμμα ταυτίζονται με τα συμφέροντα εκείνα, που θέλουν να «βάλουν χέρι» σε όλα, απ' την Υγεία και την Ασφάλιση, μέχρι την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Ψυχαγωγία.

Εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε ακούσει ούτε μια διαφοροποίηση από μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ γι' αυτό το θέμα, που να συνιστά ουσιαστική πολιτική διαφωνία με τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Το μόνο που δείχνει να τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα αξιοποιήσουν προεκλογικά αυτήν την υπόθεση, τόσο για τις εσωΠΑΣΟΚικές ισορροπίες, όσο και για τις ανούσιες δικομματικές αντιπαραθέσεις με τη ΝΔ.

Αλλωστε, ιστορικά, ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτύξει ένα τεράστιο ταλέντο στο να βρίσκει τρόπους να περνά τις πλέον αντιλαϊκές ρυθμίσεις με την πιο «φιλολαϊκή» μάσκα. Η Νέα Δημοκρατία ...σαφώς υπολείπεται, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές της.

Οσο για το σχόλιο του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με οποίο η θέση του για αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι συνέχεια των απόψεων του Ανδρέα Παπανδρέου, εμείς τι να πούμε; Γιος του είναι ...θα ξέρει καλύτερα.

ΜΑΛΙΣΤΑ! Ο Βύρωνας Πολύδωρας, συνεχάρη τους πυροσβέστες για την επιτυχημένη αντιπυρική περίοδο που διένυσαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τους έπλεξε το εγκώμιο (αν και αυτούς ευτυχώς δεν τους αποκάλεσε «πραίτωρες»).

Γρηγοριάδης Κώστας

Δυστυχώς όμως ...με τα καλά λόγια θα μείνουν οι άνθρωποι. Ούτε κουβέντα για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίες, που σαφώς και πανθομολογούμενα δικαιούνται, ούτε κουβέντα και για τις κενές θέσεις στην πυροπροστασία και, βέβαια, ούτε κουβέντα, για σταθερή και μόνιμη δουλιά. Ο χώρος θα συνεχίσει να είναι το «βασίλειο» των προσλήψεων συμβασιούχων...

Δε νοιάζονται για τους λαούς

Μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, ότι οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία συνεχίζονται, γιατί αυτό υπαγορεύουν συγκεκριμένα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις συστάσεις της προς το Συμβούλιο για το ποιες κυρώσεις πρέπει να επιβληθούν στην Τουρκία, επειδή δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

Ετσι, η Τουρκία που διατηρεί στρατό κατοχής σε κράτος - μέλος της ΕΕ και αρνείται ακόμα και το ελάχιστο, να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία, προτείνεται από την Κομισιόν να «τιμωρηθεί», τάχα, με μια απλή επίπληξη, που θα επιτρέψει στην Τουρκία να συνεχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, χωρίς άλλες επιπτώσεις και δε θα «εκτροχιάσει» τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πρόταση, η οποία είναι ενδεικτική της πολιτικής της ΕΕ επί του συγκεκριμένου θέματος, παρά τις εμφανιζόμενες ενίοτε ενδοευρωενωσιακές αντιθέσεις, καθώς επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά ότι δε νοιάζονται, για το συμφέρον του κυπριακού ή του τουρκικού λαού, αλλά για τα ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα στην περιοχή.

Τα παζάρια εντός της ΕΕ εντείνονται και λόγω των αντιθέσεων στο εσωτερικό της. Ετσι, προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή, που θα της επιτρέπει να προωθεί τα συμφέροντά της, ή των κρατών - μελών που προσδοκούν να τα προωθήσουν, στην Τουρκία, χωρίς να της παραχωρήσει για την ώρα «δικαιώματα» πλήρους μέλους του ευρωενωσιακού μηχανισμού. Και αυτό, γιατί οι συσχετισμοί δυνάμεων στους «25», και σε ένα μήνα «27», μετά την τελευταία διεύρυνση, άλλαξαν κατά πολύ. Με την είσοδο των νέων χωρών, που τάσσονται υπέρ της βρετανικής πολιτικής, η οποία και ευθυγραμμίζεται με την Ουάσιγκτον, φαίνεται να βρίσκεται σε δύσκολη ως προς αυτό θέση ο γαλλογερμανικός άξονας, γεγονός που επέφερε μάλλον αυτόν το συμβιβασμό στην απόφαση για τη δήθεν «τιμωρία» της Τουρκίας.

Παράλληλα, η ΕΕ δεν ξεχνά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων στο «σχέδιο Ανάν» και η Επιτροπή διαμηνύει στην κυπριακή κυβέρνηση ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα που θα λύσει η ΕΕ, αλλά ο ΟΗΕ, νίπτοντας τας χείρας της και δικαιολογώντας τη θέση της για εξακολούθηση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εις βάρος του κυπριακού λαού.

Η κυπριακή κυβέρνηση από την πλευρά της, μπροστά στο απαράδεκτο παζάρι που διενεργείται εις βάρος τόσο του κυπριακού, όσο και του τουρκικού λαού, απειλεί με βέτο, ζητώντας να υπάρξει τουλάχιστον χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου η Τουρκία θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και συγκεκριμένες κυρώσεις, σε περίπτωση που αυτή δεν ανταποκριθεί.

Ακόμα και αν οι προτάσεις αυτές τροποποιηθούν στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 11 Δεκέμβρη, δε θα αλλάξουν προσανατολισμό, αφού η ΕΕ δεν ενδιαφέρεται ούτε για την τύχη του τουρκικού λαού, που εξακολουθεί παρά τις «μεταρρυθμίσεις» και τον «εξευρωπαϊσμό» της χώρας να καταδυναστεύεται από ένα αντιδραστικό κράτος, αλλά και ούτε για την απόδοση δικαιοσύνης στο Κυπριακό, το οποίο η ΕΕ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι «δεν είναι δικό τους πρόβλημα»...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ